Στις 20 Ιουνίου ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη που έδωσε στο Real FM αναφερόμενος στις συνεχείς προκλήσεις των σκοπιανών ανέφερε ότι «ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, εάν από τη στιγμή που αναλάβει καθήκοντα, εμμένει σε αυτή τη ρητορική, θα βρεθεί σε πολύ άβολη θέση όταν θα συναντηθούμε στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ».
Τέσσερις μέρες αργότερα ο πρωθυπουργός των Σκοπίων ορκίστηκε συνεχίζοντας τις προκλήσεις και τις παραβιάσεις της συμφωνίας των Πρεσπών λέγοντας ότι είναι επαίσχυντος ο προσδιορισμός «Βόρεια» στην συνταγματική ονομασία της χώρας του, αλλά αποτελεί πλέον μέρος του νομικού συστήματος της χώρας και με αυτό καλείται να συνθηκολογήσει”.
Παραλλήλως απαντώντας στην προειδοποίηση του πρωθυπουργού για την σύνοδο του ΝΑΤΟ ανέφερε «εγώ προετοιμάζομαι. Είμαι άνθρωπος που προετοιμάζεται και μου αρέσουν οι προκλήσεις. Θα ήθελα να δω και αυτή την πρόκληση. Η θέση μου είναι ξεκάθαρη και κανείς δεν πρέπει να έχει αμφιβολίες επ’ αυτού».
Η ώρα λοιπόν της παρουσίας Μητσοτάκη και Μίτσκοσκι στην επετειακή σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ για την συμπλήρωση 75 ετών από την δημιουργία της συμμαχίας έφτασε καθώς σήμερα ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στην Ουάσινγκτον για να πάρει μέρος στις εργασίες της συνόδου.
Και ο πρωθυπουργός προσέρχεται στη σύνοδο έτοιμος να απαντήσει σε κάθε πρόκληση της γειτονικής χώρας και να ξεκαθαρίσει στα Σκόπια ότι η σχέση τους με την Ε.Ε. αλλά και η θέση τους στο ΝΑΤΟ περνούν μέσα από την τήρηση της συμφωνίας των Πρεσπών που οδηγεί και σε καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.
Η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη για οποιαδήποτε πρόκληση και κυρίως για οποιαδήποτε αναφορά από την πλευρά των Σκοπίων σε Μακεδονία.
Κάτι τέτοιο θα αποκρουστεί με έντονο τρόπο από τον έλληνα πρωθυπουργό ο οποίος θα καταστήσει σαφές ότι η επιστροφή στον αλυτρωτισμό αποτελεί κίνδυνο για τα Δυτικά Βαλκάνια και την σταθερότητα της περιοχής.
Ο πρωθυπουργός όμως αναμένει και μια σθεναρή θέση και από την πλευρά του ΝΑΤΟ στις προκλήσεις της γειτονικής χώρας καθώς η Αθήνα έχει εξηγήσει τη θέση της σε συμμάχους και φίλους και υπάρχει συναντίληψη για τι δίκαιο της ελληνικής πλευράς .
Ερώτημα παραμένει αν ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνόδου του ΝΑΤΟ θα έχει συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.
Κάτι τέτοιο επισήμως δεν υπάρχει αν και ο κύριος Μητσοτάκης είχε προσφάτως πει ότι η Σύνοδος του ΝΑΤΟ είναι μία καλή ευκαιρία να συνομιλήσουν εκ νέου οι δυο ηγέτες .
Πάντως εάν αυτό δε συμβεί πέρα από τις τυπικές χειραψίες και τις πολύ σύντομες συνομιλίες το επόμενο προγραμματισμένο ελληνοτουρκικό ραντεβού είναι αυτό που θα γίνει τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη μεταξύ των δύο πλευρών , στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Στην Ουάσιγκτον ο πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις με μέλη του Κογκρέσου και έχει προσκληθεί από το think tank Council on Foreign Relations, όπου θα έχει συζήτηση με τον πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ.
Tην Τετάρτη, ο Πρωθυπουργός θα συζητήσει στο πλαίσιο του NATO Public Forum με την πρώην αναπληρώτρια Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Νάντια Σάντλοου και την Παρασκευή στη Νέα Υόρκη θα έχει συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρεζ.
To χθεσινό ρεπορτάζ του Reuters, σύμφωνα με το οποίο η τιμή χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα ήταν τον Αύγουστο 12…
Έχει αγκαλιάσει τη ρομποτική και τους αυτοματισμούς ως λύση στη μείωση του πληθυσμού της. Τα…
Θλίψη προκάλεσε στην ιατρική κοινότητα των Χανίων η είδηση του θανάτου του γιατρού Κρείτων Σάλεχ…
Την αμέλεια και την έλλειψη συντονισμού από την κυβέρνηση και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και…
Χρειάστηκαν ώρες να τον βρουν και να τον ταυτοποιήσουν, τον βρήκαν όμως και τον …περιποιήθηκαν…
«Ο χώρος αυτός είναι ένας προθάλαμος τάφου, οι άνθρωποι δένονται με διαταγές της υπευθύνου της…
This website uses cookies.