Πάνω από 4μιση ώρες μπροστά στις κάμερες, δεκάδες ερωτήσεις, δημοσιογράφοι και ΜΜΕ από μη φιλικές χώρες: Η παραδοσιακή συνέντευξη Τύπου του Ρώσου Προέδρου, αποδείχθηκε έντονη.
Συνολικά, ελήφθησαν περισσότερες από δύο εκατομμύρια ερωτήσεις. Η επεξεργασία τους έγινε από το δίκτυο GigaChat. Η τεχνητή νοημοσύνη καθόρισε επίσης τα κορυφαία θέματα στη χώρα: προσιτές τιμές στέγασης, υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, υγειονομική περίθαλψη, τιμές τροφίμων. Ο Ρώσος πρόεδρος ρωτήθηκε επίσης για τις διεθνείς σχέσεις, τις επαφές με τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, τις προοπτικές των BRICS και του δολαρίου και τη συνεργασία με την Κίνα.
Μερικές φορές ο ίδιος ο Πεσκόφ, που συντόνιζε τη συνέντευξη Τύπου, έκανε ερωτήσεις. Για παράδειγμα, γιατί ονομάστηκε έτσι ο νεότερος πύραυλος Oreshnik; «Ειλικρινά, δεν ξέρω», απάντησε ο Πούτιν χαμογελώντας. Στο τέλος της τέταρτης ώρας, το κοινό προφανώς κουράστηκε: Όταν ο Πεσκόφ επέλεξε έναν δημοσιογράφο, έγινε πολύς θόρυβος. Ήταν ο ανταποκριτής του ορθόδοξου τηλεοπτικού καναλιού «Spas», ο οποίος ρώτησε για την άμβλωση, τον Λένιν και το πορνό. Το τελευταίο, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε γέλια. Οποιεσδήποτε απαγορεύσεις έχουν δικαίωμα ύπαρξης, αλλά πρέπει πάντα να προσφέρετε μια πιο ενδιαφέρουσα εναλλακτική, αστειεύτηκε ο Πούτιν.
Ωστόσο, η εύθυμη διάθεση τελείωσε γρήγορα. Ο Ρώσος ηγέτης κλήθηκε να σχολιάσει την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να δώσει χάρη στον γιο του, παρά τις πολυάριθμες υποσχέσεις να μην το κάνει. Φυσικά, όλοι περίμεναν να το καταδικάσει. Αλλά ο Πούτιν απροσδόκητα τάχθηκε στο… πλευρό του Αμερικανού ομολόγου του.
Η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να δώσει χάρη στον γιο του Χάντερ έδειξε ότι είναι περισσότερο άνθρωπος παρά πολιτικός, δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, λέγοντας ότι δεν μπορεί να κατηγορήσει τον Μπάιντεν γι’ αυτό.
Ο Χάντερ Μπάιντεν διώχθηκε για φορολογικά αδικήματα και κατηγορίες που σχετίζονται με την κατοχή πυροβόλου όπλου. Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Ιούνιο ο Μπάιντεν διαβεβαίωνε ότι δεν θα δώσει χάρη στον γιο του.
Υπενθύμισε ότι ο Στάλιν αρνήθηκε να ανταλλάξει τον γιο στρατιώτη του με τον Γερμανό Στρατάρχη Πάουλους. Τότε, κατά τη διάρκεια του πολέμου, ήταν απλώς αδύνατο να γίνει διαφορετικά. Στη συνέχεια εκτελέστηκε ο γιος του Στάλιν.
«Είναι πολιτικός και είναι πάντα σημαντικό τι είναι περισσότερο μέσα σου – η πολιτική ή ένα πρόσωπο».
Έτοιμος να συναντήσει Τραμπ, τι είπε για Άσαντ
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα έτοιμος να συναντήσει τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ “οποιαδήποτε στιγμή”, εν μέσω εικασιών για ενδεχόμενη έναρξη μιας ειρηνευτικής διαδικασίας όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία.
“Δεν ξέρω πότε θα τον δω. Δεν λέει τίποτα γι’ αυτό. Δεν έχω μιλήσει μαζί του για πάνω από τέσσερα χρόνια. Είμαι έτοιμος να το κάνω, βεβαίως. Οποιαδήποτε στιγμή”, σημείωσε ο Ρώσος πρόεδρος.
