Του Άλκη Κόκκινου
Βαριά είναι πλέον η σκιά που πέφτει πάνω στην υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και την κυβέρνηση συνολικά από τις αλλεπάλληλες και πολύ σοβαρές αποκαλύψεις που υποδεικνύουν τον Δημήτρη Λιγνάδη ως θύτη σε περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης.
Όπως όλες οι εξελίξεις δείχνουν ο μέχρι πρότινος καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, που διορίστηκε για λόγους “δημοσίου συμφέροντος” τον Αύγουστο του 2019 με απευθείας ανάθεση από την υπουργό Πολιτισμού μετά την ακύρωση του διαγωνισμού που είχε προκηρυχθεί για την θέση από την προηγούμενη κυβέρνηση, δεν βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα “για το τίποτα”, όπως επιχειρούν να εμφανίσουν κύκλοι του πολιτικού και μιντιακού κατεστημένου.
Από την ημέρα της επεισοδιακής, όπως εξελίχθηκε, παραίτησης του Δημήτρη Λιγνάδη από τη θέση του οι αποκαλύψεις συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. Όπως μάλιστα έκανε γνωστό με κείμενό του ο πρώην πρόεδρος του Δ.Σ. του Εθνικού Κώστας Γεωργουσόπουλος, ο ίδιος δεν είχε ανανεώσει τη θητεία του καταγγελλόμενου ως καθηγητή στο Εθνικό λόγω της ανάρμοστης συμπεριφοράς του προς τους σπουδαστές.
Η Λίνα Μενδώνη, που έκανε δεκτή την παραίτηση Λιγνάδη χωρίς να αιτιολογήσει τους λόγους ούτε της παραίτησης ούτε της αποδοχής της από την ίδια, συνεχίζει μέχρι και σήμερα να παρέχει επί της ουσίας κάλυψη στον εκλεκτό της ίδιας και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Η ίδια υπερασπιζόταν, άλλωστε, με έμφαση το… ήθος του Δημήτρη Λιγνάδη και μέσα στη Βουλή. Συγκεκριμένα, μόλις το περασμένο καλοκαίρι, στις 22 Ιουνίου 2020, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Σκουρολιάκου σχετικά με τις έντονες διαμαρτυρίες καλλιτεχνών για τον αποκλεισμό τους από το πρόγραμμα “Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός” και την αδιαφάνεια στις αναθέσεις, η Λίνα Μενδώνη επιτέθηκε στον ερωτώντα βουλευτή με τη φράση: “Εκτός αν εσείς και ο ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητεί όχι μόνον τις ικανότητες, αλλά και το ήθος του Δημήτρη Λιγνάδη”, αναφέροντας πρώτο τον τότε καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου στη σειρά των λοιπών επικεφαλής των εποπτευόμενων πολιτιστικών οργανισμών.
Στην δευτερολογία της μάλιστα ξεκίνησε την απάντησή της ως εξής: “Είναι τουλάχιστον αστείο να δεχόμαστε ηθικοπλαστικού τύπου συμβουλές”!
Στην ίδια απάντηση η Λίνα Μενδώνη επανέλαβε την εξαγγελία της πως για το θεσμό “Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός” θα λειτουργούσε τον Οκτώβριο του 2020 ειδική πλατφόρμα “στην οποία θα υποβάλλονται και θα αξιολογούνται προτάσεις. Ειδικότερα, η πλατφόρμα θα λειτουργεί από την 1η Οκτωβρίου έως το τέλος Νοεμβρίου και σκοπός της θα είναι να υποστηριχθεί η ανοιχτή πρόσκληση, η οποία θα εκδίδεται”.
Όπως έχουμε επισημάνει σε προηγούμενό μας κείμενο, η πλατφόρμα τελικά άνοιξε με δίμηνη καθυστέρηση λίγο πριν την εκπνοή του 2020 και προς έκπληξη πολλών το όνομα το Δημήτρη Λιγνάδη απουσίαζε από τη σύνθεση της επιτροπής αξιολόγησης, σε αντίθεση με αυτά των άλλων επικεφαλής καλλιτεχνικών οργανισμών που εποπτεύονται από το υπουργείο Πολιτισμού.
Η Λίνα Μενδώνη είχε “κόψει” από τον Δεκέμβρη του 2020 τον Δημήτρη Λιγνάδη. Γιατί;