Μέσα σε λίγες μέρες από μερικές δεκάδες ξεπέρασαν τις 900 υπογραφές!
Παρακάτω, θα προχωρήσουμε στη δημοσίευση κάποιων απόψεων κατοίκων της Γαύδου αλλά και επισκεπτών για το αν θα πρέπει να επιτραπεί η εξόρυξη φυσικού αερίου και πετρελαίου στην περιοχή. Αυτές, τις βρήκαμε στο 4ο τεύχος της εφημερίδας «ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ – ΓΑΥΔΟΣ» που κυκλοφόρησε την 21η Αυγούστου. Μάλιστα, υπάρχει και διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο οποίο ζητείται να αποστέλλονται οι απόψεις των αναγνωστών πάνω στο θέμα savegavdos@gmail.com. Στην πλειοψηφία τους οι κάτοικοι της Γαύδου καθώς και οι επισκέπτες τάσσονται υπέρ της καμπάνιας που ξεκίνησε και θεωρούν πως θα είναι περισσότερο επιζήμια για την περιοχή η εξόρυξη πετρελαίου. Όμως, υπάρχουν και οι διαφορετικές απόψεις που ενώ τονίζουν τις επιφυλάξεις τους θεωρούν οι εκφραστές τους ότι εφόσον τηρηθούν όλα τα μέτρα θα υπάρξουν οφέλη και για την τοπική κοινωνία. Ο διάλογος λοιπόν, έχει ενδιαφέρον και ως μία διαδικασία δημοκρατική που πραγματοποιείται μέσα σε βαθιά οικονομική κρίση. Ακολουθούν κάποιες επιλεγμένες απόψεις πολιτών και επισκεπτών:
Στεφανής Μπικογιαννάκης, Γαύδος Πιστεύω ότι μια εξόρυξη πετρελαίου ή φυσικού αερίου εδώ στη Γαύδο θα ήταν καταστροφική, τόσο για την χλωρίδα και την πανίδα που αποτελούν το φυσικό πλούτο του νησιού, όσο και για το οικοσύστημα στα νότια παράλια της Κρήτης. Κατά την άποψή μου θα ήταν καλύτερο ότι γίνει, να γίνει πρώτα προς όφελος του νησιού και στη συνέχεια προς όφελος κάποιων μεγάλων εταιριών, που θα εκμεταλευτούν το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.
Gerti Βαϊλακάκης, Γαύδος Πιστεύω κι ελπίζω ότι δεν θα γίνει κάτι τέτοιο, γιατί βρισκόμαστε σε σεισμική ζώνη και άρα είναι επικίνδυνο. Είδαμε τι έγινε στο Μεξικό και εκεί δεν είναι καν σεισμική περιοχή, ήταν ατύχημα. Αν γίνει κάτι τέτοιο εδώ στο Μεσόγειο, που είναι κλειστή θάλασσα σαν λίμνη, θα είναι καταστροφή για όλη τη Μεσόγειο και για όλους μας.
Μπάμπης Βαϊλακάκης, Γαύδος Είμαι 65 ετών, γεννημένος στη Γαύδο και η Γαύδος μου ανήκει. Παρακαλώ, σήμερα, πρέπει να στείλουμε ένα μεγάλο SOS για τη Γαύδο, αφού έχει ανακηρυχθεί ως Νατούρα 2000 * και τώρα μαθαίνω ότι θέλουν να γεμίσουν τη Γαύδο με πετρέλαια και βρωμιές. Πιστεύω ότι θα ακουστεί η φωνή μας, εμάς των ακριτών! * Οδηγία 92/43/ ΕΟΚ, που αφορά την διατήρηση των φυσικών οικοτύπων , καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας.
Μανόλης Βαϊλακάκης, Γαύδος Εγώ λέω όχι, όμως πιστεύω ότι πρέπει να παρθεί και μια σοβαρή απόφαση από το Δήμο της Γαύδου πάνω σε αυτό το θέμα. Ότι είναι καλό για τον τόπο μου συμφωνώ. Να μείνει η Γαύδος όπως είναι. Ό,τι δεν είναι καλό για τον τόπο μου είμαι ενάντια. Δηλαδή, προσωπικά, είμαι ενάντια στο σχέδιο να βγάλουν πετρέλαια εδώ, αλλά δεν είναι μόνο δική μου απόφαση.
Γιάννης Καμενάκης, Γαύδος Εάν γίνει περιβαλλοντική μελέτη από το πανεπιστήμιο της Κρήτης, εάν η τοπική κοινωνία έχει οικονομικά οφέλη, και αν οι γεωτρήσεις γίνουν μακριά από τη Γαύδο, τότε θα σας απαντήσω.
Ελένη Τσακίρογλου, Γαύδος Η αλήθεια του θέματος είναι ότι κάτι τέτοιο θα καταστρέψει το περιβάλλον με όποιον τρόπο και αν γίνει. Η γνώμη μου είναι βέβαια να μην γίνει γιατί θα αλλάξει όλη την ιστορία εδώ. Έτσι κι αλλιώς δεν πιστεύω ότι το μέλλον είναι στα πετρέλαια, δηλαδή είναι δύο οι λόγοι που δεν συμφωνώ. Επίσης ο χρόνος του πετρελαίου είναι μικρός, άρα για ποιο λόγο να καταστρέψουμε το περιβάλλον για αυτό; Το μέλλον της ενέργειας είναι ο αέρας και ο ήλιος, δηλαδή άλλες πηγές, οι λεγόμενες ανανεώσιμες. Οπότε είναι δώρο άδωρο, μια καταστροφή χωρίς λογική, χωρίς μέλλον, το είδαμε. Και αν αυτά τα κεφάλαια τα ρίξουν σε άλλες μορφές ενέργειας, θα αφήσουμε το περιβάλλον ήσυχο και θα έχει και βάθος χρόνου, δεν θα έχει περιορισμένο ορίζοντα. Θα απομακρύνουμε και όποια πιθανότητα πολέμου από το σπίτι μας μαζί με όλα τα άλλα. Η αντίσταση είναι καλή. Όσο γίνεται ένα γενικευμένο θέμα της λεκάνης της Μεσογείου, όσοι αντιστέκονται καταλήγουν σε πόλεμο και καταστροφή στο μέτρο που αντιστάθηκαν, ας ελπίζουμε ότι δεν θα είναι και εδώ το ίδιο. Επίσης υπάρχουν στη Γαύδο σπάνια είδη ζώων και φυτών, μερικά υπάρχουν μόνο στη Γαύδο και πουθενά αλλού στον κόσμο, ούτε στη Κρήτη. Η Γαύδος είναι ο τελευταίος σταθμός για τα αποδημητικά πουλιά. Οπωσδήποτε είμαι αντίθετη για πάρα πολλούς λόγους.
