Μεταρρυθμίσεις, αύξηση ΦΠΑ και μείωση μισθών δημοσίου ζητά το ΔΝΤ από την Ισπανία

«Μεταρρυθμίσεις σε όλους του τομείς», μεταξύ των οποίων η αύξηση του ΦΠΑ και η μείωση μισθών δημοσίων υπαλλήλων, ζητά από την Ισπανία το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μετά την ανακοίνωση για παροχή ευρωπαϊκού δανείου στην Ισπανία για τη διάσωση των ισπανικών τραπεζών. Το ΔΝΤ θα έχει ρόλο επιτηρητή σε αυτή τη διαδικασία.

Το ΔΝΤ προβλέπει ότι ο στόχος της μείωσης του ελλείμματος στο 5,3% του ΑΕΠ πιθανότατα δεν θα επιτευχθεί και επισημαίνει πως «η οικονομική στήριξη των τραπεζών θα πρέπει να συνοδευτεί από ένα πλήρες σύνολο μεταρρυθμίσεων σε άλλους τομείς», προκειμένου «να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην ισπανική οικονομία και να επανέλθει η οικονομία στο δρόμο της ανάπτυξης, της ενίσχυσης και της απασχόλησης».

Την ίδια στιγμή, πάνω από 70% του ΑΕΠ έφτασε το δημόσιο χρέος της Ισπανίας στο πρώτο τρίμηνο του 2012, την ώρα που οι αποδόσεις των ισπανικών 10ετών ομολόγων ξεπέρασαν το όριο του 7% και το ποσοστό της ανεργίας φτάνει το 24,44%.
Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η κεντρική τράπεζα της Ισπανίας το δημόσιο χρέος έφτασε στο 72,1% το πρώτο τρίμηνο του 2012 από το 68,5%. Συνολικά από το 2008 το ισπανικό χρέος έχει αυξηθεί πάνω από 30% προκαλώντας ανησυχία στις αγορές, η αντίδραση των οποίων αύξησε το κόστος δανεισμού σε επίπεδα που κρίνονται πλέον ως μη βιώσιμα.

Υπενθυμίζεται πως χτες οι αποδόσεις των 10ετώ ισπανικών ομολόγων εκτινάχθηκαν στο 7%μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από το Moody’s και παρά την πρόσφατη συμφωνία διάσωσης των ισπανικών τραπεζών.

Εν τω μεταξύ, σήμερα Παρασκευή, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επίτροπος Ανταγωνισμού, Χοακίν Αλμούνια, συναντήθηκε εκτάκτως με τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι για να συζητήσουν το ισπανικό πακέτο διάσωσης και την κρίση στην ευρωζώνη.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Ο Βασίλης Οικονόμου έπαυσε τον διευθυντή του πολιτικού του γραφείου – Εμπλέκεται σε υπόθεση ξεπλύματος και trafficking

Ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Βασίλη Οικονόμου παύθηκε από τα καθήκοντά του, καθώς το όνομά του…

5 hours ago

12ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων: Δωρεάν εργαστήρια και masterclasses

Για μια ακόμη χρονιά στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων υπάρχει ένα μεγάλο τμήμα που προσφέρεται με…

5 hours ago

Σοβαρό τροχαίο στα Χανιά: Τραυματίστηκε μοτοσικλετιστής

Ένα σοβαρό τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε χθες το βράδυ στην περιοχή του Μάλεμε, στα Χανιά. Σύμφωνα…

5 hours ago

Ανδρουλάκης από Ηράκλειο: «Στις επόμενες εκλογές δε θα είναι πράσινη μόνο η Κρήτη αλλά η μισή Ελλάδα»

Στο Ηράκλειο μίλησε το βράδυ της Δευτέρας ο Νίκος Ανδρουλάκης. Λίγες ημέρες πριν την εκλογική διαδικασία στο ΠΑΣΟΚ,…

5 hours ago

Επίθεση με αλυσοπρίονο: Σκηνές θρίλερ περιέγραψε στη δίκη ο δικαστικός επιμελητής

Καταδικαστική απόφαση εξέδωσε το βράδυ της Δευτέρας, μετά από μια μαραθώνια διαδικασία, το Αυτόφωρο Μονομελές…

5 hours ago

Sex Roulette: Ανησυχία από τo νέο challenge στο ΤikTok – Ανήλικοι κάνουν σεξ χωρίς προφυλάξεις και «χάνουν» όσες μείνουν έγκυες

Νέα επικίνδυνη μόδα εμφανίστηκε στο TikTok προκαλώντας πονοκέφαλο σε γονείς και υγειονομικές αρχές στην Ευρώπη, μιας και…

6 hours ago

This website uses cookies.