Categories: ΤΟΠΙΚΑ

Μειωμένη κατά 70% η φετινή παραγωγή λαδιού στην Κρήτη

»Ανάσα», αχτίδα φωτός για τον απογοητευμένο από την »τσεκουρεμένη» λόγω καιρού και δάκου φετινή παραγωγή αγροτικό κόσμο του νομού Ηρακλείου έρχεται να δώσει η τιμή έναρξης της αγοράς ελαιολάδου από την ΕΑΣΗ ΑΒΕΕ.

Τα χαρμόσυνα μαντάτα για τους παραγωγούς ήρθαν από τη χθεσινή εκδήλωση στις εγκαταστάσεις της Ένωσης, με την πανηγυρική επαναλειτουργία της μονάδας τυποποίησης ελαιολάδου.

Η εναρκτήρια τιμή αγοράς για το φετινό λάδι ορίστηκε από την ΕΑΣΗ ΑΒΕΕ στα 3,50 ευρώ το λίτρο. Τιμή υψηλή, που σηματοδοτεί αν μη τι άλλο μια δυναμική εκκίνηση για το ελαιόλαδο, λειτουργώντας και ως αντίβαρο στις δεδομένες μεγάλες απώλειες στην τσέπη που θα έχουν φέτος οι τοπικοί ελαιοπαραγωγοί λόγω της πολύ μικρής παραγωγής…

Η ανακοίνωση της τιμής προκάλεσε ικανοποίηση στους παραγωγούς που βρέθηκαν χθες στις εγκαταστάσεις της Ένωσης. Παραγωγοί που δεν έκρυψαν την απογοήτευση τους για την μεγάλη ζημιά στην φετινή παραγωγή, σε μια ελαιοκομική χρονιά , την οποία ο πρόεδρος της ΕΑΣΗ Ανδρέας Στρατάκης και πολλοί ακόμα αγροτοσυνδικαλιστές χαρακτήρισαν ως μαύρη για τους ελαιοπαραγωγούς.
Ας τα δούμε αναλυτικά. Παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Ευρυπίδη Κουκιαδάκη, εκπροσώπων τοπικών φορέων, επιχειρηματιών , αγροτοσυνδικαλιστών και αγροτών ανακοινώθηκε χθες το μεσημέρι , στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης στις εγκαταστάσεις τυποποίησης ελαιολάδου της ΕΑΣΗ ΑΒΕΕ στη ΒΙΠΕ, η εμπορική στρατηγική της όσον αφορά στη νέα τιμή αγοράς ελαιολάδου. Η ανακοίνωση της τιμής αγοράς του ελαιολάδου για τη φετινή χρονιά συνδυάστηκε με την επαναλειτουργία της μονάδας τυποποίησης ελαιολάδου της ΕΑΣΗ.

Η εκδήλωση . η οποία διοργανώθηκε στις εγκαταστάσεις της Ένωσης Ηρακλείου ΑΒΕΕ στην Βιομηχανική περιοχή Ηρακλείου , με αφορμή την έναρξη της ελαιοκομικής περιόδου είχε ανοιχτό χαρακτήρα.

Η ΕΑΣΗ ΑΒΕΕ καλωσόρισε τους παραγωγούς. Καλωσόρισε τον αγροτικό κόσμο του νησιού, επιδιώκοντας μέσα από την χθεσινή συνάθροιση να μοιραστεί το όραμα και την φιλοσοφία της με τους συνεργαζόμενους ελαιουργούς, με τους οποίους ενστερνίζεται κοινό στόχο. Ο στόχος δεν είναι άλλο από το να κερδίσει το κρητικό ελαιόλαδο τη θέση που του αναλογεί στις διεθνείς αγορές και να προαχθούν τα συμφέροντα του πρωτογενή τομέα και η τοπική οικονομία του νησιού.