Κατά τη μεγάλη ετήσια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο Πούτιν δήλωσε επίσης ότι δεν έχει δει τον Μπασάρ αλ Άσαντ, τον πρόεδρο της Συρίας, ο οποίος ανατράπηκε στις αρχές Δεκεμβρίου από συνασπισμό ανταρτών υπό την ηγεσία της ισλαμιστικής οργάνωσης Χάγιατ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS) και κατέφυγε μαζί με την οικογένειά του στη Ρωσία, προσθέτοντας ωστόσο ότι έχει “την πρόθεση να το κάνει”.
“Δεν έχω δει ακόμη τον πρόεδρο Άσαντ από τότε που έφτασε στη Μόσχα, αλλά έχω την πρόθεση να το κάνω. Βεβαίως θα του μιλήσω”, σημείωσε ο Πούτιν, απαντώντας σε ερώτηση Αμερικανού δημοσιογράφου, και πρόσθεσε ότι θα ρωτήσει για την τύχη του αγνοούμενου Αμερικανού δημοσιογράφου Όστιν Τάις.
Ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε εξάλλου ότι η πτώση του Άσαντ, στενού συμμάχου της Μόσχας, δεν είναι “ήττα” για τη Ρωσία, σημειώνοντας επίσης ότι ο ρωσικός στρατός, ο οποίος είχε κινητοποιηθεί στη Συρία από το 2015, “πέτυχε τον στόχο” του εκεί.
“Προσπαθούν να παρουσιάσουν αυτό που συνέβη στη Συρία ως μια ήττα για τη Ρωσία. Σας διαβεβαιώνω πως δεν συνέβη αυτό”, υπογράμμισε.
“Εμείς πήγαμε στη Συρία πριν από δέκα χρόνια για να αποτρέψουμε να δημιουργηθεί εκεί ένας θύλακας τρομοκρατών, όπως στο Αφγανιστάν. Συνολικά επιτύχαμε τον στόχο μας”, σημείωσε.
Προτείνει «πυραυλική μονομαχία» με τις ΗΠΑ για να δείξει την υπεροχή του Oreshnik
Ο ρώσος πρόεδρος πρότεινε «πυραυλική μονομαχία» με τις Ηνωμένες Πολιτείες που θα δείξει πόσο ο νέος υπερηχητικός βαλλιστικός πύραυλος Oreshnik της Ρωσίας μπορεί να νικήσει οποιοδήποτε σύστημα πυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα ο Πούτιν πρότεινε οι δύο πλευρές να επιλέξουν έναν στόχο που θα προστατεύεται από πυραύλους των ΗΠΑ.
«Είμαστε έτοιμοι για ένα τέτοιο πείραμα», είπε κατά την διάρκεια της ετήσιας συνέντευξης Τύπου..
Ο πρόεδρος της Ρωσίας δήλωσε επίσης ότι ο Oreshnik είναι ένα σύγχρονο όπλο, ωστόσο βασίζεται σε προηγούμενα ρωσικά σχέδια.
Η Ρωσία εκτόξευσε για πρώτη φορά τον πύραυλο Oreshnik κατά της πόλης Ντνίπρο της Ουκρανίας στις 21 Νοεμβρίου. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ισχυρίσθηκε ότι αποτελούσε απάντηση στην πρώτη χρήση των αμερικανικών βαλλιστικών πυραύλων ATACM και των βρετανικών Storm Shadows κατά του ρωσικού εδάφους κατόπιν δυτικής άδειας.
Σχολιάζοντας την πρόκληση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Ουκρανός πρόεδρος διερωτήθηκε: «Πιστεύετε ότι έχει σώας τα φρένας; «Οι ευρωπαϊκές εγγυήσεις ασφαλείας δεν θα είναι αρκετές για την Ουκρανία», πρόσθεσε ο Ζελένσκι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη διάρκεια της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Πέμπτη.
