ΕΛΛΑΔΑ

Μία ιστορία που συγκλονίζει: Ο μικρός πρόσφυγας, αριστούχος μαθητής που θα απελαθεί μετά την παρέλαση

Η ιστορία που είδε το «φως» της δημοσιότητας και στην οποία είναι πρωταγωνιστής πρόσφυγας από την Γουινέα προκαλεί οργή.

Η ιστορία έχει ως εξης…

Ένας αριστούχος μαθητής που ήρθε ως ασυνόδευτος ανήλικος πριν 3 χρόνια από τη Γουινέα, θα απελαθεί αμέσως μετά την παρέλαση της 25ης Μαρτίου, καθώς κλείνει τα 18 του χρόνια.

«Ο Σαϊντού ήρθε κοντά μας πριν από τρία χρόνια, ως ασυνόδευτος πρόσφυγας, κάνοντας το μακρύ ταξίδι φυγής από την πατρίδα του όπου αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα διακρίσεων και οικογενειακής βίας. Πήγε Σενεγάλη, Τουρκία, Κάλυμνο όπου ναυάγησε. Πήγε σε προσφυγικές δομές και έφτασε εδώ, στον Άγιο Δημήτριο, όπου βρήκε την οικογένειά του» εξηγεί στην ΕΡΤ, ο Νικόλας Κακλαμάνος, διευθυντής στο 1ο Λύκειο Αγίου Δημητρίου.

«Είναι ένα λαμπρό παράδειγμα ένταξης στο εκπαιδευτικό μας σύστημα και στην ελληνική κοινωνία. Έκανε φίλους ζωής. Αυτές τις ημέρες στο σχολείο και στο δήμο μας υπάρχει ένα μοναδικό ξέσπασμα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς» είπε προσθέτοντας ότι οι πάντες έχουν κινητοποιηθεί για να βοηθήσουν τον μαθητή.

«Θέλει να παραμείνει στη χώρα μας»

«Τα ίδια τα παιδιά είναι εκείνα που δεν θέλουν να στερηθούν τον φίλο τους, όπως και το σχολείο μας δεν θέλει να χάσει το μαθητή του», ανέφερε ο διευθυντής του 1ου ΓΕΛ Αγ. Δημητρίου επισημαίνοντας ότι ο Σαϊντού θέλει να παραμείνει στη χώρα μας.

«Ο Σαϊντού ρίζωσε εδώ, είναι κομμάτι από τη σάρκα μας, συμμέτοχος σε κάθε μας δραστηριότητα, μέλος αναπόσπαστο της σχολικής κοινότητας και της γειτονιάς μας» λέει με συγκίνηση ο διευθυντής του 1ου ΓΕΛ Αγ. Δημητρίου.

Ο Σαιντού Καμαρά είχε έρθει στην Ελλάδα τον Νοέμβριο του 2019 σε ηλικία 16 ετών. Αφού έμεινε για ενάμιση χρόνο σε δομή εποπτευόμενης διαβίωσης της International Rescue Committee (IRC) Hellas, πλέον μένει σε διαμέρισμα για άτομα άνω των 18 ετών. Γράφτηκε στο σχολείο, έκανε φίλους και αρίστευσε. Ωστόσο, τον Δεκέμβριο έλαβε απορριπτική απόφαση στην αίτηση ασύλου που είχε υποβάλλει και τώρα να πρέπει να εγκαταλείψει αναγκαστικά τη χώρα.

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ο Σαϊντού να μείνει στο σχολείο και τη γειτονιά του. Να νικήσει η αλληλεγγύη

Με πρωτοβουλία των τομεαρχών Μεταναστευτικής Πολιτικής και Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργου Ψυχογιού και Νίκου Φίλη και τις υπογραφές 25 ακόμη βουλευτών κατατέθηκε, μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου, Αναφορά για την περίπτωση του νεαρού μαθητή Σαϊντού Καμαρά.

Ο Σαϊντού δεν είχε την «τύχη» να γεννηθεί στην Ευρώπη, δεν κατάφερε να φτάσει στο NBA, είχε όμως την (πραγματική) τύχη να βρεθεί σε μια γειτονιά, να πάει σε ένα σχολείο που τον αγκάλιασαν γι’ αυτό ακριβώς που ήταν. Ένα παιδί που έψαχνε τρόπο να σώσει τη ζωή του.