Γιώργος Παπαδάκης, Γαύδος Δεν είμαι ενάντια σε αυτό το σενάριο γιατί έτυχε να άκουσω τι λέγανε στο σεμινάριο για την ΑΟΖ που έγινε εδώ. Πιστεύω ότι δε θα βλάψουν το περιβάλλον, αλλά ότι θα αναπτυχθεί το νησί ήπια. Το νησί προστατεύεται από το πρόγραμμα Natura 2000, την Αρχαιολογία, το Δασαρχείο. Αν θα γίνει μια ζημιά που λένε πολλοί, θα είναι 60 μίλια νότια της Τρυπητής, στο θαλασσιό οικόπεδο μας, στο σύνορο με το Λιβυκό. Αν το έχουν οι Λύβιοι και γίνει κάτι θα βλάψει πάλι και εμάς. Αλλά από τα λεφτά που θα βγάλουν από τις εξορύξεις θα πάνε 5 % στην περιφέρεια της Κρήτης. Σε εμάς δεν θα πάνε πολλά από αυτά σίγουρα, αλλά κάτι θα ακουμπήσει και εμάς. Από την στιγμή που θα το κάνουν έτσι κι αλλιώς, να πάρουμε και εμείς κάτι από αυτούς. Μπορεί να γίνει μια καλή ανάπτυξη στο νησί και θα κατοικήσουν και άλλα άτομα τη Γαύδο. Δεν θα είμαστε μόνο 80 κάτοικοι, θα είμαστε 800 άτομα, να μη μένουν μόνο οι ντόπιοι εδώ, άλλα και άλλοι άνθρωποι με σωστές ιδέες για το νησί. Να έρθει καλός κόσμος και καλός τουρισμός. Να μπορεί να έρθει και νεολαία και να ξαναγεμίσουν τα σχολεία.Τώρα δεν υπάρχει ένα κέντρο, αθλητικές ενκαταστάσεις, δεν υπάρχουν θέατρα, κινηματογράφοι, όλα αυτά που θέλει ένας νέος. Αν έρθει κόσμος θα γίνουν και πολιτιστικά και πνευματικά κέντρα, μην κοιτάμε μόνο την ανάποδη πλευρά της ανάπτυξης. Θα ήθελα να είναι οι παραλίες χωρίς οικισμούς, τα σπίτια να είναι στα χωριά, χτισμένα με ξύλα και πέτρα. Αυτό εννοώ με τον όρο “ανάπτυξη”. Όσον αφορά στην εξόρυξη του πετρελαίου, έχει γίνει μελέτη και για τις τεκτονικές πλάκες, που μπορούν να τρυπήσουν. Εδώ και χρόνια κάνουν έρευνες για να είναι σίγουροι 100 %. Εδώ είναι μια Νορβηγική εταιρία που τα αναλάμβάνει και έχουν τέλεια μηχανήματα. Τώρα αν θα γίνει κάτι, σίγουρα θα μας επηρεάσει και εμάς , γιατί ένα ατύχημα στη γη όπου και να γίνει, αφορά και τους άλλους, όπως π.χ. στην Ιαπωνία, μας επηρέασε και εμάς εδώ, η γη της Γαύδου μολύνθηκε. Θα είναι κρίμα να χαλάσει το νησί γιατί συμφωνώ ότι είναι ένας τελευταίος παράδεισος και διαφέρει από τα άλλα νησιά, το λένε όλοι!
Μάρω Στυλιανουδάκη, Γαύδος Καλά θα είναι να αφήσουν κι ένα μέρος στον κόσμο σαν τη Γαύδο, με την φύση της όπως είναι. Ήδη έχει αλλοιωθεί, φαντάσου αν γίνουν επεμβάσεις πώς θα καταντήσει! Παίζουν μεγάλα συμφέροντα και οι άνθρωποι δεν έχουν ευαισθησίες μέσα τους γιατί σκέφτονται μόνο το χρήμα, αυτό κυριεύει και μας καταστρέφει. Στη Γαύδο μένουν λίγοι άνθρωποι και μπορεί με κάποιο τρόπο να προστατευτεί. Είναι στο πρόγραμμα Νatura 2000 αλλά δεν ακούγεται πολύ, μπροστά στα συμφέροντα δεν ακούγεται κανένας. Είμαι ενάντια στην εξέλιξη μέσω της εξόρυξης πετρελαίου και της εξέλιξης γενικά, δεν μ’αρέσει ούτε η τεχνολογία. Νοσταλγώ τα παλιά χρόνια και τον τρόπο ζωής του τότε. Δεν είχαμε πολλά πράγματα, ήταν δύσκολα αλλά όλα ήταν καθαρά κι είχαμε συνείδηση κι υπήρχε ο θεσμός της οικογένειας. Θα ήθελα να ζουν και σήμερα οι οικογένεις ενωμένες, όλες μαζί. Σήμερα τα θέλουμε όλα και τελικά δεν ξέρουμε τι άλλο να κάνουμε. Το θέμα αυτό, αφορά όλους και όλο τον κόσμο. Ο άνθρωπος δε χρειάζεται πολλά για να ζήσει, δε δουλεύουμε για να ζουμε, δουλεύουμε για να έχουμε. Και τελικά μια μέρα κλείνουν τα μάτια μας και μένουν όλα πίσω. Εδώ στη Γαύδο θα μπορούσαμε να επαναφέρουμε παλιές τέχνες όπως είναι η αγγειοπλαστική, έχει τόσο άργιλο εδώ. Θα μπορούσε να γίνει ένα πολύ ωραίο εργαστήριο κεραμικής και να ζούνε όλοι από αυτό και όχι μόνο από τις ταβέρνες. Δηλαδή να γίνει η Γαύδος ένα καλλιτεχνικό νησί με διαφορές δραστηριότητες και να έρχονται καλλιτέχνες, χίλια πράγματα μπορούν να γίνουν επίσης και με φυσικά υλικά. Να μείνει η Γαύδος όπως είναι με την πανέμορφη φύση της.
Σπύρος Μαλλιός, Αθήνα Υπάρχει ο κίνδυνος της οικολογικής καταστροφής και αυτό νομίζω ότι πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπόψην μας. Ίσως να μην χρειαζόμαστε πια τέτοιες ενέργειες και να μπορούμε να ξεπεράσουμε το θέμα του πετρελαίου με την ηλιακή ενέργια. Η Γαύδος είναι ένα υγειές μέρος που δεν έχει μολυνθεί, ούτε από κατοίκους ούτε από επισκέπτες, και δεν πρέπει να μολυνθεί. Να μην εξελιχθεί από μια τέτοια κίνηση, μπορεί να εξελιχθεί μόνο με τον τουρισμό, αλλά χωρίς να μολυνθεί.
