13.8 C
Chania
Thursday, December 19, 2024

Μετά από 20 χρόνια έρευνα για την καταγραφή των κρουσμάτων καρκίνου στην Κρήτη

Ημερομηνία:

20 χρόνια περάσανε από τότε που με απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης και με πρόφαση τη διακοπή χρηματοδότησης σχετικού προγράμματος από την Ε.Ε. στάματησαν να συλλέγονται οποιαδήποτε στοιχεία για τον καρκίνο στην Κρήτη. Τότε, το 1992, η εφημερίδα μας είχε παρουσιάσει τμήμα έρευνας του καθηγητή κ. Βλαχονικολή που αποδείκνυαν το σημαντικό πρόβλημα που έχει η Κρήτη με τον καρκίνο και την πιθανή συσχέτιση της έξαρσης κρουσμάτων με τη λειτουργία των στρατιωτικών βάσεων. 20 χρόνια μετά την παύση των ερευνών η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης μαζί με την Περιφέρεια Κρήτης προχωρούν σε μια μεγάλη έρευνα για τον καρκίνο στο νησί.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “ΠΑΤΡΙΣ” χθες στο Περιφερειακό Συμβούλιο που έγινε στο Ρέθυμνο συζητήθηκε εκτός ημερήσιας διάταξης η προτεινόμενη προγραμματική σύμβαση.

«Όλοι οι γιατροί συζητούμε για την αύξηση των κρουσμάτων, όλοι ξέρουμε από την εμπειρία μας τι συμβαίνει. Αλλά μια εμπεριστατωμένη έρευνα θα δείξει ακριβώς τι συμβαίνει» λέει ο γιατρός και πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης κ. Γιώργος Πιτσούλης.

Η έρευνα που θα γίνει σε συνεργασία με την ομάδα των γιατρών κ.κ. Γεωργούλια, Λιονή κ.ά. θα φτάσει μέχρι το 2004 και θα έχει σκοπό να καταγραφούν όλα τα στοιχεία κατά το αμερικανικό πρότυπο: από τις μορφές του καρκίνου, τις ηλικίες, τη διαστρωμάτωση, τη διαβίωση, τις αγωγές, το χρόνο επιβίωσης κ.λπ.

“Είναι σημαντικά θέματα τα οποία θα καταγραφούν και το Πανεπιστήμιο, η ιατρική κοινότητα, αλλά και η κοινωνία θα έχουν μια πλήρη εικόνα”, επισημαίνει ο κ. Πιτσούλης που προσθέτει ότι αυτή η έρευνα με ένα μικρό κόστος (35 χιλ. ευρώ) μπορεί να βάλει τις βάσεις για τη γνώση που δεν έχουμε σήμερα.

Το πόσο σπουδαίο είναι αυτό, αρκεί να θυμηθούμε ότι εικοσιτέσσερις χιλιάδες ζωές χάνονται κάθε χρόνο από καρκίνο στη χώρα μας ενώ 37.000 άνθρωποι προσβάλλονται από κάποια μορφή της νόσου, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του IARC (International Agency for Research on Cancer). Επιπλέον η Ελλάδα παρουσιάζει σταθερή αυξητική τάση στους θανάτους από καρκίνο και έντονες γεωγραφικές διαφοροποιήσεις μεταξύ Bορρά και Nότου για ορισμένους τύπους καρκίνου, σε αντίθεση με τις αναπτυγμένες χώρες που οι τάσεις είναι σταθερά πτωτικές από τα μέσα της δεκαετίας του 1980.

Επίσης ασφυκτικά γεμάτες είναι καθημερινά οι Ογκολογικές Κλινικές στο ΠΑΓΝΗ και το Βενιζέλειο, ενώ θερίζουν ο καρκίνος του πνεύμονα, του εντέρου, του μαστού και του προστάτη.