Εκείνο που βεβαίως περίμεναν πώς και πώς να ακούσουν χθες το μεσημέρι οι παραγωγοί ήταν οι εναρκτήριες τιμές. Εδώ λοιπόν τα μαντάτα ήταν θετικά. Δυναμική ώθηση στο κρητικό χρυσάφι , σε μια δύσκολη χρονιά με τη σφραγίδα της ένωσης ηρακλείου ΑΒΕΕ, η οποία ανακοίνωσε ότι η τιμή σύμφωνα με την οποία θα αγοράζει θα είναι στα 3,50 ευρώ το κιλό. Η ΕΑΣΗ απήθυνε κάλεσμα στους ελαιουργούς και ελαιοπαραγωγούς να συνεργαστούν προκειμένου να δώσουν στο ελαιόλαδο την αξία που του αρμόζει.

‘Η Ενωση Ηρακλείου ΑΒΕΕ έχει τη δυνατότητα να αγοράζει λάδι στην τιμή των 3,5 ευρώ το λίτρο. Η τιμή είναι μετρητοίς. Ο παραγωγός που θέλει να έρθει να μας δώσει το ελαιόλαδο μπορεί να εισπράξει τα χρήματα του ‘ ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΑΣΗ Ανδρέας Στρατάκης.

‘Εμεις καλούμε τους παραγωγούς να μας εμπιστευτούν. Να ‘έρθουν σε μας. Να συνεργαστούμε για να μπορέσουμε να δώσουμε στο Κρητικό ελαιόλαδο την αξία την οποία του αρμόζει ‘ επισήμανε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΑΣΗ ΑΒΕΕ Αντώνης Βασιλάκης.

Η τιμή των 3,5 ευρώ το κιλό, αφορά φυσικά στο λάδι εκείνο το οποίο παρουσιάζει οξύτητα μέχρι τρεις γραμμές. Η τιμή πέφτει για κάθε γραμμή οξύτητας παραπάνω.

Περιττό βεβαίως να αναφερθεί η σημασία των χθεσινών ανακοινώσεων αφού ως γνωστόν οι τιμές που θα «τραβήξουν» την αγορά είναι αυτές που καθορίζονται από την Ένωση.

Την περασμένη εβδομάδα, και εν’ αναμονή των χθεσινών ανακοινώσεων από πλευράς της ΕΑΣΗ ΑΒΕΕ , οι τιμές παραγωγού ελαιολάδου στο φρέσκο λάδι κυμαίνονταν, όπως είχαμε αναδείξει μέσα από τα ρεπορτάζ μας, μεταξύ 3 και 4 ευρώ.

Η μονάδα τυποποίησης

Σε κλίμα χαράς και ικανοποίησης πραγματοποιήθηκαν χθες το μεσημέρι τα εγκαίνια για την επαναλειτουργία της μονάδας τυποποίησης ελαιολάδου στις εγκαταστάσεις της ένωσης στη ΒΙΠΕΗ.

Στην ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του σύγχρονου, συνεταιριστικού τυποποιητηρίου της ένωσης ηρακλείου ΑΒΕΕ στη ΒΙΠΕΗ, παραβρέθηκαν τοπικοί φορείς, επιχειρηματίες, ελαιουργοί και παραγωγοί. Το μήνυμα ήταν ένα. Να κερδίσει το κρητικό ελαιόλαδο τη θέση που του αναλογεί στις διεθνείς αγορές και να προαχθούν τα συμφέροντα του πρωτογενή τομέα και η τοπική οικονομία του νησιού.

Οι παρευρισκόμενοι φορείς, συνδικαλιστές και παραγωγοί ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις από τον χημικό της ΕΑΣΗ και είχαν την ευκαιρία να μάθουν και να δουν από πρώτο χέρι πως παράγεται και πως τυποποιείται το ελαιόλαδο.

