13.8 C
Chania
Monday, December 23, 2024

Μίλησαν οι χωριανοί για τους ναζί σε Γερμανίδες δημοσιογράφους

Ημερομηνία:

Το μεγαλείο των Κρητικών φάνηκε περίτρανα, όταν οι δυο Γερμανίδες δημοσιογράφοι Katerina Winter και Verena Tselnger επισκέφθηκαν την Καλή Συκιά και τα σπίτια που διαδραματίστηκαν οι θηριωδίες κατά των γυναικών, και μίλησαν με αυτόπτες μάρτυρες των φρικαλεοτήτων, συμπληρώνοντας το ρεπορτάζ τους και ολοκληρώνοντας την αποστολή τους.
Όπως είναι γνωστό, οι δυο Γερμανίδες βρέθηκαν στο Ρέθυμνο, παρακολούθησαν στο «Σπίτι του Πολιτισμού» την προβολή του ντοκιμαντέρ και μίλησαν στο τέλος με τους δημοσιογράφους παραγωγούς Γιάννη Κανελλάκη και Μανόλη Παντινάκη…

Παρά το βουβό μοιρολόι και τα ουρλιαχτά των γυναικών που πέταξαν και κάηκαν ζωντανές στα σπίτια, που συνεχίζονται να ακούγονται ακόμα και σήμερα, αν και έχουν περάσει 71 χρόνια, οι άντρες και οι γυναίκες του ορεινού χωριού που έζησαν στο πετσί τους τη φρίκη της μαύρης Τετάρτης του Οκτωβρίου του 1943, άνοιξαν με τις καρδιές τους και τις πόρτες των σπιτιών τους και υποδέχτηκαν τις δυο δημοσιογράφους από την Βαυαρία και τους δημιουργούς του έργου- ντοκουμέντου…

Σε κάθε μαγαζί και σπίτι που επισκέφτηκαν, έτυχαν μιας απροσδόκητης υποδοχής από τις γυναίκες της κρητικής μεγαλοσύνης και αφού έδωσαν με τις αφηγήσεις τους το χρονικό των βαρβαροτήτων, τους πρόσφεραν την παραδοσιακή φιλοξενία, όμοια με εκείνη των παλιών άφθαρτων γυναικών, που διατηρούν αναλλοίωτες της αξίες που τους κληροδότησαν…

Ήταν τόσο θερμή η υποδοχή στα σπίτια τους, που στο τέλος η κυρία Winter με θαυμασμό δήλωνε: «Πηγαίναμε με φόβο για τον τρόπο που θα μας δεχτούν. Νιώθαμε ότι επειδή οι συμπατριώτες μας ναζί έκαναν αυτές τις απάνθρωπες πράξεις κατά των χωριανών τους γυναικών, που ασφαλώς τις καταδικάζουμε και δεν χωράνε στο μυαλό μας, δεν θα μας άνοιγαν την πόρτα. Όμως μας διέψευσαν και μας εντυπωσίασαν. Σήμερα καταλάβαμε την μεγάλη ψυχή του Κρητικού και της γυναίκας που ζει στα ορεινά της Κρήτης. Αλήθεια δεν το αναμέναμε…»

ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΠΟΛΛΟΙ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ…

Η Βαυαρή δημοσιογράφος μιλώντας για τους συμπατριώτες της και ιδιαίτερα για τις νέες γενιές, είπε ότι «οι πολλοί δεν ξέρουν για τα καμένα χωριά, τις εκτελέσεις και τις καταστροφές που προκάλεσαν οι Γερμανοί στην Ελλάδα. Ξέρουν μόνο την αρχαία Ελληνική Ιστορία και όχι τη Νεότερη. Όταν ήμουν 9-10 χρονών είχα έλθει για διακοπές στην Ελλάδα με τους γονείς μου, και πήγαμε στην Πελοπόννησο και εκεί μου είπαν ότι στη χώρα σας και στην Κρήτη οι συμπατριώτες μου έκαψαν χωριά και σκότωσαν ανθρώπους. Τότε δεν μπορούσα να πιστέψω αλλά μεγαλώνοντας έμαθα περισσότερα…»

Κατά την επίσκεψή τους στην Καλή Συκιά μίλησαν με την Μαλαματένια Νικητάκη, τον Στρατή και τον Γιάννη Πετράκη, και την Ελένη και την Πηνελόπη Κωστάκη και επισκέφτηκαν τα σπίτια-μνημεία που έγιναν οι θηριωδίες, από όπου έλαβαν εικόνες με τις κάμερές τους.

Ωστόσο, με την στάση τους οι κάτοικοι του μαρτυρικού χωριού, μπορεί να έδειξαν στις δημοσιογράφους ότι οι κανόνες ζωής μπορεί να παραμένουν αναλλοίωτες, όμως δεν παραιτούνται των αξιώσεών τους για τις γερμανικές επανορθώσεις στην Ελλάδα, για τις οικογένειες των θυμάτων, για το κατοχικό δάνειο, την κλοπή αρχαίων θησαυρών, και τις καταστροφές και τις λεηλασίες που προκάλεσαν στη διάρκεια της τετράχρονης κατοχής στην Κρήτη…

madeincreta.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