19.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Μακρόν VS Λεπέν: Οι θέσεις τους για συντάξεις, ενέργεια, άμυνα, Ρωσία, ΝΑΤΟ και Κορσική

Ημερομηνία:

Ο Εμμανουέλ Μακρόν και η Μαρίν Λεπέν μπαίνουν ξανά στο γαλλικό ρινγκ όπως στο 2017, με αντίστοιχα 28,5% και 23,6% των ψήφων στον πρώτο γύρο.

Όλα δείχνουν a priori ότι οι διαφορές τους σχετίζονται με τα ίδια θέματα όπως πριν από πέντε χρόνια. Όμως ο χρόνος έχει περάσει και οι δύο φιναλίστ στον αγώνα για τα Ηλύσια δεν τσακώνονται πλέον για τα ίδια θέματα. Η Le Parisien κάνει απολογισμό των βασικών διαφορών που σημειώνονται στα προγράμματά του.

Για τις συντάξεις

Αυτό είναι ένα από τα σημαντικότερα μέτρα -που αμφισβητείται ακόμη και στο στρατόπεδό του- του προγράμματος του Εμανουέλ Μακρόν: ο υποψήφιος πρόεδρος θέλει να εφαρμόσει μια σταδιακή παράταση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65. Αυτή η μεταρρύθμιση θα λάμβανε υπόψη τη μακροχρόνια καριέρα, την αναπηρία και τη δυσκολία κάθε επαγγέλματος, διαβεβαιώνει. Ο Εμανουέλ Μακρόν προτείνει επίσης την αύξηση της κατώτατης σύνταξης στα 1.100 ευρώ το μήνα, που είναι πλέον 713,11 ευρώ για ένα άτομο που έχει συνεισφέρει τουλάχιστον 120 τρίμηνα στο γενικό σύστημα.

Η Μαρίν Λεπέν δεν σχεδιάζει να αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης. Προτείνει επίσης να επιτραπεί σε όσους ξεκίνησαν να εργάζονται πριν από την ηλικία των 20 ετών -και που δικαιολογούν 40 ετήσιες δόσεις- να συνταξιοδοτηθούν στα 60. Η Μαρίν Λεπέν προσφέρει ελάχιστη σύνταξη 1.000 ευρώ.

Συνοπτικά: Η ηλικία συνταξιοδότησης έφτασε σταδιακά στα 65 – με ορισμένες εξαιρέσεις – και η κατώτατη σύνταξη αυξήθηκε στα 1.100 ευρώ το μήνα για τον Εμανουέλ Μακρόν. Για τη Μαρίν Λεπέν, η νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης διατηρήθηκε στα 62, μειώθηκε στα 60 για σταδιοδρομία που ξεκίνησε πριν από τα 20 και η ελάχιστη συνταξιοδότηση στα 1.000 ευρώ.

Φορολογία

Ο υποψήφιος-πρόεδρος σκοπεύει να τροποποιήσει τα κληρονομικά δικαιώματα. Προτείνει μείωση από 100.000 σε 150.000 ευρώ. Η Μαρίν Λεπέν θέλει να καταργήσει τους φόρους στην άμεση κληρονομιά για τις μικρομεσαίες οικογένειες, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζει ένα ακριβές όριο. Σκοπεύει επίσης να απαλλάξει από το φόρο εισοδήματος άτομα κάτω των 30 ετών. Όσον αφορά το τέλος τηλεοπτικής άδειας, και οι δύο σκοπεύουν να τον καταργήσουν, αλλά αυτό εξαρτάται από την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης για τη Μαρίν Λεπέν.

Συνοπτικά: Ο Εμανουέλ Μακρόν προτείνει την αύξηση της μείωσης των επιβαρύνσεων για την άμεση διαδοχή των κληρονόμων από 100.000 σε 150.000 ευρώ. Η Μαρίν Λεπέν θέλει να καταργήσει αυτόν τον φόρο για τις πιο μικρομεσαίες οικογένειες. Και οι δύο θέλουν να αφαιρέσουν τη συνεισφορά στη δημόσια ραδιοτηλεόραση.

