Παρουσία πλήθος πολιτών αλλά και επισημων πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση τιμής και μνήμης της 80ης Επετείου του Ολοκαυτώματος της Καντάνο.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν και κατέθεσαν στεφάνι η Γενική Γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού Δρ. Ελένη Δουνδουλάκη ως εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της Ελληνικής Κυβέρνησης, ο Βουλευτής της Ν.Δ. Βασίλης Διγαλάκης, ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης, ο εκπρόσωπος των Ενόπλων Δυνάμεων Αντισυνταγματάρχης Πεζικού Γεώργιος Βιδιαδάκης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Σπυρίδων Ραπάνης ως εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Αστυνομίας Χανίων, ο Προϊστάμενος των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κισάμου και Καντάνου Επιπυραγός Γεώργιος Νικολουδάκης, οι Δήμαρχοι Πλατανιά και Σφακίων Ιωάννης Μαλανδράκης και Μανούσος Χιωτάκης, ο Αντιδήμαρχος Χανίων Στέλιος Μιχαηλάκης και ο Αντιδήμαρχος Κισάμου Γεώργιος Χαχλάκης.
Στεφάνι επίσης κατέθεσαν εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, αντιστασιακών οργανώσεων, και εκπρόσωποι της εκπαιδευτικής κοινότητας καθώς και ο πρώην Δήμαρχος Καντάνου Κωνσταντίνος Κονταδάς.
Το πρωί τελέστηκε επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό Αναλήψεως Καντάνου προεξάρχοντος του Αρχιερατικού Επιτρόπου Σελίνου πατήρ Παναγιώτη Ανδρουλάκη, ο οποίος και εκπροσώπησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου κ.κ. Αμφιλόχιο.
Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Πεσόντων στην πλατεία της Καντάνου, προσκλητήριο πεσόντων, κατάθεση στεφάνων, ενός λεπτού σιγή και χαιρετισμός από τον Δήμαρχο Αντώνιο Κων. Περράκη.
Η κεντρική ομιλία πραγματοποιήθηκε από τον Δρ. Αριστομένη Ι. Συγγελάκη, Συγγραμματέα Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα με πλήθος αναφορών τόσο σε ιστορικά δεδομένα των γεγονότων στην Κάντανο, της Μάχης της Κρήτης, στις προσπάθειες παραχάραξης της ιστορίας, αλλά και τον σημερινό αγώνα ενάντια στο φασισμο που ειναι και αγώνας για απόδοση δικαιοσύνης και αποζημίωσης για τα εγκλήματα που συντελέστηκαν.
Πιο συγκεκριμένα, ο Αριστομένης Συγγελάκης αφού αναφέρθηκε στην ηρωική αντίσταση των Κρητικών στη Μάχη της Κρήτης που με τον αγώνα τους προάσπισαν την πατριδα και “σηκωσαν στους ωμους του την τιμή ολόκληρης της Ευρώπης που με ελάχιστες εξαιρέσεις ειχε υποταχθεί στις δυνάμεις του Άξονα σε χρόνο ρεκόρ” αναφέρθηκε σε “αντιφασιστικό μήνυμα που πρέπει να συγκρατήσουμε και να μας κάνει διπλά υπερήφανους” για την ηρωική αντίσταση του Κρητικού λαού που “απεκρουσε τη ναζιστική νεα τάξη πραγμάτων που ήθελε να καταδικάσει την Ευρώπη και ολόκληρο τον πλανήτη σε ισόδια δεσμά”.
Όπως είπε:
“Στην επαρχία Σελίνου συγκροτήθηκε η πολυπληθέστερη ομαδα λαίκών αγωνιστών με 250 αντρες μαζί και γυναίκες που πολέμησε με απίστευτο ηρωισμό στα Φλώρια, στα Μεσαύλια, στο φαράγγι της Καντάνου και έκοψε τη γερμανική προέλαση. Το κατάφεραν μονο οταν τέλειωσαν οι σφαίρες αυτών που αντιστεκόνταν. Πολέμησαν μονοι τους, χωρις τη βοήθεια του ελληνικού στρατού ή των συμμαχικών δυνάμεων.
Γι’ αυτούς τους λόγους και εξαφάνισαν την Κάντανο και τοποθέτησαν αυτές τις φρικτές πινακίδες που έλεγαν ομως την αλήθεια, ότι οι Γερμανοί ήθελαν να εκδικηθούν αυτό τον λαό για την αντίσταση που προέβαλλε.
Από τις 20 Μαϊου έσπευσε ο λαός του Σελίνου να οργανωθεί και να πάει στη ζώνη όπου έπεφταν οι αλεξιπτωτιστές στον Ταυρωνίτη και στο Μάλεμε. Και στις 22 Μαϊου ο λαός του Σελίνου οταν ήδη η Μάχη της Κρήτης έχει χαθει, προβάλλει αντίσταση μην υπολογίζοντας το κοστος. Προκάλεσε μεγάλες απώλειες στους Γερμανούς. Και οι Γερμανοί δεν το αφησαν έτσι. Όταν κατέλαβαν την Παλιόχωραα επέστρεψαν πίσω, σκότωσαν οποιον έβρισκαν και εκαψαν την Κάντανο και τους γύρω οικισμούς”.
Είναι αυτά τα χαρακτηριστικά που πρεπει να συγκρατήσουμε και σήμερα, είπε ο κ. Συγγελάκης.
