Categories: ΘΕΣΕΙΣ

Μαργαρίτα Παπαμηνά: «Πήγα για κατάθεση και βρέθηκα κατηγορούμενη»

Η Μαργαρίτα Παπαμηνά είναι η δασκάλα που στοχοποιήθηκε από τα μέλη της Χρυσής Αυγής και κατηγορήθηκε για «υποκίνηση του πλήθους» εναντίον τους στα γεγονότα της προηγούμενης Τρίτης 2 Απριλίου (που οδήγησαν τον ακροδεξιό υποψήφιο βουλευτή στη… θάλασσα)! Όλως τυχαίως, πρόκειται για μια ιδιαίτερα ενεργή γυναίκα που συμμετέχει στα κοινά, συνδικαλίστρια εκλεγμένη στο ΔΣ του νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ αλλά και ενεργό μέλος στο αντιφασιστικό κίνημα των Χανίων. Συνομιλήσαμε μαζί της σχετικά με τα γεγονότα που συνέβησαν την Τρίτη 2 Απριλίου στο λιμάνι των Χανίων και τον τρόπο που την ενέπλεξαν σε αυτά.

«Έλα Βλάμη, μπες μέσα…»

«Εγώ έπινα καφέ στο λιμάνι και εκείνη την ώρα γυρνούσα σπίτι μου. Είδα κόσμο μαζεμένο καθώς και την αστυνομία (με ένα περιπολικό) και το λιμενικό αλλά και άνδρες της ασφάλειας και πλησίασα. Εκεί με είδαν τα μέλη της Χρυσής Αυγής, θυμάμαι συγκεκριμένα τον Στέλιο Βλαμάκη βρεγμένο και με αίματα στο πρόσωπο, που μόλις με είδε άρχισε να βρίζει χυδαία και να απειλεί (θα σου δείξω, θα σου κάνω κλπ). Τον αγνόησα επιχειρώντας να μάθω από τους παραβρισκόμενους και τους αστυνομικούς τι είχε συμβεί. Όταν γύρισα να φύγω ο Βλαμάκης, που στο μεταξύ τον είχαν βάλει στο περιπολικό, είχε προσαχθεί δηλαδή, βγήκε από το περιπολικό και άρχισε ξανά να βρίζει, και μάλιστα να απαιτεί τη σύλληψή μου λέγοντας ότι δεν έρχεται στο τμήμα αν δεν με συλλάβουν. Ήταν προσαχθέντας χωρίς χειροπέδες μέσα στο περιπολικό και έκανε ότι γούσταρε, έβγαινε, έβριζε, απειλούσε, και το μόνο που του είπε ο αστυνομικός ήταν “Έλα Βλάμη σε παρακαλώ πέρασε μέσα”.

»…Όταν διαμαρτυρήθηκα στους αστυνομικούς για το ότι επέτρεπαν να με βρίζει τόσο χυδαία μου είπαν αν θέλω να καταθέσω μήνυση για εξύβριση! Τελικά, πήγα μαζί τους στο τμήμα για να καταθέσω ως μάρτυρας για την εξύβριση και βρέθηκα κατηγορούμενη διότι στο μεταξύ ο Βλαμάκης κατέθεσε μήνυση εναντίον μου «για υποκίνηση πλήθους», για ηθική αυτουργία δηλαδή στη συμπλοκή που είχε γίνει πριν καν φτάσω εκεί. Μάλιστα, ενώ σε μένα έλεγαν οι αστυνομικοί να πάω για να καταθέσω για την εξύβριση, στον Βλαμάκη λέγανε ότι “Μην ανησυχείς, θα την συλλάβουμε κι αυτήν”, όπως απαιτούσε δηλαδή. Αυτό κατέθεσε αυτόπτης μάρτυρας που ήρθε μαζί μας στο τμήμα. Έτσι κατέθεσα κι εγώ μήνυση για εξύβριση αλλά και ψευδή καταμήνυση».