Πριν ξεκινήσει να μιλάει για την Ουκρανία, δύο άτομα ξεδίπλωσαν ένα λάβαρο πίσω του, το οποίο, όπως είπε, του δόθηκε από μια ρωσική ταξιαρχία πεζοναυτών, υπογεγραμμένο από εν ενεργεία στρατιώτες, με το πλήθος στην αίθουσα να ξεσπάει σε χειροκροτήματα.
Ο Πούτιν αναφέρθηκε στην ταξιαρχία στο λάβαρο που μάχεται στην περιοχή του Κουρσκ, αποκαλώντας τους «ήρωες» και τους ευχήθηκε να νικήσουν.
Όπως είπε, οι Ουκρανοί που είναι πρόθυμοι να πολεμήσουν «θα τελειώσουν σύντομα»
Η Μόσχα έτοιμη για συμβιβασμούς, αρκεί να είναι και το Κίεβο
Για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε πως η Ρωσία είναι έτοιμη για συνομιλίες και συμβιβασμούς στην Ουκρανία, αλλά θέλει και η άλλη πλευρά να είναι εξίσου έτοιμη.
«Η πολιτική είναι η τέχνη του συμβιβασμού. Είμαστε έτοιμοι», τόνισε ο Πούτιν. Και υπενθύμισε: Το Κίεβο αρνήθηκε τον διάλογο, αν και το 2022 στην Κωνσταντινούπολη είχε ήδη επιτευχθεί συμβιβασμός και μάλιστα μονογραφήθηκε από την ουκρανική πλευρά.
«Τότε έφτασε ο Τζόνσον, ένας άντρας με ενδιαφέρον χτένισμα, ο οποίος είπε ότι η Ουκρανία πρέπει να πολεμήσει μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό, ιδού, σύντομα δεν θα μείνει κανείς πρόθυμος να πολεμήσει», συνέχισε.
«Η παρανομία των ουκρανικών αρχών έγκειται στο γεγονός ότι οι εξουσίες του Zelensky έχουν λήξει. Μόνο οι εξουσίες του Verkhovna Rada μπορούν να επεκταθούν, παράνομοι και οι εκπρόσωποί τους είναι συνεργοί παράνομων δραστηριοτήτων», πρόσθεσε ο πρόεδρος.
Καμία προϋπόθεση για έναρξη διαπραγματεύσεων
Όπως είπε, η Ρωσία δεν έχει προϋποθέσεις για την έναρξη διαπραγματεύσεων. Ταυτόχρονα, είπε, η βάση του διαλόγου θα πρέπει να είναι αυτό που συζητήθηκε στην Κωνσταντινούπολη την άνοιξη του 2022. Επιπλέον, το Κίεβο θα πρέπει να αποδεχθεί την πραγματικότητα. Από την ουκρανική πλευρά, ακόμη και ο Βλαντιμίρ Ζελένσκι μπορεί να υπογράψει μια ειρηνευτική συμφωνία. Αλλά για αυτό πρέπει να κερδίσει τις εκλογές, πρόσθεσε.
Ερωτηθείς αν η Ρωσία θα ήταν πρόθυμη να εφαρμόσει οποιοδήποτε είδος εκεχειρίας, μόνιμης ή μη, ο Πούτιν απάντησε «υπό τον όρο ότι οι ΗΠΑ θα καταφέρουν να πείσουν το Κίεβο».
Η Ρωσία δεν χρειάζεται εκεχειρία, αλλά ειρήνη, πρόσθεσε. Διαφορετικά, το Κίεβο θα αναπληρώσει τον στρατό του. «Μερικά τάγματα του ουκρανικού στρατού έχουν 35-40% προσωπικό. Υπάρχει ένα τάγμα, αλλά δεν υπάρχει προσωπικό», σημείωσε ο αρχηγός του ρωσικού κράτους.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το Κρεμλίνο συμφώνησε τουλάχιστον τρεις φορές να σταματήσει τις εχθροπραξίες για μερικές ημέρες, αλλά το Κίεβο αρνήθηκε. Για παράδειγμα, ο Όρμπαν πρότεινε μια χριστουγεννιάτικη εκεχειρία και ο Πούτιν συμφώνησε να το σκεφτεί. Ο Ζελένσκι αρνήθηκε.
