Η ΔΑΠ επιμένει ότι εκείνη κέρδισε τις φοιτητικές εκλογές και όχι η Πανσπουδαστική, όπως επιβεβαιώνουν όλες οι υπόλοιπες παρατάξεις, και η κυβέρνηση με αφορμή το “στραπάτσο” σχεδιάζει την κατάργηση των φοιτητικών παρατάξεων.
Αυτό δεν είναι βέβαια νέα ιδέα. Το είχε συζητήσει και προεκλογικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και πριν από ένα περίπου χρόνο, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, είχε προαναγγείλει φοιτητικές εκλογές με ενιαίο ψηφοδέλτιο. “Να το πούμε πολύ απλά αυτό σημαίνει ότι κατεβαίνει ο Γιάννης, η Μαρία, ο Κώστας κ.ο.κ. ανεξαρτήτως κομματικών παρατάξεων”, είχε δηλώσει τότε η κ.Κεραμέως.
Βεβαίως αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα καταργηθεί και η ΔΑΠ, με το Μαξίμου να παρουσιάζει ως μοντέρνα πολιτική μία απόφαση, που πολλοί (και από τη Νέα Δημοκρατία) θα θεωρήσουν ως μετατροπή των φοιτητικών εκλογών σε μία παντελώς απολιτίκ διαδικασία.
Ενδεικτικό είναι πάντως ότι κληθείς από το NEWS 24/7 να σχολιάσει το γεγονός ότι για πρώτη φορά μετά από 32 χρόνια όλες οι φοιτητικές παρατάξεις, πλην της ΔΑΠ, δίνουν πρωτιά της ΠΚΣ στις φοιτητικές εκλογές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, που και ο ίδιος έχει περάσει από τη νεολαία της ΝΔ, απάντησε:
“Με βάση τα στοιχεία που έχουμε εμείς και που προκύπτουν απο τις εφορευτικές, η κατάσταση δεν ειναι έτσι. Η ΔΑΠ παραμένει πρώτη. Ο τρόπος με τον οποιο επιχειρούν ορισμένοι να ερμηνεύσουν τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών δε βοηθά να τονώσει την αξιοπιστία του θεσμού, που έχει πληγεί εδώ και χρόνια, τελευταία και λόγω covid, αλλά και γιατί οι φοιτητικές παρατάξεις δεν έχουν καταφέρει να οδηγηθούν στη συγκρότηση ενός ενιαίου οργάνου εκπροσώπησης”.
Η αναφορά στην αξιοπιστία του θεσμού και τις φοιτητικές παρατάξεις, “κουμπώνει” με τα σενάρια ότι μέσα στο καλοκαίρι η κυβέρνηση θα φέρει νέο νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια, με το οποίο θα καταργεί τις φοιτητικές παρατάξεις.
Τι πραγματικά συνέβη όμως στις φοιτητικές εκλογές και γιατί;
Η ΔΑΠ βεβαίως υποστηρίζει ότι στην πραγματικότητα παραμένει πρώτη δύναμη και κατηγορεί την προσκείμενη στο ΚΚΕ, Πανσπουδαστική, ότι ουσιαστικά πλαστογράφησε τα αποτελέσματα.
Η φοιτητική παράταξη της ΝΔ υποστηρίζει ειδικότερα ότι ενώ μέχρι και τις φοιτητικές εκλογές του 2019 η ΠΚΣ συμμετείχε μαζί με όλες τις υπόλοιπες παρατάξεις στη συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητικών συλλόγων, φέτος δημιούργησε δικούς της συλλόγους και έστησε χωριστές κάλπες. Αλλά και ότι δεν αναγνωρίζει τα αποτελέσματα των φοιτητικών συλλόγων, στους οποίους δεν συμμετέχει.
Από την άλλη πλευρά, θέτουν το ερώτημα προς τη ΔΑΠ, πως είναι δυνατόν και όλες οι υπόλοιπες παρατάξεις να δίνουν πρώτη την Πανσπουδαστική. Υπενθυμίζεται ότι επί 33 χρόνια οι φοιτητικές παρατάξεις έβγαζαν μεν η κάθε μία τα δικά της αποτελέσματα, αλλά πρώτον η απόκλιση στα ποσοστά δεν ήταν τόσο μεγάλη και δεύτερον, όλοι αναγνώριζαν την πρωτιά της ΔΑΠ. Ενώ σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η ΔΑΠ, εφέτος συμμάχησε πχ το ΜΠΛΟΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και η ΠΑΣΠ με την ΠΚΣ, για να αλλάξουν τα αποτελέσματα.
Σημειωτέον ότι σε κάθε περίπτωση καταγράφεται και μία αξιόλογη αύξηση των ποσοστών της ΠΑΣΠ, που αναμένεται εάν θα αποτυπωθεί και στην εκλογική συμπεριφορά των νέων στις επόμενες εκλογές.