Εύα Παντελάκη, Αθήνα Φαίνεται ότι και οι ντόπιοι και οι τουρίστες σέβονται πολύ το μέρος εδώ. Δεν βλέπεις πολλά σκουπίδια, είναι ακόμα ενά μέρος καθαρό. Υπάρχουν τόσο ωραίες παραλίες! Αν αρχίζουν να βγάζουν τα πετρέλαια υπάρχει ο κίνδυνος της μόλυνσης και για το νησί και για τα ψάρια στη θάλασσα. Σε μας στην Κρήτη ήθελαν να χτίσουν ανεμογεννήτριες, αλλά οι άνθρωποι δεν συμφωνούσαν με την ιδέα και ξεσηκώθηκαν γιατί αυτές οι ανεμογεννήτριες καταστρέφουν κάποια είδη πουλιών και έτσι σταμάτησαν για την ώρα. Τώρα με την κρίση όμως ψάχνουν τα πάντα. Καλά είναι να μείνει η Γαύδος όπως είναι, και να είναι ένα μέρος προστατευμένο.
Martin Zaegel, Γαύδος (Γαλλία) Η εξόρυξη του πετρελαίου και του γκαζιού στην Ελλάδα είναι ένα μεγάλο θέμα ,το οποίο δημιουργεί πολλά ερωτήματα. Οι εταιρίες που θα εξορύξουν το πετρέλαιο θα είναι ελληνικές η ξένες; Απ΄ ότι φαίνεται θα είναι ξένες. Τι κέρδος θα έχει το ελληνικό κράτος από τα ελληνικά πετρέλαια; Και από αυτά που ίσως πάρει το κράτος, σε ποια χέρια θα καταλήξουν αυτά τα λεφτά; Είναι γεγονός ότι η Ελλάδα χρωστάει πολλά, αλλά τα λεφτά θα χρησιμοποιηθούν για να ξεχρεώσουν το ποσό κι ένα κομμάτι αυτών θα χρησιμοποιηθεί για τα νοσοκομεία π.χ. που είναι σε άθλια κατάσταση ή τα πανεπιστήμια κτλ.; Θα αναστηλωθεί όντως η οικονομία της Ελλάδας με αυτά τα λεφτά, θα έχουν δηλαδή οι Έλληνες θέσεις εργασίας; Τώρα όσον αφορά τη Γαύδο: Τι θα γίνει αν αρχίζουν να βγάζουν εδώ πετρέλαια; Θα γίνει αυτό το παραδεισένιο νησί ένας κοιτώνας για τους εργάτες; Τι θα γίνει με τον τουρισμό; Θα έχουν οι τουρίστες ακόμα όρεξη να κάνουν μπάνιο εδώ, στις παραλίες της; Αυτό είναι πολύ σημαντικό για την οικονομία του νησιού. Τα νέα παιδιά, τα Γαυδοτάκια, θα έχουν δουλειά μετά η θα καθαρίζουν τις τουαλέτες των εργατών; Πολύ σημαντικό θέμα είναι επίσης ο Δήμος της Γαύδου, τι λεφτά θα πάρει από όλο αυτό το πρόγραμμα; Θα είναι λεφτά η θα είναι φιστίκια; Ξέρουμε ότι στην Ελλάδα μπορεί να δοθούν λεφτά για τη Γαύδο και από την Αθήνα μέχρι τη Γαύδο να έχουν χαθεί τα τρία τέταρτα! Τι θα γίνει με τη φύση της Γαύδου; Η θάλασσα εδώ στην Γαύδο είναι ακόμα πλούσια. Θα υπάρξουν ακόμα ψάρια μετά η θα είναι οι παραλίες γεμάτες πετρέλαια; Η Γαύδος είναι ο τελευταίος παράδεισος στην Ευρώπη και θα καταστραφεί για τα πετρέλαια; Είναι πολλά θέματα, δεν έχω την απάντηση εγώ, αλλά είναι ερωτήσεις που πρέπει να κάνουμε στην κυβέρνηση, γιατί μιλάμε για το μέλλον μας. Χρειάζεται να έρθει κάποιος υπεύθυνος εδώ, στο νησί και να μας πει τι γίνεται. Όταν χάνεται ένας παράδεισος, όπου και να είναι στον κόσμο, χάνει ολόκληρη η ανθρωπότητα!
Γιώργος Μιχελεράκης, Γαύδος Η γνώμη μου είναι σίγουρα να διαφυλάξουμε το περιβάλλον. Προτιμώ μια Γαύδο όπως είναι τώρα. Η διαφορά είναι η εξής: Μπροστά στα μεγάλα συμφέροντα εμείς είμαστε μικροί, κι είναι δύσκολο να κάνουμε οτιδήποτε. Μα κι αν κάνουμε, νομίζω ότι δε θα είναι αρκετό για να σταματήσουμε τις πολυεθνικές, όσο υπάρχει φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Ούτε θα μας ρωτήσουν οι κυβερνώντες. Μπορούμε βέβαια να μιλήσουμε και να εκφράσουμε τη γνώμη μας. Εγώ είμαι υπέρ να μείνει η Γαύδος ως έχει και να μη μπούνε μέσα οι πολυεθνικές που θα καταστρέψουν το περιβάλλον. Το πετρέλαιο είναι μεν ένα πλούτος, και όπου υπάρχει αυτό υπάρχει χρήμα. Αυτά βέβαια αργότερα, σε μερικές περιπτώσεις οδηγούν σε πολέμους, και εγώ προσωπικά αυτά δεν τα θέλω. Οι πολυεθνικές κοιτάνε το συμφέρον τους. Εγώ πάντα ήμουν υπέρ της διατήρησης του περιβάλλοντος, γι’ αυτό έκανα και το μαγαζί μου μακριά από την παραλία, ώστε να μην ενοχλώ τίποτα και κανέναν. Όμως ένας κούκος δε φέρνει την άνοιξη. Χρειαζόμαστε συλλογική ευθύνη.
Μάνος Μανουσέλης, Κρήτη Δεν είμαι τόσο εναντίον στο να γίνουν κάποιες κινήσεις. Το θέμα όμως είναι ο τρόπος που έχουν υπογραφεί οι συμφωνίες, γιατί οι συμφωνίες που έχουν γίνει είναι λάθος. Δεν θα ωφεληθεί ο τόπος και θα δημιουργηθούν οικολογικά προβλήματα, κι αυτό γιατί δεν τους ενδιαφέρει το θέμα το οικολογικό. Πιστεύω ότι πρέπει να αναθεωρηθούν οι συμφωνίες και οι υπάρχουσες να μην ισχύσουν. Δεν αναφέρομαι μόνο στο πετρέλαιο, μιλάω για το σύνολο των υπoγραφών που έχουν γίνει κάτω από τα τραπέζια. Τώρα βέβαια είναι δύσκολο να βρεις κάποιον υπεύθυνο, γιατί δεν υπάρχει πολιτική, δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να αλλάξει την κατάσταση και από τη στιγμή που είναι έτσι, πρέπει ο κόσμος, όλοι μας, να αντιδράσουμε!
