Μεθοδεύσεις για την εξυπηρέτηση επιχειρηματικών και κερδοσκοπικών συμφερόντων στο Λαφονήσι από την Περιφέρειας Κρήτης καταγγέλλει η Ριζοσπαστική Συνεργασία Κρήτης

Για άλλη μια φορά η αιρετή περιφέρεια δοκιμάζει την αξιοπιστία της και απαξιώνει τα θεσμικά όργανα και τις θεσμικές λειτουργίες τους. Αυτή τη φορά σειρά είχε η επιτροπή περιβάλλοντος μέσω του προέδρου της, του αντιπεριφερειάρχη κ. Καλογερή και αναφορικά με ένα θέμα μείζονος σημασίας που ταλανίζει εδώ και χρόνια την τοπική κοινωνία της περιοχής του Ιναχωρίου, την αδειοδότηση της λατομικής επιχείρησης γύψου στην περιοχή Στόμιο του Δήμου Κισάμου.

Όπως μάθαμε από τον ημερήσιο τύπο, οι περιβαλλοντικοί όροι για την αδειοδότηση του λατομείου εγκρίθηκαν από τον αναπληρωτή υπουργό του ΥΠΕΚΑ τον κ. Καλαφάτη χωρίς την γνωμοδότηση του περιφερειακού συμβουλίου (ΠΣ) και τις διατυπωθείσες αντιρρήσεις των κατοίκων και των φορέων εκπροσώπησής τους, γιατί δεν διαβιβάστηκαν στην αρμόδια Δ/νση Περιβαλλοντικού σχεδιασμού στις καθορισμένες προθεσμίες.

Ο αντιπεριφερειάρχης κ. Καλογερής ισχυρίζεται ότι η μη αποστολή της γνωμοδότησης της περιφέρειας οφείλεται σε έλλειψη συνεννόησης με το Υπουργείο, ενώ σημειώνει ότι δεν αντιπαρέρχεται επ΄ ουδενί τις ευθύνες του, τονίζοντας όμως ότι ευθύνες αναλογούν και σε όλους όσοι είναι ενδιαφερόμενοι και επιθυμούσαν την ακύρωση του συγκεκριμένου έργου. Μια ακόμη εκδοχή τού «μαζί τα φάγαμε» επιρρίπτοντας ευθύνες στους πολίτες και τους εκπροσώπους τους, αγνοώντας ότι εδώ και δυο χρόνια προσπαθούν, καταβάλλοντας κάθε νόμιμη προσπάθεια για την έγκριση και  θεσμοθέτηση του ΣΧΟΟΑΠ Ιναχωρίου στο οποίο υποδεικνύεται η αναφερόμενη περιοχή ως περιοχή «υπό κατάργηση εξορυκτικών δραστηριοτήτων» και το οποίο μένει καθηλωμένο στα συρτάρια αρμοδίων .

Δεν μπορεί πλέον να αμφισβητήσει κανείς ότι υπάρχουν συγκεκριμένες μεθοδεύσεις που εξυπηρετούν συγκεκριμένα  επιχειρηματικά και κερδοσκοπικά συμφέροντα, σε μια περίοδο μάλιστα που οι διακηρύξεις δια στόματος του ιδίου του κ. Καλογερή για επενδύσεις μόνο στα πλαίσια του χωροταξικού σχεδιασμού, με διαβούλευση και σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών, περισσεύουν.

Η Ριζοσπαστική Συνεργασία Κρήτης καταγγέλει απερίφραστα όλες αυτές τις μεθοδεύσεις που υποσκάπτουν τους δημοκρατικούς θεσμούς, σε μια περίοδο μάλιστα που δοκιμάζονται σκληρά από τις μνημονιακές πολιτικές, και ζητάμε από τον Γ.Γ. της αποκεντρωμένης  διοίκησης, τον κ. Δεικτάκη να τηρήσει τις πρόσφατες  δεσμεύσεις του, ότι θα προχωρήσει το ΣΧΟΟΑΠ Ιναχωρίου σύμφωνα με τις απαιτήσεις των πολιτών και του Δήμου.

