Μία ακόμη αχτίδα, φωτός, έστω και μικρή για την πορεία της πανδημίας μετά την σχεδόν πλήρη επικράτηση της μετάλλαξης Ομικρον προσφέρουν τα στοιχεία από τη Νότια Αφρική, από τη χώρα δηλαδή που επικράτησε πρώτα απ’ όλες η εν λόγω μετάλλαξη.
Οι αρχές της Νοτίου Αφρικής λοιπόν διαπίστωσαν ότι παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα αυξήθηκαν κατακόρυφα στην επικράτεια τον Δεκέμβριο, η αύξηση των θανάτων ήταν μικρή και κάποιες φορές “απολύτως οριακή” όπως χαρακτηριστικά τονίζεται.
Αυτό αποδεικνύει στην πράξη, τουλάχιστον με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ότι η Όμικρον, αν και εντυπωσιακά μεταδοτική, δεν αυξάνει ιδιαίτερα τους θανάτους χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια ότι τα συστήματα υγείας των χωρών δεν πιέζονται.
Εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ιατρικής Έρευνας της Νοτίου Αφρικής, που μίλησε στους Times της Νέας Υόρκης ανέφερε πως “μας εντυπωσίασε η ταχύητα με την οποία κλιμακώθηκε αλλά και αποκλιμακώθηκε το κύμα της Ομικρον στη χώρα μας. Θύμισε μία ξαφνική πλημμύρα, την οποία πάντως ξεπεράσαμε σχετικά γρήγορα”.
Κατά τον Δεκέμβριο, ο μέσος όρος των ημερήσιων κρουσμάτων κορονοϊού στη Νότια Αφρική ανήλθε στις 23000 περίπου, αριθμός πολύ μεγάλος για τα δεδομένα της χώρας.
Ωστόσο, ήδη παρατηρούνται τα πρώτα σαφή σημάδια αποκλιμάκωσης, γεγονός που κάνει τους επιστήμονες να είναι συγκρατημένοι αισιόδοξοι για το μέλλον.
Οι εκτιμήσεις των ειδικών για την μετάλλαξη Όμικρον στην Ελλάδα
“Θεωρούμε ότι η μετάλλαξη Όμικρον, με βάση αυτά που είδαμε στη Νότιο Αφρική, θα είναι σύντομη. Το πιο πιθανό σενάριο λέει ότι θα δούμε την αποκλιμάκωση εντός του Ιανουαρίου. Το δεύτερο σενάριο, που έχει μια μικρότερη πιθανότητα, είναι αποκλιμάκωση μέχρι τέλος Φεβρουαρίου. Με βάση τα παραπάνω, πιστεύω ότι θα φθίνει σύντομα”. Την εκτίμηση αυτή έκανε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ “Πρακτορείο 104,9 FM” ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.
“Η μεγάλη αύξηση κρουσμάτων μιας νόσου που προκαλεί ήπια συμπτώματα, μαζί με τα εμβόλια συμβάλλει στην αύξηση της ανοσίας της αγέλης” είπε από τη δική του μεριά μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας, Χαράλαμπος Γώγος.
Επισήμανε μεταξύ άλλων ότι αυτό θα οδηγήσει σε ένα σύστημα ενδημικής νόσου. “Πιστεύω ότι μέσα στο ’22 μπορεί να συμβεί αυτό, μπορεί και μέχρι το καλοκαίρι” είπε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας πως “ανεξάρτητα από την νοσηρότητα της Όμικρον, που φαίνεται να είναι ελαφρύτερη, θα δημιουργηθεί πίεση στο σύστημα υγείας, θα αρρωστήσουν ασθενείς, και κάποιοι πιο σοβαρά, όπως οι ηλικιωμένοι ή οι ανεμβολίαστοι. Επομένως θα έχουμε ένα διάστημα που θα πιεστεί το σύστημα”.
Τόνισε ωστόσο, ότι παρά την τεράστια διασπορά, τα πράγματα με την μετάλλαξη Όμικρον είναι καλύτερα σε σχέση με την Δέλτα.
“Μέσα στον Γενάρη θα έχουμε συνεχείς αυξήσεις στους επιδημιολογικούς δείκτες”, επεσήμανε, εκτιμώντας παράλληλα ότι μετά τον Ιανουάριο θα αρχίσει μια εκτόνωση της επιδημιολογικής κατάστασης.
Από την πλευρά του ο καθηγητής Πνευμονολογίας και διευθυντής της πνευμονολογικής κλινικής του πανεπιστημίου Λάρισας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, διευκρίνισε, μιλώντας στο Mega, ότι “μιλάμε για μολύνσεις, και όχι για κρούσματα. Αυτοί οι άνθρωποι πήγαν περπατώντας στα κέντρα υγείας, στα φαρμακεία ή στα νοσοκομεία. Άρα είναι άνθρωποι με ήπια νόσο” κάτι που εκτιμάται με θετικό πρόσημο.
“Παρακολουθώντας τη Νότια Αφρική και την Αγγλία, είδαμε ότι από τη στιγμή που άρχισε να έχει εκθετική αύξηση, αυτή εξαντλήθηκε περίπου σε ένα μήνα” τόνισε μεταξύ άλλων σημειώνοντας ότι το κύμα της πανδημίας φαίνεται να προχωρά γρήγορα στην αύξησή του, αλλά και στην πτώση του.
“Με αυτά τα δεδομένα φαίνεται να εξαντλείται γρηγορότερα, πιθανότατα στις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου” πρόσθεσε.
“Κάπως έτσι βλέπουμε το τέλος μιας πανδημίας, δεν ανακοινώνεται από την τηλεόραση, αλλά βλέπουμε να εκφυλίζεται η πανδημία, να έχει λιγότερους θανάτους και λιγότερες νοσηλείες” συμπλήρωσε ο Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης.