Νικόλας Θεοδωρίδης, Γαύδος Βασικά πιστεύω ότι αυτές οι πηγές ενέργειας, όπως είναι το πετρέλαιο και τα λοιπά, έχουν ξεπεραστεί γιατί κάνουν πολύ μεγάλο κακό στον πλανήτη και το περιβάλλον. Οπότε δεν πιστεύω σε αυτές τις πηγές ενέργειας. Γιατί να μην κάνουμε κάτι πιο πρωτοποριακό, που δε θα επιβαρύνει το περιβάλλον; Εξάλλου υπάρχουν τόσες εναλλακτικές μορφές ενέργειας, από τη θάλασσα και από τον αέρα. Μια εξόρυξη θα δημιουργήσει μεγάλη καταστροφή και για το βυθό της θάλασσας, για τα ψάρια, για ολόκληρη την υποθαλάσσια ζωή. Στο νησί ίσως υπάρξει μια ανάπτυξη, η οποία ,όμως δε θα είναι υπέρ του τουρισμού και δε θα έχει ένα όμορφο αποτέλεσμα στο μέλλον. Καλό θα ήταν αν αναπτυχθεί η Γαύδος, να αναπτυχθεί με άλλο τρόπο. Δε γνωρίζω πόσο μεγάλα είναι τα κοιτάσματα πετρελαίου, αλλά δε βλέπω μέλλον σε αυτό. Δεν ξέρουμε τι αποτέλεσμα θα έχει μια εξόρυξη οικονομικά, αλλά ούτε και πόσο αυτή στοιχίζει. Το όφελος θα είναι βραχυπρόθεσμο. Σίγουρα θα είναι ένα έσοδο για τη χώρα, αλλά υπάρχει και η άλλη πλευρά , θα είναι καταστροφικό για τον τουρισμό, θα επηρεάσει και τη νότια Κρήτη, όχι μόνο τη Γαύδο. Νομίζω είναι σημαντικό κι ωραίο να κρατήσουμε ένα μέρος σαν τη Γαύδο, ένα μέρος που δεν έχει μολυνθεί ακόμα και παραμένει αρκετά παρθένο.
Χάρης Αγαπάκης, Κρήτη Θα είναι σίγουρα ζημιά! Οικονομικά, μπορεί να ωφελήσει λίγο και προς το παρόν την περιοχή, αλλά στην ουσία θα καταστρέψει το περιβάλλον. Η καταστροφή θα γίνει σιγά, σιγά, τις περισσότερες φορές δε φαίνεται κατευθείαν. Μπορεί να γίνει κάποια στιγμή ένα ατύχημα, αυτά συμβαίνουν συχνά. Η Γαύδος έχει τις ομορφιές της, έχει τους ντόπιους της, οι οποίοι μπορεί να χρειάζονται λεφτά, αλλά μελλοντικά δε θα είναι καλό και γι’αυτούς. Μπορεί να φανεί για μερικά χρόνια ότι είναι καλύτερα, αλλά στην ουσία θα είναι ζημιά. Θα λερωθούν οι παραλίες, η θάλασσα, το νησί θα χάσει την ομορφιά του. Τώρα είναι ακόμα παρθένο, οι θάλασσες είναι πολύ καθαρές, έχει ψάρια. Μια τέτοια κίνηση θα ταράξει όλο το οικοσύστημα.
Αθανάσιος Κουκουρίκης, Γαύδος Εγώ είμαι ενάντια. Ο κόσμος έρχεται εδώ γιατί η Γαύδος είναι όπως είναι. Καταρχήν η Γαύδος είναι προστατευμένη από την Natura. Αν βγάλουνε εδώ πετρέλαια δε θα είναι Νατούρα, θα είναι Σκατούρα! Αλλά όπου παίζουν συμφέροντα, σκέφτονται μόνο τα λεφτά. Λoιπόν, η Γαύδος να μείνει όπως είναι!
Ursula Zoll, Γαύδος, Γερμανία Κάθε επέμβαση στη φύση δε μπορεί να της κάνει καλό. Πιστεύω, ότι αν ξεκινήσουν να τρυπάνε την επιφάνεια της γης, τα νερά της θάλασσας και τα ψάρια, κι ότι έχει να κάνει με αυτά, θα ενοχληθούν. Δε μπορεί να κάνει καλό ούτε στα ζώα, ούτε στη θάλασσα, κι όσο πιο βαθιά επεμβαίνουμε στο μανδύα της γης, θα υπάρξουν μεταφορές των τεκτονικών πλακών με αποτέλεσμα να έχουμε πολλούς σεισμούς, όπως τον τελευταίο καιρό συμβαίνει στον κόσμο αλλά κι εδώ στη Γαύδο. Για τη Γαύδο την ίδια επίσης δεν θα είναι καλό, όταν αυτή η φύση που είναι ακόμα παρθένα κι υπάρχει πολύ σπάνια στην Ελλάδα, θα επηρεαστεί μέσω τέτοιων εξωτερικών επεμβάσεων. Το νησί χρειάζεται τον τουρισμό κι ανθρώπους, οι οποίοι έρχονται εδώ για να βλέπουν το νησί, και οι οποίοι δεν πειράζουν την φύση. Εδώ βρίσκει κανείς ησυχία κι ευχαρίστηση μες τη φύση, όπως είναι, και νομίζω ότι πρέπει να παραμείνει έτσι και να μην καταστραφεί. Ένα νησί όπως αυτό, δεν έχω βρει πουθενά στον κόσμο!
Βίκη Μιχελεράκη, Γαύδος Για να πάρει η Γαύδος χρήματα από αυτό, πρέπει να είναι πολύ κοντά στα εδάφη μας. Αν είναι μακριά δεν πιστεύω ότι οι ντόπιοι θα πάρουν κάτι. Θα πάρει το κράτος ένα ποσοστό, αλλά θα είναι κυρίως οι ξένοι που θα ωφεληθούν, αυτοί που θα κάνουν και την εξόρυξη του πετρελαίου. Επίσης εξαρτάται πόσο μεγάλη θα είναι η ποσότητα που θα βγάζουν, μπορεί να είναι πολύ, μπορεί όμως και λίγο. Υπάρχει ο κίνδυνος να βλάψουν όλο αυτόν τον τόπο για το τίποτα, για ελάχιστα χρήματα. Δε μπορούν να προβλέψουν με τι ρυθμό θα βγαίνει το πετρέλαιο, ούτε τι έσοδο θα βγαίνει από αυτό. Αν θα εγκατασταθούν μες τη θάλασσα τόσα μηχανήματα, δεν θα είναι καλό για τον τουρισμό, αλλά ούτε και για μας τους ανθρώπους. Θα έχει επίδραση στη ζωή μας. Και αν θα γίνει ένα ατύχημα και διαρροή πετρελαίου, ακόμα κι ένα χιλιοστό μόνο να βγει, θα μολυνθεί ο τόπος. Πρέπει να αντισταθμίσουν τα οφέλη με τους κινδύνους, το ρίσκο είναι πολύ μεγάλο. Αν γίνει πιο μακριά από τη Γαύδο, πάλι κινδυνεύουμε κι εμείς και η Κρήτη. Δεν είναι ότι θα πούμε «ναι», αν ο κίνδυνος δεν είναι δίπλα μας αλλά κάπου αλλού, ώστε να κινδυνεύσουν οι άλλοι πιο πέρα. Ο κίνδυνος υπάρχει γενικώς για όλη την περιοχή, για όλη την Μεσόγειο.
