10.8 C
Chania
Monday, November 25, 2024

Μετά τα Σκόπια, η σκυτάλη στο Κόσοβο

Ημερομηνία:

Με τη διευθέτηση της διαμάχης για το όνομα μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων, η δυτική διπλωματία, προεξάρχουσας της αμερικανικής, αναμένεται να στραφεί στο Κόσοβο, όπου στο παρασκήνιο δρομολογούνται εξελίξεις. Ο πρόεδρος Χακίμ Θάτσι, χαιρετίζοντας την υπερψήφιση από το Κοινοβούλιο των Σκοπίων των συνταγματικών τροποποιήσεων, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι η συμφωνία για το Μακεδονικό μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για την επίλυση των διαφορών μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου. «Το έτος 2019 θα πρέπει να είναι έτος μεγάλων αποφάσεων και για το Κόσοβο. Το έτος κατά το οποίο η αιώνια σύγκρουση μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας πρέπει να τερματιστεί με μια οριστική και συνολική συμφωνία για την ειρήνη και την εξομάλυνση των διακρατικών σχέσεων», έγραψε στο Facebook.

Από το καλοκαίρι ακόμα, ο βοηθός αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουές Μίτσελ (παραιτήθηκε πρόσφατα), ενημερώνοντας την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, είχε δηλώσει πως «μετά την ενεργό εμπλοκή της αμερικανικής διπλωματίας στη διευθέτηση της διένεξης Ελλάδας και Μακεδονίας, οι προσπάθειές μας στρέφονται τώρα στο Κόσοβο». Δεν πάει πολύς καιρός που ο πρόεδρος Τραμπ με επιστολή του στους Βούτσιτς και Θάτσι ζήτησε να επισπεύσουν τον φημολογούμενο συμβιβασμό, ο οποίος, εφόσον επιχειρηθεί, θα προκαλέσει εθνικό πόνο σε Σέρβους (κυρίως) και Αλβανούς, μεγαλύτερο ακόμα και από τον δικό μας και των Σλαβομακεδόνων. Το Κόσοβο είναι η άλλη, πιο επικίνδυνη πληγή που Αμερικανοί και Ευρωπαίοι θέλουν να επουλώσουν στη Βαλκανική και ήδη από καιρό τρέχει επ’ αυτού παρασκήνιο, με συζητήσεις ακόμα και για ανταλλαγές εδαφών!

Οι Δυτικοί θέλουν να κλείσει το ευρωατλαντικό παζλ της Βαλκανικής, θέτοντας υπό την ομπρέλα «προστασίας» τους (πρωτίστως τη ΝΑΤΟϊκή) το σύνολο των χωρών της, και μέχρι στιγμής δείχνουν να κερδίζουν τον υπόγειο ψυχρό πόλεμο με τη Ρωσία. Μια ματιά στον χάρτη μαρτυρεί ότι με την ένταξη της «Βόρειας Μακεδονίας» και στη συνέχεια του Κοσόβου στο ΝΑΤΟ, έκτος Bορειοατλαντικού Συμφώνου μένουν πλέον στα Βαλκάνια η Σερβία και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Εχοντας χάσει, μετά το Μαυροβούνιο που έγινε μέλος του ΝΑΤΟ, τη μάχη της «Μακεδονίας», ο πρόεδρος Πούτιν έσπευσε στο Βελιγράδι, σε μια επίσκεψη διά της οποίας επεδίωξε να διαμηνύσει πως η Μόσχα είναι παρούσα στις εξελίξεις στη Βαλκανική, με εφαλτήριο τη Σερβία.

Μετά τις Πρέσπες, η διεθνής διπλωματία πάει Κόσοβο, όπου τα πράγματα θα είναι ακόμα πιο δύσκολα.

kathimerini.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