ΕΛΛΑΔΑ

Μαγειρίτσα: Τι συμβολίζει και πως προέκυψε το έθιμο

Η μαγειρίτσα είναι το παραδοσιακό θεσπέσιο έδεσμα που τρώμε το βράδυ της Ανάστασης.

Οι περισσότεροι γνωρίζουν από τι αποτελείται και πως φτιάχνεται η μαγειρίτσα. Όμως ξέρετε τι ακριβώς συμβολίζει και πως προέκυψε σαν έθιμο;

Το βράδυ της Ανάστασης είναι ουσιαστικά το τέλος της Σαρακοστής, δηλαδή το τέλος της 40ημερης νηστείας από την Καθαρά Δευτέρα. Το πιάτο με την μαγειρίτσα είναι μια πολύ εύστοχή και ήπια επιλογή για το στομάχι, αφού όσοι νήστεψαν το κρέας για σαράντα ημέρες, θα πρέπει να προσέξουν και να ξεκινήσουν σταδιακά την κρεατοφαγία που ακολουθεί τις επόμενες ημέρες.

Οπότε η μαγειρίτσα είναι το φαγητό που προετοιμάζει τον ανθρώπινο οργανισμό ώστε να μην πέσει κατ’ ευθείαν στα βαθιά, με το αρνί και το κατσίκι της επόμενη μέρας. Γι’ αυτό και επιλέχθηκε να τρώγεται το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου και καθιερώθηκε ως έθιμο.

Ο συμβολισμός της μαγειρίτσας

Ωστόσο, ποιος είναι ο συμβολισμός της; Τα χορταρικά της συμβολίζουν τα πικρά χόρτα που έτρωγαν οι Εβραίοι προς ανάμνηση της πολύχρονης σκλαβιάς τους από τους Αιγύπτιους. Το Πάσχα των Εβραίων είναι εθνική γιορτή. Πάσχα στα εβραϊκά σημαίνει έξοδος ή διάβαση. Οι Χριστιανοί γιορτάζουν την Ανάσταση του Χριστού και το πέρασμα από τον θάνατο στη ζωή.

Μια άλλη επιστημονική άποψη σχετικά με την προέλευση της γιορτής του Πάσχα, είναι πως τα περί κατανάλωσης αρνιού ανήκαν αρχικά σε ποιμενική γιορτή, που λάμβανε χώρα την πανσέληνο που ήταν πιο κοντά στην εαρινή ισημερία. Επρόκειτο μάλλον για θυσία ενός αρνιού έτσι ώστε ο θεός των ποιμνίων (της γονιμότητας) να πάρει το μερίδιό του για να εξασφαλίσει τη γονιμότητα του ποιμνίου. Το αρνί τρωγόταν σε ένδειξη κοινωνίας με το θεό προστάτη.

Σύμφωνα με αυτό, ο θεός είχε πει στους Εβραίους ότι πρέπει το αρνί να φαγωθεί όλο και να μην μείνει κανένα κομμάτι του. Έτσι προέκυψαν και τα φαγητά όπως η μαγειρίτσα αλλά και το κοκορέτσι στα οποία χρησιμοποιούνται τα εντόσθια του ζώου.

in.gr

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Το Food & Travel Magazine εξερεύνησε γαστρονομικούς θησαυρούς της Κρήτης

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η δημοσιογραφική αποστολή του διεθνούς κύρους περιοδικού «Food & Travel Magazine» στην Περιφερειακή…

13 mins ago

Κρήτη – ελαιόλαδο: Κακά τα πρώτα μαντάτα – Πολλές ελιές, λίγο λάδι

Δυσάρεστα είναι τα μαντάτα από τα πρώτα αλέσματα που έγιναν με στόχο να παραχθεί αγγουρέλαιο από παραγωγούς…

2 hours ago

Νίκος Ανδρουλάκης στο Ράδιο Κρήτη 101,5: Στόχος μου η αύξηση της επιρροής του ΠΑΣΟΚ για να αντιμετωπίσει τη ΝΔ

Αντίστροφη μέτρηση για τις επαναληπτικές εκλογές για την ανάδειξη προέδρου στο ΠΑΣΟΚ. Με το βλέμμα στραμμένο,…

2 hours ago

Κρήτη: Ζητούν από αγρότες την επιστροφή επιδοτήσεων από 1 έως … 5.000 ευρώ!

Mετά το σοκ για τις επιστροφές μέρους των επιδοτήσεων που πρόκειται να καταβληθούν το επόμενο…

2 hours ago

Το Σωματείο Επισιτισμού Χανίων καλεί στις κινητοποιήσεις ενάντια στις βάσεις της Σούδας και την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ

Το Σωματείο Επισιτισμού των Χανίων εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο καταδικάζει την εμπλοκή της Ελλάδας…

3 hours ago

Εκπαίδευση ελαιοπαραγωγών Χανίων με θέμα: «Η ποιότητα του Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιόλαδου “Κρήτη/Kriti”: Ορθές πρακτικές από το χωράφι ως την τυποποίηση»

Η Περιφέρεια Κρήτης και ο Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός-ΔΗΜΗΡΑ (ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ), σε συνεργασία με το Δήμο Χανίων,…

3 hours ago

This website uses cookies.