ΤΟΠΙΚΑ

Μετράνε και τα ψιλά οι τουρίστες που έρχονται στην Κρήτη – Τι λένε οι φορείς της αγοράς

Παράπονα από εμπόρους, εστιάτορες και ταξιτδήδες της Κρήτης για τους επισκέπτες που φτάνουν στο νησί… με άδεια πορτοφόλια – Η αυξημένη τουριστική κίνηση δεν αποτυπώνεται στους τζίρους των καταστημάτων

Με χαμηλό οικονομικό “μπάτζετ” έρχονται οι ξένοι επισκέπτες στην Κρήτη, κάτι ανάλογο συμβαίνει και στις υπόλοιπες τουριστικές περιοχές της χώρας. Ξοδεύουν μόνο τα απολύτως απαραίτητα και μειώνουν συνεχώς τις δαπάνες των διακοπών τους. Αυτό υποστηρίζουν εκπρόσωποι από τον κλάδο του εμπορίου, της εστίασης και των μεταφορών. Μπορεί οι προβλέψεις για την φετινή τουριστική χρονιά να ήταν αισιόδοξες, ωστόσο αυτό δεν αποτυπώνεται στον τζίρο των επιχειρήσεων που ασχολούνται με τον τουρισμό.

Στην αγορά μόνο για βόλτα…

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου, Μανόλης Κουμαντάκης υποστηρίζει ότι η τουριστική κίνηση μπορεί να είναι αυξημένη, όμως η αγορά δεν έχει τονωθεί, ούτε παρατηρείται αύξηση στα έσοδα των επιχειρήσεων. «Οι αγορές του λιανικού εμπορίου, αλλά και όλο το περίγραμμα των επιχειρήσεων που ασχολούνται με τον τουρισμό δεν είναι καθόλου ευχαριστημένες. Η εισοδηματική κατάσταση των ξένων επισκεπτών δεν είναι υψηλή. Μπορεί να βγαίνουν οι τουρίστες στην αγορά, όμως δεν καταναλώνουν χρήματα, συνήθως περιορίζονται σε έναν απλό περίπατο στους εμπορικούς δρόμους».

Ο κ. Μανώλης Κουμαντάκης

Σύμφωνα με τον κύριο Κουμαντάκη η μορφή του τουρισμού έχει αλλάξει, ο τουρίστας σήμερα υπολογίζει μέχρι και το τελευταίο ευρώ, αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό από τους φορείς που ασχολούνται με το συγκεκριμένο κομμάτι. «Μπορεί κάθε χρόνο να βλέπουμε πολλά “κεφάλια”τουριστών, αλλά αυτό δεν αντιστοιχεί και σε αύξηση στα έσοδα των επιχειρήσεων. Οι μέρες των διακοπών σε σχέση με το παρελθόν είναι λιγότερες, από την άλλη υπάρχουν και τα λεγόμενα πακέτα διακοπών (all inclusive), τα οποία λειτουργούν αρνητικά στην κατανάλωση. Από τον κανόνα αυτό εξαιρούνται οι επισκέπτες από τα κρουαζιερόπλοια και οι περιηγητές, οι οποίοι βελτιώνουν κάπως την κατάσταση στα μεγάλα αστικά κέντρα».

Παράπονα 

Η Δώρα Κυριακάκη, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων, παρατηρεί ότι υπάρχει αναντιστοιχία ανάμεσα στην τουριστική κίνηση και στην κατανάλωση.

Η κ. Δώρα Κυριακάκη

«Υπάρχει κινητικότητα στον τουρισμό, ωστόσο οι τουρίστες δεν καταναλώνουν ιδιαίτερα. Υπάρχουν παράπονα από τους καταστηματάρχες και τους εκπροσώπους της εστίασης». «Βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όλη η Ευρώπη βρίσκεται σε οικονομική αναταραχή και αυτό επηρεάζει αρνητικά τους τουρίστες, οι οποίοι κατά κύριο λόγο προέρχονται από τις Ευρωπαϊκές χώρες. Ας μην είμαστε όμως απαισιόδοξοι, ο Ιούλιος και ο Αύγουστος είναι πάντα καλύτεροι μήνες, οπότε προσδοκούμε και μία περεταίρω αύξηση στα έσοδα αυτό το χρονικό διάστημα. Το 2023 τα έσοδα σημείωσαν άνοδο από τις 10 Ιουλίου και μετά».

Μένουν μέσα…

Η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρεθύμνου Αθηνά Τσικιντίκου, δήλωσε ότι η θερινή περίοδος ξεκίνησε αισιόδοξα για την πόλη του Ρεθύμνου, ο Ιούνιος όμως δεν ήταν καθόλου καλός από πλευράς εσόδων. «Η θερινή περίοδος ξεκίνησε καλά, στη συνέχεια κατά τον μήνα Ιούνιο παρατηρήθηκε μία “κοιλιά”.

Η κ. Αθηνά Τσιντικίδου

Ο Ιούνιος ήταν προβληματικός μήνας και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι τουρίστες που βρέθηκαν εκείνη την περίοδο στο Ρέθυμνο, προτιμούσαν να καταναλώνουν συγκεκριμένα προϊόντα καθώς ήταν άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας». Η κυρία Τσικιντίκου διακρίνει δύο κατηγορίες τουριστών, αυτούς που αποφεύγουν τις πολλές μετακινήσεις από το ξενοδοχείο τους, κάτι που επηρεάζει αρνητικά την κατανάλωση την αγορά και αυτούς που θέλουν να γνωρίσουν το καθετί από τον τόπο που επισκέπτονται.

