Υπέρ των διαπεριφερειακών μετακινήσεων ενόψει Πάσχα αλλά και του ανοίγματος της εστίασης τάχθηκε ο καθηγητής επιδημιολογίας και πληθυσμιακής Υγείας, Τζον Ιωαννίδης, τονίζοντας την ανάγκη να δοθεί η δυνατότητα στον πληθυσμό να κινηθεί.
«Η φιλοσοφία να κρατήσουμε τον πληθυσμό κλειστό έχει οδηγήσει σε φαινόμενα εκτόνωσης και χαλάρωσης τα οποία θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει, αν είχαμε πιο συνεπή στρατηγική. Αυτή τη στιγμή το επιδημικό κύμα στην Ελλάδα είναι στην χειρότερη φάση του. Μπορεί να είμαστε 10, 20 φορές ή περισσότερο σε χειρότερη κατάσταση από πέρυσι. Έχουμε ένα ενεργό επιδημικό κύμα. Με το να εγκλωβίσουμε τον πληθυσμό μέσα σε πυκνά αστικά κέντρα τα οποία είναι πυκνά και ήδη φτάσαμε σε φαινόμενα συνωστισμών και να μη δώσουμε τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί ο επιπλέον χώρος, είναι λάθος στρατηγική», σημείωσε.
«Δεν πρέπει να υπάρχει περιορισμός στις μετακινήσεις» υπογράμμισε, λέγοντας ότι είναι αδύνατη η μικροδιαχείριση της κινητικότητας του πληθυσμού.
Προέκρινε, δε, το άνοιγμα της εστίασης, σε συνάρτηση με τα φαινόμενα ακραίου συνωστισμού που καταγράφονται. «Αν την ίδια κινητικότητα την κατανέμουμε σε περισσότερους χώρος και χρονικό διάστημα, θα είχαμε αραίωση των επαφών και των εκθέσεων» εξήγησε.
Ο κ. Ιωαννίδης, μάλιστα, αναφέρθηκε στο εν Ελλάδι lockdown κάνοντας λόγο για πλήρη αποτυχία. « Η Ελλάδα συνεχίζει να έχει το πιο σκληρό lockdown. Πλήρης αποτυχία. Έχουμε 80 θανάτους την ημέρα. Σημασία δεν έχει να ευημερούν οι δείκτες, αλλά να να σώζουμε ζωές και να ζουν οι άνθρωποι μια πιο φυσιολογική ζωή».
Astrazeneca
Σχετικά με το εμβόλιο της Astrazeneca επισήμανε ότι βάσει βιβλιογραφίας είναι το εμβόλιο με το μεγαλύτερο κίνδυνο.
Εντούτοις, πρόσθεσε, ότι για άτομα μεγάλης ηλικίας, η αναλογία της ωφέλειας με το κίνδυνο, είναι τεράστια υπέρ της ωφέλειας, αφού άλλωστε η μεγάλη πλειοψηφία των θανάτων καταγράφονται στην ηλικιακή ομάδα των 32 με 54. «Να μη τα αποσύρουμε. Η Ελλάδα έχει ανάγκη αυτό το εμβόλιο, δεν έχουμε επαρκή αποθέματα από άλλα εμβόλια».
[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=2g4TihlxolI”]