Σχετικά με την κοινωνική πρόνοια

Ο Εμανουέλ Μακρόν δεσμεύεται να διασφαλίσει ότι η κοινωνική βοήθεια καταβάλλεται αυτόματα «στην πηγή», προκειμένου να βεβαιωθεί ότι τα «20 εκατομμύρια Γάλλοι» που επωφελούνται από το RSA, το μπόνους δραστηριότητας, τη στεγαστική βοήθεια ή τα επιδόματα οι οικογένειες λαμβάνουν την οφειλή τους και προκειμένου να καταπολέμηση της απάτης.

Η Μαρίν Λεπέν, σχεδιάζει να κρατήσει τα επιδόματα για οικογένειες με τουλάχιστον έναν από τους δύο γονείς να είναι Γάλλος, μέτρο που θα υποβληθεί σε δημοψήφισμα, διευκρινίζει. Σκοπεύει επίσης να δημιουργήσει ένα υπουργείο για την καταπολέμηση της απάτης.

Συνοπτικά: Κοινωνική βοήθεια για 20 εκατομμύρια δικαιούχους για τον Εμανουέλ Μακρόν, που καταβάλλεται απευθείας στην πηγή. Η κοινωνική βοήθεια για οικογένειες με τουλάχιστον έναν γονέα γάλλο για τη Μαρίν Λεπέν, η οποία σχεδιάζει παράλληλα να αφιερώσει ένα υπουργείο για την καταπολέμηση της απάτης.

Για το δικαίωμα στην άμβλωση

"google ad"

Ο Εμανουέλ Μακρόν, αντίθετος στην παράταση της περιόδου των δώδεκα έως δεκατεσσάρων εβδομάδων του δικαιώματος στην άμβλωση, ωστόσο, βεβαιώνει ότι δεν θα αμφισβητήσει τον νόμο, που ψηφίστηκε στις 2 Μαρτίου από τη Βουλή, η οποία τον εξουσιοδοτεί. Αυτή η επιμήκυνση είναι «ένα δηλητηριασμένο δώρο» που δίνεται στις γυναίκες, πιστεύει από την πλευρά της η Μαρίν Λεπέν, η οποία το αρνείται.

Συνοπτικά: Ο Μακρόν δεν αντιτίθεται στην προθεσμία των 14 εβδομάδων για τη χρήση της άμβλωσης που ψήφισε το Κοινοβούλιο. Η Μαρίν Λεπέν αντιτίθεται σε αυτήν την επέκταση.

Στα γηρατειά

Ο Εμανουέλ Μακρόν θέλει να προωθήσει την κατ’ οίκον φροντίδα και για να το κάνει αυτό προτείνει να βοηθήσει τους ηλικιωμένους να μεταμορφώσουν τη στέγαση τους, ώστε να περιοριστούν οι αναχωρήσεις για εξειδικευμένα ιδρύματα. Η Μαρίν Λεπέν θέλει να προσλάβει περισσότερο προσωπικό σε οίκους ευγηρίας.

Συνοπτικά: Περισσότεροι ηλικιωμένοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στο σπίτι για τον Εμανουέλ Μακρόν. ενίσχυση του προσωπικού σε οίκους ευγηρίας για τη Μαρίν Λεπέν.

Στο τέλος της ζωής

Η Μαρίν Λεπέν είναι «αντίθετη στην ευθανασία και την υποβοηθούμενη αυτοκτονία». Πιστεύει ότι «δεν πρέπει να προχωρήσουμε περισσότερο από τον νόμο Λεονέττι» ενάντια στην «παράλογη εμμονή» του ιατρικού επαγγέλματος και την «τεχνητή παράταση της ζωής» του ασθενούς. Ο Εμανουέλ Μακρόν σχεδιάζει να δημιουργήσει μια «σύμβαση πολιτών» για να «προχωρήσει με ειρηνικό τρόπο» σε ζητήματα του τέλους της ζωής και της ευθανασίας.

