ΚΟΣΜΟΣ

Μακρόν: Κοινή γαλλο-βρετανική αποστολή στο Κίεβο – Δεν θα είναι ειρηνευτική δύναμη

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ανακοίνωσε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της «Συμμαχίας των Προθύμων» θα καταθέσουν προτάσεις εντός τριών εβδομάδων για την παρακολούθηση μιας ενδεχόμενης εκεχειρίας μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και πως τα συμπεράσματα θα κοινοποιηθούν στη συνέχεια στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Μακρόν περιέγραψε στη συνέντευξη Τύπου τη διαδικασία για τον έλεγχο των νομικών επιλογών, τη βοήθεια του μελλοντικού ουκρανικού στρατού, τον καθορισμό της δύναμης διαβεβαίωσης υπό την ηγεσία της Ευρώπης.

Όπως είπε, οι χώρες συμφώνησαν να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία για να τη φέρουν στην καλύτερη δυνατή θέση, ενώ επέκρινε τη Ρωσία για άλλη μια φορά ότι προσποιείται ότι εμπλέκεται σε συνομιλίες ενώ εντείνει τις επιθέσεις στην Ουκρανία.

Όπως είπε ο Μακρόν, ορισμένες εμπλεκόμενες χώρες ανέλαβαν περαιτέρω δεσμεύσεις για βοήθεια προς την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της γαλλικής ανακοίνωσης για βοήθεια 2 δισ. ευρώ χθες το βράδυ.

Τόνισε επίσης μαζί με άλλους ηγέτες ότι «δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για την άρση των κυρώσεων», καθώς πρέπει να υπάρξει μια τελική ειρηνευτική διευθέτηση πριν συμβεί αυτό.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι συμμετέχουσες χώρες συμφώνησαν να διατηρήσουν και να αυξήσουν την πίεση, συμπεριλαμβανομένου του σκιώδους στόλου της Ρωσίας.

Ο Μακρόν είπε ακόμη ότι οι υπουργοί Εξωτερικών είχαν επιφορτιστεί να εξετάσουν συγκεκριμένα νομικά ζητήματα σχετικά με οποιεσδήποτε δυνάμεις θα υποστηρίξουν την κατάπαυση του πυρός και τους ζητήθηκε να υποβάλουν έκθεση σε τρεις εβδομάδες.

Σημείωσε επίσης ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει ομοφωνία για την αποστολή μιας ευρωπαϊκής δύναμης διαβεβαίωσης, αν και πρόσθεσε ότι δεν χρειάζεται να προχωρήσει.

Ωστόσο, είπε ότι υπάρχει μια ευρύτερη συμφωνία ότι οποιεσδήποτε μελλοντικές εγγυήσεις ασφάλειας πρέπει να βασίζονται σε τρεις πυλώνες:

  • έναν ισχυρό ουκρανικό στρατό, με μια κοινή γαλλο-βρετανική αποστολή που θα μεταβεί στο Κίεβο για να διαπιστώσει ανάγκες και τι μπορεί να γίνει για να υποστηρίξει τον μελλοντικό του στρατό.
  • μια δύναμη καθησυχασμού, η οποία λέει ότι δεν θα σταθμεύει στη γραμμή σύγκρουσης, αλλά θα προσφέρει υποστήριξη σε «στρατηγικούς» τομείς.
  • και μια ευρύτερη ώθηση για τον επανεξοπλισμό της Ευρώπης και την εκπροσώπηση της ευρωπαϊκής άποψης, καθώς των απαιτήσεών της σε οποιεσδήποτε ειρηνευτικές συνομιλίες

Ο Μακρόν διαβεβαίωσε η δουλειά θα συνεχιστεί με τον ίδιο και τον Στάρμερ να έχει εντολή να διατηρήσει την ορμή της ομάδας.

Ο Μακρόν ταυτόχρονα αμφισβήτησε τις ρωσικές «αλήθειες» για την Ουκρανία και την υπεκφυγή της στην κατάπαυση του πυρός.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι χαιρετίζει τον ρόλο του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στη διεξαγωγή των ειρηνευτικών συνομιλιών, τονίζοντας ότι βρίσκονται «σε συνεχή επαφή» και χαιρέτισε ακόμη το θάρρος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Είπε ότι ο στόχος του συνασπισμού είναι σαφής: «βασικά, για να κερδίσουμε την ειρήνη, και για να το κάνουμε αυτό, πρέπει να θέσουμε την Ουκρανία στην καλύτερη δυνατή θέση για διαπραγμάτευση και να διασφαλίσουμε ότι η ειρήνη που θα διαπραγματευτεί θα είναι σταθερή και διαρκής».

