Πληθαίνουν τα κρούσματα αυθαιρεσίας της αστυνομίας στα Χανιά, εις το όνομα της επιβολής του νόμου και της τάξης…
Το σημείο καμπής φαίνεται ότι ήταν το τροχαίο με την Πόρσε που κόστισε τη ζωή στον 22χρονο Παναγιώτη Καρατζή, οδηγό του άλλου οχήματος. Οι αποκαλύψεις για την προνομιακή αντιμετώπιση που έτυχε από την αστυνομία ο οδηγός της Πόρσε μετά από “εντολές ανωτέρων”, άλλαξε πολλά στην αστυνομία στα Χανιά.
Μια σειρά υψηλοβάθμα στελέχη – κατόπιν εντολής Μητσοτάκη – αποκεφαλίστηκαν με πρώτο τον Διοικητή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χανίων, Ταξίαρχο Γιώργο Μαστραντωνάκη.
Στη θέση του ήρθε ο κ. Κανέλλος Νικολάου. Από τις πρώτες στιγμές, ο κ. Νικολάου θεωρήθηκε επιλογή της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ., με στόχο την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας της Αστυνομίας στον νομό.
Τη διοίκηση της Τροχαίας Χανίων ανέλαβε η Ευστρατία Κουλαρά η οποία ήρθε στα Χανιά με αποστολή να αναδιοργανώσει την υπηρεσία των Χανίων, έχοντας ως όπλο την εμπειρία της, καθώς έχει υπηρετήσει πάνω από μια δεκαετία στην Τροχαία Ηρακλείου.
Μετά από όλα αυτά, στα Χανιά πήγαμε από το ένα άκρο στο άλλο. Αναγνώστες της εφημερίδας ανά καιρούς μας έχουν αναφέρει περιστατικά που αποτυπώνουν τη σκληρή στάση που τηρεί η αστυνομία που φτάνει πλέον τα όρια της αυθαιρεσίας. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε περίπτωση αναγνώστριας της οποίας της επιβλήθηκε βαρύ πρόστιμο επειδή ο καθρέπτης της δεν ήταν όσο ανοικτός έπρεπε.
Σε μία παρόμοια καταγγελία προχώρησε και ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Όνειρο είναι τα Χανιά», Βασίλης Πετρουλάκης κατά τη πλαίσια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου.
Όπως είπε, του επιβλήθηκε πρόστιμο 100 ευρώ και του πήραν το δίπλωμα επειδή, σύμφωνα με τους αστυνομικούς, δεν παραχώρησε προτεραιότητα σε πεζό που ήθελε να διασχίσει τη διάβαση. Παρόμοιες καταγγελίες έχουν ακουστεί, όπως είπε, για επιβολή προστίμων για έλλειψη γιλέκου, πυροσβεστήρα στο αμάξι και τρίγωνου.
Η αυστηρότητα της αστυνομίας που φτάνει στα όρια της αυθαιρεσίας δε σταματά εκεί, όπως έγινε ξεκάθαρο με την επιχείρηση “Αρετή”. Η σύλληψη και η κράτηση 9 εργαζόμενων σε καταστήματα εστίασης, νέων ανθρώπων που εργαζόταν ως σερβιτόροι για την έλλειψη “άδειας εργασίας”, προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων από εργατικά σωματεία και κόμματα.
Σημειώνουμε ότι οι εργαζόμενοι ήταν ασφαλισμένοι, είχαν βιβλιάριο υγείας ενώ έχουν διεξαχθεί ελέγχοι από το υγειονομικό. Η συγκεκριμένη “άδεια” είναι ένα γραφειοκρατικό κατάλοιπο περασμένων εποχών που έχει να εφαρμοστεί από το 1993 σε όλη την Ελλάδα. Ουσιαστικά είναι ένα παράβολο ύψους 2,93 ευρώ και μία τυπική διαδικασία για την ολοκλήρωση της οποίας όμως χρειάζονται αρκετές ημέρες για την διεκπεραίωσή της από τον γραφειοκρατικό μηχανισμό.
Με αυτά και με αυτά, πολλοί Χανιώτες αισθάνονται ότι η σκλήρυνση της στάσης της αστυνομίας δεν έχει καμία σχέση με την τήρηση του νόμου και την εύρυθμη λειτουργία της κοινωνίας αλλά αποτελεί έναν τρόπο με τον οποίο η αστυνομία και οι αστυνομικοί φαίνεται σα να πέρνουν εκδίκηση από την κοινωνία των Χανίων για τα όσα συνέβησαν μετά το ατύχημα με την Πόρσε.
Με απλά λόγια, από την αυθαιρεσία της επιλεκτικής μη τήρησης του νόμου για αυτούς που είχαν τις απαραίτητες πλάτες, περάσαμε στην αυθαιρεσία της τιμωρίας των πολιτών δια της επιβολής του νόμου για το παραμικρό που μπορεί να χαρακτηριστεί παρανομία.
Κι όλα αυτά συμβαίνουν, για να μην ξεχνιόμαστε, μετά την παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη που οδήγησε στο ξήλωμα της προηγούμενης ηγεσίας της αστυνομίας στα Χανιά.
Για να είμαστε ξεκάθαροι, είναι ανάγκη να τηρείται ο νόμος, ειδικά όταν μιλάμε για την τήρηση του ΚΟΚ. Όμως, όταν ο νόμος μετατρέπεται σε όπλο που χρησιμοποιείται από μία εξουσία για να τιμωρηθούν οι πολίτες, τότε η επιβολή του δεν έχει καμία σχέση με την επικράτηση του δικαίου, αλλά με το άδικο.
Κι αυτό αποτελεί διαστρέβλωση της ουσίας του νόμου.