Δήλωσε δε ότι αν συνεχιστεί η μετάλλαξη Όμικρον, που εμφανίζεται με πιο ήπια χαρακτηριστικά, τότε ίσως να μην χρειαστεί τέταρτη δόση εμβολιασμού.
“Είναι βέβαιο ότι η νόσος κάποια στιγμή θα γίνει ενδημική. Σε αυτό βοηθάει ο εμβολιασμός και η εξάπλωση της νόσου με τις διάφορες μορφές της. Η Όμικρον προκαλεί αναστάτωση, αλλά όλα συντείνουν ότι μέσα στο 2022 η πανδημία θα μετατραπεί σε ενδημία. Εδώ θα ήταν καλό να βάλουμε το χεράκι μας και να εμβολιαστούμε” είπε από τη δική του μεριά ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.
Νέα μελέτη: Η Όμικρον παρακάμπτει την ανοσία των εμβολιασμένων
Η παραλλαγή Όμικρον παρακάμπτει με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα σε σχέση με την Δέλτα την ανοσία των εμβολιασμένων, σύμφωνα με δανική έκθεση που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, γεγονός που εξηγεί την μεγάλη μεταδοτικότητα της Όμικρον.
Από την ανακάλυψη της υψηλής μετάλλαξης παραλλαγής Όμικρον τον Νοέμβριο, οι επιστήμονες ξεκίνησαν την αναζήτηση των λόγων για τους οποίους προκαλεί λιγότερο σοβαρή νόσηση και εμφανίζεται περισσότερο μεταδοτική σε σχέση με την παραλλαγή Δέλτα.
Ενας ιός μπορεί να είναι περισσότερο μεταδοτικός για μία σειρά λόγων, όπως ο χρόνος επιβίωσής του στον αέρα, η ικανότητά του να εισχωρεί στα κύτταρα ή η παράκαμψη του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού.
Μελετώντας περί τα 12.000 νοικοκυριά στην Δανία στα μέσα του Δεκεμβρίου, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η Ομικρον είναι 2,7 έως 3,7 φορές περισσότερο μολυσματική σε σχέση με την Δέλτα στους εμβολιασμένους Δανούς.
Η μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, του Statistics Denmark και του Statens Serum Institut (SSI) δείχνει ότι ο ιός μεταδίδεται ταχύτερα διότι είναι αποτελεσματικότερος στην παραβίαση της ανοσίας που έχει επιτευχθεί χάρις στα εμβόλια.
«Τα ευρήματά μας επιβεβαιώνουν ότι η ταχεία εξάπλωση της Όμικρον μπορεί να αποδοθεί κυρίως στην παράκαμψη της ανοσίας μάλλον παρά στην εγγενή αύξηση της βασικής μεταδοτικότητας», αναφέρουν οι συγγραφείς της έρευνας που δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους.
Το 78% των Δανών είναι πλήρως εμβολιασμένοι, ενώ το 48% έχουν λάβει την τρίτη αναμνηστική δόση. Περισσότεροι από 8 στους 10 Δανούς έχουν λάβει το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech.
Η μελέτη έδειξε επίσης ότι τα άτομα που έχουν λάβει τρίτη αναμνηστική δόση έχουν μικρότερες πιθανότητες να μεταδώσουν τον ιό, ανεξαρτήτως παραλλαγής, σε σχέση με τους ανεμβολίαστους.
Αν και περισσότερο μεταδοτική, η Όμικρον φαίνεται ότι προκαλεί λιγότερο σοβαρή νόσηση, σύμφωνα με την τεχνική διευθύντρια του SSI Tyra Grove Krause.
«Αν και η Όμικρον θα είναι ακόμη σε θέση να προκαλέσει πίεση στο σύστημα υγείας, όλα δείχνουν ότι είναι ηπιότερη από την παραλλαγή Δέλτα», είπε προσθέτοντας ότι ο κίνδυνος νοσηλείας με Όμικρον είναι ο μισός σε σχέση με την Δέλτα. Και αυτό το συμπέρασμα συμπίπτει με τα αποτελέσματα και άλλων μελετών.
Από τους 93 ανθρώπους που εισήχθησαν στο νοσοκομείο με Όμικρον στα τέλη του Δεκεμβρίου, λιγότεροι από 5 έλαβαν εντατική θεραπεία, δείχνουν τα στοιχεία.
«Αυτό ίσως θα μας βγάλει από την πανδημία, ώστε αυτό να είναι το τελευταίο κύμα», είπε η τεχνική διευθύντρια του SSI.
Το βούλευμα για τον δολοφόνο της Κυριακής Γρίβα είναι καταπέλτης. Ο σύντροφός της, στην απολογία του είχε…
Έγκληση κατά του Παύλου Πολάκη υπέβαλε ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατίας, Στέφανος Κασσελάκης, με αφορμή το…
Οι κινηματογράφοι των Χανίων υποδέχονται την εβδομάδα με μια ποικιλία ταινιών για μικρούς και μεγάλους.…
Τον Ευρωβουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας (Κ.Κ.Ε.), Κώστα Παπαδάκη υποδέχθηκε σήμερα, Παρασκευή 10/1/2025, στο Γραφείο…
Με την Δήμαρχο Γαύδου, Λίλιαν Στεφανάκη, συναντήθηκε το πρωί της Παρασκευής κλιμάκιο του ΚΚΕ, με…
Ο ΕΛ.Γ.Α. απέστειλε τους πίνακες με τα πορίσματα των εκτιμήσεων ζημιών στις καλλιέργειες παραγωγών στις…
This website uses cookies.