Θλίψη έχει προκαλέσει η είδηση του θανάτου του Μανούσου Μανουσάκη, του σκηνοθέτη των μεγάλων τηλεοπτικών επιτυχιών, με τον καλλιτεχνικό χώρο να θρηνεί έναν από τους σπουδαιότερους δημιουργούς τόσο της ελληνικής τηλεόρασης όσο και του κινηματογράφου.
Ο σπουδαίος σκηνοθέτης άφησε την τελευταία του πνοή χθες, Τετάρτη (20/11/24) σε ηλικία 74 ετών σε ιδιωτικό θεραπευτήριο όπου νοσηλευόταν λόγω λοίμωξης του αναπνευστικού.
Σύσσωμος ο καλλιτεχνικός χώρος έχει κατακλύσει τα social media με συγκινητικές αναρτήσεις, με τους ανθρώπους που συνεργάστηκαν μαζί του να αποχαιρετούν τον σκηνοθέτη που έχτισε καριέρες και ανέδειξε πρωταγωνιστές…
«Σε ευχαριστώ για όλα… σου χρωστάω πολλά! Σκηνοθέτησε με τα ωραία σου τα κοντινά τους αγγέλους εκεί πάνω και χτίσε τις καριέρες τους, όπως έκανες σε αρκετούς από εμάς εδώ κάτω» έγραψε σε ανάρτησή του ο Γιάννης Τσιμιτσέλης.
«Αχ βρε Μανούσο μου… Σου χρωστάω πολλά! Σε ευχαριστούμε για το ταλέντο σου, τη γενναιοδωρία σου, την υπέροχη ψυχή σου! Καλό Παράδεισο, Φάρε μας» έγραψε, ιδιαίτερα συγκινημένος, ο Γιάννης Αϊβάζης.
«Σπουδαίος… Νιώθω τόσο τυχερός που σε γνώρισα και συνεργαστήκαμε… Καλό ταξίδι» έγραψε ο ηθοποιός Σόλων Τσούνης.
«Καλό ταξίδι! Σε ευχαριστούμε», έγραψε σε μια λιτή ανάρτηση ο Αντρέας Γεωργίου.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ ένιωσε την ανάγκη να πει και η Μαρίνα Λαμπροπούλου.
Με ένα συγκινητικό video από την τηλεοπτική συνάντηση που είχαν πριν από λίγα χρόνια στο Open, ο Νίκος Κοκλώνης αποχαιρέτισε, με τη σειρά του τον σπουδαίο Έλληνα σκηνοθέτη.
«Δεν θα ξεχάσω ποτέ τη ζεστασιά και τα λόγια σου πίσω από τις κάμερες, που με ενέπνευσαν και με συγκίνησαν. Η παρουσία σου θα μου λείψει πολύ. Καλό ταξίδι. Σπουδαίο το έργο που μας αφήνεις, χαρισματικός δημιουργός και σπουδαίος άνθρωπος», έγραψε.
Ποιος ήταν ο σπουδαίος σκηνοθέτης Μανούσος Μανουσάκης
Ο Μανούσος Μανουσάκης γεννήθηκε το 1950 στην Αθήνα. Σπούδασε σκηνοθεσία στη Σχολή Κινηματογράφου του Λονδίνου (London Film School) στην Αγγλία. Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του 1970 ξεκίνησε να εργάζεται αρχικά στον κινηματογράφο.
Μία από τις πρώτες του δουλειές ήταν η ταινία “Βαρθολομαίος” το 1973, στην οποία είχε τριπλό ρόλο, καθώς έγραψε το σενάριο και έκανε την σκηνοθεσία και την παραγωγή. Η ταινία απέσπασε ειδική μνεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σαν Ρέμο του 1973, ωστόσο, στην Ελλάδα απαγορεύτηκε από τη χούντα.
Ακολούθησαν κι άλλες κινηματογραφικές παραγωγές όπως το “‘Αρχοντες” το 1978 και “Η σκιάχτρα” το 1985 , ενώ στα μέσα τις δεκαετίας του 1980 έκανε τα πρώτα του βήματα ως σκηνοθέτης τηλεοπτικών σειρών. Πιο συγκεκριμένα ανέλαβε την σκηνοθεσία των σειρών “Καλλικαντζαροδουλειές” (1985-1986), “Μικρογραφίες” (1986-1987) και “Τα καλύτερά τους χρόνια” (1989).
Από τις αρχές του 1990 μέχρι σήμερα, το όνομα του Μανούσου Μανουσάκη συνδέθηκε με σειρές που σημείωσαν τεράστια επιτυχία.
“Ψίθυροι καρδιάς”, “‘Αγγιγμα ψυχής”, “Μη μου λες αντίο”, “Η αγάπη ήρθε από μακριά” θεωρούνται από τις σειρές που έσπασαν κάθε ρεκόρ τηλεθέασης, αφήνοντας ιστορία στην ελληνική τηλεόραση.
Οι σειρές που άφησαν ιστορία
Με θεματολογία που περιστρεφόταν γύρω από… απαγορευμένους έρωτες και κοινωνικά ζητήματα, οι σειρές αυτές κατάφεραν να συγκινήσουν τους τηλεθεατές που έμεναν καθηλωμένοι στους δέκτες τους.
Ο Μανούσος Μανουσάκης κατόρθωσε να συνδυάσει με αριστουργηματικό κόσμο την καλλιτεχνική ευαισθησία με την εμπορική επιτυχία, δημιουργώντας παραγωγές που παραμένουν διαχρονικές μέχρι και σήμερα.
Τμήμα Ηθών
Ψίθυροι Καρδιάς
Μη μου λες αντίο
Η αγάπη ήρθε από μακριά
Η σειρά που κατάφερε να ξεπεράσει σε τηλεθέαση το Μουντιάλ της Γαλλίας
Μάλιστα, οι «Ψίθυροι Καρδιάς», που προβλήθηκαν μέσα από το Mega Channel, κατέγραψαν ρεκόρ τηλεθέασης με ποσοστό 76,7%, το οποίο μεταφράζεται σε περισσότερους από 3.500.000 τηλεθεατές.
Για να γίνει αντιληπτό πόσο μεγάλο ήταν το μέγεθος της επιτυχίας, αξίζει να σημειωθεί ότι ούτε το Μουντιάλ της Γαλλίας, το καλοκαίρι του 1998, δεν κατάφερε να φτάσει αυτά τα νούμερα..
Μανούσος Μανουσάκης: Μια πλούσια παρακαταθήκη στον χώρο της τέχνης
Ο Μανούσος Μανουσάκης αφήνει πίσω του μια πλούσια παρακαταθήκη στον χώρο της τέχνης, καθώς εκτός από τεράστια εμπορική επιτυχία, κατάφερε -με την κινηματογραφική του δουλειά- να θέσει τα θεμέλια για την ελευθερία της έκφρασης σε δύσκολες εποχές, ανεβάζοντας -με τις τηλεοπτικές του παραγωγές- τον πήχη της ελληνικής τηλεόρασης.
Οι ιστορίες που αφηγήθηκε άγγιξαν βαθιά το τηλεοπτικό κοινό που θα τον κατατάσσει για πάντα ανάμεσα στους κορυφαίους δημιουργούς της χώρας στο είδος του.