10.8 C
Chania
Friday, December 27, 2024

Μακεδονία και Σκόπια και η προϊστορία

Ημερομηνία:

Σύμφωνα με τον Σέρβο ανθρωπογεωγράφο J. Cvijie όπως παρατηρούσε το 1907 οι περιοχές των Σκοπίων και του Τετόβου δεν αποτελούν κομμάτια της Μακεδονίας αλλά της παλιάς Σερβίας.

Στο Κεντρικό τμήμα της Βαλκανικής Χερσονήσου κατά τους προϊστορικούς χρόνους από τον 15ο και 16ο ακιώνα π.Χ. (μεταξύ των βουνών Σκόρδου, Ροδόπης και Ολύμπου) κατοίκησαν οι Ελληνικές φυλές. Πριν, κατοίκησαν σύμφωνα με τα ευρήματα της σπηλιάς των Πετραλώνων Χαλκιδικής οι αρχαιότεροι Ευρωπαίοι πρόγονοι του σύγχρονου ανθρώπου οι «Homo erectus»

Ο Ηρόδοτος αναφέρει οι Παίονες κατοικούσαν σε πασαλόκτιστες καλύβες μέσα στην λίμνη Πρασιάδα δηλ. στη λίμνη Κερκίνη των Σερρών και ψάρευαν «πέπρακες» και «τιλώνες» τα σημερινά μελανούρια και πλατίτσες. Ευρήματα της νεολιθικής εποχής βρίσκουν διαρκώς οι ανασκαφές σε όλη την Μακεδονία.

Οι ελληνικές φυλές που κατοικούσαν στην περιοχή πήραν στο 1.000 π.Χ. το «αθροιστικό όνομα Μακεδόνες» σύμφωνα με τον Νικολαΐδη για να διακρίνονται από τα υπόλοιπα ελληνικά κράτη της Κεντρικής και Νότιας Ελλάδας της Θράκης και της Μικράς Ασίας.

Διατήρησαν δε, η καθεμία από αυτές και μέχρι τα Ρωμαϊκά χρόνια τα αρχαία φυλετικά τους ονόματα: Δαναοί, Πελαγόνες, Ηδωνοί, Μύγδωνες, Μαίδοι, Παίονες, Πιέρες. Κοινώς όμως οναμαζόταν Μακεδόνες ή Μακέτες η Μακεδνοί.

Για την καταγωγή των Μακεδόνων απ’ τους Δωριείς αναφέρει πρώτος ο Ηρόδοτος: «Το Ελληνικόν Έθνος επί Δώρου του Έλληνος οίκοι την εκ της ιστιαιήτιδος ως εξανέστη υπό Καδμείων οίκει εν Πίνδω, Μακεδνόν καλεόμενον… Δωρικόν τε και Μακεδνόν έθνος»!!

Άλλη γενεαλογία κατά τον Ησίοδο λέει: «Μακεδονία από Μακεδόνος του Διός και Θυίας της Δευκαλίωνος» δηλαδή του προγόνου των Αρκάδων Πελασγών.

Στους βόρειους πρόποδες του Ολύμπου (οι δώδεκα Θεοί του Ολύμπου Ελληνικοί θεοί της αρχαιότητας) δεσπόζει το Δίον. Εδώ βρισκόταν το παμμακεδονικό ιερό του Διός. Το Δίον υπήρξε η ιερή πόλη των Μακεδόνων.

