Αισιόδοξη για την επίτευξη του στόχου του εμβολιασμού του 70% του πληθυσμού από τον Ιούλιο εμφανίστηκε η αρμόδια Επίτροπος για θέματα Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου κατά την παρουσίαση της νέας κοινής στρατηγικής της ΕΕ για την ανάπτυξη, παραγωγή και διανομή θεραπευτικών μέσων κατά του Covid19. Όπως εξήγησε, η Κομισιόν θα αναλάβει ξανά την αγορά εκ μέρους των 27 κρατών μελών και των φαρμάκων κατά του κορονοϊού, όπως το έκανε για τα εμβόλια. Τρία εμβόλια ως τον Οκτώβριο και συνολικά 5 ως το τέλος του χρόνου θα είναι στη διάθεση της ΕΕ.
Συγκεκριμένα η Επίτροπος, παρουσιάζοντας την απόφαση του Κολεγίου, δήλωσε ότι, “τις τελευταίες εβδομάδες, ο εμβολιασμός αρχίζει πραγματικά να αυξάνει το ρυθμό σε ολόκληρη την ΕΕ. Την περασμένη εβδομάδα είδαμε περισσότερες από 34 εκατομμύρια δόσεις – ένα ρεκόρ στις παραδόσεις μέχρι τώρα. Έχουμε περάσει το ορόσημο των 200 εκατομμυρίων παραδόσεων στην ΕΕ”.
“Πάνω από το 30% του ενήλικου πληθυσμού της ΕΕ έλαβε μια πρώτη δόση και για τη δεύτερη δόση φτάσαμε στο 12%. Θα έλεγα ότι εντός της ΕΕ, μπορούμε τώρα να κοιτάξουμε μπροστά με περισσότερη αισιοδοξία και εμπιστοσύνη ότι θα μπορέσουμε να επιτύχουμε τον στόχο μας για εμβολιασμό του 70% του ενήλικου πληθυσμού ήδη τον Ιούλιο”, ανέφερε η Επίτροπος.
Ωστόσο, επεσήμανε ότι τα ποσοστά κρουσμάτων εξακολουθούν να είναι υψηλά σε πολλά μέρη της Ευρώπης, “οι άνθρωποι συνεχίζουν να μολύνονται και να αρρωσταίνουν και μεταξύ εκείνων που αναρρώνουν πολλοί αντιμετωπίζουν συμπτώματα, κόπωση, δυσκολίες στον ύπνο, προβλήματα συγκέντρωσης και αυτές τις εβδομάδες, ακόμη και μήνες, μετά την εξάλειψη της λοίμωξης”.
“Οι επιστήμονες μας λένε ότι είναι πιθανό ότι ο COVID θα γίνει ενδημικός. Ένας ιός που κυκλοφορεί στις κοινότητές μας, με τον οποίο θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Όπως τη γρίπη, ή τους άλλους τρεις ανθρώπινους κορονοϊού, που γνωρίζουμε. Πρέπει να τον διαχειριστούμε, να τον ελέγξουμε και να ελαχιστοποιήσουμε τις επιπτώσεις του. Για αυτό, θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουμε την ασθένεια – όχι μόνο να εμβολιάζουμε τους πολίτες μας για αυτήν”, εξήγησε η Επίτροπος
Σημείωσε δε ότι ενώ έχουμε τώρα τέσσερα εγκεκριμένα εμβόλια στην ΕΕ, υπάρχει μόνο ένα εγκεκριμένο φάρμακο, το Remdesivir. “Η στρατηγική μας για τη θεραπεία COVID-19 θα αλλάξει αυτήν την κατάσταση”, επεσήμανε. “Είναι πολύ σημαντικό ότι παράλληλα με τα εμβόλια, ενισχύουμε επίσης τη δουλειά μας για τις θεραπείες και φέρουμε μαζί τα διάφορα σκέλη της δουλειάς μας για να επιταχύνουμε την ανάρρωση, να μειώσουμε τη διαμονή στο νοσοκομείο και να σώσουμε ζωές και να βοηθήσουμε όσους βιώνουν πιο μακροπρόθεσμες επιπτώσεις από αυτό νόσος”, τόνισε.
