ΚΟΣΜΟΣ

Μεσανατολικό: Την Πέμπτη το πρωί ξεκινά η κατάπαυση του πυρός – Οι έξι επίσημοι όροι, τι θα γίνει με τους ομήρους – Ποιοι διαφώνησαν με τη συμφωνία

Μετά την επίτευξη της συμφωνίας για προσωρινή κατάπαυση του πυρός ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς, σήμερα ανακοινώθηκε πότε θα τεθεί σε ισχύ. Ισραήλ και Χαμάς κατέληξαν σε συμφωνία για την απελευθέρωση ομήρων που κρατούνται, με αντάλλαγμα μία προσωρινή  κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση Παλαιστινίων κρατουμένων. Σε ανακοίνωσή της η Χαμάς περιγράφει τους επίσημους όρους της εκεχειρίας. Την Πέμπτη θα απελευθερωθούν και οι πρώτοι όμηροι ενώ η κατάπαυση μπορεί να παραταθεί αν συνεχίσουν να απελευθερώνονται όμηροι.

Η κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς θα ξεκινήσει αύριο, Πέμπτη, στις 10:00 το πρωί (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), δήλωσε σήμερα στο Al Jazzera ο Μούσα Αμπού Μαρζούκ, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς.

“Θα υπάρξει μια παύση των εχθροπραξιών σε όλες τις περιοχές της Λωρίδας της Γάζας. Δεν θα πετούν πολεμικά αεροσκάφη ούτε θα υπάρχει αεροπορική κυκλοφορία στον εναέριο χώρο της Γάζας από τις 10:00 το πρωί έως τις 16:00 το απόγευμα”, είπε.

Τις δηλώσεις σχετικά με την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας από αύριο το πρωί στις 10, επιβεβαίωσε ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος, με δηλώσεις του στο CNN.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, «η εκεχειρία Ισραήλ-Χαμάς έχει προγραμματιστεί να αρχίσει στις 10 π.μ. την Πέμπτη», ενώ πρόσθεσε πως «υπάρχει η δυνατότητα η παύση να διαρκέσει έως και 10 ημέρες, ωστόσο Ισραηλινοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι είναι απίθανο να διαρκέσει τόσο πολύ».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε όταν εγκρίθηκε η συμφωνία ότι για κάθε επιπλέον 10 ομήρους που θα απελευθερώνονται, θα υπάρχει μια επιπλέον ημέρα παύσης των μαχών.

Πάντως, σύμφωνα με δύο άλλες πηγές, ένας Αιγύπτιος και ένας Παλαιστίνιος, που γνωρίζουν τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, δήλωσαν στη «Haaretz» ότι η κατάπαυση του πυρός θα αρχίσει αύριο την καθορισμένη ώρα, αν και υπάρχουν ορισμένα τεχνικά ζητήματα που εξακολουθούν να συζητούνται μεταξύ των μερών.

Στο μεταξύ, το Ισραήλ αναμένει να παραλάβει αύριο, Πέμπτη, τους πρώτους ομήρους που θα απελευθερώσει η Χαμάς από τη Λωρίδα της Γάζας βάσει της συμφωνίας που έγινε με τη διαμεσολάβηση του Κατάρ, δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του στρατού ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Έλι Κοέν.

Αντίστροφη μέτρηση

Η ισραηλινή κυβέρνηση ενέκρινε σήμερα συμφωνία που προβλέπει την απελευθέρωση τουλάχιστον 50 γυναικών και παιδιών που θα αφεθούν ελεύθεροι σε χρονικό διάστημα τεσσάρων ημερών κατά τη διάρκεια των οποίων θα γίνει παύση των μαχών. Όπως μάλιστα, υπογραμμίζεται στη σχετική ανακοίνωση, «η απελευθέρωση για κάθε επιπλέον 10 ομήρων θα έχει ως αποτέλεσμα μία επιπλέον ημέρα παύσης» των εχθροπραξιών.

