Σε δίδαγμα “μνημονιακής” ιστορίας προχώρησε ο πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Εθνικο Ίδρυμα Ερευνών – Μελετων “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” με αφορμή τα 101 χρόνια από την Ένωση της Κρήτης, με την Ελλάδα. Ερμηνεύοντας τα ιστορικά γεγονοτα σύμφωνα με τη σημερινή συγκυρία κατέληξε στην αναγκαιτητα της συναίνεσης, της συνεννόησης και των αμοιβαιων υποχωρήσεων, μακριά από “λαϊκισμούς” για “να πιάσουν οι θυσίες τόπο” και να προχωρήσουν οι αναγκαίες “μεταρρυθμίσεις”.
Πιο αναλυτικά, ο κ. Μεϊμαράκης είπε: «Δεν μπορούμε να συμφωνούμε σε όλα. Δεν έχουμε όλοι την ίδια ιδεολογία. Δεν έχουμε όλοι τις ίδιες αρχές και τις ίδιες αξίες. Όμως, όταν οι συνθήκες το απαιτούν, όταν τα προβλήματα είναι μεγάλα, όταν η κρίση, είτε οικονομική, όπως αυτή που αντιμετωπίζουμε, είτε άλλου είδους, χτυπά την πόρτα μας, οφείλουμε να αγωνιζόμαστε από κοινού. Οι κρίσεις άλλωστε δεν κοιτούν ιδεολογίες, απαιτούν όμως κοινούς αγώνες για να αντιμετωπισθούν.Αυτές οι καταστάσεις δεν χωρούν μικροκομματικά ή προσωπικά συμφέροντα. Δεν χωρούν λαϊκισμούς.Διότι οι θυσίες που γίνονται απ΄ όλους. Και οι θυσίες πρέπει να πιάνουν τόπο. Σε βάθος χρόνου. Με δυσκολίες το γνωρίζουμε όλοι αυτό. Αλλά πρέπει να πιάνουν τόπο.Και όχι να αποτελούν πεδίο αντιπαραθέσεων».
Ο πρόεδρος της Βουλής δίνοντας , ως παράδειγμα τον Ελευθέριο Βενιζέλο, αναφέρθηκε στις δύσκολες αποφάσεις που καλούνται να λάβουν πολλές φορές οι πολιτικοί «Ειλικρινά πιστεύω πως το καλύτερο, το ιδεατό ίσως θα ήταν να λαμβάνονται αυτές οι αποφάσεις από κοινού. Μέσα από τη συνεργασία όλων των πολιτικών δυνάμεων μέσα από έστω και μια μίνιμουμ συνεννόηση
Αλλωστε χωρίς συνεργασία, χωρίς συνεννόηση, χωρίς συναίνεση δεν είναι εφικτή η προώθηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων.
Μεταρρυθμίσεων που θα επιτρέψουν την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στη ρίζα της.Μεταρρυθμίσεων που δυστυχώς σκοντάφτουν σε προκαταλήψεις και ιδεοληψίες».
Πριν την ομιλία του ο πρόεδρος της Βουλής και οι παριστάμενοι στην εκδήλωση παρακολούθησαν παραστασιακό- δρώμενο με τίτλο: «Ένωση. ΄Ακου αυτή τη “κραυγή”.» από τους μαθητές της ΣΤ΄ τάξης του Ιδιωτικού Δημοτικού Σχολείου Ναυστάθμου Κρήτης ενώ η εκδήλωση έκλεισε με τις αναγορεύσεις σε εταίρους του Ιδρύματος, του Δήμου Νέας Σμύρνης, της Ένωσης Κρητών Νέας Σμύρνης και του Ανδρέα Παιδαράκη.
Είχε προηγηθεί η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος «Βενιζέλος», κατά την οποία ο κ Μεϊμαράκης ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται νομοθετική ρύθμιση ώστε, ο εκάστοτε πρόεδρος της Βουλής να είναι και πρόεδρος του Ιδρύματος, ρύθμιση, που εισάγεται ως άρθρο σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού που είναι ήδη, υπό διαβούλευση. Οι εκδηλώσεις για τα 101 χρόνια από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα κορυφώνονται, αύριο Δεύτερα 1η Δεκεμβρίου
Μεϊμαράκης: Συνεννόηση για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Στο ίδιο μήκος κύματος είχαν κινηθεί οι δηλώσεις του και νωρίτερα ότν προσερχόμενος στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών Μελετών, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου δήλωσε: «Πράγματι πιστεύω ότι σε μια περίοδο που όλα τα θέματα είναι πολύ ανοικτά και υπάρχει ένα πολύ μεγάλο πάζλ αβεβαιότητας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, όπως είναι τα οικονομικά θέματα με το πρόγραμμα, με τις συζητήσεις που γίνονται, όπως είναι τα εθνικά θέματα με τα ελληνοτουρκικά, την ΑΟΖ, το Κυπριακό και τις ταραχές στην περιοχή μας, τα θεσμικά θέματα όπως η αναθεώρηση του Συντάγματος και για όλα αυτά, πρέπει να δοθούν απαντήσεις και λύσεις ταυτόχρονα. Και εξαρτώνται από το αν θα γίνουν εκλογές οι οποίες μπορούν να προκληθούν από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
“Άρα το μεγάλο κομμάτι του πάζλ της αβεβαιότητας είναι η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας η οποία αδυνατίζει πάρα πολύ και την δική μας διαπραγματευτική θέση. Και κοινοβουλευτικά.
Και ταυτόχρονα πιστεύω, ότι αν η χώρα τελικά εκλέξει Πρόεδρο θα έχει ένα θεσμικό συνομιλητή και με τους έξω και με τους μέσα , νεοεκλεγέντα και σύμβολο εθνικής ενότητας, ομοψυχίας, ενότητας του λαού μας. Πιστεύω, λοιπόν, ότι αυτή τη στιγμή είναι απαραίτητο , είναι αναγκαίο,προέχει να συνεννοηθούμε στο όνομα του Προέδρου της Δημοκρατίας και της εκλογής του και όλα τα άλλα μπορούν να συζητηθούν.Απευθύνομαι, λοιπόν, και στους πολίτες και στους βουλευτές.
“Να σκεφθούμε ότι θα πρέπει να μην οδηγηθούμε σε εκλογές, χωρίς εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας , διότι θα είναι πάρα πολύ αδύνατη θεσμικά η θέση της χώρας», κατέληξε ο κ. Μεϊμαράκης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει καθήκον να ξαναγίνει ένα σοβαρό και συγκροτημένο κόμμα, γι’ αυτό και έχουν…
«Δεν θα συμφωνήσω ότι έχει επικρατήσει η άποψη «’ότι το ΚΚΕ δεν θέλει να κυβερνήσει’», τόνισε ο…
Του Γιάννη Γ. Καλογεράκη Μαθηματικού Στατιστικολόγου Επιτ. Σχολικού Συμβούλου Μαθηματικών (Την αμαθίαν καταλύεται η αλήθεια)…
Ο κ. Ευτύχης Δαμηλάκης, Επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης Δήμου Καντάνου-Σελίνου και Αντιπρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής,…
Σήμερα, στο κέντρο της Αγοράς της πόλης των Χανίων, ολοκληρώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις που διοργάνωσε…
Αρκετά υψηλότερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο το 2023 είναι ο αριθμός των θανατηφόρων τροχαίων δυστυχημάτων στην Ελλάδα (68…
This website uses cookies.