Καθώς μαθαίνουμε να ζούμε όλο και πιο πολύ με την πανδημία, οι ασθενείς “μεγάλης διάρκειας” τραβούν όλο και παραπάνω προσοχή, καταρρίπτοντας το αφήγημα ότι σε όλες τις περιπτώσεις εκτός από τις πολύ βαριές, ο ιός κάνει τον κύκλο του σε δύο με τρεις βδομάδες. Στο κορωνοϊό “μακράς διάρκειας” τα πράγματα είναι διαφορετικά.
Οι ασθενείς μεγάλης διάρκειας περιγράφουν μία ασθένεια που τους έχει αφήσει μία σειρά από συμπτώματα στο σώμα αλλά και στην πνευματική τους ικανότητα, μήνες μετά το τέλος του πρώτου σταδίου.
Αλλά τι είναι αυτό που προκαλεί τα συμπτώματα; Γιατί κάποιοι άνθρωποι επηρεάζονται περισσότερο από συμπτώματα που συνδέονται με τον κορωνοϊό που έχουν διάρκεια μήνες ενώ άλλοι δεν επηρεάζονται; Πόσο συνηθισμένη είναι αυτή η εμπειρία; Και τι συμβαίνει με τα παιδιά που μπορούν να μην κινδυνεύουν από τις πιο βαριές συνέπειες του ιού, τα οποία όμως μπορούν να μείνουν με συμπτώματα τα οποία θα έχουν μακρά διάρκεια; Πώς μοιάζει ο κορωνοϊός μακράς διάρκειας για τα παιδιά και τι μπορούν να κάνουν οι γονείς ώστε να δώσουν πειστικές απαντήσεις στα παιδιά τους, όταν ακόμα και οι επιστήμονες δεν ξέρουν τι να πουν;
“Θα μπορούσα να πω ότι γνωρίζουμε ελάχιστα γι’ αυτή την κατάσταση στο σημείο αυτό” είπε ο Δρ. Sam Dominguez, ένας παιδίατρος ειδικός στις μολυσματικές ασθένειες και διευθυντής του μικροβιολογικού εργαστηρίου στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο του Κολοράντο.
“Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι τα παιδιά γίνονται καλύτερα πιο γρήγορα μετά την αρχική τους ασθένεια αλλά δεν έχουμε πειστικές απαντήσεις για το αν κάποια παιδιά θα έχουν μακράς διαρκείας και επίμονα συμπτώματα”.
“Είναι σίγουρα κάτι που μας απασχολεί”, είπε η Δρ. Yvonne Maldonado, καθηγήτρια παιδιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστήμιου Stanford και επικεφαλής της Αμερικάνικης Ακαδημίας Παιδίατρων. “Αλλά δεν γνωρίζει τι προκαλεί αυτό που μας απασχολεί”.
huffpost.com