Από την πλευρά της η Χαμάς, σύμφωνα με το Reuters, ανακοίνωσε ότι θα απελευθερώσει  50 γυναίκες και παιδιά κάτω των 19 ετών με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 150 Παλαιστίνιων γυναικών και παιδιών που κρατούνται σε φυλακές του Ισραήλ. Σύμφωνα με την Χαμάς, οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε κατάπαυση του πυρός διάρκειας τεσσάρων ημερών κατά τη διάρκεια των οποίων το Ισραήλ δεν θα μπορεί ούτε να επιτεθεί ούτε να προβεί σε συλλήψεις στη Γάζα. Προσθέτει δε ότι η εναέρια κυκλοφορία το εν λόγω χρονικό διάστημα θα σταματήσει στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας καθώς επίσης και για έξι ώρες, καθημερινά, στον βορρά.

Οι έξι επίσημοι όροι της κατάπαυσης του πυρός

Εντωμεταξύ, σε ανακοίνωσή της η Χαμάς περιγράφει τους επίσημους όρους της εκεχειρίας. 

«Μετά από διαπραγματεύσεις αρκετών ημερών, ανακοινώνουμε, με τη βοήθεια και την καθοδήγηση του Παντοδύναμου Αλλάχ, την επίτευξη συμφωνίας ανθρωπιστικής εκεχειρίας (προσωρινή κατάπαυση του πυρός) διάρκειας τεσσάρων ημερών», αναφέρεται στο κείμενο.

«Αυτό το αποτέλεσμα είναι απόδειξη των επίμονων και αξιέπαινων προσπαθειών του Κατάρ και της Αιγύπτου», προσθέτει η οργάνωση.

Η Χαμάς περιγράφει τους όρους της συμφωνίας, οι οποίοι είναι οι εξής:

  • Μια κατάπαυση του πυρός που θεσπίστηκε και από τα δύο μέρη σε όλη τη Γάζα.
  • Η εντατική είσοδος φορτηγών που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια, προμήθειες βοήθειας, ιατρική βοήθεια και καύσιμα σε όλες τις περιοχές της Λωρίδας της Γάζας.
  • Η απελευθέρωση 50 ομήρων Ισραηλινών, γυναικών και παιδιών κάτω των 19 ετών, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 150 Παλαιστινίων γυναικόπαιδων στις ισραηλινές φυλακές.
  • Καμία ισραηλινή πτήση στα νότια της Γάζας για τέσσερις ημέρες.
  • Καμία ισραηλινή πτήση στα βόρεια της Γάζας για έξι ώρες καθημερινά, από τις 10 π.μ. έως τις 4 μ.μ.
  • Ελεύθερη κυκλοφορία αμάχων, ιδιαίτερα κατά μήκος του δρόμου Σαλάχ αλ Ντίν.

«Οι όροι αυτής της συμφωνίας διατυπώθηκαν με το όραμα της εξυπηρέτησης του λαού μας και της ενίσχυσης της σταθερότητάς του απέναντι στην επιθετικότητα, έχοντας πάντα υπόψη τις θυσίες, τα βάσανα και τις ανησυχίες τους», δηλώνει η Χαμάς.

Η οργάνωση υπόσχεται επίσης να συνεχίσει να είναι «προστατευτική ασπίδα και υπερασπιστής του λαού μας» παρά την εκεχειρία.

Πάντως, αρκετοί ήταν οι ισραηλινοί αξιωματούχοι που διαφώνησαν με την συμφωνία  υποστηρίζοντας ότι προτεραιότητα είναι η εξάλειψη της Χαμάς και η συνέχιση του πολέμου και ότι ο στρατός που είναι ισχυρός θα μπορέσει να φέρει πίσω τους ομήρους. Ωστόσο, υπήρχαν και άλλοι, κυρίως οι ακροδεξιοί οι οποίοι υποστήριζαν ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δεχτούν το αίτημα της Χαμάς για απελευθέρωση αιχμαλώτων καθώς τα παραδείγματα του 2011 που απελευθερώθηκαν τότε αρκετοί αιχμάλωτοι μεταξύ αυτών και ο ηγέτης της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, οδήγησε στη σημερινή κατάσταση πολέμου της χώρας.