Συνοπτικά: Η Μαρίν Λεπέν ήταν αντίθετη στην ευθανασία και την υποβοηθούμενη αυτοκτονία, ο Εμανουέλ Μακρόν υπέρ της διαβούλευσης με μια συζήτηση πολιτών για το θέμα.

Για το μέλλον της Κορσικής

Η κρίση που ακολούθησε, στην Κορσική, τον θάνατο του αυτονομιστή Γιβάν Κολόννα, αναβίωσε τη συζήτηση. Η πλειοψηφία ανέλαβε, μέσω του υπουργού Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανάν, να ξεκινήσει -αν επανεκλεγεί ο Εμανουέλ Μακρόν- μια «πρωτοφανής συζήτηση» γύρω από το ζήτημα της ανεξαρτησίας της Κορσικής, που θα μπορούσε να φτάσει μέχρι την αυτονομία του νησιού για τον Μακρόν. Μένει να καθοριστούν, παραδέχεται ο υπουργός, οι γραμμές αυτής της αυτονομίας. Για τη Μαρίν Λεπέν, καμία παραχώρηση σε αυτό το σημείο: η υποψήφια πιστεύει ότι «η Κορσική πρέπει να παραμείνει γαλλική».

Συνοπτικά: Ο Μακρόν έτοιμος να φτάσει μέχρι την αυτονομία της Κορσικής, κατηγορηματική άρνηση για τη Μαρίν Λεπέν.

Για τη μετανάστευση

Η Μαρίν Λεπέν θέλει να βάλει τέλος στην οικογενειακή επανένωση, να καταργήσει τον νόμο του εδάφους και να σκληρύνει την απόκτηση πολιτογράφησης. Προβλέπει επίσης ότι οι αιτήσεις ασύλου μπορούν να διεκπεραιωθούν μόνο στο εξωτερικό. Η υποψήφια του RN θα δώσει σε άτομα γαλλικής υπηκοότητας προτεραιότητα στην απόκτηση κοινωνικής στέγασης ή απασχόλησης. Επίσης θα καταργήσει την άδεια παραμονής για αλλοδαπούς που δεν έχουν εργαστεί εντός 12 μηνών. Η Μαρίν Λεπέν ισχυρίζεται επίσης τη «συστηματική» απέλαση λαθρομεταναστών, παραβατών και ξένων εγκληματιών.

Σε αυτό το τελευταίο σημείο, ο Εμανουέλ Μακρόν την ενώνει, καθώς προτείνει την απέλαση υπηκόων ξένων χωρών που «διαταράσσουν τη δημόσια τάξη». Ο απερχόμενος πρόεδρος σκοπεύει επίσης να αναθεωρήσει τους όρους πρόσβασης σε άδειες διαμονής για περισσότερα από 4 χρόνια, τις οποίες θα εξαρτήσει «με εξετάσεις γαλλικών και μια πραγματική διαδικασία επαγγελματικής ένταξης». Εάν επανεκλεγεί, ο Εμανουέλ Μακρόν θα διασφαλίσει ότι η άρνηση ασύλου αξίζει την υποχρέωση να εγκαταλείψει το γαλλικό έδαφος.

Συνοπτικά: Η Μαρίν Λεπέν που επιθυμεί να συμπεριλάβει την εθνική προτίμηση στο Σύνταγμα, το θέμα της αντιμετώπισης της μετανάστευσης, δεδομένου του αριθμού των μέτρων που προτείνει για αυτό το θέμα, θα ήταν ο μεγάλος σκοπός της για πέντε χρόνια (ή επτά χρόνια, επειδή ο υποψήφιος προτείνει την επιστροφή σε 7ετή θητεία). Ο Εμανουέλ Μακρόν σκοπεύει από την πλευρά του να εκδιώξει παραβάτες ξένης υπηκοότητας και να αυστηροποιήσει τους όρους για την απόκτηση άδειας μακροχρόνιας διαμονής.