Η περιφερειακή σύμβουλος,  Μαρία Αγγελάκη

Σ.Σ. Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι σύμφωνα με ρεπορτάζ μας μετά από απόφαση υπέρ της δημιουργίας λατομείου στην περιοχή του Ελαφονησίου με ημερομηνία 16 Οκτωβρίου αναφέραμε για τη συγκεκριμέμη υπόθεση:

“Επί τρία χρόνια, όπως είχε καταγγελθεί τόσο από κόμματα αλλά και φορείς και κινήσεις πολιτών, υπήρχε «μεθοδευμένη κωλυσιεργία, τόσο στην υπογραφή έγκρισης της Ε.Π.Μ. με διάφορους τρόπους, αλλά και για τη μη υπογραφή του ΣΧΟΟΑΠ Δήμου Ινναχωρίου από την Περιφέρεια Κρήτης, κατόπιν εντολών του διορισμένου Γ.Γ. Περιφέρειας Κρήτης, με διάφορες ανυπόστατες προφάσεις, προκειμένου να μην ενεργοποιηθούν οι προβλεπόμενες χρήσεις γης που ορίζει το συγκεκριμένο ΣΧΟΟΑΠ».

Το Σχέδιο προτείνει σχεδιασμό χρήσεων γης βασισμένο στην ασφάλεια – προστασίας της περιοχής, με ήπιες χρήσεις, προκειμένου να ενδυναμωθούν οι δυνατότητες της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας. Παράλληλα, αποτρέπει μεγάλες τουριστικές μονάδες (φαραωνικού τύπου) και άλλες οχλούσες δραστηριότητες που θα επιβάρυναν τη βιοποικιλότητα και την προστασία αυτών των περιοχών. Επιπλέον, το συγκεκριμένο ΣΧΟΟΑΠ δεν προβλέπει καθόλου ζώνες λατομικής εξόρυξης στην ευρύτερη περιοχή, λόγω γειτνίασης με προστατευόμενες περιοχές Natura αλλά και ένταξης εντός των ορίων Ζώνης Ειδικής Προστασίας. (S.P.A.), καθώς δεν το επιτρέπει ούτε η ευρωπαϊκή ούτε η ελληνική νομοθεσία.

Παρόλα αυτά, ο διορισμένος Γεν. Γραμματέας της Περιφέρειας, λίγο πριν την αποχώρησή του από την περιφέρεια Κρήτης, παράτυπα και παράνομα υπέγραψε την έγκριση αδειοδότησης των περιβαλλοντικών όρων για λατομείο γύψου στην περιοχή Όρμου Στομίου του Δήμου Ινναχωρίου, παρόλο που τέτοια χρήση και χωροθέτηση δεν προβλέπεται στο κατατεθειμένο ΣΧΟΟΑΠ.

Εδώ ολόκληρο το ρεπορτάζ μας για το συγκεκριμένο θέμα: http://bit.ly/RAzFFM

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Χανιώτες εκπροσώπησαν την Ελλάδα στο Παγκόσμιο Συνέδριο Ελαιολάδου στη Μαδρίτη

Στο Παγκόσμιο Συνέδριο Ελαιολάδου (Olive Oil World Congress, OOWC) στη Μαδρίτη (26-28 Ιουνίου), που συμμετείχαν…

30 mins ago

Δύο διασώσεις περιπατητριών σε Ρέθυμνο και Χανιά το απόγευμα του Σαββάτου

Δύο διαφορετικές επιχειρήσεις διάσωσης περιπατητριών πραγματοποίησαν οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της Κρήτης το απόγευμα του Σαββάτου.…

46 mins ago

“Φτάνει πια!”: Μεγάλη διαδήλωση κατά του υπερτουρισμού στην Βαρκελώνη

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στην Βαρκελώνη κατά του υπερτουρισμού στην πρωτεύουσα της Καταλωνίας, καθώς η οργή αυξάνεται στην Ισπανία που…

53 mins ago

Ξεσήκωσε το πλήθος η Μαρίνα Σάττι στο Matala Beach Festival 2024

Παλμός, γέλια και ανάλαφρη ατμόσφαιρα στο Φεστιβάλ Ματάλων που "απογείωσε" χθες βράδυ η Μαρίνα Σάττι με την…

1 hour ago

ΠΑΣΟΚ: Στις 17 μονάδες η ψαλίδα υπέρ Ανδρουλάκη σε νέα δημοσκόπηση

Με 17 μονάδες διαφορά από τον δεύτερο Χάρη Δούκα προηγείται ο Νίκος Ανδρουλάκης στην κούρσα για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ,…

1 hour ago

Κρήτη: Ξυλοκόπησε τη σύντροφό του και είπε στους γιατρούς ότι τραυματίστηκε σε τροχαίο

Αποτροπιασμό προκαλεί νέο περιστατικό άγριας ενδοοικογενειακής βίας, που έλαβε χώρα στα Μάλια της Κρήτης. Ένας νεαρός ξυλοκόπησε τη σύντροφό του…

1 hour ago

This website uses cookies.