ΤΟΠΙΚΑ

Μελτέμια τις επόμενες ημέρες στις θάλασσες της Κρήτης

Σε αντίθεση με τις δυτικοΕυρωπαικές χώρες που βιώνουν σε πολλές περιοχές συνθήκες πραγματικού Καύσωνα, στη χώρα μας το από Αρχαιοτάτων χρόνων φαινόμενο του Ετησία (γνωστό με την τούρκικη ορολογία ως μελτέμι του Αιγαίου) αναμένεται να διατηρήσει ηπιότερες θερμοκρασίες προκαλώντας όμως, λόγω των πολύ ισχυρών Βόρειων ανέμων, προβλήματα στις θάλασσες του Αιγαίου και της Κρήτης από υψηλό κυματισμό, ενώ μεγάλος είναι και ο κίνδυνος επέκτασης πυρκαγιάς.

Ευτυχώς είναι σύντομης διάρκειας και ενώ φαίνεται να εξασθενεί σταδιακά από τη Δευτέρα την Τρίτη θα επανέλθουν και πάλι ηπιότερες καλοκαιρινές συνθήκες για το νησί μας.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από τον μετεωρολόγο Εμμανουήλ Λέκκα:

Από αύριο Σάββατο επανεμφανίζεται και πάλι περισσότερο ενισχυμένος ο Ετησίας (το γνωστό ως μελτέμι) στο Αιγαίο με πολύ ισχυρούς Βόρειους ανέμους  στα πελάγη και κυρίως στα νότια τμήματα της Κρήτης.  Η θερμοκρασία αναμένεται να υποχωρήσει σε χαμηλότερα επίπεδα στα βόρεια της Κρήτης διατηρώντας όμως υψηλά τα ποσοστά υγρασίας στην ατμόσφαιρα σε αντίθεση με τα νότια τμήματα του νησιού όπου αν και η θερμοκρασία θα σημειώνει υψηλότερες τιμές τα ποσοστά υγρασίας όμως θα είναι χαμηλότερα. Λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων στο νησί μας ο κίνδυνος επέκτασης μιας πυρκαγιάς είναι πολύ υψηλός και απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή. Ο αρκετά υψηλός κυματισμός της θάλασσας από το Σάββατο το απόγευμα και ιδιαίτερα την Κυριακή και τη Δευτέρα, περισσότερο σε βόρειες παράκτιες ζώνες της Κρήτης αλλά και σε κάποιες περιοχές στα νότια του νησιού, απαιτεί μεγάλη προσοχή για όλες τις θαλάσσιες δραστηριότητες.

Στην δυτική Ευρώπη η θερμή εισβολή αερίων μαζών που προέρχονται από την Αφρική συνεχίζεται  προκαλώντας πολύ υψηλές θερμοκρασίες και συνθήκες καύσωνα σε αρκετές περιοχές κάνοντας πολύ δύσκολες τις συνθήκες για τους κατοίκους των περιοχών αυτών. Τα νεότερα στοιχεία δείχνουν τη θερμή εισβολή να περιορίζεται από την Κυριακή σε περιοχές της ανατολικής Ισπανίας και στα νότια τμήματα της Γαλλίας  ενώ από την Τρίτη αναμένεται υποχώρηση των θερμοκρασιών σε χαμηλότερα επίπεδα.

Για αύριο Σάββατο αναμένεται καλός καιρός σε ολόκληρη την Κρήτη με λίγες νεφώσεις στα βόρεια ορεινά τμήματα τις μεσημβρινές ώρες. Οι άνεμοι αρχικά το πρωί θα πνέουν από Βόρειες διευθύνσεις με την ένταση τους στα 3 – 4 Μποφώρ, πριν το μεσημέρι όμως θα αρχίσουν να ενισχύονται φθάνοντας στα 4 – 5 Μποφώρ στα Βόρεια τμήματα της Κρήτης ενώ στα νότια θα κυμαίνονται στα 5 – 6 Μποφώρ και κατά τόπους στα 7 Μποφώρ.

Στο Αιγαίο η ένταση των ανέμων θα κυμαίνεται στα 5 – 6, τοπικά 7 Μποφώρ. Η θερμοκρασία θα υποχωρήσει λίγο στα βόρεια και θα κυμανθεί από τους 24°C έως τους 30°C, ενώ στα νότια οι μέγιστες τιμές θα ξεπεράσουν και τους 32°C.

Την Κυριακή διατηρείται η ηλιοφάνεια αλλά με τους  Βόρειους ανέμους να κορυφώνουν την ένταση τους καθώς και το κυματισμό στις βόρειες παράκτιες ζώνες και σε κάποιες περιοχές στα νότια. Η ένταση των Βορείων ανέμων στα βόρεια τμήματα θα φθάνει στα 5 – 6 τοπικά έως και τα 7 Μποφώρ, ενώ στα νότια κατά τόπους οι μέγιστες εντάσεις θα ξεπερνούν τα 8 Μποφώρ. Η θερμοκρασία θα υποχωρήσει  λίγο ακόμη στα βόρεια τμήματα διατηρώντας όμως τις μέγιστες τιμές στα νότια πάνω από τους 32°C.

Την Δευτέρα αν και αναμένεται μικρή εξασθένηση των Βορείων ανέμων απαιτείται και πάλι μεγάλη προσοχή σε θαλάσσιες δραστηριότητες καθώς και στον κίνδυνο επέκτασης  πυρκαγιάς. Από την Τρίτη αναμένεται να επανέλθει και πάλι το ήπιο καλοκαιρινό σκηνικό του καιρού,  με την εξασθένηση των ανέμων και τον χαμηλό κυματισμό, ενώ οι θερμοκρασίες θα ανέβουν σε υψηλότερα επίπεδα συνήθη όμως για την εποχή και το νησί μας.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται για πόλεμο με μη επανδρωμένα αεροσκάφη ενάντια στις στρατιωτικές τους βάσεις μετά και το κτύπημα του Ιράν στο Ισραήλ

Οι αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις θα ενισχυθούν σύντομα με επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο πλαίσιο της…

4 hours ago

5άστερο ξενοδοχείο στα Σφακιά με 28 πισίνες – 5άστερο και στην Τριόπετρα

Πέντε 5άστερα ξενοδοχεία θα κατασκευαστούν στα Χανιά, το Ρέθυμνο, την Κω, τη Χαλκιδική και την…

5 hours ago

Το Ιράν εξαπέλυσε επίθεση με 400 πυραύλους προς το Ισραήλ – Εκρήξεις σε Τελ Αβίβ και Ιερουσαλήμ, στα καταφύγια οι κάτοικοι

Σειρήνες ηχούν στο Τελ Αβίβ, στην Ιερουσαλήμ και σε όλο το Ισραήλ, καθώς ξεκίνησε η…

5 hours ago

Νέο Κέντρο Κβαντικής Επιστήμης και Τεχνολογιών ιδρύεται στο ΙΤΕ Κρήτης

To Κέντρο θα συμβάλει σημαντικά στην απόκτηση υψηλής ποιότητας εξειδίκευσης που απαιτείται για την ενίσχυση…

6 hours ago

Χανιά: 45 χρόνια από την έκρηξη του “Πανορμίτη” στο λιμάνι της Σούδας

Σαραντα-πέντε χρόνια συμπληρώνονται από την τεράστια έκρηξη στο μότορσιπ «Πανορμίτης», την 1η Οκτωβρίου 1979, από…

6 hours ago

This website uses cookies.