Μπορεί να χρειάστηκε μία τεράστια καταστροφή με τους νεκρούς να προσεγγίζουν τους 100, αλλά ίσως αυτό να σταθεί η ευκαιρία για να αλλάξει κάτι ουσιαστικά στον τρόπο που λειτουργούν τα πράγματα. Αυτό τουλάχιστον διαφάνηκε κατά τη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση της ΠΕΔ Κρήτης που πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Αποκορώνου με το επίκεντρο να βρίσκεται σε θέματα που αφορούν την πολιτική προστασία.
Στη συνεδρίαση της ΠΕΔ Κρήτης προτάθηκε η δημιουργία σχεδίου έκτακτης ανάγκης το οποίο θα εξειδικεύεται ανάλογα με τα χαρακτηριστικά κάθε δήμου ώστε τα όποια έκτακτα περιστατικά, είτε πρόκειται για πυρκαγιές είτε για σεισμούς, να αντιμετωπίζονται περισσότερο αποτελεσματικά.
Η πρόταση κατατέθηκε από τον Δήμαρχο Πλατανιά ο οποίος ζήτησε ο κάθε δήμος να έχει το δικό του σχέδιο που θα μπορούσε να έχει τη μορφή και πρακτικού εγχειρίδιου με οδηγίες για το τι πρέπει να γίνει σε συγκεκριμένες καταστάσεις. Στο εγχειρίδιο θα καταγράφεται πώς γίνεται η εκκένωση, σημεία διαφυγής και συγκέντρωσης των πολιτών.
Ο κ. Μαλανδράκης επισήμανε επίσης την αναγκαιότητα για μόνιμη στάθμευση του πυροσβεστικού ελικοπτέρου Ericcson στην Κρήτη, λόγω των αυξημένων αναγκών πυρόσβεσης. Από την πλευρά του ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κρήτης κ. Γιάννης Μαραγκάκης σημείωσε ότι φέτος νοικιάστηκαν τέσσερα πυροσβεστικά ελικόπτερα τύπου Ericcson με κόστος ενοικίου περίπου 12 εκατ. ευρώ ενώ για 8 ελικόπτερα Kamov το αντίστοιχο κόστος ήταν περίπου 8 εκατ. ευρώ.
Όπως αναφέρθηκε αν και το κόστος ενοικίασης των Ericcson είναι υψηλότερο, η αποτελεσματικότητά τους είναι αδιαμφισβήτηση ενώ αναφέρθηκε επίσης ότι έχουν τη δυνατότητα να διανύσουν την Κρήτη από τη μία πλευρά ως την άλλη σε μόλις 20 λεπτά, και μάλιστα ενώ είναι φορτωμένο. Μάλιστα, κατατέθηκε πρόταση ώστε να εδρεύει ένα ελικόπτερο τέτοιου τύπου μόνιμα στην Κρήτη και από εδώ να επιχειρεί και σε νησιά του Αιγαίου.
Ο κ. Μαλανδράκης επισήμανε τον καθοριστικό ρόλο που έχει ο δήμαρχος στα όποια σχέδια για εκκένωση λόγω της γνώσης του των περιοχών και των χαρακτηριστικών ενώ, αν και υπάρχουν πλέον σύγχρονοι τρόποι ενημέρωσης – όπως λ.χ. μέσω κινητών – ανέφερε ότι η πληροφορία μπορεί να διακινηθεί και με πιο “παραδοσιακούς” τρόπους, όπως με μικροφωνική σε περιπολικά αλλά και με τις καμπάνες στις εκκλησιές των χωριών.
Από την πλευρά του ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κρήτης επισήμανει ότι εδώ και χρόνια υπάρχουν αναλυτικά σχέδια για έκτακτες ανάγκες εκκένωσης, λόγω σεισμών και άλλων φυσικών καταστροφών ενώ υπάρχουν και οριοθετημένοι σταθμοί συγκέντρωσης. Όμως αναρωτηθηκε πόσοι δήμαρχοι έχουν μπει στον κόπο να μελετήσουν τα σχέδια.
Τέλος επισημάνθηκε η ανάγκη η στελέχωση της πολιτικής προστασίας να γίνεται με ανθρώπους έμπειρους, γνώστες του αντικειμένου και όχι με πλεονάζον προσωπικό που περισσεύει από άλλες υπηρεσίες, όπως συμβαίνει συχνά σήμερα.
Η εταιρεία John Deere, κορυφαίος κατασκευαστής γεωργικών μηχανημάτων, εφαρμόζει πολιτικές που περιορίζουν τους αγρότες από…
Εντός του 2025, πιθανόν κατά τους πρώτους μήνες του έτους, αναμένεται η απόφαση της αμερικανικής…
Στις 27 Ιανουαρίου 2025 στο αμφιθέατρο του Ωδείου Αθηνών θα πραγματοποιηθούν οι απονομές των βραβείων…
Εκδικάστηκε η υπόθεση της ρεθυμνιώτισας, Αγαθής Μαρκοπούλου, η οποία κατηγορούνταν για κλοπή ενός κινητού τηλεφώνου στην Κωνσταντινούπολη…
Βίαιη φραστική - και όχι μόνο - επίθεση που συνοδεύτηκε από αφαίρεση χρημάτων που προέρχονταν…
Σημαντική αλλαγή στο σκηνικό του καιρού προβλέπεται για τις επόμενες ημέρες, με την Εθνική Μετεωρολογική…
This website uses cookies.