Σε τέσσερα επίκαιρα θέματα αναφέρθηκε ο Βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ Μανόλης Θραψανιώτης, πριν την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής στο Σ/Ν του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
- Έδωσε συγχαρητήρια στα παιδιά που πέρασαν στις Πανελλήνιες Εξετάσεις.
- Δήλωσε την συμπαράσταση του στον απεργό πείνας Γιάννη Μιχαηλίδη.
- Καταδίκασε την απρόκλητη επίθεση της αστυνομίας στους διαδηλωτές και την προσβλητική συμπεριφορά στον Βουλευτή Κλέωνα Γρηγοριάδη.
- Απάντησε στον υφυπουργό κ. Αμυρά, ότι ψεύδεται διότι δεν είναι η πρώτη φορά που μπαίνουν εργαζόμενοι στο δάσος για να το καθαρίσουν. Με ΚΥΑ του 2018 μέσω του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας δόθηκαν γι αυτό το σκοπό 32 εκατομμύρια.
Στην τοποθέτηση του στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο Βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ, ανάμεσα στα άλλα τόνισε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο όχι απλά δεν αποσκοπεί στην προστασία του περιβάλλοντος αλλά ορισμένες διατάξεις που αφορούν στις χρήσεις γης σε προστατευόμενες περιοχές, ενδέχεται να επιφέρουν αποδυνάμωση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου προστασίας των περιοχών αυτών.
Αναφέρθηκε σε πρόσφατο άρθρο της εφημερίδας “Καθημερινή”, όπου γίνεται λόγος για “ένα νομοσχέδιο ετερόκλητων πολεοδομικών και περιβαλλοντικών ρυθμίσεων με τις οποίες εξυπηρετούνται μεμονωμένες υποθέσεις“. Ένας κομψός τρόπος να μιλήσει κάποιος για εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων .
Μίλησε ακόμα για παντελή απουσία ενημέρωσης των τοπικών κοινωνιών οι οποίες αγνοούνται εμφαντικά. Και δεν είναι περιβαλλοντικές οργανώσεις τις οποίες η κυβέρνηση χαρακτηρίζει υποκινούμενες, αλλά σύσσωμη την τοπική κοινωνία.
Στην Σητεία με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων, με fast track διαδικασίες τον περασμένο Απρίλιο, χωροθετήθηκε Αιολικό πάρκο (72 MW) της ΤΕΡΝΑ εντός του κηρυγμένου από την UNESCO Γεωπάρκου Σητείας, ένα από τα 4 γεωπάρκα της χώρας μας, ενταγμένο στα παγκόσμια γεωπάρκα της ΟΥΝΕΣΚΟ.
Υπάρχουν ομόφωνες αρνητικές αποφάσεις τόσο του Δήμου Σητείας και φορέων της περιοχής που προσέφυγαν στο ΣΤΕ, όσο και της Επιτροπής Περιβάλλοντος Περιφέρειας Κρήτης, του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κεντρικής και Ανατολικής Κρήτης (ΦΔΠΠΚΑΚ), του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης. αποφάσεις που αγνοήθηκαν. Στην απόφαση του το ΣΤΕ διαπιστώνει παράβαση των περιβαλλοντικών όρων ( ΑΕΠΟ).
Μόνη λύση, όπως είπε, είναι η αναστολή της περιβαλλοντικής αδειοδότησης έργων, μέχρι την έκδοση των Προεδρικών Διαταγμάτων προστασίας των κατ’ ευφημισμό προστατευόμενων περιοχών και να ολοκληρωθεί η αναθεώρηση των Ειδικών Χωροταξικών Πλαισίων για τις ΑΠΕ και τον Τουρισμό!
Ολόκληρη η τοποθέτηση του βουλευτή στο σύνδεσμο