Η Ελληνική γλώσσα είχε πολλές διαλέκτους (και τα Κρητικά ήταν διάλεκτος της Ελληνικής γλώσσας) Έτσι και οι Μακεδόνες μιλούσαν διάλεκτο της Ελληνικής γλώσσας. Ανευρέσεις επιγραφών αποδεικνύουν την αιολική διάλεκτο στην περιοχή τους. Οι Πέρσες στον πίνακα των υπηκόων τους, γύρω στο 510-480 π.Χ. γράφουν για τους Έλληνες που φορούσαν «σκιάδιο σαν την ασπίδα» καπέλο χαρακτηριστικό των Μακεδόνων που ονομαζόταν «Μαυσίας» καπέλο για τον καύσωνα. Ο ανώτατος Θεός των Μακεδόνων ήταν ο Ζευς ο Βοττιαίος. Η ανώτατη Θεά ήταν η Εόρδα και αργότερα στην Ιωνική γλώσσα μετονομάστηκε σε Δημήτηρ. Και αργότερα το Εόρδα έγινε Έρα και στην Ιωνική Ήρα. Πολλές γυναίκες της Μικράς Ασίας έχουν το όνομα Ήρα. Που λατρευόταν η Ήρα ως θεότητα στην Ερέτρια. Λάτρευαν τον Απόλλωνα και υπήρχαν πόλεις αφιερωμένες σ’ αυτόν σχεδόν παντού στη Μακεδονία. Το παρώνυμο του Απόλλωνα το «Φοίβος» συναντάται συχνά σε μια περιοχή νότια της λίμνης Πρέσπας που ονομάστηκε Φοιβατίς. Ο μυθικός ήρωας ο Ηρακλής είναι και ο εθνικός ήρωας των Μακεδόνων. Το παλαιό του όνομα ήταν Αλκαίος, δηλαδή η προσωποποίηση της ρώμης. Ο Ηρακλής ήταν ο φυλετικός ήρωας και ο εθνάρχης των Μακεδόνων και του αφιερώθηκαν τόποι λατρείας όπως η Ηράκλεια Λυγκιστίς κτισμένη απ’ τον βασιλιά Φίλιππο, η Ηράλεια Σιντική, το Σιδηρόκαστρο από τον βασιλιά Αμύντα και η Ηράκλεια στον Όλυμπο και αποτελούσαν τα τρία εθνικά κέντρα της χώρας. Ο Ηρακλής είναι ενσάρκωση του σθένους του Ελληνικού λαού και ταυτόχρονα είναι ο φορέας του Ελληνικού πολιτισμού από τη Μακεδονία όλη την άλλη Ελλάδα, τα νησιά, τις μικρασιατικές ακτές πέρα απ’ τη Θράκη και τις χώρες του Πόντου μέχρι την Κάτω Ιταλία τις ακτές του Άτλαντος μέχρι τις Ηράκλειες στήλες.

Κατά τον 7ο αιώνα η Ορεστίς, δηλαδή η περιοχή της σημερινής Καστοριάς το αρχαίον Κέλετρον ήταν η κοιτίδα της μακεδονικής δυναστείας των Αργειάδων και των Τημενιδών.

Ίδρυσαν την πρωτεύουσα τους στην περιοχή Βερμίου πάνω απ’ την Έδεσσα στις Αιγές την σημερινή Βεργίνα.

Το 356 π.Χ. γεννήθηκε ο Αλέξανδρος στην Πέλλα της Μακεδονίας τον μήνα Ιούλιο. Μητέρα του ήταν η Ολυμπιάδα της Ηπείρου. Πατέρας του ο Φίλιππος ανακηρύχθηκε στην Κόρινθο αρχιστράτηγος όλων των Ελλήνων και το 336 π.Χ. δολοφονήθηκε απ’ τον Παυσανία. Ο Αλέξανδρος ανήλθε στον θρόνο μετά την δολοφονία του πατέρα του και μετά από λίγους μήνες ανακηρύχθηκε αρχηγός των Ελλήνων. Βασίλευσε ως ο Αλέξανδρος ο Γ’ ο Μακεδών. Υπήρξε ιδρυτής της πρώτης Ελληνικής Ομοσπονδίας, Ηγεμόνας της Πανελλήνιας Συμμαχίας κατά της Περσικής Αυτοκρατορίας.

Οι λεγόμενοι Αλεξανδρινοί χρόνοι είναι το τέλος της κλασικής αρχαιότητας και η απαρχή της Ελληνιστικής. Πέθανε στην Βαβυλώνα στις 13 Ιουνίου του 323 π.Χ. σε ηλικία ακριβώς 32 ετών και 11 μηνών.

Αυτή είναι η προϊστορία της Ελληνικής φυλής των Μακεδόνων πολύ περιληπτική και ίσως ατελής σε σημεία, όπως την θυμάμαι απ’ ότι έχω διαβάσει σε ιστορία και προϊστορία.

Τα έχει διαβάσει άραγε ο Ζάεφ αλβανικής καταγωγής;; (δεν είναι κακό καμμία καταγωγή, το πλιάτσικο είναι κακό!) όταν βάζει αγάλματα στις πλατείες των Σκοπίων; Και ο μεσολαβητής Νίμιτς; Γνωρίζει την ιστορία μας; Γιατί, διαφορετικά τι μεσολαβητής είναι; Αλήθεια ο Νίμιτς από πού κατάγεται;

Άννα Κωνσταντουδάκη – Αγγελάκη

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η επιμονή των εταιρειών να περιορίζουν την ικανότητα των καταναλωτών να επισκευάζουν τα προϊόντα τους | Βίντεο

Η εταιρεία John Deere, κορυφαίος κατασκευαστής γεωργικών μηχανημάτων, εφαρμόζει...

Χρονιά αποφάσεων για τις εξορύξεις στην Κρήτη το 2025

Εντός του 2025, πιθανόν κατά τους πρώτους μήνες του...

Αθωωτική η απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου για την 56χρονη από το Ρέθυμνο

Εκδικάστηκε η υπόθεση της ρεθυμνιώτισας, Αγαθής Μαρκοπούλου, η οποία κατηγορούνταν για...