Μειώνονται οι προσδοκίες για έναν ομαλό Ιούλιο στον τουρισμό, λόγω της αυξανόμενης ανησυχίας για τη μετάλλαξη «Δέλτα», της παράτασης των περιοριστικών μέτρων στα ταξίδια των Βρετανών προς την Ελλάδα και της επιφυλακτικότητας Βερολίνου και Παρισιού να δεχθούν να υιοθετηθεί το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού από την 1η Ιουλίου, όπως επιδίωκε η Αθήνα.
Πόσο μάλλον που η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν διατύπωσαν προβληματισμό για το γεγονός ότι η Ελλάδα καθώς και άλλες χώρες της Ε.Ε. επιτρέπουν την είσοδο εμβολιασμένων ταξιδιωτών με σκευάσματα μη εγκεκριμένα από την Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως το ρωσικό και το κινεζικό εμβόλιο.
Παράλληλα, η πολιτική διελκυστίνδα της Ευρώπης με τη Βρετανία και πολύ περισσότερο με τη Ρωσία δείχνει πως δύσκολα το φετινό καλοκαίρι θα είναι εντυπωσιακά καλύτερο από τον περυσινό αναφορικά με τις αφίξεις ξένων ταξιδιωτών, όπως πολλοί ανέμεναν πριν από μόλις λίγες ημέρες. Ειδικά για εκείνους τους ελληνικούς προορισμούς και τους επιχειρηματίες του κλάδου που εξαρτώνται από τη βρετανική και τη ρωσική αγορά, ενδέχεται να αποδειχθεί δυσκολότερο. Οι εξελίξεις του προηγούμενου σαρανταοκταώρου ήταν καταλυτικές:
• Κατ’ αρχάς, το Λονδίνο παρουσίασε την αναθεωρημένη λίστα με τους προορισμούς τους οποίους μπορούν να επισκέπτονται οι Βρετανοί τουρίστες χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να παραμείνουν σε καραντίνα κατά την επιστροφή τους, η οποία ωστόσο δεν περιλαμβάνει την Ελλάδα, ούτε επιμέρους νησιωτικούς προορισμούς της, όπως ήλπιζαν πολλοί. Πάντως, ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών, Γκραντ Σαπς, έδωσε και μια νότα αισιοδοξίας σημειώνοντας πως «χάρη στο επιτυχημένο πρόγραμμα εμβολιασμών, η πρόθεσή μας είναι ότι, αργότερα το καλοκαίρι, οι κάτοικοι της Βρετανίας που είναι πλήρως εμβολιασμένοι δεν θα χρειάζεται να απομονώνονται όταν θα επιστρέφουν από χώρες στην “πορτοκαλί” λίστα». Η λέξη-κλειδί είναι, όμως, το «αργότερα το καλοκαίρι»…
• Δεύτερον, στα συμπεράσματα της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αντί για απόφαση εφαρμογής του ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού από την 1η Ιουλίου, σημειώνεται πως «οι συμφωνίες που επιτεύχθηκαν για το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της Ε.Ε. και για την αναθεώρηση των δύο συστάσεων του Συμβουλίου σχετικά με τα ταξίδια εντός της Ε.Ε. και τα μη αναγκαία ταξίδια προς την Ε.Ε. θα διευκολύνουν τα ασφαλή διασυνοριακά ταξίδια», αλλά «τα κράτη-μέλη θα τις εφαρμόσουν κατά τρόπο που να εξασφαλίζει την πλήρη επιστροφή στην ελεύθερη κυκλοφορία, μόλις το επιτρέψει η κατάσταση της δημόσιας υγείας».
• Τρίτον, μία μέρα νωρίτερα, η Αγκελα Μέρκελ είπε στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες ότι κράτη-μέλη όπως η Ελλάδα καλωσορίζουν ταξιδιώτες που έχουν εμβολιαστεί με το Sputnik V έναντι της COVID-19, παρόλο που το συγκεκριμένο εμβόλιο δεν έχει λάβει ευρωπαϊκή έγκριση και δεν είναι ξεκάθαρο πόσο αποτελεσματικό είναι έναντι των νέων, επικίνδυνων στελεχών του ιού. «Οι ταξιδιώτες αυτοί μπορούν να μετακινηθούν στη συνέχεια ελεύθερα στο εσωτερικό της Ε.Ε.», σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg. Με τις θέσεις Μέρκελ φέρεται να συντάχθηκε και ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος μίλησε για ενδεχόμενη ανάγκη απαγόρευσης ταξιδιών από χώρες όπου η μετάλλαξη «Δέλτα» είναι ανεξέλεγκτη, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο.
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις αυτές, ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε καθησυχαστικός χθες το απόγευμα, μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου, σημειώνοντας πως «δεν χρειάζεται σε καμία περίπτωση να επιβληθούν πρόσθετοι περιορισμοί στις μετακινήσεις από χώρες στις οποίες η μετάλλαξη αυτή ήδη υπάρχει και η διασπορά της είναι πιο έντονη». «Μία απάντηση υπάρχει και αυτή είναι η επιτάχυνση των εμβολιασμών», δήλωσε.
Οπως είπε, η εκτίμηση των ειδικών είναι ότι έως τα τέλη Αυγούστου η μετάλλαξη «Δέλτα» θα είναι η επικρατούσα στην Ευρώπη. Ωστόσο, «είναι πιθανό η διασπορά της πανδημίας πια και της συγκεκριμένης μετάλλαξης να αφορά μόνο ανεμβολίαστους», πρόσθεσε.
Οι πιέσεις Πούτιν
Με τη βρετανική αγορά για τουλάχιστον τρεις ακόμα εβδομάδες «εκτός» για τον ελληνικό τουρισμό, το πρόβλημα με τα ταξίδια από τη Ρωσία γίνεται οξύτερο: Η Μόσχα δεν επιτρέπει ακόμα σημαντική αύξηση των πτήσεων από και προς την Ελλάδα και τις άλλες χώρες της Ε.Ε. Διπλωματικές πηγές εξηγούν πως η πανδημία αποτελεί απλώς πρόφαση και στην πραγματικότητα ο Ρώσος πρόεδρος χρησιμοποιεί την τουριστική δαπάνη των πολιτών του –η οποία ξεπερνά τα 11 δισ. ευρώ στην Ευρώπη– ως διαπραγματευτικό χαρτί για να αρθούν κυρώσεις που του έχουν επιβληθεί. Στον απόηχο των τελευταίων αυτών εξελίξεων, μεγάλος Ελληνας ξενοδόχος ανέφερε χαρακτηριστικά στην «Καθημερινή» πως «όσο προχωράει το φετινό καλοκαίρι, τόσο περισσότερο μοιάζει με το περυσινό».
kathimerini.gr
Απαντήσεις για τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά αλλά και για την κριτική που ασκήθηκε στην κυβέρνηση έδωσε…
Τον τρόπο που έχουν επηρεάσει οι τελευταίες εξελίξεις το πολιτικό σκηνικό της χώρας αποτυπώνει η δημοσκόπηση της…
Του Μιχάλη Κατσανεβάκη * Αμέσως μετά την Συμφωνία της Βάρκιζας (12/2/1945) συνήλθε στην Κρήτη η…
«Στην τριετία 2023-2025 η Ελλάδα θα έχει σωρευτική ανάπτυξη 6,9% και η ευρωζώνη 2,5%». Τάδε…
Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών αποφάσισε τη διακοπή, αντί για αναβολή, στη δίκη της υπόθεσης…
Η εκπρόσωπος του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων στην πολιτεία της Georgia Marjorie Taylor Greene πρότεινε ότι…
This website uses cookies.