Ανάμεσα σε αυτούς που εξέφρασαν την διαφωνία τους και ο υπουργός Εθνικής Ασφαλείας Ιταμάρ Μπεν Γβιρ που υποστήριξε ότι η παύση των μαχών δημιουργεί ένα «επικίνδυνο προηγούμενο». Αν και σημείωσε ότι υπάρχει ένα «πλεονέκτημα» στη συμφωνία με την επιστροφή των αιχμαλώτων, πρόσθεσε ότι «δεν έχουμε κανένα δικαίωμα και καμία εξουσία να συμφωνήσουμε στην ιδέα του διαχωρισμού τους και της επιστροφής μόνο ενός μέρους» «Η Χαμάς ήθελε αυτό το τάιμ άουτ περισσότερο από οτιδήποτε άλλο», δήλωσε. «Το περίγραμμα της συμφωνίας αποτελεί επικίνδυνο προηγούμενο, το οποίο αλλάζει την εξίσωση και μπορεί να φέρει περισσότερα γεγονότα».

Times of Israel: Κατάπαυση του πυρός έως 10 μέρες

Η σχεδιαζόμενη κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς θα διαρκέσει το πολύ 10 ημέρες, κατά τις οποίες έως 300 παλαιστίνιοι κρατούμενοι στο Ισραήλ πρόκειται να ανταλλαγούν με έως 100 ομήρους της Χαμάς, σύμφωνα με σημερινές πληροφορίες της εφημερίδας Times of Israel, η οποία επικαλείται το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο.

Μετά απ’ αυτό, οι μάχες στη Λωρίδα της Γάζας αναμένεται να συνεχισθούν, αναφέρει η εφημερίδα.

Ο ισραηλινός ειδησεογραφικός ιστότοπος Ynet ανέφερε επίσης ότι το Ισραήλ σκοπεύει να γνωστοποιήσει στη Χαμάς τα ονόματα των ομήρων. Στη συμφωνία λέγεται πως προβλέπεται επίσης να μην χωριστούν κατά την απελευθέρωσή τους οι μητέρες από τα παιδιά που έχουν συλληφθεί όμηροι από τους ενόπλους της Χαμάς.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Times of Israel, οι όμηροι πρέπει να είναι ισραηλινοί πολίτες ή κάτοικοι της χώρας. Δεν έχει αποκαλυφθεί ποιοι ακριβώς εμπίπτουν σ’ αυτή την κατηγορία.

Στην πρώτη φάση, το Ισραήλ σχεδιάζει να απελευθερώσει 150 παλαιστίνιους κρατουμένους μόλις απελευθερωθούν 50 όμηροι. Η απελευθέρωση θα γίνει σταδιακά σε μια περίοδο τεσσάρων ημερών, κατά την οποία τουλάχιστον 10 όμηροι θα απελευθερώνονται κάθε μέρα.

Στη δεύτερη φάση, περαιτέρω έως 150 παλαιστίνιοι φυλακισμένοι θα απελευθερωθούν από ισραηλινές φυλακές – εφόσον, σε αντάλλαγμα, έως 50 όμηροι επιστρέψουν στο Ισραήλ. Και πάλι, τουλάχιστον 10 όμηροι θα πρέπει να απελευθερώνονται σε κάθε φάση. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ισραηλινής εφημερίδας, θα τηρείται περαιτέρω 24ωρη κατάπαυση του πυρός για κάθε 10 ομήρους που απελευθερώνονται.