Οι τρομοκρατικές ενέργειες
Η Ουκρανία έχει επανειλημμένως διαπράξει τρομοκρατικές ενέργειες εις βάρος Ρώσων πολιτών, είπε ο Πούτιν αναφερόμενος στη δολοφονία του αντιστράτηγου Ιγκόρ Κιρίλοφ στη Μόσχα.
Ο Κιρίλοφ, διοικητής των ρωσικών δυνάμεων ραδιολογικής, χημικής και βιολογικής άμυνας, σκοτώθηκε μαζί με τον υπασπιστή του έξω από την πολυκατοικία όπου διέμενε όταν εξερράγη βόμβα που είχε τοποθετηθεί σε ηλεκτρικό πατίνι.
Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU), η οποία υποστηρίζει ότι ο Κιρίλοφ ευθύνεται για τη χρήση χημικών όπλων εναντίον Ουκρανών στρατιωτών, κάτι το οποίο αρνείται η Μόσχα, ανέλαβε την ευθύνη για τη δολοφονία.
“Αυτή η δολοφονία διαπράχτηκε με τρόπο που είναι επικίνδυνος για τις ζωές πολλών ανθρώπων. Το καθεστώς στο Κίεβο έχει επανειλημμένως διαπράξει τέτοια εγκλήματα, τρομοκρατικά εγκλήματα, τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον πολλών πολιτών της Ρωσικής Ομοσπονδίας”, είπε ο Πούτιν.
Χθες Τετάρτη, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε έναν Ουζμπέκο, ο οποίος ομολόγησε ότι τοποθέτησε και πυροδότησε τη βόμβα η οποία σκότωσε τον Κιρίλοφ κατ΄εντολή της SBU.
Προέλαση στην Ουκρανία
Παράλληλα, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα, ότι οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται σε τροχιά επίτευξης των πρωταρχικών τους στόχων στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ο Ρώσος πρόεδρος πρόσθεσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν κατά μήκος του μετώπου.
Η Ρωσία, είπε, θα εκδιώξει τις ουκρανικές δυνάμεις από τη ρωσική περιφέρεια του Κουρσκ.
“Θα τους νικήσουμε απολύτως”, διαβεβαίωσε ο Ρώσος πρόεδρος, απαντώντας σε ερώτηση κατοίκου αυτής της περιοχής.
Όταν ρωτήθηκε πότε θα απελευθερωθούν τα κατεχόμενα, ο πρόεδρος απάντησε: «Δεν μπορώ και δεν θέλω να αναφέρω συγκεκριμένη ημερομηνία που θα απελευθερωθούν».
«Οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις θα εκδιωχθούν από την περιοχή του Κουρσκ, δεν μπορεί να γίνει αλλιώς. Υπάρχουν σχέδια σε τακτική βάση, αλλά το να λέμε: «μέχρι αυτή την ημερομηνία» δεν γίνεται με αυτόν τον τρόπο», πρόσθεσε ο Ρώσος ηγέτης.
Έπρεπε να εισβάλλουμε νωρίτερα
«Αν μπορούσα να δω τι έχει συμβεί, γνωρίζοντας τι συμβαίνει τώρα, την κατάσταση το 2021, το 2022, τι θα σκεφτόμουν: Θα σκεφτόμουν ποια θα ήταν η απόφαση που έπρεπε να παρθεί στις αρχές του 2022».
Ο Πούτιν είπε ότι η απόφαση «θα έπρεπε να είχε ληφθεί νωρίτερα», καθώς «ξεκινήσαμε χωρίς ιδιαίτερη προετοιμασία.
«Ξεκινήσαμε τα γεγονότα του 2022 χωρίς ιδιαίτερη προετοιμασία», πρόσθεσε. «Αλλά γιατί το ξεκινήσαμε όλο αυτό; Επειδή δεν ήταν πλέον δυνατόν να μείνουμε στάσιμοι και να περιμένουμε να χειροτερέψει η κατάσταση για εμάς».
«Δεν ήταν πλέον δυνατό να παραμείνουμε στην κατάσταση στην οποία βρισκόμασταν. Μας ανάγκασαν να κάνουμε αυτές τις ενέργειες και αν γνωρίζαμε εκ των προτέρων τι θα συνέβαινε, θα ήταν απαραίτητο να πραγματοποιήσουμε συστηματικές προετοιμασίες», είπε ο αρχηγός του κράτους. είπε.