Αυξημένη η τουριστική κίνηση στην Κρήτη ωστόσο οι τζίροι των εμπορικών και των καταστημάτων εστίασης παραμένουν… σταθεροί

«Ορισμένοι τουρίστες προτιμούν να κάθονται στο ξενοδοχείο και να αποφεύγουν τις πολλές μετακινήσεις. Το γεγονός αυτό λειτουργεί αρνητικά στην αγορά, εφόσον όταν ο τουρίστας βγαίνει έξω αφήνει κάτι στην τοπική αγορά, γιατί θα θελήσει να γνωρίσει τα τοπικά προϊόντα και τις γεύσεις του τόπου. Δυστυχώς, δεν έχουν όλη την νοοτροπία του ταξιδιώτη, απλά αναζητούν μόνο λίγες μέρες ξεκούρασης».

Κάνουν μικρούς λογαριασμούς…

Ο Ανδρέας Κλαψινός, γραμματέας συντονισμού του συλλόγου εστίασης στο νομό Ρεθύμνου, παρουσιάζεται αρκετά απαισιόδοξος για τα έσοδα που θα καταφέρει ο κλάδος του να αποκομίσει από τον τουρισμό φέτος.

Ο κ. Ανδρέας Κλαψινός

«Κάθε χρόνο δουλεύουμε αρκετά με Γερμανούς τουρίστες. Φέτος όσοι Γερμανοί εμφανίστηκαν στο Ρέθυμνο είχαν πολλά οικονομικά προβλήματα. Οι πολίτες Σκανδιναβικών χωρών που επίσης αφήνουν παραδοσιακά αρκετά χρήματα στον χώρο της εστίασης θα έρθουν λίγο αργότερα. Γενικά, οι τουρίστες δεν κάνουν μεγάλους λογαριασμούς. Ανασταλτικός παράγοντας είναι οι αυξήσεις στις τιμές των πρώτων υλών, με αποτέλεσμα αυτός που βλέπει τον κατάλογο να διστάζει να παραγγείλει».

Παράπονα και από οδηγούς ταξί – “Φτωχές” κούρσες

Ο πρόεδρος των ιδιοκτητών ταξί νομού Ηρακλείου, Γιάννης Βαρδαβάκης, παρατηρεί ότι μεγάλο μέρος των ξένων επισκεπτών στην χώρα μας έχει μικρό βαλάντιο.

Ο κ. Γιάννης Βαρδαβάκης

«Ενώ στα ξενοδοχεία υπάρχει πληρότητα 85%, όλα τα άλλα επαγγέλματα που ασχολούνται με τον τουρισμό δεν κάνουν μεγάλα ταμεία. Τις προάλλες μετέφερα στο ξενοδοχείο τους ένα ζευγάρι Εσθονών οι οποίοι μου αποκάλυψαν ότι ήρθαν στην Κρήτη δίνοντας μόλις 250 ευρώ το άτομο. Έχει αλλάξει η ανθρωπογεωγραφία του τουρισμού, οι περισσότεροι τουρίστες έχουν ένα μικρό μπάτζετ και με αυτό πορεύονται».

neakriti.gr

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Χανιώτες εκπροσώπησαν την Ελλάδα στο Παγκόσμιο Συνέδριο Ελαιολάδου στη Μαδρίτη

Στο Παγκόσμιο Συνέδριο Ελαιολάδου (Olive Oil World Congress, OOWC) στη Μαδρίτη (26-28 Ιουνίου), που συμμετείχαν…

21 hours ago

Δύο διασώσεις περιπατητριών σε Ρέθυμνο και Χανιά το απόγευμα του Σαββάτου

Δύο διαφορετικές επιχειρήσεις διάσωσης περιπατητριών πραγματοποίησαν οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της Κρήτης το απόγευμα του Σαββάτου.…

21 hours ago

“Φτάνει πια!”: Μεγάλη διαδήλωση κατά του υπερτουρισμού στην Βαρκελώνη

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στην Βαρκελώνη κατά του υπερτουρισμού στην πρωτεύουσα της Καταλωνίας, καθώς η οργή αυξάνεται στην Ισπανία που…

22 hours ago

Ξεσήκωσε το πλήθος η Μαρίνα Σάττι στο Matala Beach Festival 2024

Παλμός, γέλια και ανάλαφρη ατμόσφαιρα στο Φεστιβάλ Ματάλων που "απογείωσε" χθες βράδυ η Μαρίνα Σάττι με την…

22 hours ago

ΠΑΣΟΚ: Στις 17 μονάδες η ψαλίδα υπέρ Ανδρουλάκη σε νέα δημοσκόπηση

Με 17 μονάδες διαφορά από τον δεύτερο Χάρη Δούκα προηγείται ο Νίκος Ανδρουλάκης στην κούρσα για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ,…

22 hours ago

Κρήτη: Ξυλοκόπησε τη σύντροφό του και είπε στους γιατρούς ότι τραυματίστηκε σε τροχαίο

Αποτροπιασμό προκαλεί νέο περιστατικό άγριας ενδοοικογενειακής βίας, που έλαβε χώρα στα Μάλια της Κρήτης. Ένας νεαρός ξυλοκόπησε τη σύντροφό του…

22 hours ago

This website uses cookies.