‘Είναι η πρώτη φορά που στον τόπο μας υπάρχει η σύμπραξη αυτή μεταξύ ιδιωτικών επιχειρήσεων και ενός συνεταιρισμού. Του μεγαλύτερου, για να είμαστε ακριβείς, συνεταιρισμού αυτή τη στιγμή σε όλη τη χώρα. Πιστεύουμε πάρα πολύ στο αποτέλεσμα της συμπραξης αυτής ‘ επισήμανε στις δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΕΑΣΗ ΑΒΕΕ Αντώνης Βασιλάκης.

‘Η ΕΑΣΗ ΑΒΕΕ είναι πλέον γεγονός. Η σύμπραξη δεν έγινε απλώς για να γίνει. Ο πήχης των προσδοκιών μπαίνει πολύ ψηλά. Η ΕΑΣΗ ΑΒΕΕ έγινε για να στηρίξει τον παραγωγό και να στηριχθεί από τον παραγωγό ‘ σημείωσε , εκφράζοντας την ικανοποίηση του ο πρόεδρος της ΕΑΣΗ Ανδρέας Στρατάκης.

Για σύμπραξη-πρότυπο και εγχείρημα που δείχνει τον δρόμο έκανε λόγο αναφορικά με την ΕΑΣΗ ΑΒΕΕ, την εταιρεία που δημιουργήθηκε από τους ιδιώτες επιχειρηματίες Αντώνη Βασιλάκη και Νίκο Γωνιανάκη σε στενή συνεργασία με την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου , ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευρυπίδης Κουκιαδάκης που τόνισε:

‘Αυτός είναι ο δρόμος. Αυτό είναι αξιοποίηση της κοινωνικής περιουσίας. Είναι η συνεργασία του ιδιωτικού τομέα με τον δημόσιο, ή εν προκειμένω με τον συνεταιριστικό τομέα ‘ .

‘Με τέτοιες κινήσεις , συμπράξεις, προσφέρονται θέσεις εργασίας ,κοινωνικό μέρισμα και παράλληλα ζωή, πνοή στο συνεταιριστικό κίνημα που η χώρα μας μέσα στην κρίση έχει τόσο πολύ ανάγκη’ επισήμανε με την σειρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης Αλκιβιάδης Καλαμπόκης.

Στο 70% η ζημιά στην παραγωγή!

Μπορεί η τιμή εκκίνησης των 3,5 ευρώ που ανακοίνωσε χθες η ΕΑΣΗ ΑΒΕΕ να σκόρπισε ικανοποίηση και ανακούφιση στις τάξεις των ελαιοπαραγωγών, άκρως δυσοίωνες είναι την ίδια ώρα οι εκτιμήσεις για την ελαιοπαραγωγή τη φετινή σεζόν. Κατά γενική εκτίμηση η φετινή παραγωγή θα μειωμένη σε ποσοστό που μπορεί να ξεπερνάει και το 70%, σε σχέση με πέρυσι, καθώς η παρατεταμένη ξηρασία και ο δάκος έχουν κάνει ανεπανόρθωτη ζημιά.

‘Φέτος η χρονιά θα σπάσει δυστυχώς κόκαλα. Το νησί μας είναι μπροστά σε μια πρωτοφανή καταστροφή’ υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΑΣΗ Ανδρέας Στρατάκης.

‘Οι εξελίξεις θα δείξουν αν υπάρχει παραπέρα ανώτερη τιμή για το λάδι. Η τιμή δεν θα μείνει στάσιμη. Σίγουρα το ξεκίνημα με τέτοια τιμή είναι πολύ σημαντικό. Είμαστε σε μια χρονιά που δυστυχώς είναι καταστροφική για τον αγροτικό κόσμο’ ανέφερε ο Πρόεδρος Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης.

‘Η φετινή είναι από τις χειρότερες χρονιές που έχει περάσει ο ελαιοπαραγωγός της Κρήτης και συνολικά της Ελλάδας. Είναι χειρότερη από την χρονιά του 2013 η φετινή ‘ επισήμανε ο Αντιπρόεδρος ΕΑΣΗ – Αντιπρόεδρος Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης Μύρων Χιλετζάκης.

