Περίπου 40 ημέρες θα έχει η νέα κυβέρνηση στη διάθεσή της, για να εφαρμόσει το ένα τρίτο του νέου μνημονίου, με τον χρόνο να πιέζει ασφυκτικά και το έργο να προμηνύεται «βαρύ».
Πιο συγκεκριμένα, η νέα κυβέρνηση, που θα προκύψει από τις εκλογές της Κυριακής, θα πρέπει ως το τέλος του Οκτωβρίου να υλοποιήσει το 34,6% του προγράμματος ή αλλιώς τις78 από τις 225 δράσεις, που προβλέπει το νέο Μνημόνιο.
Την ίδια ώρα, οι δανειστές έχουν στείλει ουκ ολίγες φορές ξεκάθαρο μήνυμα ότι επιθυμούν την πλήρη υλοποίηση του προγράμματος, εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος.
Την Πέμπτη, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γέγκερ, ξεκαθάρισε πως «εξακολουθεί να ισχύει το συμπεφωνημένο χρονοδιάγραμμα», ενώ πρόσθεσε πως «τα όσα συμφωνήθηκαν για την Ελλάδα είναι δεσμευτικά» και «δεν μπορούν να αλλάξουν εύκολα από μια νέα κυβέρνηση».
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Τζέρι Ράις,κατέστησε σαφές ότι το Ταμείο προτίθεται να συνεργαστεί με τη νέα κυβέρνηση της Ελλάδας, συμβάλλοντας έτσι στην ανάκαμψη της οικονομίας.
Ωστόσο, απέφυγε να σχολιάσει το οτιδήποτε για την Ελλάδα, υπενθυμίζοντας ότι σε τρεις ημέρες θα διεξαχθούν οι βουλευτικές εκλογές. Επιπλέον, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ δεν θέλησε να σχολιάσει τίποτα σχετικά με το πότε θα αποφασίσει το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο νέο πρόγραμμα.
Μέτρα… φωτιά
Μερικά από τα πιο σημαντικά μέτρα, που πρέπει να υλοποιήσει η νέα κυβέρνηση σε χρονικό διάστημα λίγο μεγαλύτερο του ενός μήνα, είναι τα εξής:
1. Η αλλαγή στον φόρο εισοδήματος.
2. Η έκδοση και αποστολή των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ για φέτος.
3. Η αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού συστήματος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στη λήψη νέων μέτρων.
4. Η κατάρτιση και κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2016 και του μεσοπρόθεσμου προγράμματος που θα περιγράφει τα νέα μέτρα του μνημονίου.
5. Η αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις. Ομαδικές απολύσεις και συλλογικές διαπραγματεύσεις είναι τα σημαντικότερα θέματα που θα πρέπει να ρυθμιστούν λαμβάνοντας υπόψη τις βέλτιστες διεθνείς και ευρωπαϊκές πρακτικές.
6. Η εφαρμογή των δύο εργαλειοθηκών του ΟΟΣΑ για τις αλλαγές στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών.
7. Η προώθηση νέας εργαλειοθήκης από τον ΟΟΣΑ για παρεμβάσεις στο χονδρικό εμπόριο, στις κατασκευές, στο ηλεκτρονικό εμπόριο, στον κλάδο της μεταποίησης γενικότερα και στον κλάδο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.
8. Η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.
9. Η αναμόρφωση του ενιαίου μισθολογίου.
Δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση σε αντίθεση με την τάση βελτίωσης τον περασμένο μήνα, παρά τη…
Στην τηλεόραση της Ναυτεμπορικής και την εκπομπή In Business, με τη Μαρία Σμιλίδου, μίλησε η καθηγήτρια Διατροφής…
Απειλές κατά της Ρωσίας εξαπέλυσε ο Ντόναλντ Τραμπ κατά του Ρώσου ομόλογού του, Βλαντιμίρ Πούτιν, αν δεν σταματήσει άμεσα ο πόλεμος…
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας (ΕΕΚΕ) για…
«Την ανάγκη αξιοποίησης της συμμετοχής του Δημοσίου και αύξηση της παρέμβασης της πολιτείας και στους…
Στις 7-8 Φεβρουαρίου αναμένεται να συμπληρωθεί το 18μηνο της προφυλάκισης γιατρών που κατηγορούνται ότι εμπλέκονται…
This website uses cookies.