Έφη Λουγιάκη, Γαύδος Αυτό που νιώθω είναι ότι αν θα γίνει αυτό, η μοίρα μου θα είναι στα χέρια άλλων και ότι πλέον δε θα μπορώ να κάνω σχέδια για τη ζωή μου, για το μέλλον μου και για το μέλλον των παιδιών μου. Δεν μ’ αρέσει αυτό το σχέδιο. Εμείς που μένουμε εδώ στερούμαστε από πολλά πράγματα, ώστε να έχουμε την ελευθερία μας και την καθαρή ατμόσφαιρα. Άμα δεν θα τα έχουμε αυτά, για πιο λόγο να μένουμε εδώ, στερημένοι; Πες αν γίνει ένα ατύχημα όπως πρόσφατα, θα μολυνθούν όλα τα νερά και τελείωσε. Δεν πρέπει να το δεχτούμε αυτό. Όλοι μαζί ενωμένοι μπορούμε κάτι να κάνουμε! Να το σταματήσουμε και να μην επιτρέψουμε να συμβεί. Να αντισταθούμε, να μην αφήσουμε ούτε να έρθει η επιτροπή, να μην τους αφήσουμε να κατεβούν από το καράβι.
Νίκος Λουγιάκης, Γαύδος Καλύτερα να έχουμε την πείνα μας και την ησυχία μας! Το νησί μας είναι ωραίο γιατί είναι έτσι όπως είναι. Για αυτό έρχεται τόσος κόσμος εδώ, γιατί είναι όπως είναι. Άμα το χαλάσουνε, πρέπει αναγκαστικά να φύγουμε και εμείς. Εγώ μένω εδώ 50 χρόνια γιατί υπάρχει αυτή η ησυχία. Ένα κομμάτι της Ελλάδας πρέπει να παραμείνει έτσι. Αυτή που θα βρουν τα πετρέλαια εμάς δεν θα μας βοηθήσουν, το αντίθετο, θα μας διώξουν. Μένουν 30 άνθρωποι στο νησί, όλοι εδώ γεννημένοι, φτωχοί, στερημένοι από γιατρό, από ρεύμα, θα μας πνίξουν για να μην υπάρχουμε. Θα περνούν αεροπλάνα, βαπόρια και θα υπάρξει βρώμα, πετρέλαια, πίσσα στις παραλίες, κι εμείς δεν θα ωφεληθούμε. Το πολύ να μας δώσουν κάποια χρήματα και να πουν: “Πάρτα και εξαφανίσου”. Και χρυσό να βγάλουν από εδώ, δε θα σωθεί η Ελλάδα από αυτό, γιατί τα λεφτά εξαφανίζονται. Για μας και τα παιδιά μας δεν είναι καλό.
Νίκος Ανθίμου, Αθήνα Υπάρχουν πια τόσοι τρόποι παραγωγής ενέργειας, έχουμε ήλιο, αέρα, το πετρέλαιο θέλουν να βγάλουν; Είναι τρελό! Σκέψου αν γίνει ένα ατύχημα, θα καταστραφούν τα πάντα. Και μιλάμε για τη Γαύδο με το κεδρόδασος! Ποιος θα έρθει μετά στη Γαύδο; Να έρθουν οι επισκέπτες να δουν τις εξέδρες πετρέλαιου και τα σπίτια των εργατών; Και τα λεφτά που θα βγάλουν από αυτό πού θα πάνε; Θα μείνουν στην Ελλάδα; Πολύ αμφιβάλλω. Θέλουν να έρθουν εδώ στον παράδεισο, να τον καταστρέψουν και να φύγουν. Αυτό το νησί πρέπει να μείνει όπως είναι, και μπορεί να είναι και πρότυπο και για άλλα μέρη.
Εύη Στιβακτάκη, Αθήνα Θα καταστραφεί η πανίδα, το οικοσύστημα της θάλασσας, θα σταματήσουν να περνάνε οι φάλαινες και τα δελφίνια από εδώ. Για το ζωικό βασίλειο είναι καταστροφή και κατά συνέπεια και για τον άνθρωπο. Έχουμε δει που φτάνει όλο αυτό, κι ότι δεν έχει ωφελήσει πουθενά. Πλέον έχει αποδειχτεί. Τι να το κάνουν εδώ οι άνθρωποι το χρήμα; Όταν μένεις σε ένα μέρος όπως είναι η Αθήνα, καταλαβαίνεις ότι αυτή η ζωή δεν μας ωφελεί πουθενά ως ανθρώπους, το αντίθετο, τα πάντα έχουν χειροτερέψει. Υπάρχει ο κίνδυνος να νομίζουν οι ντόπιοι ότι θα βγάλουν λεφτά από αυτό. Δεν θα βγάλουν. Τα λεφτά θα πάνε εκεί που πηγαίνουν πάντα, γιατί εδώ δεν έρχονται ποτέ. θα τα βγάλουν κάποιοι που δεν τους ξέρουμε κιόλας. Εδώ θα αφήσουν τα σκουπίδια τους, όπως έκαναν και στην Καβάλα, και θα φύγουν. Θα καταστραφούν τα πάντα.
Νταίζη Δαριώτη, Αθήνα Εδώ είναι ακόμη ένα μέρος παρθένο και πρέπει να προστατευτεί. Έχουν κάνει εξόρυξη πετρελαίου στην Καβάλα, από εκεί είναι η καταγωγή μου, και ήταν αποτυχία. Η θάλασσα μολύνθηκε για πάρα πολλά χρόνια και υπήρχε τεράστιο πρόβλημα. Το σταματήσαν μετά, γιατί ήταν ασύμφορο το γλυκό. Δεν είναι δυνατόν να βγάζουν πετρέλαια και να μην μολυνθεί η θάλασσα και το περιβάλλον, ό,τι τεχνολογία και να έχουν. Είναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε ότι αυτό είναι δεδομένο, ό,τι και να μας πούνε. Και στην Καβάλα είπαν ότι θα πάρουν μέτρα ασφαλείας, αλλά η μόλυνση έγινε. Μόνο οι μεταφορές, τα πλοία, τα φορτηγά, ο κόσμος που θα μένει και οι εγκαταστάσεις που χρειάζονται για αυτούς, οι εξέδρες μες στην θάλασσα, πώς να μην επηρεαστεί το περιβάλλον! Πρέπει να σκεφτούμε και τις επόμενες γενιές. Τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας τι θα δούνε; Όλα γίνονται στο όνομα του κέρδους που είναι όμως μόνο οικονομικό και για πολύ λίγους, με κόστος να καταστρέφεται η φύση κι ένα νησί, μια ολόκληρη χώρα. Η Γαύδος πρέπει να είναι προστατευόμενη!