»…Στο τμήμα πήγαμε γύρω στις 8 το απόγευμα όπου οι αστυνομικοί κωλυσιεργούσαν χαρακτηριστικά. Μάλιστα, μου έλεγαν ότι “σε 10΄ τελειώνουμε”, και τελικά με κράτησαν εκεί μέχρι το πρωί! Δεν ήξερα ότι στο μεταξύ είχα γίνει από μάρτυρας κρατούμενη και ότι, άρα, είχε ξεκινήσει η διαδικασία του αυτόφωρο εις βάρος μου. Δεν με ενημέρωσε κανείς παρά μόνο αφού έδωσα ένορκη κατάθεση ως μάρτυρας ρώτησα και τότε μου είπαν ότι μου έγινε μήνυση. Αφού συνέχισαν να κωλυσιεργούν και να περνά ο χρόνος χωρίς λόγο, έφτασε 2(!) μετά τα μεσάνυχτα και τότε μου είπαν ότι είναι αργά για να ειδοποιηθεί ο εισαγγελέας και θα έμενα στο τμήμα ως το πρωί – όπως και οι τέσσερις της Χρυσής Αυγής που είχαν προσαχθεί [σ.σ. και ο σερβιτόρος]. Το πρωί, με προφορική εντολή του εισαγγελέα, αφεθήκαμε όλοι ελεύθεροι και η υπόθεση θα πάει σε τακτική δικάσιμο με την αιτιολογία ότι δεν είχαν προσαχθεί όλοι οι εμπλεκόμενοι».

Συμπληρωματικά προς όσα αναφέρει η κα Παπαμηνά, να σημειωθεί εδώ πως η αστυνομία στην αναφορά σύλληψης αναφέρει ως εμπλεκόμενους στη συμπλοκή τέσσερα μέλη της Χρυσής Αυγής (από τους 7-8 που ήταν στο περιστατικό), την Μαργαρίτα Παπαμηνά και τον σερβιτόρο παρακείμενης καφετέριας που χτυπήθηκε με καρέκλα στο κεφάλι από τους ακροδεξιούς την ώρα που προσπαθούσε να αποτρέψει τον καβγά από το να επεκταθεί στην καφετέρια όπου εργάζονταν. Εναντίον του σερβιτόρου τα μέλη της Χρυσής Αυγής άσκησαν μήνυση, αν και προφορικά ακούστηκε να λένε πως θα την αποσύρουν. Αυτό δεν γνωρίζουμε αν έχει συμβεί τελικώς αλλά, ακόμη και να την αποσύρουν, η συμπλοκή είναι αδίκημα που διώκεται αυτεπαγγέλτως, χωρίς έγκληση. Αναρωτιόμαστε αν η αυτεπάγγελτη διαδικασία θα προχωρήσει ούτως ή άλλως εναντίον των μελών της Χρυσής Αυγής από την εισαγγελία Χανίων ή θα θαφτεί στο συρτάρι, αφήνοντας μόνο τις εκατέρωθεν μηνύσεις για δικάσιμο. Εντύπωση προκαλεί ήδη η επιλεκτική έρευνα που γίνεται για το συμβάν, η οποία επικεντρώνεται στη συμπλοκή στο λιμάνι και δεν περιλαμβάνει έρευνα για τους τραμπουκισμούς και τον ξυλοδαρμό αλλοδαπών στην αγορά – που άλλωστε προκάλεσε την εν λόγω συμπλοκή. Συγκεκριμένα, η αστυνομία ζήτησε και έλαβε τα στοιχεία κάμερας παρακείμενου μαγαζιού στο λιμάνι, χωρίς να έχει αναζητήσει αντίστοιχα τα στοιχεία από τις πολλές κάμερες που υπάρχουν γύρω από την Αγορά.