Στη ΝΔ επισήμως υποβαθμίζουν το ζήτημα των φοιτητικών εκλογών και ανεπισήμως επισημαίνουν την αποχή (που ούτως ή άλλως βέβαια είναι διαχρονικά μεγάλη). Αλλά αν και οι φοιτητικές εκλογές δεν προδικάζουν το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών (στο παρελθόν μπορεί η ΔΑΠ να “σάρωνε” στους φοιτητές, αλλά η κάλπη να έβγαζε ΠΑΣΟΚ), ο συμβολισμός τους είναι ισχυρός και στο γαλάζιο στρατόπεδο έχει αρχίσει η μουρμούρα.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ηγεσία της ΔΑΠ δεν υπέγραψε τα αποτελέσματα των φοιτητικών, κατά τους υποστηρικτές της διότι η ΠΚΣ έστησε διπλές κάλπες, κατά την εσωκομματική αντιπολίτευση, είτε λόγω απειρίας είτε ακριβώς επειδή όντως ήρθε δεύτερη.
Από την αριστερά θεωρούν βεβαίως ότι στις φοιτητικές εκλογές τιμωρήθηκε η κυβέρνηση για την πολιτική της ιδίως στην εκπαίδευση και απέναντι στους νέους, υπενθυμίζοντας ότι η νέα γενιά κατηγορήθηκε και για την εξάπλωση του κορονοϊού. Ενώ αν πιστέψει κανείς τα memes στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθοριστικό ρόλο έπαιξε η καραντίνα καθώς επί δύο χρόνια ήταν κλειστά τα κλαμπ και δε γινόταν εκδρομές στη Μύκονο…
Κακιές γαλάζιες γλώσσες έχουν όμως μία άλλη ερμηνεία. Στελέχη της ΝΔ που έχουν πια αποχωρήσει από το κόμμα και τη νεολαία, εκτιμούν πάντως ότι η “αρχή του κακού” έγινε με την περίφημη “επανίδρυση της ΟΝΝΕΔ” το 2016, μετά το φιάσκο του συνεδρίου της νεολαίας τον Απρίλιο.
Υπενθυμίζεται ότι μετά την εκλογή του στην ηγεσία της ΝΔ, ο κ.Μητσοτάκης είχε αποφασίσει να διεξαχθεί και συνέδριο της ΟΝΝΕΔ όπου θα εκλεγόταν νέος πρόεδρος, με αποτέλεσμα την παραίτηση του Σάκη Ιωαννίδη από την ηγεσία.
Προσωρινά πρόεδρος ορίστηκε ο Βασίλης Γεωργιάδης, ο οποίος όμως μαζί με τον πρώην γραμματέα της ΝΔ, Ανδρέα Παπαμιμίκο, ήρθε στη συνέχεια σε σύγκρουση με τους μητσοτακικούς της νεολαίας υπό την καθοδήγηση του Θανάση Νέζη και του Ελπιδοφόρου Παπανικολόπουλου. Σε σύγκρουση με τους μητσοτακικούς είχε έρθει και η ομάδα του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, η οποία ελεγχόταν από τον Άδωνι Γεωργιάδη. Ενώ μετά την ΟΝΝΕΔ, κρίση σημειώθηκε και στη ΔΑΠ.
Η ηγεσία της ΝΔ δεν αναγνώρισε τα αποτελέσματα του συνεδρίου της ΟΝΝΕΔ και ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε τη λεγόμενη “επανίδρυση” της νεολαίας της ΝΔ, η οποία πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του ίδιου έτους.
Όσοι έμειναν εκτός όμως, λένε ότι έκτοτε η ΟΝΝΕΔ και η ΔΑΠ περιχαρακώθηκαν και έχασαν την οργανωτική τους δύναμη, που οφειλόταν βεβαίως κυρίως στη φοιτητική παράταξη, η οποία μόνο στην Αθήνα μπορούσε να κινητοποιήσει 7.000 με 8.000 άτομα για εκδηλώσεις κλπ.
Αυτό όμως δεν αποτυπώθηκε στις φοιτητικές εκλογές του 2017, του 2018 και του 2019, καθώς όσοι ήταν “στην απ’ έξω” προσδοκούσαν ότι θα επέστρεφαν. Μέχρι που διαπίστωσαν ότι η ΝΔ επέστρεψε στην κυβέρνηση, αλλά εκείνοι παρέμειναν εκτός. Αλλά και ότι ο κ.Μητσοτάκης δεν ήταν ποτέ ιδιαίτερα fan των φοιτητικών παρατάξεων και φαίνεται ότι πλέον έχει το “πάτημα” να προχωρήσει στο παλιό σχέδιο των “ακομμάτιστων” φοιτητικών εκλογών.
Την αναποτελεσματικότητα των δυτικών κυρώσεων στη Ρωσία που επιβλήθηκαν λόγω του πολέμου στην Ουκρανία αποδεικνύουν οι εισαγωγές…
Από νωρίς το απόγευμα, ο Κώστας Σημίτης αναπαύεται στο Α’ Νεκροταφείο. Εκεί τον αποχαιρέτησε εμφανώς συγκινημένη…
Απομένουν σχεδόν δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ και η Ευρωπαϊκή Ένωση…
Ομόφωνα αθώοι κρίθηκαν δύο υπήκοοι Πακιστάν, ηλικίας 46 και 42 ετών, που κατηγορούνταν για τον…
Η Ευρωπαϊκή Ενωση «είναι έτοιμη να αντικαταστήσει τις ΗΠΑ ηγούμενη της στρατιωτικής υποστήριξης της Ουκρανίας,…
Ανακοίνωση με αφορμή ότι 800.000 ιδιοκτήτες οχημάτων δεν πλήρωσαν εμπρόθεσμα τα φετινά τέλη κυκλοφορίας, εξέδωσε το…
This website uses cookies.