Πέτρος Μπάλης, Κρήτη Δεν συμφωνώ με όλες τις ενέργειες που γίνονται κατά του νησιού και είμαι κατά του σχεδίου να βγάλουν πετρέλαια εδώ στην περιοχή.
Πόπη Λυκοβάρδη, Κρήτη Θεωρώ ότι ουσιαστικά όλη η ιστορία με το πετρέλαιο είναι μια ιστορία που εφευρέθηκε στην περίοδο της οικονομικής κρίσης κι έχει βάλει όλους τους Έλληνες στη διαδικασία να πιστέψουμε, ότι μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα, με την ανακάλυψη τέτοιου τύπου πηγών. Δεν έχω καθόλου πειστεί ότι τα πράγματα είναι έτσι. Θεωρώ εύλογη την απορία γιατί όλο αυτό δεν έγινε κάποια χρόνια πριν. Νομίζω αν ξεκινήσει η ιστορία αυτή στη Γαύδο, θα χάσει τη φυσική του ομορφιά το νησί και για ένα λόγο που, ενδεχομένως, δεν έχει καμία ουσία.
Εβελίνα Μόρτογλου, Κρήτη Διαφωνώ με αυτό που πάει να γίνει στη Γαύδο με τα πετρέλαια. Θεωρώ ότι το νησί θα χάσει την αίγλη του και την φυσική του ομορφιά, κι αυτό δε θα μου άρεσε καθόλου να το δω στο μέλλον. Ας ψάξουν να βρουν άλλους τρόπους προκειμένου να λύσουν τα ελλείμματα του Ελληνικού κράτους, κι όχι ένα παρθένο νησί, που μας χαρίζει απλόχερα την φυσική του ομορφιά του και την ηρεμία που χρειαζόμαστε. Να μας αφήσουν ήσυχους!
Κώστας Μόρτογλου, Κρήτη Η άποψη μου είναι ότι αν θα γίνει αυτό, θα χάσει το νησί το φυσικό του πλούτο κι είμαι αρνητικός στο να γίνουν εξορύξεις και γεωτρήσεις. Πιστεύω ότι είναι ανούσιο. Πρέπει να βρουν άλλους τρόπους για να βρουν λεφτά στην Ελλάδα και να μην ασχοληθούν με τα πετρέλαια , γιατί υπάρχουν πολλοί τρόποι για να βρουν λεφτά, απλά δεν θέλουν να ψάξουν.
Πόπη Τσιριντάνης, Γαύδος, Αθήνα Πολλά ακούγονται τον τελευταίο καιρό για τον τρόπο που η Ελληνική κυβέρνηση μπορεί να εκμεταλλευτεί τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου που βρίσκονται στην Μεσόγειο και πιο συγκεκριμένα στη Γαύδο, το νησί μας. Είναι ένα θέμα φλέγον και πολύ σημαντικό, που θα πρέπει όλους να μας απασχολεί και να μας ανησυχεί. Η εξόρυξη πετρελαίου στο νησί μας μπορεί να επιφέρει πολλούς κίνδυνους κι αρνητικές επιπτώσεις, τόσο στο περιβάλλον, όσο και στην υγεία των νησιωτών και των παιδιών τους, αλλά και στον τουρισμό. Πέρα από την απελευθέρωση βλαβερών ουσιών για το υποθαλάσσιο περιβάλλον, που μπορεί να καταστρέψει την θαλάσσια βιοποικιλότητα του νησιού, υπάρχει ο κίνδυνος ατυχήματος από την εξόρυξη ή μεταφορά πετρελαίου, όπως συνέβη στον κόλπο του Μεξικού, το οικονομικό κόστος του οποίου θα είναι αποτρεπτικά υψηλό για την Ελληνική κυβέρνηση στην παρούσα φάση. Τελειώνοντας, αξίζει να γίνει αναφορά σε δύο χώρες πλούσιες σε κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, η ιστορία των οποίων δείχνει τις βλέψεις των κατοίκων τους για γρήγορα και μεγάλα κέρδη. Πρόκειται για το Αζερμπαϊτζάν και τη Νορβηγία. Τα δισεκατομμύρια από τα κοιτάσματα μπορεί να παραμείνουν στη χώρα, όχι όμως και στα νοικοκυριά. Αυτό θα πρέπει να αναλογιστούν οι ντόπιοι πριν βιαστούν να χαρούν για τη γρήγορη ικανοποίηση των ατομικών τους συμφερόντων.
Άδωνης Μπιτσάκης, Παλαιόχωρα, Κρήτη Είναι ένα πανέμορφο νησί, έχει μοναδικά μέρη φυσικού κάλλους, όπως ο κέδρος, που είναι ένα προστατευόμενο είδος, έχει ένα ιδιαίτερο κλίμα και μια ιδιαίτερη μυρωδιά που κάνουν το μέρος μοναδικό, το αγαπάμε πολύ και για αυτό ερχόμαστε κάθε χρόνο. Έχουμε αγαπήσει τους ντόπιους εδώ. Μας έχει εντυπωσιάσει πολύ η θέληση τους να προσπαθούν να επιβιώσουν και να αξιοποιήσουν το νησί. Είναι πραγματικοί ήρωες. Αυτή τη στιγμή η χώρα μας δεν είναι στην καλύτερη κατάσταση. Πάνω σε αυτό, σίγουρα κατά την γνώμη όλων των Ελλήνων πρέπει να γίνουν εξορύξεις και έρευνες, αλλά σε καμία περίπτωση να τις εκμεταλλευτούν οι ξένες δυνάμεις, κι ότι και αν γίνει να τις αξιοποιεί το Ελληνικό κράτος. Πιστεύω ότι θα είναι θετικό, ειδικά σε αυτή την χρονική περίοδο. Η τεχνολογία έχει προχωρήσει τόσο πολύ, ώστε να εγγυάται ότι το περιβάλλον θα είναι ακέραιο κι ότι δε θα ενοχληθεί. Δεν μπορώ όμως να το ξέρω σίγουρα. Επίσης να μη γίνουν γιγάντια έργα. Υπάρχουν βέβαια κι εναλλακτικές μορφές ενέργειας, όπως ο άνεμος, ο ήλιος και το υδρογόνο. Είναι προτιμότερο βέβαια να έχουμε αυτές τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, παρά να έχουμε τους στρόβιλους με τις καπνοδόχους και τα πετρέλαια. Αναμφισβήτητα υπερβαίνουν και βλάπτουν το περιβάλλον. Πάνω σε αυτό δεν μπορώ να απαντήσω. Εάν κάποιος εγγυάται για το περιβάλλον, δεν θα έλεγα όχι, μόνο και μόνο επειδή αυτή τη στιγμή η χώρα μας είναι σε πολύ άσχημη οικονομική κατάσταση. Έχω τρία παιδιά και το μέλλον μας είναι αβέβαιο.
