Με το έργο “Ιών” του Ευριπίδη, 24 μαθητές από τα Χανιά ξεκίνησαν ένα μαγικό ταξίδι με προορισμό το αρχαίο θέατρο της Μεσσήνης, ένα ταξίδι που ολοκληρώθηκε με την συμμετοχή τους στο 3ο Διεθνές νεανικό φεστιβάλ αρχαίου δράματος και τη “λύτρωση” που έφεραν τα χειροκροτήματα επιβράβευσης.
Η θεατρική ομάδα του 4ου Γενικού Λυκείου, με επικεφαλής την καθηγήτρια – φιλόγολο Αριάδνη Παπιδάκη, “κέρδισε” το εισιτήριο συμμετοχής στο Διεθνές Φεστιβάλ, μετά από επιλόγη, ανάμεσα σε πολλά σχολεία/πανεπιστήμια από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο.
Η παράσταση των Χανιωτών, δόθηκε την πρωταπριλιά, στο εκκλησιαστήριο της Αρχαίας Μεσσήνης. Στο φεστιβάλ συμμετείχαν 3 θεατρικές πανεπιστημιακές σχολές απο την Αγγλία,την Ιταλία και την Κίνα καθώς και διάφορα αλλα σχολεία της Ελλάδας.
Το βάπτισμα του πυρός όμως, οι μικροί ηθοποιοί το πήραν στα Χανιά που έδωσαν την πρώτη τους παράσταση, στο θέατρο Βλησίδη, στα πλαίσια των εκδηλώσεων “Άνοιξη καλλιτεχνικής δημιουργίας 2014” που διοργανώνει ο δήμος Χανίων.
Με τη διπλή αυτή εμπειρία και κυρίως με τον “αέρα” της συμμετοχής στο Διεθνές Φεστιβάλ, το σχολείο θα παρουσιάσει επίσημα την παράσταση την Πέμπτη 8/5 καθώς και την Παρασκευή 9/5/2014, στο θέατρο του Ωδείου Χανίων και ώρα 21:30.
Συντελεστές της Παράστασης
Σκηνοθεσία: Αριάδνη Παπιδάκη
Μουσική – επιμέλεια στίχων: Γιάννης Γιαννακάκης
Χορογραφία: Άννα Πατσικού, Αριάδνη Παπιδάκη
Σκηνικά: Νεκτάριος Ξανθουδάκης, Μιχάλης Βουγιουκλάκης
Ήχος: Στέλιος Μαρκάκης
Υποβολέας: Ειρήνη Λιονάκη
Αφίσα – Πρόγραμμα: Φαίδρα Τσαπανίδου
ΙΩΝ: Πέτρος Μαρκαντωνάκης
ΚΡΕΟΥΣΑ: Στέλλα Τραγούδα, Ίρις Κουτρουλάκη
ΞΟΥΘΟΣ: Γιάννης Πιρπινάκης
ΕΡΜΗΣ: Άννα Μπατσάκη
ΑΘΗΝΑ: Ευαγγελία Κασαπάκη
ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ: Βαγγέλης Κουτσογιαννάκης
ΘΕΡΑΠΩΝ: Χριστίνα Μαθιουλάκη
ΠΥΘΙΑ: Μαριάννα Σταυριδάκη
ΧΟΡΟΣ: Μαρία Παντζελιουδάκη, Κατερίνα Αγγελάτου, Ρέα Μπατσάκη, Αλεξάνδρα Παπαδομανωλάκη, Δήμητρα Αρετάκη, Κωνσταντίνα Αρχάκη, Μαρία Βλαχομήδου, Ανδριάνα Ανδρονικάκη, Ραφαέλα Γκαζούνη, Κατερίνα Αποστολάκη, Μαρία Μαυροματάκη, Ξανθίππη Παπακωνσταντή
Σημειώνεται ότι στο φεστιβάλ συμμετείχαν δεκαεννιά ομάδες μαθητών –σπουδαστών από την Ελλάδα αλλά και από την Κύπρο, Μεγάλη Βρετανία, Ιταλία και Κίνα. Το Φεστιβάλ επικεντρώνεται στην παρουσίαση έργων αρχαίου ελληνικού ή λατινικού δράματος (τραγωδίας ή κωμωδίας) από μαθητές και σπουδαστές – φοιτητές. Δεν έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα και σκοπός του είναι η ουσιαστική – βιωματική επαφή των νέων με το αρχαίο δράμα και με την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας.