Categories: ΕΛΛΑΔΑ

Μείον δύο συντάξεις τον χρόνο για 1,1 εκατ. συνταξιούχους, με κυβέρνηση Αριστεράς – Πλήττονται κυρίως χαμηλοσυνταξιούχοι

Ανατροπές σε 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους και ασφαλισμένους περιλαμβάνει η τελική συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές όπως «κλείδωσε» τα ξημερώματα της Τρίτης. Μάλιστα, οι μειώσεις στις συντάξεις για κάποιες κατηγορίες κυρίως χαμηλο συνταξιούχων θα είναι οι μεγαλύτερες από… καταβολής μνημονίων, ενώ αυξάνονται εκ νέου και οι εισφορές 1,4 ελεύθερων επαγγελματιών.

Οι περικοπές συντάξεων θα εφαρμοστούν τον Ιανουάριο του 2019, σε 1,1 εκατ. συνταξιούχους, θα ανέρχονται κατ’ ανώτατο όριο στο 18% της σύνταξης και θα εφαρμοστούν όχι μόνο σε κύριες αλλά και σε επικουρικές συντάξεις, εφόσον προκύπτουν «προσωπικές διαφορές». Οι απώλειες θα φθάσουν έως και τα 300 ευρώ για τις κύριες και τα 70 για τις επικουρικές, ενώ το μαχαίρι πέφτει ακόμη και στις πολύ χαμηλές συντάξεις. Μάλιστα, ο συνδυασμός των περικοπών με τη μείωση του αφορολόγητου ορίου οδηγεί σε απώλεια τουλάχιστον 2 συντάξεων, ανατρέποντας την προσπάθεια για αξιοπρεπή διαβίωση εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων. Για παράδειγμα, συνταξιούχος με μηνιαίες αποδοχές σήμερα 1.044 ευρώ λαμβάνει ετησίως, μετά φόρων και εισφορών,11.086 ευρώ. Το 2019, από τη μείωση της προσωπικής διαφοράς θα χάσει 128 ευρώ και η σύνταξη θα διαμορφωθεί στα 916 ευρώ (ετήσιο εισόδημα 10.992 ευρώ). Το 2020 θα κληθεί να πληρώσει φόρο 1.023 ευρώ και οι συντάξιμες αποδοχές του (μετά φόρων και εισφορών) θα διαμορφωθούν στα 9.309 ευρώ. Μέσα σε δύο χρόνια, δηλαδή, θα χάσει σχεδόν δύο συντάξεις (1.777 ευρώ).

Το πλαφόν στις περικοπές ορίστηκε τελικά στο 18% και όχι στο 22%, όπως προέβλεπε το αρχικό κείμενο της συμφωνίας. Στο «κάδρο» μπήκαν και οι επικουρικές για να βγει ο λογαριασμός (1% του ΑΕΠ) και να μην χάσουν οι κύριες το σύνολο της προσωπικής τους διαφοράς (έως και 39%). Μάλιστα, περίπου 100.000 συνταξιούχοι χάνουν και από την κύρια και από την επικουρική. Οι 60.000 από αυτούς θα χάσουν τα περισσότερα, καθώς είναι εκείνοι που, παρ’ ότι έχουν προσωπικές διαφορές, διασώθηκαν από τις περικοπές του περασμένου καλοκαιριού. Βάσει των πρώτων πληροφοριών, το όριο προστασίας των επικουρικών συντάξεων από τις περικοπές του 2016, ήτοι τα 1.300 ευρώ από άθροισμα κύριων και επικουρικών, θα καταργηθεί και θα τεθεί πλαφόν στις μειώσεις των συντάξεων με προσωπικές διαφορές το 18%. Το ίδιο θα ισχύσει και για τις περίπου 1,1 εκατ. κύριες συντάξεις για τις οποίες θα προκύψουν προσωπικές διαφορές.

