ΚΟΣΜΟΣ

Μακρόν με αφορμή τις εξελίξεις στη Μεσόγειο: «Εγκεφαλικά νεκρό» το ΝΑΤΟ

«Εγκεφαλικά νεκρό» χαρακτήρισε και πάλι το ΝΑΤΟ ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, επιβεβαιώνοντας ότι οι εξελίξεις στην Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο δίνουν την αφορμή για να έρθουν ξανά στην επιφάνεια οι μεγάλες αντιθέσεις στο εσωτερικό της λυκοσυμμαχίας.

Αναφερόμενος στο περιστατικό μεταξύ γαλλικών και τουρκικών πολεμικών πλοίων, ανοικτά της Λιβύης, για το οποίο το Παρίσι, προσέφυγε στο ΝΑΤΟ, ο Εμ. Μακρόν, το χαρακτήρισε ως «μια από τις πιο πειστικές αποδείξεις» του «εγκεφαλικού θανάτου» της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

«Σας παραπέμπω στις δηλώσεις μου στα τέλη του περασμένου έτους σχετικά με τον εγκεφαλικό θάνατο του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο πρόεδρος μετά από συνάντησή με τον Τυνήσιο ομόλογό του Κάις Σαΐντ. «Θεωρώ ότι αυτή είναι μια από τις πιο πειστικές αποδείξεις που υπάρχουν», πρόσθεσε, θεωρώντας την κατάσταση «απαράδεκτη».

Την προηγούμενη εβδομάδα το γαλλικό υπουργείο Ενόπλων Δυνάμεων κατήγγειλε ότι μια γαλλική φρεγάτα που επιδίωκε να προσδιορίσει την ταυτότητα ενός φορτηγού πλοίου το οποίο θεωρείτο ύποπτο για μεταφορά όπλων προς τη Λιβύη αποτέλεσε αντικείμενο μιας «εξαιρετικά επιθετικής ενέργειας» εκ μέρους τουρκικών πλοίων. Σύμφωνα με το Παρίσι, που χαρακτήρισε το συμβάν «πολύ σοβαρό», τουρκικά πολεμικά πλοία που συνόδευαν ένα φορτηγό πλοίο φώτισαν το γαλλικό πλοίο «τρεις φορές με το ραντάρ καθοδήγησης πυρών». Η Άγκυρα απέρριψε ως «αβάσιμες» τις κατηγορίες του Παρισιού.

Υπενθυμίζεται ότι η στάση της Τουρκίας στη Συρία είχε δώσει την αφορμή στον Γάλλο πρόεδρο για να διατυπώσει για πρώτη φορά τη θέση περί «εγκεφαλικά νεκρού ΝΑΤΟ», πυροδοτώντας σειρά αντιδράσεων και νέων ζυμώσεων.

Πηγή: 902.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Σάλος με δήλωση του Πάπα Φραγκίσκου: «Έχουμε ήδη πολλούς π@@@@@ς στην Εκκλησία», είπε για τους γκέι

Πολλές είναι οι αντιδράσεις που έχει προκαλέσει ένας όρος που φέρεται να έχει χρησιμοποιήσει ο Πάπας…

2 hours ago

Νέοι βομβαρδισμοί στη Ράφα – Συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

«Καταδικάζω τις ενέργειες του Ισραήλ οι οποίες σκότωσαν δεκάδες αθώους αμάχους, που το μόνο που…

2 hours ago

Νέα φοροκαταιγίδα από Φθινόπωρο στα Airbnb – Σπάνε τα κοντέρ οι προκρατήσεις

Νέα μέτρα φέρνει και πάλι η Κυβέρνηση από  το φθινόπωρο στην αγορά κατοικιών τύπου Airbnb.  Σύμφωνα με τους ιθύνοντες του υπουργείου ο…

2 hours ago

Δύο νεκροί τουρίστες χθες στην Κρήτη

Δύο Γερμανοί τουρίστες έχασαν τη ζωή τους χθες, σε ξεχωριστά περιστατικά που σημειώθηκαν στην Κρήτη.…

2 hours ago

Έρχεται «Μεγάλος Αδερφός» για όσους χρωστούν στην εφορία

Στο φακέλωμα των φορολογούμενων με χρέη στην εφορία με βάση το ύψος της οφειλής και την εισοδηματική και περιουσιακή τους κατάσταση…

2 hours ago

Χανιά: Δύο συλλήψεις για διακίνηση μεταναστών

Στη σύλληψη δύο ανδρών, ηλικίας 38 και 22 ετών, προχώρησαν χθες οι λιμενικοί, αφού προέκυψε ότι…

3 hours ago

This website uses cookies.