Πάνω από δύο χιλιάδες άνθρωποι βρέθηκαν στην Αρχαία Ρόκκα στην Κίσσαμο το Σάββατο 29 Αυγούστου για να απολαύσουν το αυγουστιάτικο φεγγάρι υπό τους ήχους της μουσικής του Μάνου Χατζηδάκι.
Φορούσαν ζακέτες, και είχαν μαξιλάρια ή κουβέρτες τις οποίες άπλωσαν στην πλαγιά του λόφου και παρακολούθησαν μία πολύ όμορφη συναυλία.
Είναι η τρίτη συνεχή χρονιά που ο Αρχαιολογικός χώρος της Ρόκκας Κισσάμου άνοιξε τις πύλες του για να υποδεχτεί το κοινό υπό το Φως της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου.
Σε συνέχεια των δυο προηγούμενων εκδηλώσεων, με την Ευανθία Ρεμπούτσικα και την Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων, όπου σημείωσαν μεγάλη επιτυχία και εντυπωσιακή προσέλευση κοινού, φέτος ο διακεκριμένος αρχιμουσικός, πιανίστας και διευθυντής της Ορχήστρας των Χρωμάτων Μίλτος Λογιάδης παρουσίασε έργα του Μάνου Χατζιδάκι σε ένα ταξίδι-αφιέρωμα με αφορμή την επέτειο των 90 χρόνων από την γέννηση του.
Ο Μίλτος Λογιάδης έπαιξε πιάνο, ο Χρήστος Ζερμπίνος ακορντεόν, ενώ τραγούδησαν η Έλενα Παπανικολάου και ο Βασίλης Γισδακης.
Η συναυλία πραγματοποιήθηκε στο επονομαζόμενο “Τρουλί της Ρόκκας” στην πλαγιά του αρχαιολογικού χώρου στα δυτικά όρια του οποίου εκτείνεται το εντυπωσιακό ομώνυμο φαράγγι.
Στοιχεία για τον οικισμό Ρόκκα
Στους πρόποδες του λόφου βρίσκεται ο οικισμός Ρόκκα ή Τρουλλί (=λόφος).
Ο Gerola, στην περιγραφή του για τα λείψανα βυζαντινού φρουρίου που βρίσκονταν στην κορυφή, κάνει αναφορά για μια ευρύχωρη στέρνα και θεμέλια κτισμάτων. Τα υλικά και αρχιτεκτονικά του κατάλοιπα τον ώθησαν να ταξινομήσει το φρούριο στις βυζαντινές οχυρώσεις.
Ο Στ. Σπανάκης αναφέρεται σε φρούριο της Βυζαντινής περιόδου που υπήρχε στην κορυφή, από το οποίο όμως σώζονται ελάχιστα λείψανα. Στα τείχη βρίσκονται ενσωματωμένα κεραμικά θραύσματα Πρώιμης Εποχής Σιδήρου και μεταγενέστερα. Ο χώρος φαίνεται ότι ήταν σε χρήση από την Ύστερη Μινωική έως τη Βυζαντινή περίοδο.
Το 1960, ο Ν. Πλάτων ανάσκαψε τάφο ο οποίος ήταν ορθογώνιος κτιστός με πελεκητούς λίθους. Αποτελούνταν από 2 υπερκείμενες θήκες. Η άνω θήκη καλύπτονταν από σειρά 5 πλακών και λίγες δακρυδόχους. Στην κάτω θήκη βρέθηκαν τα οστά ενός βρέφους μέσα σε αμφορέα με πλαστική παράσταση ήρωα αγωνιζόμενου ενάντια σε λέοντες και όφεις.
Παραπλεύρως βρέθηκε 1 κάνθαρος. 1 λύχνος και ένα πυξοειδές αγγείο. O Ι. Sanders αναγνώρισε κεραμική ελληνιστικών χρόνων, ενώ κάνει αναφορά στην ύπαρξη νομισμάτων αντίστοιχης περιόδου από ταφή (δεν διευκρινίζεται αν πρόκειται για τον τάφο τον οποίο ανάσκαψε ο Ν. Πλάτων).
Ιστορικά στοιχεία για την περιοχή της Ρόκκα από sadentrepese.blogspot.com
Στις 7-8 Φεβρουαρίου αναμένεται να συμπληρωθεί το 18μηνο της προφυλάκισης γιατρών που κατηγορούνται ότι εμπλέκονται…
Τα ηχητικά ντοκουμέντα του 112 που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου και προκαλούν την κοινή γνώμη, όχι…
Από τις πρώτες μόλις ώρες της νέας του θητείας ο Ντόναλντ Τραμπ αποδεικύνει ότι το δόγμα «Νόμος…
Την ιδέα να εξαγοραστεί το TikTok από τον Ίλον Μασκ, αν ο επικεφαλής του X, της SpaceX και της…
Ντολμάδες με λάπαθα Αγοράζετε λάπαθα από την λαϊκή, τον μανάβη σας ή τα βρίσκεται στους…
Για «βαθιά παλαιοκομματική αντίληψη» και «εξόχως αλαζονική συμπεριφορά» εκ μέρους του Κωνσταντίνου Τασούλα κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής,…
This website uses cookies.