Οπως μάλιστα εξηγεί στην «Καθημερινή» ο πρώην υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης, μεγάλοι χαμένοι θα είναι όσοι σήμερα λαμβάνουν τα κατώτατα όρια στις κύριες και επικουρικές, όπως για παράδειγμα μητέρες ανηλίκων που συνταξιοδοτήθηκαν με μειωμένη σύνταξη και θα υποστούν το πλαφόν του 18%, αλλά και χιλιάδες άτομα με αναπηρία. Μάλιστα, ο πρώην υπουργός επισημαίνει πως εάν δεν υπάρξει κάποια πρόνοια, το μαχαίρι θα πέσει και στα επιδόματα αναπηρίας, τα οποία υπολογίζονται ως ποσοστό της κύριας σύνταξης. Μειώσεις θα υπάρξουν και στις συντάξεις χηρείας.

Οπως φαίνεται και από τα παραδείγματα που ετοίμασε για την «Κ» ο δικηγόρος με ειδίκευση στα θέματα κοινωνικής ασφάλισης Διονύσης Ρίζος, την ανώτατη μείωση θα υποστεί, για παράδειγμα, δημόσιος υπάλληλος Τεχνολογικής Εκπαίδευσης που συνταξιοδοτήθηκε με 35ετία, λαμβάνει σύνταξη 1.143,5 ευρώ και από 1/1/2019 με την περικοπή της προσωπικής διαφοράς θα λαμβάνει 937,6 ευρώ (-18%). Οι ανατροπές δεν φαίνεται να τελειώνουν και για τους ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες φαίνεται πως πέρασε η άποψη των δανειστών να αλλάξει, πιθανότατα από το 2018, η βάση υπολογισμού των εισφορών τους και να μην αφαιρούνται από το εισόδημα οι εισφορές του προηγούμενου έτους. Η επιβάρυνση για την κύρια ασφάλιση εκτιμάται σε περίπου 4%.

Οι ανατροπές δεν φαίνεται να τελειώνουν και για τους ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες φαίνεται πως πέρασε η άποψη των δανειστών να αλλάξει, πιθανότατα από το 2018, η βάση υπολογισμού των εισφορών τους και να μην αφαιρούνται από το εισόδημα οι εισφορές του προηγούμενου έτους. Η επιβάρυνση για την κύρια ασφάλιση εκτιμάται σε περίπου 4%.

Πηγή: Καθημερινή

 

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

32 επιζώντες από τους 67 επιβαίνοντες από το αεροπορικό δυστύχημα στο Καζακστάν

Τριάντα δύο επιζώντες υπάρχουν μετά το αεροπορικό δυστύχημα στο Καζακστάν, σύμφωνα με τις καζάκικες αρχές και συγκεκριμένα…

5 hours ago

Χριστουγεννιάτικη μουσική πατινάδα με παραδοσιακά κάλαντα στους Αρμένους Αποκορώνου | Βίντεο

Την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024, στις 12:00 το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε μουσική πατινάδα με παραδοσιακά κάλαντα…

7 hours ago

Από όλους εμάς στον “Αγώνα της Κρήτης”, ευχές από καρδιάς για Καλά Χριστούγεννα!

Αγαπητοί αναγνώστες, Ευχαριστούμε που είστε δίπλα μας και μας εμπνέετε να συνεχίσουμε τον δικό μας…

8 hours ago

Χριστούγεννα στην Κρήτη με απρόβλεπτη χιονόπτωση

Η ψυχρή αέρια μάζα που έφτασε στην Κρήτη, σε συνδυασμό με διαταραχή στην ανώτερη ατμόσφαιρα,…

8 hours ago

Συνετρίβη αεροσκάφος στο Καζακστάν με 110 επιβάτες – Τουλάχιστον 6 επιζώντες

Επιβατικό αεροσκάφος με 110 ανθρώπους συνετρίβη, την Τετάρτη (25/12), κοντά στην πόλη Ακτάου του Καζακστάν και στον…

8 hours ago

Ραγδαία η μείωση της ιδιοκατοίκησης στην Ελλάδα – Στο 61% πλέον, κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο – Στο 31% για τους νέους με τα ενοίκια στα ύψη

Έπεσε περαιτέρω στο 61% το ποσοστό ιδιοκατοίκησης στη χώρα μας, σύμφωνα με έρευνα της Metron Analysis. Θυμίζουμε ότι…

8 hours ago

This website uses cookies.