Επιλεκτική στοχοποίηση

Το αυτόφωρο λοιπόν δεν προχώρησε επειδή έπρεπε να προσαχθούν «όλοι οι εμπλεκόμενοι». Όλοι οι εμπλεκόμενοι σύμφωνα με την αστυνομία και την εισαγγελία δεν είναι οι υπόλοιποι της παρέας που, ως άλλη συμμορία, τραμπούκιζαν πολίτες στην πόλη των Χανίων και ξυλοκόπησαν τρεις μετανάστες. Είναι, αντιθέτως, άλλα πέντε άτομα τα οποία ονόμασαν οι προσαχθέντες της Χρυσής Αυγής ως εμπλεκόμενους στον ξυλοδαρμό τους. Άτομα που ονόμασαν μάλιστα με πλήρη στοιχεία, δηλαδή ονοματεπώνυμα, αριθμούς ταυτότητας, διευθύνσεις κλπ. Αυτή η πρακτική αφήνει σοβαρές υπόνοιες για επιλεκτική και σχεδιαζόμενη στοχοποίηση με πρόσχημα το συμβάν εναντίον ανθρώπων που καμία σχέση δεν είχαν με αυτό, όπως κατέθεσαν και αυτόπτες μάρτυρες. Κι αυτό επειδή είναι αδύνατον τα μέλη της Χρυσής Αυγής, οι περισσότεροι έχοντας καταναλώσει πολύ αλκοόλ, να γνωρίζουν ή να θυμούνται όλα αυτά τα στοιχεία για ανθρώπους που αυθόρμητα αναγνώρισαν ως συμμετέχοντες στον ξυλοδαρμό τους. Συνήθως, σε τέτοιες περιπτώσεις, αναφέρει ο μηνυτής κάποιο όνομα και αναλαμβάνει η αστυνομία να το ταυτοποιήσει.

Οι τρεις από τους πολίτες που στοχοποίησαν και μήνυσαν τα μέλη της Χρυσής Αυγής είναι δημόσιοι υπάλληλοι, και συγκεκριμένα δάσκαλοι και μέλη του συλλόγου δασκάλων και νηπιαγωγών Χανίων. Μάλιστα, όπως αναφέραμε σε προηγούμενο άρθρο μας (Πέμπτη 4 Απριλίου), σε συνομιλία των συμμετεχόντων της Χρυσής Αυγής στη συμπλοκή στο κοινωνικό δίκτυο facebook στις αρχές Μαρτίου, ένας εξ αυτών αναφέρει πως τον Απρίλιο θα διωχθεί και μία δασκάλα (συγκεκριμένα θα τεθεί σε διαθεσιμότητα)! Δεδομένου ότι η άλλη δασκάλα που στοχοποίησαν (από τους τρεις) έχει ήδη διωχθεί από την αστυνομία με άλλη αφορμή (συμμετοχή σε πορεία), φαίνεται πως ήταν θέμα χρόνου να γίνει κάποια ποινική δίωξη στην Μαργαρίτα Παπαμηνά. Ρωτήσαμε επ’ αυτού την κα Παπαμηνά, και μας είπε:

«Δεν έχω έρθει σε προσωπική αντιπαράθεση με τα συγκεκριμένα ή άλλα μέλη της Χρυσής Αυγής. Όμως, ξέρουν τη δράση μου, καθώς και το γεγονός ότι είμαι εκπαιδευτικός. Το σωματείο των εκπαιδευτικών είναι στοχοποιημένο επειδή έχει έντονη αντιφασιστική και αντιρατσιστική δράση τόσο μέσα στα σχολεία όσο και μέσα στο κίνημα, σε δράσεις, εκδηλώσεις κλπ. Τόσο το σωματείο μας όσο και η ΕΛΜΕ, για παράδειγμα, συμμετείχαμε ενεργά στο πρόσφατο κάλεσμα και στην καμπάνια με θέμα Ιθαγένεια για όλα τα Παιδιά, μια καμπάνια υπέρ της νομιμοποίησης και ένταξης ισότιμα στην κοινωνία μας όλων των παιδιών που έχουν γεννηθεί εδώ και φοιτήσει στο ελληνικό σχολείο» [σ.σ. παιδιά που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα γίνονται ξαφνικά άνθρωποι χωρίς χαρτιά, χωρίς πατρίδα, μετά τα 18 τους].