Μέχρι στιγμής έχουμε κάνει πολλά για εμβόλια και διαγνωστικά, αλλά αυτό είναι ίσως ένα σκέλος της δουλειάς μας στο COVID, το οποίο δεν είχε μέχρι τώρα στρατηγική, η μακροχρόνια θεραπεία”, επεσήμανε.
“Έχω θέσει έναν πολύ σαφή στόχο: Θα επιδιώξουμε, έως τον Οκτώβριο, να αναπτύξουμε και να εγκρίνουμε τρία νέα αποτελεσματικά θεραπευτικά μέσα κατά του COVID-19 που μπορούν να έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν την πορεία του COVID-19, και άλλα δύο πιθανά έως το τέλος του έτους”, ανακοίνωσε.
“Αυτό είναι φιλόδοξο, αλλά είναι εφικτό – και είναι απαραίτητο. Εάν έχουμε μάθει κάτι κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους: η συνεργασία μαζί σε όλη την ΕΕ είναι ο μόνος τρόπος για να επιτύχουμε πραγματικά αποτελέσματα και να κάνουμε μια αλλαγή για τους πολίτες μας. Για να γίνει αυτό, η Στρατηγική Θεραπευτικών Μέσων θα ξεκινήσει μια σειρά ενεργειών που αφορούν ολόκληρο τον κύκλο ζωής ενός φαρμάκου, εξετάζοντας:
-ενίσχυση της έρευνας και των κλινικών δοκιμών μεγάλης κλίμακας στην ΕΕ
-σάρωση για τα πιο πολλά υποσχόμενα θεραπευτικά
-διευκόλυνση της έγκαιρης διαδικασίας έγκρισης
-εξασφάλιση βιομηχανικής παραγωγής
-εξασφάλιση δίκαιης ανάπτυξης και δίκαιης πρόσβαση
Σημείωσε δε ότι η ΕΕ θα πραγματοποιήσει επίσης μια ολοκληρωμένη άσκηση σάρωσης, βασιζόμενη στις 57 πιθανές θεραπευτικές ουσίες των οποίων οι κατασκευαστές έχουν ήδη επικοινωνήσει με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.
“Στο πλαίσιο αυτής της έντονης έρευνας και σάρωσης, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα πρέπει να μπορεί να ξεκινήσει επτά νέες κυλιόμενες κριτικές έως το τέλος του έτους”, ανέφερε.
“Ωστόσο, όπως έχει δείξει η εμπειρία μας με τα εμβόλια, μόλις περάσουν τα δύσκολα στάδια της έρευνας και της κλινικής δοκιμής, η παραγωγική ικανότητα μπορεί ενδεχομένως να είναι εμπόδιο”, επεσήμανε η Επίτροπος.
“Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα υποστηρίξουμε την ευέλικτη παραγωγή στην ΕΕ και την πρόσβαση σε πάντα έτοιμες βιομηχανικές εγκαταστάσεις που προορίζονται να παράγουν για εμάς, με μια πρώτη δόση χρηματοδότησης ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο του έργου EU Fab, μέρος του HERA Incubator”, ανακοίνωσε.
“Τέλος, θέλουμε επίσης να διασφαλίσουμε ότι τα κράτη μέλη έχουν ίση πρόσβαση σε αυτά τα φάρμακα. Μέχρι το τέλος του έτους, σκοπεύουμε να ολοκληρώσουμε άλλες τρεις κοινές προμήθειες θεραπευτικών μέσων COVID-19. Εξετάζουμε επίσης την επιλογή να χρησιμοποιήσουμε εκ των προτέρων συμφωνίες αγοράς – όπως κάναμε και για τα εμβόλια – για να μεγιστοποιήσουμε τον αντίκτυπό μας”, σημείωσε.
“Αυτά είναι μερικά από τα βασικά σημεία της Στρατηγικής μας, η οποία, πέρα από τον COVID-19, είναι επίσης μέρος των θεμελίων για τη μελλοντική βιοϊατρική ετοιμότητά μας και προετοιμάζουμε το έδαφος για τη νέα μας αρχή – HERA”, κατέληξε.