Ζαχαρίας Πολυμενάκος, Αθήνα Υπάρχει η οικονομική προέκταση του θέματος αλλά και η ανθρώπινη. Έχουμε δει νησιά του Ειρηνικού να καταστρέφονται από δοκιμές π.χ. των Γάλλων και το περιβάλλον να καταστρέφεται από ατυχήματα, π.χ. στο Μεξικό. Η Γαύδος είναι ένα νησί πανευρωπαϊκό, αν όχι παγκόσμιο κι αποτελεί κληρονομιά όλων. Από αυτή την οπτική ανήκει σε όλους κι ίσως ο πλούτος της Ελλάδας να υπάρχει ήδη και να προσμετράται σαν τη δυνατότητα που παρέχει στους ανθρώπους να την επισκέπτονται. Προσδοκώντας σε κάποια άγνωστη “ανάπτυξη” ίσως καταλήξουμε να χάσουμε κι αυτά που ήδη έχουμε. Είμαι σύμβουλος επιχειρήσεων κι έχω δική μου εταιρία στην Αθήνα. Έχω δουλέψει στο εξωτερικό, στη Νέα Υόρκη, σε τράπεζες στο Μαιάμι και η άποψή μου στο θέμα είναι διττή. Από τη μία πλευρά το θέμα αφορά όλους τους Ευρωπαίους κι όχι μόνο τους κατοίκους της Γαύδου, μιας και πρακτικά αποτελεί τόπο επίσκεψης ίσως παραπάνω Ευρωπαίων από ό,τι Ελλήνων. Είναι μια κληρονομιά κι ένα δώρο ολόκληρης της Ευρώπης. Από την άλλη, χρησιμοποιώντας την επαγγελματική μου ιδιότητα, θα έλεγα ότι η μακροπρόθεσμη αξία, λόγω της ομορφιάς του φυσικού τοπίου που προσελκύει επισκέπτες, υπερτερεί έναντι της βραχυπρόθεσμης, λόγω της εξόρυξης του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Η ελληνική οικονομία βασίζεται πάρα πολύ στον τουρισμό, όπως κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, και στην ατυχή περίπτωση που κάτι πάει στραβά, θα κινητοποιηθούν τέτοιες γεωπολιτικές δυνάμεις που θα επικαλύψουν το όφελος από την εξόρυξη. Καλό είναι λοιπόν πριν παρθεί μια τέτοια απόφαση να γίνει μια ανάλυση κόστους κι ωφελειών , λαμβάνοντας σαν δεδομένο ότι η ζημιά στο περιβάλλον είναι μη αναστρέψιμη για ολόκληρη την Ευρώπη.
Πρόδρομος Πωγωνάτος, Αθήνα Θεωρώ σημαντικό ως πρώτο βήμα να υπάρχει μια κοινή φωνή στην Γαύδο και στη νότια Κρήτη. Το πρώτο βήμα και το πιο σημαντικό είναι να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος που μένει εδώ και στην Κρήτη. Γιατί αν προχωρήσει αυτό το σχέδιο δεν επηρεάζεται μόνο η Γαύδος, θα επηρεαστεί και όλο το νησί της Κρήτης. Είναι πολύ σημαντικό να είναι όλοι μια γροθιά. Να είναι ενημερωμένοι για τα σχέδια και τις συνέπειες αυτών, καθώς άμα είναι όλοι ενημερωμένοι θα δράσουν διαφορετικά απ’ το αν παραμείνουν στην άγνοια. Αν δεν υπάρχουν πολλοί να αντισταθούν, τότε τα σχέδια θα πραγματοποιηθούν. Χρειάζεται ενημέρωση πολλών ατόμων μιας και η επικοινωνιακή γραμμή που περνάει από την Αθήνα είναι ότι το σχέδιο εξόρυξης είναι υψίστης σημασίας για τη χώρα, μια κίνηση που θα βγάλει την Ελλάδα από το οικονομικό αδιέξοδο. Υπάρχει η άποψη ότι τα κοιτάσματα της περιοχής αποτελούν τη φλέβα που οδηγεί στη Μέση Ανατολή. Όσες χώρες έχουν πρόσβαση στη Μεσόγειο είναι είτε σε πραγματικό, είτε σε οικονομικό πόλεμο, δεν ξέρω αν αυτό είναι τυχαίο. Αν πάρουμε τα κομμάτια του παζλ και τα ενώσουμε προκύπτει ότι είναι μια στρατηγική σχεδιασμένη χρόνια τώρα. Τη σήμερον ημέρα, λύσεις όπως η εξόρυξη πετρελαίου για να πληρωθεί το χρέος μιας χώρας είναι κατ’ελάχιστον αναδρομικές. Πρέπει να εφαρμόσουμε σύγχρονες λύσεις, οι οποίες ήδη υπάρχουν.
Γιάννης Παλαιολόγος, Αθήνα Ίσως λύση θα μπορούσε να δοθεί μέσω των πολιτικών προσώπων της Κρήτης. Φαίνεται ότι η Κρήτη έχει μια δική της δύναμη, μια ανεξαρτησία μιας και πολλές αποφάσεις που ψηφίστηκαν στην υπόλοιπη Ελλάδα κατά καιρούς, εδώ δεν έγιναν αποδεκτές και δεν εφαρμόστηκαν. Προφανώς αν γίνει μια τέτοια κίνηση (εξόρυξη) θα είναι καταστροφικό για την περιοχή και τον περιβάλλον. Είναι ερώτημα, αν υπάρχει περίπτωση να μη συμβεί αυτό το γεγονός, και τι δύναμη χρειάζεται να υπάρξει για να το αποτρέψει. Βλέπουμε ότι εδώ είναι ένας παράδεισος κι ακόμα κι αν δε συμβεί κάποιο ατύχημα, αυτό που βλέπουμε σήμερα σίγουρα δε θα παραμείνει όπως τώρα.
Σοφία Τσιριντάνη, Γαύδος & Κρήτη Θεωρώ, όπως όλοι οι άλλοι που έχουν ζήσει στη Γαύδο, ότι η Γαύδος πρέπει να μείνει όπως είναι. Να μην αλλάξει τίποτα, γιατί αυτό είναι το χρώμα μας και η ταυτότητά μας. Δεν έχει το δικαίωμα κανένας στον κόσμο να αλλάξει την ταυτότητα κανενός. Και αν σε ένα μέρος του χαλάσεις το χρώμα του και την ταυτότητα του δεν υπάρχει πια, είναι κάτι άλλο. Όπως κι εμείς δε θέλουμε να αλλοιώσουμε την ταυτότητα κανενός άλλο, έτσι να μην έρθουν εδώ να μας αλλοιώσουν . Να μας αφήσουν ήσυχους, όμορφα, καλά είμαστε, δεν ψάχνουμε πολλά και δεν έχουμε πολλές απαιτήσεις, δεν ενοχλούμε κανέναν με τις απαιτήσεις μας, το μόνο που θέλουμε είναι να ζούμε αυτό που ζούμε. Δεν μας ενδιαφέρουν τα συμφέροντα κανενός, μας ενδιαφέρει να περνάμε καλά, όπως και οι ντόπιοι, που έτσι ξέρουν να ζουν και δεν έχει κανείς το δικαίωμα να τους το αλλάξει. Οι επισκέπτες του νησιού έρχονται εδώ για να δουν αυτό το πράγμα. Οικονομικά μπορεί να συμφέρει και για τον τόπο να στήσουν εδώ εγκαταστάσεις για εξόρυξη πετρελαίου, αλλά από κει και πέρα, αν γίνει μια στραβή, ένα λάθος, δεν θα καταστραφεί μόνο η Γαύδος, θα καταστραφεί όλη η Κρήτη, όλη η Ελλάδα. Δεν είναι δεδομένο ότι θα γίνει, αλλά δεν μπορεί να εξασφαλίσει κανείς ότι δε θα γίνει το λάθος. Το έχουμε δει.