«Αυτό που γίνεται τώρα», συνέχισε η κα Παπαμηνά, «είναι η συνέχεια μιας βιομηχανίας διώξεων απ’ την ασφάλεια. Υπάρχουν στοχοποιημένα άτομα σε αυτή τη μήνυση της Χρυσής Αυγής που έχουν τεθεί επανειλημμένα στο στόχαστρο της ασφάλειας Χανίων. Το γεγονός ότι οι μηνύσεις έγιναν με πλήρη στοιχεία είναι ασύνηθες. Είναι προφανές ότι αυτά τα άτομα έχουν στοχοποιηθεί και η ασφάλεια έχει τα στοιχεία τους από άλλες διώξεις. Μόνο τα δικά μου δεν είχαν ως τώρα καθώς είναι η πρώτη φορά που διώκομαι. Τώρα θα τα έχουν… Οι επανειλημμένες διώξεις εναντίον των ίδιων ανθρώπων εξυπηρετεί άλλωστε και τη δυσφήμισή τους στην κοινωνία και στη δουλειά τους».

"google ad"

Νέλλη Ψαρρού

Η Νέλλη Ψαρρού είναι διδάκτορας πολιτικών επιστημών, πρώην πανεπιστημιακός, συγγραφέας και ερευνήτρια. Έχει διδάξει στο τμήμα Κοινωνιολογίας του Ρεθύμνου (Παν. Κρήτης) και στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, είναι συγγραφέας των βιβλίων Εθνική Ταυτότητα στην Εποχή της Παγκοσμιοποίησης (Gutenberg, 2005) και Ταξίδι στη Σαμοθράκη: ένα πολιτικό ημερολόγιο. Η Νέλλη Ψαρρού έγινε ευρύτερα γνωστή στο Κρητικό κοινό μέσα από το τελευταίο της βιβλίο (…ένα πολιτικό ημερολόγιο) αλλά και τα ντοκιμαντέρ της Golfland? και Σταγώνες.

Recent Posts

Μουγγαμάρα σε όλη την Κρήτη για τα “αιώνια χημικά” – Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος οι στρατιωτικές βάσεις στις ΗΠΑ, όχι όμως στα Χανιά

Ουδείς σε ολόκληρη την Κρήτη πρόβαλλε όπως έπρεπε την είδηση των τελευταίων ημερών. Σε μία…

8 hours ago

Έλον Μασκ: Όταν μιλάει σα φασίστας, αγκαλιάζει φασίστες και χαιρετίζει σα φασίστας, είναι φασίστας;

Είναι ρωμαϊκός χαιρετισμός είπαν κάποιοι, όπως κάποιοι εδώ στην Ελλάδα έλεγαν ότι τα ναζιστικά σύμβολα…

9 hours ago

Ο δήμος Χαλανδρίου καταργεί τον λογαριασμό του στο Χ λόγω του ναζιστικού χαιρετισμού του Μασκ

Με μια ανάρτησή του στο facebook ο δήμαρχος Χαλανδρίου, Σίμος Ρούσος ενημέρωσε τους πολίτες ότι από σήμερα,…

10 hours ago

Ο δήμος Χαλανδρίου καταργεί τον λογαριασμό του στο Χ λόγω του ναζιστικού χαιρετισμού του Μασκ

Με μια ανάρτησή του στο facebook ο δήμαρχος Χαλανδρίου, Σίμος Ρούσος ενημέρωσε τους πολίτες ότι από σήμερα,…

11 hours ago

Πρωτοβουλίες για οδική ασφάλεια, αδέσποτα και ενίσχυση της Αστυνομίας στα Χανιά στη συνάντηση Μαρκογιαννάκη – Χρυσοχοΐδη

Συνάντηση με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη πραγματοποίησε σήμερα στο γραφείο του ο…

12 hours ago

This website uses cookies.