Αμφισβήτησε ευθέως τη Ρωσία για τη μη υπογραφή της προτεινόμενης κατάπαυσης του πυρός και τη θέσπιση νέων όρων.

Μεταξύ άλλων ερωτήσεων, ο Μακρόν ρωτήθηκε για την κριτική του Στιβ Γουίτκοφ σε μια πρόταση συμμετοχής των ευρωπαϊκών δυνάμεων, λέγοντας ότι επικεντρώνεται στο τι μπορεί να κάνει η Ευρώπη στον εαυτό της.

Είπε ότι «πρέπει να ελπίζουμε για το καλύτερο, αλλά να προετοιμαστούμε για το χειρότερο», ελπίζοντας ότι οι ΗΠΑ θα ενταχθούν σε μια ευρωπαϊκή δύναμη διαβεβαίωσης.

Τόνιας ότι οι ΗΠΑ είναι ένας «αξιόπιστος» σύμμαχος καθώς επαίνεσε επανειλημμένα την πρωτοβουλία και τη βούληση του προέδρου Τραμπ να τερματίσει αυτή τη σύγκρουση και αρνήθηκε να σχολιάσει όσα είπαν άλλοι σε τηλεοπτικές εκπομπές.

Ωστόσο, αναγνώρισε ότι οι θέσεις των ΗΠΑ και της Γαλλίας μπορεί να διαφέρουν κατά καιρούς, αλλά τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι σε θέση να υπερασπιστεί τα δικά της συμφέροντα.

Ο Μακρόν είπε επίσης ότι θα μιλήσει ξανά με τον Τραμπ τις επόμενες ώρες, καθώς «εάν η Ρωσία δεν συμφωνήσει με την πρόταση των ΗΠΑ για κατάπαυση του πυρός, αυτό θα δώσει στις ΗΠΑ μια ιδέα για το ποια είναι η πραγματική θέση της Μόσχας».

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Ηλεκτρική αποσύνδεση με απώλεια Εθνικών Κυριαρχικών Δικαιωμάτων

Του Ανδρέα Χιωτάκη Ζούμε σε μια περίοδο όπου η ενεργειακή πολιτική στη χώρα έχει μετατραπεί…

1 hour ago

ΚΚΕ Χανίων: Στήριξη στον αγώνα των αθλητών – Καταγγελία για έλλειψη σχεδιασμού

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η έλλειψη σχεδιασμού για τη διαχείριση των αναγκών των αθλητών κατά…

2 hours ago

Δορυφορικοί πομποί: Το «μάτι» της επιστήμης στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών

Οι νέες τεχνολογίες διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην προστασία της φύσης και των απειλούμενων ειδών. Μία…

2 hours ago

“Γνώρισε τις πανεπιστημιακές σχολές της Κρήτης”: Διαδικτυακή δράση ενημέρωσης για Μαθητές Λυκείου

Μια πρωτοποριακή δράση ενημέρωσης για τις πανεπιστημιακές επιλογές των μαθητών λυκείου υλοποιείται από την Περιφέρεια…

2 hours ago

Breaking the Patterns: Εικαστική Έκθεση Ελλήνων και Ιρλανδών Καλλιτεχνών στα Χανιά

Μια μοναδική εικαστική συνάντηση Ελλάδας και Ιρλανδίας φιλοξενείται στα Χανιά, με θέμα τα «Λιμάνια/Ports», στο…

3 hours ago

Το Παρατηρητήριο Αεροπορικού Κλάδου Κρήτης ενισχύει τη στρατηγική παρακολούθηση των αερομεταφορών με Τεχνητή Νοημοσύνη

Το Παρατηρητήριο Αεροπορικού Κλάδου Κρήτης (Crete Aviation Observatory - CAO), υπό την επιστημονική ευθύνη του…

3 hours ago