Ποιοι είναι οι όμηροι της Χαμάς

Μεταξύ των ομήρων της Χαμάς είναι Ισραηλινοί πολίτες, αλλά και πολλοί άνθρωποι με ξένη ή διπλή υπηκοότητα από περίπου 40 χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Ταϊλάνδη, η Βρετανία, η Γαλλία, η Αργεντινή, η Γερμανία, η Χιλή, η Ισπανία και η Πορτογαλία, έχει επισημάνει το Ισραήλ.

Όπως έχουν μεταδώσει ισραηλινά μέσα ενημέρωσης και έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, έως και 40 από τους ομήρους είναι παιδιά, ανάμεσά τους ένα βρέφος 10 μηνών και παιδιά προσχολικής ηλικίας.

Μέχρι στιγμής η Χαμάς έχει απελευθερώσει τέσσερις ομήρους: τις Αμερικανίδες υπηκόους Τζούντιθ Ράαναν (59 ετών) και την κόρη της Νάταλι Ραάναν (17 ετών) στις 20 Οκτωβρίου, επικαλούμενη «ανθρωπιστικούς λόγους» και τις Ισραηλινές Νούριτ Κούπερ, 79 ετών, και Γιοσεβέντ Λίφσιτς, 85 ετών, στις 23 Οκτωβρίου.

Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν απελευθερώσει μία όμηρο, την Ορί Μεγκιντίς, μια στρατιώτη στη διάρκεια της χερσαίας επιχείρησής τους στη Γάζα, στις 30 Οκτωβρίου.

Ο ισραηλινός στρατός είχε ανακοινώσει νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι εντόπισε τα πτώματα δύο ομήρων στην πόλη της Γάζας, μεταξύ των οποίων αυτό της 19χρονης στρατιώτη Νόα Μαρσιάνο.

Η ένοπλη πτέρυγα του παλαιστινιακού κινήματος Ισλαμικός Τζιχάντ, που συμμετείχε στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τρίτης τον θάνατο ενός ακόμη Ισραηλινού ομήρου, αλλά δεν έδωσε πληροφορίες για την ταυτότητά του.

Η Χαμάς έχει δηλώσει ότι κρύβει τους ομήρους «σε ασφαλείς τοποθεσίες και τούνελ» στη Γάζα. Το Ισραήλ αναφέρει ότι η παλαιστινιακή οργάνωση διαθέτει ένα τεράστιο υπόγειο δίκτυο, από όπου διευθύνει τις επιχειρήσεις της, ενώ το χρησιμοποιεί για την αποθήκευση όπλων και τη μετακίνηση των μαχητών της.

Η Λίφσιτς δήλωσε ότι μεταφέρθηκε σε υπόγειες σήραγγες, τις οποίες συνέκρινε με ιστό αράχνης.

Ο ισραηλινός στρατός έχει επισημάνει ότι έχει εντοπίσει στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία κάποιοι από τους ομήρους κρατήθηκαν μέσα ή κάτω από νοσοκομεία.

Η Λίφσιτς επεσήμανε ότι οι όμηροι ήταν χωρισμένοι σε μικρές ομάδες. Πρόσθεσε ότι η ίδια και μερικοί άλλοι κοιμόντουσαν σε στρώματα στο πάτωμα των τούνελ. Γιατροί τους προσέφεραν φροντίδα, ενώ η Χαμάς διασφάλιζε καλές συνθήκες υγιεινής.

Βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το παλαιστινιακό κίνημα τον Οκτώβριο έδειχνε μια 21χρονη Γαλλίδα όμηρο να δέχεται φροντίδα από γιατρό για τον τραυματισμό στο χέρι της.

Η Χαμάς δημοσίευσε ακόμη ένα βίντεο τον Οκτώβριο που έδειχνε τρεις γυναίκες ομήρους να καταγγέλλουν τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου. Ο ίδιος δήλωσε ότι χρησιμοποιήθηκαν για «σκληρή προπαγάνδα».

