Με τις μεταναστευτικές ροές να «φορτώνουν» το τελευταίο χρονικό διάστημα και πάλι την Κρήτη, οι τοπικές Αρχές έρχονται εκ νέου αντιμέτωπες με τη διαχείριση των μεταναστών σε επίπεδο προσωρινής φιλοξενίας τους μέχρι οι άνθρωποι αυτοί να προωθηθούν ακτοπλοϊκά στον Πειραιά. Και τώρα το πρόβλημα είναι ακόμα μεγαλύτερο δεδομένου ότι βρισκόμαστε μέσα στον Αύγουστο με την τουριστική κίνηση να βρίσκεται στο pick και στα πλοία να μην πέφτει «καρφίτσα» από επιβατικό κοινό.
Είναι ενδεικτικό ότι οι 60 και πλέον μετανάστες, που είχαν βγει στην Ιεράπετρα, δεν αναχώρησαν τελικά όπως είχε υπολογιστεί καθώς δεν υπήρχε αυτή η δυνατότητα λόγω πληρότητας και έτσι η παραμονή τους στο νησί παρατείνεται για μία ακόμα ημέρα.
Σε ό,τι αφορά στο Ηράκλειο οι μετανάστες που βγαίνουν από μέρα σε μέρα φιλοξενούνται στο χώρο του πρώην ΚΤΕΛ, όμως και σε αυτήν την περίπτωση υπάρχει πρόβλημα καθώς αφενός ο χώρος έχει περιοριστεί κατά το ήμισυ λόγω εργασιών διαμόρφωσης δεδομένου ότι το 67% του λιμανιού πρέπει να παραδοθεί από Σεπτέμβριο λόγω ιδιωτικοποίησης. Από μέρους της διοίκησης του ΟΛΗ εξετάζεται να προκληθεί μία ευρεία σύσκεψη με την συμμετοχή της Περιφέρειας Κρήτης, του δήμου και του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου για να βρεθεί λύση στο θέμα της προσωρινής φιλοξενίας των μεταναστών που βγαίνουν στο Ηράκλειο αφού δεν μπορεί να συνεχιστεί να χρησιμοποιείται ο χώρος του πρώην ΚΤΕΛ. Και όλες οι εκτιμήσεις καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι μεταναστευτικές ροές θα συνεχίσουν προς την Κρήτη.
Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγους μήνες, τον Απρίλιο συγκεκριμένα, ο τότε υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Δημήτρης Καιρίδης, είχε μεταβεί στην Κρήτη υπό το βάρος των αυξημένων μεταναστευτικών ροών στο νησί και των αντιδράσεων για την σωστή διαχείριση των ανθρώπων αυτών κατά το διάστημα της προσωρινής φιλοξενίας τους σε τοπικό επίπεδο. Είχε γίνει ευρεία σύσκεψη με την συμμετοχή της Περιφέρειας και των δημάρχων όλου του νησιού, δεν φαίνεται όμως να έγιναν συγκριμένες ενέργειες για τη διαχείριση του προβλήματος.
Τότε, κ. Καιρίδης είχε δηλώσει πως «η Κρήτη αποτελεί πρώτη προτεραιότητα. Μέχρι πρότινος δεν είχε ροές και επιδίωξη μας είναι να συνεχίσει να μην έχει. Εμείς είμαστε εδώ να βοηθήσουμε την τοπική κοινωνία. Υπάρχουν οι πόροι και τα μέσα. Δεν θα αφεθεί μόνη της η Κρήτη και ακόμα περισσότερο η Γαύδος, που είναι ένα πολύ μικρό νησί με λίγους μόνιμους κατοίκους.»