Εμείς από την πλευρά μας να υπενθυμίσουμε ότι τα μόνα δημοσιοποιημένα στοιχεία για τον καρκίνο στην Κρήτη είχαν δημοσιευθεί στην εφημερίδα μας το μακρινό 2003 στο δημοσίευμα με τίτλο:  «Οι Βάσεις των Πολλαπλών Θανάτων είναι εδώ  –  Καρκίνος, μόλυνση, πολιτικές αοριστολογίες και υπεκφυγές σκοτώνουν τον κόσμο των Χανίων»  όπου σημειώναμε ότι στοιχεία σταμάτησαν να συλλέγονται το 1993. Παραθέτουμε σχετικό απόσπασμα που και σήμερα παρουσιάζει ενδιαφέρον:

Η έρευνα του κ. Βλαχονικολή

Σε συμπόσιο ογκολογικής παθολογίας, που διοργανώθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης, υπό την αιγίδα του ιατρικού τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης και της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας έρχονται νέα στοιχεία σοκ. Η αξιοπιστία τους είναι πέρα πάσας αμφισβήτησης αφού συγκεντρώθηκαν δια της περιπατικής μεθόδου (επιτόπια καταγραφή). Η παρουσίαση των συμπερασμάτων της ειδικής έρευνας έγινε από τον αναπληρωτή καθηγητή βιοστατιστικής του τομέα κοινωνικής ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Γιάννη Βλαχονικολή, στο πλαίσιο του προγράμματος καταγραφής καρκίνου Κρήτης, προγράμματος που είχε χρηματοδοτηθεί από την ΕΟΚ για την πραγματοποίηση στατιστικών επιδημιολογικών ερευνών.

Σε σύνολο 4.801 κατοίκων της Κρήτης που ασθενούσαν ή απεβίωσαν από διάφορες μορφές καρκίνου το 1992, η κατανομή ανά 100.000 γενικού πληθυσμού παρουσιάζει τεράστιες αποκλίσεις.

Νομός————–Άντρες———-Γυναίκες————Μέσος Όρος

Λασιθίου————858————-720———————793

Ηρακλείου———-907————-809———————862

Ρεθύμνου———–1.029———–631———————839

Χανίων————-1.183———– 881——————–1.041

Δεν είναι όμως μόνο η μεγάλη απόκλιση των Χανίων από τους άλλους νομούς της Κρήτης αλλά και η τεράστια διαφορά των ποσοστών θνησιμότητας στην Κρήτη σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Ποια τα πιθανά αίτια σύμφωνα με τον καθηγητή; Όπως τόνισε ο καρκίνος μπορεί να σχετίζεται με τις συνήθειες ζωής, διατροφή, ηλικία και περιβάλλον.

Ο ξεχωριστός ρόλος της Βάσης της Σούδας και η διακοπή συλλογής στοιχείων

Όσον αφορά τις πρώτες παραμέτρους οι διαφοροποιήσεις μεταξύ των νομών της Κρήτης είναι ελάχιστες. Παραπέρα, από έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί, έχει διαπιστωθεί πως και συνολικά τα ποσοστά της Κρήτης δεν θα έπρεπε να είναι υψηλότερα σε τέτοιο βαθμό σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα μιας και η περιοχή μας θεωρείται ότι ακόμα και σήμερα διατηρεί την μεσογειακή διατροφή που είναι αν μη τι άλλο αποδεδειγμένα υγιεινή.

Όταν όμως περνάμε στην παράμετρο του περιβάλλοντος υπάρχει μία ουσιαστικότατη διαφορά, κι αυτή είναι η ύπαρξη του αμερικανοΝΑΤΟϊκού συμπλέγματος στα Χανιά, που αποδεικνύεται ως ο αποφασιστικός παράγοντας θανάτων στην περιοχή μας.

Πιο συγκλονιστικό είναι το γεγονός πως ούτε και μετά αυτήν την δημοσιοποίηση, κανείς δεν πήρε την ευθύνη να πάρει κάποια μέτρα. Αντιθέτως το πρόγραμμα καταγραφής καρκίνου Κρήτης, το 1993 σταμάτησε να χρηματοδοτείται από την ΕΟΚ και οι Ελληνικές Κυβερνήσεις μετέπειτα δεν πήραν καμία απολύτως πρωτοβουλία για επαναχρηματοδότησης του.

Ρεπορτάζ Κ.Μπογδανίδης-ΠΑΤΡΙΣ / Αγώνας της Κρήτης

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