Ανταλλαγή

Το Ισραήλ παρουσίασε σήμερα λεπτομέρειες για τους Παλαιστίνιους κρατούμενους που πρόκειται να απελευθερωθούν σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση των ομήρων της Χαμάς.

Ο κατάλογος που αναρτήθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης περιλαμβάνει 300 κρατούμενους, αριθμό διπλάσιο από τις 150 γυναίκες και ανήλικους τους οποίους το Ισραήλ έχει δεχθεί να απελευθερώσει στο πλαίσιο της συμφωνίας με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 50 ομήρων από τη Χαμάς και την κήρυξη τετραήμερης εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας.

Σκοπός της δημοσίευσης των στοιχείων των κρατουμένων φαίνεται πως είναι να δοθεί η δυνατότητα να γίνουν νομικές προσφυγές την τελευταία στιγμή.

Η διαδικασία της απελευθέρωσης

Σε κάθε περίπτωση η απελευθέρωση των ομήρων από τη Χαμάς θα ξεκινήσει τις επόμενες ώρες και το Channel 12 αναφέρει την διαδικασία που αναμένεται θα ακολουθηθεί.

  • Αρχικά, η Χαμάς πρόκειται να παραδώσει τους ομήρους στον Ερυθρό Σταυρό
  • Στη συνέχεια θα παραδοθούν σε εκπροσώπους των IDF (Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων).
  • Οι όμηροι θα υποβληθούν σε έναν πρώτο ιατρικό έλεγχο από τις αρχές
  • Στη συνέχεια θα μεταφερθούν σε ένα από τα πέντε απομονωμένα ιατρικά κέντρα σε όλο το Ισραήλ για να συναντηθούν με τις οικογένειές τους.
  • Στο τέταρτο στάδιο, οι ιατρικές και οι αμυντικές αρχές θα καθορίσουν από κοινού εάν τουλάχιστον κάποιοι από τους ομήρους μπορούν να δώσουν πληροφορίες.
  • Τέλος, οι όμηροι θα καταθέσουν από αξιωματούχους ασφαλείας πριν τελικά αφεθούν ελεύθεροι.

topontiki.gr

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Οι πρώτες δηλώσεις του Σωκράτη Φάμελλου: “Ο ΣΥΡΙΖΑ ξαναξεκινάει. Θα χτίσουμε το σπίτι μας από την αρχή”

Σε μία ιστορική ημέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Σωκράτης Φάμελλος, νέος πρόεδρος του κόμματος, προχώρησε…

53 mins ago

Συντριπτική νίκη Πολάκη σε όλες τις κάλπες στα Χανιά – 100% στα Σφακιά – Αναλυτικά τα αποτελέσματα με ποσοστά

Η συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ στον νομό Χανίων χαρακτηρίστηκε από μεγάλη προσέλευση, με…

1 hour ago

Η πρώτη δήλωση Πολάκη: “Σήμερα είναι μια μέρα χαράς για τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί το σχέδιο ρευστοποίησης από την ολιγαρχία απέτυχε”

Ο Παύλος Πολάκης, μετά την ολοκλήρωση των εσωκομματικών εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ, όπου κατέλαβε τη δεύτερη…

1 hour ago

ΟΟΣΑ: Ξεζουμίζει τα νοικοκυριά η έμμεση φορολόγηση – Πρωταθλητές στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης

Μπορεί ο πρωθυπουργός να υπόσχεται φοροελαφρύνσεις για τη μεσαία τάξη, εν τω μεταξύ όμως η…

1 hour ago

Οι Αποκορωνιώτες ενώνουν τον αγώνα τους με τους κατοίκους των Κεραμειών ενάντια στους πυλώνες

Στις 28 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τους κατοίκους των Κεραμειών, με στόχο την ενημέρωση…

2 hours ago

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Νέος πρόεδρος ο Σωκράτης Φάμελλος

Ο Σωκράτης Φάμελλος είναι ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, καθώς κατάφερε να επικρατήσει από την…

2 hours ago

This website uses cookies.