Θα έδινε πολιτικό άσυλο στον… Ζελένσκι
Ο Πούτιν θα παρείχε πολιτικό άσυλο στον Ζελένσκι εάν το ζητούσε: «Η Ρωσία δεν αρνείται κανέναν». Όμως, ο Ρώσος ηγέτης πιστεύει ότι ο επικεφαλής του καθεστώτος του Κιέβου θα προτιμήσει τη Δύση.
Η ρωσική οικονομία δείχνει σημάδια υπερθέρμανσης
Η ρωσική οικονομία δείχνει σημάδια υπερθέρμανσης, η οποία προκαλεί ανησυχητικά υψηλό πληθωρισμό, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, εκφράζοντας την ελπίδα πως η κεντρική τράπεζα θα λάβει μια «ισορροπημένη» απόφαση σε σχέση με τα επιτόκια, κατά την αυριανή της συνεδρίαση στην οποία θα αποφασίσει για την αύξηση των επιτοκίων.
Απευθυνόμενος στους Ρώσους, ο Πούτιν υποστήριξε γενικά την αυστηρή νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας, αλλά πρότεινε επίσης ότι θα μπορούσε να είχε ενεργήσει πιο έγκαιρα.
Η κεντρική τράπεζα αναμένεται να αυξήσει το βασικό επιτόκιο επιθετικά κατά 200 μονάδες βάσης από το 21% στο 23% , το πιο υψηλό επίπεδο τα τελευταία 20 χρόνια, καθώς παλεύει με τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό.
«Υπάρχουν ορισμένα ζητήματα εδώ, πιο συγκεκριμένα ο πληθωρισμός, μια ορισμένη υπερθέρμανση της οικονομίας και η κυβέρνηση και η κεντρική τράπεζα έχουν ήδη αναλάβει να μειώσουν τον ρυθμό», είπε ο Πούτιν.
Ο Πούτιν είπε ότι είχε μια συζήτηση με την επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Ελβίρα Ναμπιούλινα πριν από τη σημερινή του ομιλία, η οποία τον προειδοποίησε ότι ο πληθωρισμός θα φθάσει στο 9,2%-9,3% το 2024 , πολύ πάνω από την εκτίμηση της κεντρικής τράπεζας για 8,5%.
Ο Πούτιν είπε ότι η Ναμπιούλινα δεν του είπε ποια απόφαση για το επιτόκιο θα ληφθεί. «Ελπίζω ότι θα είναι ισορροπημένη και θα ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες», είπε.
Ο Πούτιν είπε ότι ως αποτέλεσμα της αυστηρής νομισματικής πολιτικής και των κυβερνητικών μέτρων για την έξοδο από την υπερθέρμανση της οικονομίας, οι ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης θα μειωθούν το 2025 από το φετινό 4%.
«Νομίζω ότι ο (ρυθμός ανάπτυξης) το επόμενο έτος θα πρέπει να είναι κάπου γύρω στο 2-2,5%, ένα είδος ήπιας προσγείωσης προκειμένου να διατηρηθούν οι μακροοικονομικοί δείκτες», πρόσθεσε ο Πούτιν.
Ο πληθωρισμός είναι κακό πράγμα
Ο Πούτιν δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να είχε χρησιμοποιήσει νωρίτερα άλλα μέσα εκτός από το βασικό επιτόκιο για την έξοδο της οικονομίας από την υπερθέρμανση, ενώ η κυβέρνηση θα μπορούσε να συνεργαστεί με διάφορους τομείς της οικονομίας για να ενισχύσει την προσφορά.
«Θα ήταν αναγκαίο να ληφθούν εγκαίρως αυτές οι αποφάσεις. Αυτό είναι ένα δυσάρεστο και κακό πράγμα, στην πραγματικότητα, η άνοδος των τιμών. Ελπίζω όμως ότι σε γενικές γραμμές, διατηρώντας τους μακροοικονομικούς δείκτες, θα το αντιμετωπίσουμε και αυτό», είπε.