Στην ασφάλεια

Ο Εμανουέλ Μακρόν θέλει να δημιουργήσει 200 ​​ταξιαρχίες χωροφυλακής και να αναπτύξει μια νέα «δημοκρατική ομάδα δράσης» η οποία θα αναμίξει «δυνάμεις ασφαλείας, δικαστές και εκπαιδευτικές ομάδες» στις γειτονιές «όταν εμφανίζονται καταστάσεις ανασφάλειας. Προβλέπει επίσης τη στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων για όσους επιτίθενται στους κατόχους δημόσιας εξουσίας. Η Μαρίν Λεπέν από την πλευρά της θέλει να καθιερώσει το «τεκμήριο αυτοάμυνας» για την αστυνομία σε περίπτωση χρήσης βίας ή όπλου από την τελευταία.

Συνοπτικά: Περισσότεροι χωροφύλακες και μια νέα δύναμη «δημοκρατικής δράσης» υπό την ηγεσία διαφόρων επαγγελματικών φορέων από την πλευρά του Μακρόν. ένα «τεκμήριο αυτοάμυνας» για την αστυνομία από την πλευρά της Μαρίν Λεπέν.

Για τη δικαιοσύνη ανηλίκων

Ο Εμανουέλ Μακρόν προτείνει οι ανήλικοι παραβάτες να έχουν τη δυνατότητα να επωφελούνται από την επίβλεψη του στρατού για την πρόληψη της υποτροπής και την ενίσχυση της πειθαρχίας. Η Μαρίν Λεπέν, από την πλευρά της, θέλει να διπλασιαστούν οι εκπαιδευτικές ποινές με οικονομικές ποινές για τους γονείς (συμπεριλαμβανομένης της αναστολής των οικογενειακών επιδομάτων). Επίσης, σχεδιάζει τη γενίκευση των κλειστών κέντρων ανηλίκων σε όλα τα τμήματα.

Συνοπτικά: Υποβάλετε τους ανήλικους παραβάτες σε στρατιωτική επίβλεψη στο πλευρό του Εμανουέλ Μακρόν. Επηρεάζει τους γονείς αναστέλλοντας τα επιδόματα για τη Μαρίν Λεπέν.

Για το περιβάλλον και την ενέργεια

Σε αυτό το επίπεδο, είναι σίγουρα η αιολική ενέργεια που διευρύνει τις περισσότερες διαφορές μεταξύ του Μακρόν και της Λεπέν. Ο πρώτος θέλει να οικοδομήσει έναν γαλλικό τομέα παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να δημιουργήσει 50 υπεράκτια αιολικά πάρκα μέχρι το 2050. Η δεύτερη θέλει να βάλει τέλος στα αιολικά και ηλιακά έργα και να διαλύσει αυτά που ήδη υπάρχουν.

Συνοπτικά: Ανάπτυξη αιολικής ενέργειας για τον Μακρόν. Σταματήστε την αιολική ενέργεια για τη Μαρίν Λεπέν.

Σχετικά με την Ευρώπη

Φέτος, σε αντίθεση με το 2017 για τη Μαρίν Λεπέν, και οι δύο θέλουν να παραμείνουν στον χώρο Σένγκεν υπό τον όρο να τον μεταρρυθμίσουν. Ο Εμανουέλ Μακρόν προτείνει να γίνει αυτό για να δημιουργηθεί ένα συγκεκριμένο συμβούλιο και να ενισχυθεί το σύστημα του Frontex για την παρακολούθηση των ευρωπαϊκών συνόρων. Η Μαρίν Λεπέν θέλει να επαναδιαπραγματευτεί τις συμφωνίες Σένγκεν και να αποκαταστήσει τον έλεγχο των συνόρων, ο οποίος ωστόσο θα ήταν χαλαρός για τους υπηκόους της ΕΕ. Σκοπεύει να επικρατήσει το γαλλικό Σύνταγμα έναντι των ευρωπαϊκών κειμένων.

Συνοπτικά: Μεταρρύθμιση Σένγκεν και για τους δύο. Υπεροχή του γαλλικού Συντάγματος έναντι του ευρωπαϊκού δικαίου για τη Μαρίν Λεπέν.