Η πετσοκομμένη φέτος ποσότητας του ελαιολάδου έχει βυθίσει στην απογοήτευση και στην οργή τους παραγωγούς.

Στο πλαίσιο οδοποιρικού που κάναμε, βρεθήκαμε σε πολλά λιόφυτα της ενδοχώρας . Και καταγράψαμε τη φτώχεια των ελαιοπαραγωγών σε χωριά που μέχρι πριν από λίγα χρόνια οι άνθρωποι της υπαίθρου ζούσαν τέτοιες μέρες μια μεγάλη γιορτή, με τους αγρότες και τους εργάτες να δουλεύουν όσο υπήρχε φως της μέρας, για να μαζευτεί γρήγορα η σοδειά, και τις μηχανές των ελαιουργείων από την πολύωρη λειτουργία τους να έχουν πάρει «φωτιά

Πανελλαδική καταστροφή στην ελαιοπαραγωγή

Η εικόνα της μειωμένης παραγωγής δεν περιορίζεται στο νησί μας, αλλά αφορά σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ σε πολλές περιοχές υπάρχουν και ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος.

Δύσκολη είναι η φετινή χρονιά για το ελαιόλαδο στην Ελλάδα, με προβλήματα όσον αφορά στην ποσότητα αλλά και την ποιότητα, την ώρα που εντείνεται η ανησυχία σε ορισμένες περιοχές για την απειλή του βακτηρίου Xylella fastiodiosa. «Η ελιά είναι ευαίσθητη σε υψηλές θερμοκρασίες, ενώ υπήρξε και δακοπροσβολή», εξηγεί μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Δημήτρης Οικονόμου, διευθυντής του ΣΕΒΙΤΕΛ και σημειώνει: «η μείωση στην παραγωγή ελαιολάδου είναι φέτος περίπου 20%.

neakriti.gr 

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Με επιτυχία η παρουσίαση του παιδικού βιβλίου «Η Ομπρέλα μου»

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η παρουσίαση του παιδικού βιβλίου «Η Ομπρέλα μου» της Κατερίνας Βαγιωνάκη. Σε μια κατάμεστη…

12 mins ago

«Κεκλεισμένων των Θυρών» του Ζαν-Πολ Σαρτρ στο Theatre 73100

Η θεατρική ομάδα Ανάμεσα στο Φως και τη Σκιά παρουσιάζει το εμβληματικό έργο του Ζαν-Πολ…

14 mins ago

Άσαντ: Αίτηση διαζυγίου κατέθεσε η σύζυγός του

Το ένα μετά το άλλο δέχεται τα «πυρά» ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της Συρίας, Μπασάρ…

16 mins ago

Βιβλιοπαρουσίαση – Ο γιατρός Ηλίας Γ. Γαβριλάκης και το συγγραφικό του έργο

Του Νίκου Αγγελάκη Όλοι στα Χανιά γνωρίζομε τον αγαπητό και εκλεκτό επιστήμονα Ηλία Γ. Γαβριλάκη.…

21 mins ago

Μάνος Παναγιωτάκης: Από την Κρήτη… στην κορυφή του κόσμου, με τη μουσική του!

Στην κορυφή του "βάθρου" σκαρφάλωσε ο Ηρακλειώτης Μάνος Παναγιωτάκης κατακτώντας την πρώτη θέση στον νεοσύστατο διεθνή μουσικό διαγωνισμό N.Scorpion…

25 mins ago

Μαγευτικές εικόνες από τον χιονισμένο Ψηλορείτη λίγο πριν τα Χριστούγεννα

Μπορεί ο χειμώνας να μην έχει δώσει ακόμα δυναμικό «παρών» στην πλειονότητα της Κρήτης, όμως…

28 mins ago

This website uses cookies.