Ο Πούτιν δήλωσε ότι για τις υψηλές τιμές ευθύνονται επίσης οι δυτικές κυρώσεις, καθώς και η φετινή κακή συγκομιδή λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών σε πολλές γεωργικές περιοχές της Ρωσίας.
Ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός, που τους τελευταίους μήνες οφείλεται στην εκτίναξη των τιμών των τροφίμων, έχει πλήξει τις τσέπες των Ρώσων. Τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό έδειξαν ότι οι τιμές για τις ντομάτες αυξήθηκαν κατά 4,1% και οι τιμές για τα αγγούρια κατά 10% κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας τον Δεκέμβριο.
Πέρυσι τέτοια εποχή, ο Πούτιν αναγκάστηκε να ζητήσει μια σπάνια συγγνώμη για την αύξηση των τιμών στα αυγά. Έναν χρόνο μετά, η εκτίναξη του κόστους του βουτύρου οδήγησε σε κλοπές σε ορισμένα σούπερ μάρκετ.
Οι πληθωριστικές προσδοκίες των νοικοκυριών, που αποτελούν βασικό δείκτη για την κεντρική τράπεζα, έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο του τρέχοντος έτους αυτόν τον μήνα. Ο Γκριγκόρι Ζακουράγεφ, ένας εργάτης εργοστασίου, δήλωσε στο Reuters ότι με 1.000 ρούβλια στο σούπερ μάρκετ μπορείς να πάρεις πολύ λιγότερα απ’ ό,τι πριν από τρία χρόνια.
«Τα πάντα έχουν αυξηθεί σε τιμή», είπε. «Φυσικά, το αισθάνεσαι στο πορτοφόλι, την αλλαγή στις τιμές, τον πληθωρισμό».
Με ποιον θα… έπινε τσάι
«Από αυτούς που ζουν σήμερα, θα ήθελα να συναντούσα πιο συχνά τους αγαπημένους μου ανθρώπους, θα ήθελα να συναντώ τον Καγκελάριο Κολ». Επιπλέον, μίλησε με θερμά λόγια για τον εκλιπόντα Γάλλο πρόεδρο Ζακ Σιράκ και τον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Είναι ο Πούτιν ευτυχισμένος άνθρωπος;
Όταν ρωτήθηκε πώς τον άλλαξε ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο Πούτιν είπε ότι «άρχισε να κάνει λιγότερα αστεία και σχεδόν σταμάτησε να γελάει».
Πρόσθεσε ότι «άρχισε να βελτιώνει τις τρέχουσες δεξιότητές μου στην εύρεση βασικών ερωτήσεων».
Οι Ρώσοι μου εμπιστεύτηκαν μια τεράστια ευθύνη, τόνισε ο Πούτιν, την ευτυχία να υπηρετήσω την Πατρίδα. «Ωστόσο, αυτή η ευτυχία δεν μπορεί να είναι πλήρης μέχρι να επιστρέψουν τα παιδιά μας από το μέτωπο. Μέχρι οι νέοι μας – κορίτσια, αγόρια – να δημιουργήσουν τον απαιτούμενο αριθμό οικογενειών για τη Ρωσία και να κάνουν παιδιά. Θέλω πραγματικά οι επιστήμονες, οι καλλιτέχνες και οι πολιτιστικοί λειτουργοί μας να πραγματοποιήσουν τα σχέδιά τους, μόνο τότε, πιθανότατα, θα είναι δυνατόν να πω ότι είμαι χαρούμενος».
Τέλος, ο Πούτιν κλήθηκε να εκφράσει τις επιθυμίες του στο κοινό. «Όταν συναντώ εκπροσώπους διαφορετικών θρησκειών, τους ρωτάω για τι μετανιώνουν συνήθως οι άνθρωποι. Έτσι, οι άνθρωποι συνήθως παραπονιούνται ότι δίνουν πολύ λίγη προσοχή στα παιδιά», σημείωσε ο πρόεδρος. Και ευχήθηκε στους Ρώσους να είναι πιο κοντά στα αγαπημένα τους πρόσωπα, παραδεχόμενος ότι βλέπει όλη τη Ρωσία σαν την οικογένειά του.