Ρωσία

Ο Μακρόν θέλει να συνεχίσει «να επιβάλλει κυρώσεις [στη Ρωσία] κάθε φορά που γίνεται ένα βήμα» στον πόλεμο που εξαπέλυσε στην Ουκρανία. «Όταν οι άμαχοι που αφοπλίζονται σφαγιάζονται με αυτόν τον τρόπο, πρέπει πράγματι να απαντήσουμε με αποφασιστικότητα», παραδέχεται από την πλευρά της η Μαρίν Λεπέν, αλλά η υποψήφια είναι πολύ πιο επιφυλακτική σχετικά με την ιδέα πολλαπλασιασμού των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Η Λεπέν πιστεύει ότι μόλις τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, η Γαλλία θα έχει κάθε συμφέρον να ανανεώσει καλούς διπλωματικούς δεσμούς με τη Μόσχα, διαφορετικά η Ρωσία θα μπορούσε να «πέσει στην αγκαλιά της Κίνας» και έτσι να σχηματίσει μια τρομερή «μεγαδύναμη» για την Ευρώπη, είπε την Τετάρτη στο TF 1. Η Μαρίν Λεπέν κρίνει επίσης ότι ένας μεγάλος αριθμός κυρώσεων κατά του Κρεμλίνου θα επηρέαζε πάρα πολύ την αγοραστική δύναμη των Γάλλων. Συνεπώς, αντιτίθεται σε οποιοδήποτε ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο που θα μπορούσε, σύμφωνα με την ίδια, «να σκοτώσει την οικονομία μας πριν από αυτήν της Ρωσίας».

Συνοπτικά: Κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ναι, για τους δύο υποψηφίους, αλλά όχι υπερβολικά για τη Μαρίν Λεπέν, η οποία πιστεύει ότι αυτό θα μπορούσε να βλάψει την αγοραστική δύναμη της Γαλλίας και τις μεταπολεμικές διπλωματικές σχέσεις με τη Μόσχα.

Στην άμυνα

Οι δύο υποψήφιοι συμφωνούν στον αμυντικό προϋπολογισμό, τον οποίο και οι δύο θέλουν να αναθεωρήσουν προς τα πάνω: 50 δισ. ευρώ το 2025 για τον Εμανουέλ Μακρόν, 55 δισ. από το 2027 για τη Μαρίν Λεπέν.

Οι θέσεις τους αποκλίνουν περισσότερο σχετικά με την ένταξη της Γαλλίας στο ΝΑΤΟ: με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Εμμανουέλ Μακρόν επανεξέτασε τη θέση του για αυτόν τον οργανισμό τον οποίο προηγουμένως περιέγραψε ως «εγκεφαλικά νεκρό» και επιθυμεί τώρα να του δώσει νόημα. Η Μαρίν Λεπέν διαφωνεί. Για αυτήν, αυτή η «πολεμική οργάνωση» δεν εξυπηρετεί «την προστασία των ευρωπαϊκών χωρών», αλλά απλώς στοχεύει «την επικίνδυνη περικύκλωση της Ρωσίας, από τη Γεωργία μέχρι την Ουκρανία». Ως εκ τούτου, πιστεύει ότι η Γαλλία πρέπει να αποσυρθεί από την ολοκληρωμένη στρατιωτική διοίκηση του ΝΑΤΟ.

Συνοπτικά: Διατήρηση της Γαλλίας στο ΝΑΤΟ για τον Εμανουέλ Μακρόν, αποχώρηση από το ΝΑΤΟ για τη Μαρίν Λεπέν.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ευχαριστήριο οικογένειας Μαρινάκη για τη στήριξη στην περιπέτεια της κόρης τους

Ανακοίνωση οικογένειας Μαριανάκη Υπάρχουν στιγμές στη ζωή μας που νιώθεις...

Δήμος Χανίων: Ενημέρωση για τους πολιτικούς γάμους

Από τον Δήμο Χανίων γνωστοποιείται ότι το Γραφείο των...