Nils, Γαύδος (Γερμανία) Να κάνουν εδώ γεωτρήσεις για πετρέλαια θα ήταν καταστροφή για το περιβάλλον και το τέλος της Γαύδου. Άλλο μέρος σαν τη Γαύδο δεν υπάρχει πια στην Ευρώπη. Είναι δύσκολο να πολεμήσουμε τις μεγάλες πετρέλαιο-εταιρίες, αλλά για το περιβάλλον και για όλη την περιοχή είναι μεγάλο το ρίσκο κι ακόμα και να μην συμβεί τίποτα, η μόλυνση θα υπάρξει. Μια τέτοια κίνηση είναι αμελής για τη φύση και για τα ζώα, τα όποια ζουν εδώ και στην Γαυδοπούλα. Για αυτά θα είναι το τέλος τους.
Άννα Κουτσαντωνάκη, Κρήτη Γενικά δεν είμαι κατά της ανάπτυξης ενός τόπου, αλλά πιστεύω ότι ο τρόπος που γίνεται η άντληση του πετρελαίου δεν έχει βοηθήσει κανέναν τόπο και το ίδιο θα γίνει και εδώ. Θα σήμαινε ενδεχομένως την υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Εδώ ζουν χελώνες, φάλαινες, κι ο τόπος έχει ένα ενδιαφέρον φυσικό κάλλος. Για αυτά τα ζώα και για τους ανθρώπους σημαίνει καταστροφή. Εμείς σαν χώρα είμαστε κατεξοχήν τουριστικός προορισμός κι έχουμε ένα σπουδαίο πλούτο, φυσικό, θαλάσσιο και ουράνιο. Όταν έρχονται εδώ ιδιωτικά συμφέροντα να αντλήσουνε και δεν λαμβάνουν υπόψην τους όλα αυτά, παρά μόνο το κέρδος, είναι μεγάλη καταστροφή για τον τόπο. Πιστεύω ότι πολύς κόσμος θα αναγκαστεί να μεταναστέψει και θα έρθουν άλλοι να βρούν δουλειά, ως εργάτες στις πετρελαιοεγκαταστάσεις. Θα αλλάξει το τοπίο.
Γωγώ Κατράκη, Γαύδος Η γνώμη μου είναι να μην γίνει. Πρώτον για περιβαλλοντικούς λόγους, δεύτερον γιατί η Μεσόγειος είναι μια κλειστή θάλασσα και τρίτο γιατί εμάς δεν μας ενδιαφέρει και δεν χρωστάμε πουθενά. Για ποιο λόγο να μας πάρουν τα πετρέλαια; Άστα εκεί γιατί δεν ξέρουμε αν θα χρειαστούν αργότερα. Και αν αργότερα χρειαστούν να τα πάρει η Ελλάδα και όχι οι ξένοι. Να μείνει η Γαύδος όπως είναι και να μην χαλάσει, ήδη αρχίζει και χαλάει και είναι αμαρτία. Εδώ πέρα είναι ένα μέρος ήσυχο, είναι ένα ησυχαστήριο και ο κόσμος έρχεται στο νησί για αυτήν την ηρεμία. Αν γίνουν τα πετρέλαια θα είναι άλλος ένας λόγος για να φύγουμε από τη Γαύδο. Πιστεύω όμως ότι θα γίνει το καλύτερο.
Μανόλης Παπίλαρης, Κρήτη Πιστεύω ότι είναι λάθος ο τρόπος εκμετάλλευσης. Δεν αφορά συμφέροντα του κράτους αλλά ξένα. Δεν πρόκειται να βοηθηθεί ούτε ο τόπος ούτε και το κράτος αλλά θα δημιουργηθούν εντάσεις, οι οποίες θα φέρουν εμφυλίους, θα σκοτωθεί κόσμος. Σίγουρα όλα φαίνονται ιδανικά τώρα, αλλά στο μέλλον θα είναι διαφορετικά. Εδώ εμφανίζεται και το θέμα της ανεξαρτησίας της Κρήτης, το οποίο υπάρχει έντονα από τους κατοίκους της. Όμως δεν σκέφτονται και οι ίδιοι για μετέπειτα σχέδια, κάτι το οποίο είναι επικίνδυνο για την εκμετάλλευσή της από τρίτους. Είναι σίγουρο, επίσης πως θα έρθουν και θα εκμεταλλευτούν τη γη, τον αέρα, τον ήλιο με πρόσχημα τη βοήθεια προς την Ελλάδα, όμως το μόνο που θα γίνει είναι να δίνουν μόνο ένα 5%, κρατώντας για τους ίδιους το υπόλοιπο κέρδος. Προτιμώ να μην το εκμεταλλευτούμε καθόλου, δεν μας συμφέρει.
Π. Εμμανουήλ Μπικογιαννάκης, ιερέας, Γαύδος Συμφωνώ απόλυτα με το γράμμα προς την επιτροπή ανθρώπινων δικαιωμάτων τηςΕυρωπαϊκής Ενωσης και το υπογράφω.
Τους στρατιωτικούς στόχους της Ρωσίας σε περίπτωση που ο πόλεμος γενικευθεί δημοσιοποίησε το ρωσικό μέσο…
Ο Βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης, σε ανάρτησή του επέκρινε δριμύτατα την απόφαση του…
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν έξι ομοσπονδίες, σωματεία κ.λπ. (μεταξύ αυτών και εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ…
Πανελλήνιο ρεκόρ στον αριθμό των αποβιωσάντων δοτών οργάνων καταγράφηκε φέτος, σύμφωνα με τον Ελληνικό Οργανισμό…
Οι χώρες της Ομάδας των Επτά (G7) ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη ζήτησαν σήμερα Τρίτη (26/11) σε δήλωσή…
Άκαμπτη η κυβέρνηση, αδιαφορεί για τις εκκλήσεις όλων των αρμόδιων φορέων που ζητούν επιτακτικά να…
This website uses cookies.