Σε λίγες ημέρες η Επιτροπή Προσφυγών θα κρίνει σε δεύτερο βαθμό το αίτημά του για άσυλο. Δίπλα του στέκεται το σχολείο του σύσσωμο, ο Διευθυντής, ο Σύλλογος Γονέων και το Δεκαπενταμελές των μαθητών, του 1ου Γενικού Λυκείου Αγίου Δημητρίου, αλλά και το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων του Δήμου.

Θέλουν το παιδί να μείνει κοντά τους, να συνεχίσουν να είναι το στήριγμα που δεν είχε στη ζωή του. Παράλληλα δίνουν, όλοι μαζί, ένα πολύ σοβαρό μάθημα σε όλους μας για τη σημασία που έχει η εκπαιδευτική κοινότητα και οι τοπικές κοινωνίες στη διαδικασία ένταξης, για παιδιά όπως ο Σαϊντού, που μετά από τόσες δυσκολίες και χωρίς την οικογένειά του δίπλα του, κατάφερε να γίνει μέρος της ελληνικής παιδείας, της γλώσσας και της κοινωνίας μας.

Οι πρόσφυγες και οι κατατρεγμένοι είναι το ίδιο απ’ όπου κι αν προέρχονται, ανεξάρτητα από την καταγωγή τους, δεν διακρίνουμε τους ανθρώπους από το χρώμα του δέρματος, ή απ’ ότι άλλο στο μυαλό κάποιων διαχωρίζει τους πρόσφυγες σε πραγματικούς και μη, σε ανθρώπους με περισσότερα ή λιγότερα δικαιώματα.

Η ιδεοληπτική εμμονή και η ρητορική της κυβέρνησης, αλλά και οι πολύ σοβαρές περικοπές στην παροχή ασύλου ακόμα και στην άδεια για ανθρωπιστικούς λόγους σε περιπτώσεις όπως του Σαϊντού, όπου διαπιστώνεται, μεταξύ άλλων, η ανάπτυξη ισχυρών δεσμών με τη χώρα, δεν μπορούν να «κόψουν» τα όνειρά του και την αγκαλιά της κοινωνίας της περιοχής που δείχνει το δρόμο.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Θλιβερό ευρωπαϊκό «ρεκόρ» στην έλλειψη στέγης καταγράφει η Μ. Βρετανία – Άρθρο σοκ της DW

Το πρόβλημα στέγης, που είναι πλέον έντονο και στη χώρα μας, αποκτά εφιαλτικές διαστάσεις σε…

10 hours ago

«Καμία δικαιολογία πλέον»: Για πρώτη φορά Ευρωπαίοι ηγέτες καταδικάζουν το Ισραήλ και ζητούν την εφαρμογή της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου

Αρκετές χώρες και παγκόσμιοι οργανισμοί καταδίκασαν την ισραηλινή επιδρομή σε καταυλισμό εκτοπισμένων στη Ράφα, το βράδυ…

11 hours ago

Ένα πράγμα είναι ασυγχώρητο: Η αναισθησία και η ΑΠΑΝΘΡΩΠΙΑ τους

Από το fb του δημοσιογράφου Δημήτρη Αλικάκου Αυτές οι δυο φωτογραφίες με έχουν στοιχειώσει. Δεξιά,…

11 hours ago

Επική στιγμή: Αστραπή σε συναυλία των Metallica αφήνει το πλήθος άναυδο στη βροχή

Συνήθως η βροχή δεν είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να σου συμβεί σε μια συναυλία. Στη…

13 hours ago

Εμπρησμός από πρόθεση η φωτιά στο εργοστάσιο παρασκευής γευμάτων στη Λαμία

Επιβεβαιώθηκε η αρχική πεποίθηση των Αρχών ότι η φωτιά που ξέσπασε στο εργοστάσιο παρασκευής γευμάτων στην ΒΙ.ΠΕ.…

13 hours ago

Παναθηναϊκός: Ανεπανάληπτη υποδοχή για τον “επτάστερο” στο ΟΑΚΑ

Από το Βερολίνο στην Αθήνα και από το αεροδρόμιο “Ελ. Βενιζέλος” στο ΟΑΚΑ. Αυτή τη…

13 hours ago

This website uses cookies.