13.8 C
Chania
Thursday, January 23, 2025

Με ένταση και αντιθέσεις η συζήτηση για τους υδρογονάνθρακες στην Περιφέρεια Κρήτης – Να προχωρήσουμε με σεβασμό στο περιβάλλον, είπε ο Αρναουτάκης

Ημερομηνία:

Την παρουσίαση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων έκανε η κα. Άννα Καγιαμπάκη ενώ λαμβάνοντας τον λόγο ο κ. Νίκος Ξυλούρης, Εντεταλμένος Σύμβουλος για θέματα περιβάλλοντος τόνισε ότι “θα είναι ευχής έργον να βρεθούν υδρογονάνθρακες. Και θα έχει μεγαλύτερη σημασία να γίνει κάτι τέτοιο, μετά τη συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης”. Σημείωσε ωστόσο ότι “κρίσιμο είναι να εστιάσουμε στην ατυχηματική ρύπανση” και χαρακτήρισε το ζήτημα “οικονομικό – περιβαλλοντικό”. Εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι “με τις γνωμοδοτικές προτάσεις και παρατήσεις μας ως Περιφέρεια, μπορούμε να προλάβουμε ο, τι αρνητικό μπορεί να συμβεί”. Αναφερόμενος στα (πιθανά) έσοδα ο κ. Ξυλούρης υπενθύμισε ότι το 4% των εσόδων από τις εξορύξεις πάει στην Περιφέρεια και το 1% στους Δήμους των περιοχών που γίνονται οι εξορύξεις.

Ο επικεφαλής της παράταξης “Η Κρήτη Μπροστά” Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης στην παρέμβασή του σημείωσε:

“αξίζει και γεωστρατηγικά και γεωπολιτικά να γίνουν έρευνες, ειδικά μετά τις πρόσφατες εξελίξεις με την Τουρκία. Να δούμε τους περιβαλλοντικούς όρους και τις περιβαλλοντικές προβλέψεις. Να δούμε πώς θα περιοριστεί το περιβαλλοντικό κόστος. Για τα κέρδη μπορούμε να συζητήσουμε εάν βρεθεί κάποιο εύρημα”.

Την Στρατηγική Μελέτη καταψηφίζει η Λαϊκή Συσπείρωση με τον επικεφαλής της, Μανώλη Συντυχάκη να δηλώνει:

“καταψηφίζουμε την στρατηγική μελέτη. Είναι επικίνδυνη και για τα εθνικά συμφέροντα και επιζήμια περιβαλλοντικά η παραχώρηση του δικαιώματος των ερευνών σε πολυεθνικές. Οι συμβάσεις είναι ληστρικές. Εκχωρούμε τον ορυκτό πλούτο σε πολυεθνικές. Είναι μια κλοπή εις βάρος του ελληνικού λαού ενός πολύτιμου ενεργειακού πλούτου. Όλα γίνονται με γνώμονα το κέρδος αυτών των εταιρειών. Αποτελεί αστειότητα ότι το δημόσιο συμφέρον μπορεί να το διασφαλίσει ένας επιχειρηματικός όμιλος”.

Ο επικεφαλής της παράταξης “Ξαστεριά, Ανατροπή στην Κρήτη” Μιχάλης Κριτσωτάκης τόνισε μεταξύ άλλων

“Οι οικολογικές επιπτώσεις είναι τεράστιες. Έχουμε αναλογιστεί τι θα επιφέρει η συνεκμεταλλευση στα νησιά και στο Αιγαίο; Εάν ξεφύγουν τα πράγματα και οδηγηθούμε σε μια ένταση ή σε ένα πόλεμο, έχουμε σκεφτεί τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις; Δεν μπορούμε να είμαστε θετικοί για κάτι που σχεδιάζεται για εμάς χωρίς εμάς. Τα πιόνια είναι οι λαοί σε αυτή τη σκακιέρα. Να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να πούμε ένα καθαρό όχι. Η αυτοδιοίκηση αυτής της χώρας πρέπει να αποκτήσει υπόσταση και μην μένει άλαλη”

Ο Γιώργος Πιαγκαλάκης σημείωσε:

“Από τη στιγμή που διαβάζουμε για πιθανό περιβαλλοντικό ατύχημα, εξαρχής έπρεπε να είμαστε κατά των εξορύξεων. Υπάρχει μια αντίφαση. Μιλάμε για την Κλιματική Αλλαγή και προωθούμε πολιτικές που την εντείνουν. Υιοθετούμε πολιτικές που θα καταστήσουν την Κρήτη ένα ενεργειακό νεκροταφείο και μουσείο. Με τις εξορύξεις θα χαθούν πολύ περισσότερες θέσεις εργασίας από αυτές που θα κερδηθούν. Σφάζονται οι λαοί για το ποιος θα νοικιάσει θαλάσσια οικόπεδα για να κερδίζουν μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι. Όλα αυτά είναι έξω από τα συμφέροντα του ελληνικού και του κρητικού λαού. Η Γαλλία απαγόρευσε τις εξορύξεις στο χερσαίο και θαλάσσιο περιβάλλον της. Δεν απαγόρευσε όμως στην total να έρθει στην πατρίδα μας. Η οικοπεδοποίηση της θάλασσας δημιουργεί κινδύνους περιβαλλοντικού και πολεμικού ατυχήματος”

Ένταση με τα μέλη της Πρωτοβουλίας

Τη συζήτηση που διεξάγεται για τους υδρογονάνθρακες παρακολουθούν και μέλη της “Πρωτοβουλίας Κρήτης ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων”, τα οποία νωρίτερα το μεσημέρι πραγματοποίησαν και συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας ενώ ανήρτησαν πανό και στο εσωτερικό του κτιρίου της περιφέρειας.

Μάλιστα μέλη της Πρωτοβουλίας επιτέθηκαν φραστικά στον περιφερειακό σύμβουλο της παράταξης του Αλ. Μαρκογιαννάκη Γιώργο Κονταξάκη, με αποτέλεσμα να παρέμβει ο πρόεδρος του σώματος Παύλος Μπαριτάκης και ο περιφερειάρχης να ζητήσει τη διακοπή της συνεδρίασης. Φραστική ένταση με κάποιους από τους συγκεντρωμένους είχε και ο Λευτέρης Κοπάσης.

Τα μέλη της Πρωτοβουλίας φώναζαν τα συνθήματα “τις ομορφιές της Κρήτης αν θες να τις κρατήσεις ένα μεγάλο όχι να πεις στις εξορύξεις” και “πετρέλαιο κηλίδες, πόλεμοι και σεισμοί αυτή είναι η ιστορία η εξορυκτική” και “αυτό είναι σωστό πάρτε τα τρυπάνια σας και φύγετε από δω”.

Οι υδρογονάνθρακες στο "τραπέζι" - Πρόταση για λειτουργία Παρατηρητηρίου με επιστήμονες της Κρήτης

Η συνεδρίαση επανεκκινήθηκε λίγο μετά τις 17.00, με τον Παύλο Μπαριτάκη να τονίζει πως ενεργεί ως πρόεδρος και θέλει να προστατέψει τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου. “Ακούστηκαν προσβλητικές εκφράσεις. Η διαδικασία μπορεί να γίνει κεκλεισμένων των θυρών. Προτείνεται να μείνει ένας εκπρόσωπος των φορέων και να συνεχίσουμε” – ανέφερε χαρακτηριστικά, μεταφέροντας πρόταση της παράταξης Μαρκογιαννάκη, ενώ στο “τραπέζι” από τον Κ.Γύπαρη έπεσε ακόμη και η διακοπή της συνεδρίασης.

Γ.Αλεξάκης: Παρατηρητήριο με επιστήμονες της Κρήτης

Μπροστά στην έκδηλη ανησυχία για τις εξορύξεις και την επίβλεψη αυτών, με φόντο θέματα ασφάλειας, ο αντιπεριφερειάρχης Ευρωπαϊκών & Διεθνών Θεμάτων, Γιώργος Αλεξάκης πρότεινε να αξιοποιηθεί το επιστημονικό προσωπικό των Ερευνητικών Ιδρυμάτων του νησιού προκειμένου να συσταθεί και να λειτουργήσει ένα παρατηρητήριο. Αρμοδιότητά του θα είναι η επίβλεψη των εξορύξεων μπροστά στους ενδεχόμενους κινδύνους.

Με την πρόταση αυτή συμφώνησε και ο Αντώνης Παπαδεράκης.

Στ.Αρναουτάκης: Να προχωρήσουμε με σεβασμό στο Περιβάλλον

Παίρνοντας το λόγο ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης καταδίκασε το περιστατικό σε βάρος του κ.Κονταξάκη, τονίζοντας ότι “εδώ είναι ένας χώρος Δημοκρατίας. Είναι σεβαστές οι διαφορετικές απόψεις. Όμως δεν γίνεται να προσβάλλεται ένα μέλος του Συμβουλίου, γιατί προσβάλλεται καθένας από εμάς. Στη Δημοκρατία πρέπει να σεβόμαστε και την πλειοψηφία και την μειοψηφία. Σήμερα αναδεικνύεται ο ρόλος του Περιφερειακού Συμβουλίου. Ακούμε με σεβασμό την κάθε πρόταση, από τους φορείς και τους επικεφαλής και εκπροσώπους των παρατάξεων. Το κυρίαρχο που πρέπει να δούμε είναι το περιβαλλοντικό” – είπε, ενώ στάθηκε – όπως και ο Γ.Αλεξάκης – στο ρόλο που μπορούν τα διαδραματίσουν “τα ερευνητικά και Εκπαιδευτικά μας Ιδρύματα” και το “πως θα γίνουν οι σύμβουλοι μας”.

Ο ίδιος τόνισε ότι “πρέπει να περάσουν μέσα στην περιβαλλοντικη μελέτη όλες οι προσεγγίσεις και οι παρατηρήσεις του Πολυτεχνείου. Πρέπει να παρακολουθούμε σε κάθε βήμα το τι θα γίνεται. Να λάβουμε σοβαρά υπόψιν μας και τη γεωστρατηγικη κατάσταση. Θέλω να συγχαρώ όλους τους συναδέλφους για τη συζήτηση. Έβαλαν το δικό τους στίγμα. Έχουμε ευθύνη να παραδωσουμε ένα καλύτερο περιβάλλον από αυτό που παραλάβαμε. Η Κρήτη είναι ένας γεωστρατηγικος κόμβος. Συναδελφοι δέχθηκαν επίθεση στο παρελθόν για τις ΑΠΕ. Και τωρα υπάρχει μια συνολική ευρωπαϊκή κατεύθυνση προς τις ΑΠΕ. Να προχωρήσουμε με σεβασμό στο περιβάλλον”.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