“Την καθολικότητα της συμμετοχής, την ενοτητα και την αποτελεσματικότητα στη δράση. Οι καντανιωτες, οι σελινιωτες, όλοι οι Κρήτες που αντιστάθηκαν στον φασισμό σήκωσαν στους ώμους τους ολόκληρη την Ευρώπη”.
Σύμφωνα με τον κ. Συγγελάκη, “στη Μάχη της Κρήτης αποδομήθηκε ο μύθος του γενναίου στρατιώτη της Βέρμαχτ, του γενναίου αλεξιπτωτιστή, αυτούς που ο ανεκδιήγητος καθηγητής Ρίχτερ αποκαλούσε ιδεαλιστες και ιππότες που τάχα συνάντησαν απέναντί τους τη βρώμικη και κτηνώδη αντίσταση του κρητικού λαού και κάποιοι δεν πρόσεξαν και τον τίμησαν αλλά ξεσηκώθηκε όλος ο κοσμος και αποκατέστησε τα πράγματα”.
“Ο “γενναίος” στρατιώτης της Βέρμαχτ ταπεινώθηκε στο πεδιο της Μάχης από τον άοπλο Κρητικό και έχουμε πολλά περιστατικά που οι “γενναίοι” αλεξιπτωτιστές παραδιδονταν χωρίς μάχη σε μικρές ομάδες άοπλων Κρητικών. Αποδείχθηκε ο γενναίος στρατιώτης θρασύδειλος και ανεντιμος γιατι προχωρούσε βάζοντας μπροστά του ως ασπίδα αμάχους.
Διέπραξε ειδεχθέστατα εγκλήματα κατα της ανθρωπότητας κατασφάζοντας ανήμπορους ανθρώπους, γυναίκες και παιδιά και καίγοντας χωριά. Δε σεβάστηκε τους αιχμαλώτους, είτε πολίτες είτε στρατιωτες των συμμάχων. Δεν ειναι τυχαίο οτι στο τέλος της Μάχης της Κρήτης δε βρέθηκαν παρά ελάχιστοι αιχμάλωτοι πολέμου.
Προέβη συστηματικά σε πλιάτσικο αυτός ο “ιππότης” και “ιδεαλιστης” στρατιώτης του Γ’ Ράιχ αφού πριν ανατινάξουν και πυρπολήσουν τα χωριά έκλεβαν και λεηλατούσαν ότι πολύτιμο έβρισκαν.
Αποδείχθηκε και πρόθυμος παραχαράκτης της ιστορίας γιατί η παραχάραξη της ιστορίας ξεκίνησε ηδη κατά τη διάρκεια της Μάχης της Κρήτης όταν το Γ’ Ράιχ συνειδητοποίησε ότι δε μπορει να αντέξει το βάρος των εγκλημάτων που διέπραττε από την πρώτη μέρα και διακίνησε δύο ασύλληπτες θεωρίες, ότι αντίκεινται στο Διεθνές Δίκαιο η συμμετοχή Κρητικών πολιτών που δεν είχαν συγκροτηθεί σε πολιτοφυλακή.
Αλλά υπάρχει το Άρθρο 2 του Πρωτοκόλλου της Χάγης του 1907 οτι σε αιφνίδιες περιπτώσεις οταν δεν υπάρχει ο χρόνος συγκρότησης πολιτοφυλακής έχει το δικαιωμα ο πολίτης να υπερασπιστεί βωμούς και εστίες αρκει να τηρεί δύο όρους: να φέρει τα όπλα σε φανερο σημείο και να μάχεται σύμφωνα με τους κανονες του πολέμου. Και γνωρίζουμε την αυστηρή Κρητικη παράδοση που υποχρεώνει ολους τους Κρήτες διαχρονικά να μην πολεμούν με ύπουλο τρόπο.
Και το δεύτερο ότι τάχα προεβησαν οι υπερασπιστές του νησιού σε ωμότητες επί των εισβολέων. Τι αποδείχθηκε από το πόρισμα της Επιτροπής του Γ’ Ράιχ υπό τον δικαστή Ρούντεν τον Ιούνιο του 1941; Ότι ελάχιστα τέτοια περιστατικά σημειώθηκαν αλλά στα αγρίμια. Ποιος ήταν ο λογος να το επαναφέρει ο Ρίχτερ 70 χρονια μετά οταν έχει καταρριφθεί από τις ίδιες επιτροπές του Ράιχ;”
Ο κ. Συγγελάκης είπε ότι σε μια εποχή κοινωνικής κρίσης και επανάκαμψης του φασιστικού φαινομένου, η διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών έχει πολλαπλό περιεχόμενο. Αναδειξης της μνήμης, υπεράσπισης της ιστορικής αλήθειας, απόδοσης δικαιοσύνης και θωράκισης της Δημοκρατίας.
“Η πρόσφατη συζήτηση στη Γερμανική Βουλή κααι ο συνεχής αγώνα του κινήματος διεκδίκησης αποτελεί άλλη μια απόδειξη οτι το θεμα δεν έχει κλείσει. Οι ελληνικές αξιώσεις παραμενουν ενεργές και επιδιώξιμες. Η ελληνική κυβέρνηση καλείται να υλοποιήσει χωρίς άλλη καθυστέρηση τη ρητή εντολή της ολομελειας της Βουλής των Ελλήνων της 17ης Απριλίου 2019”, είπε απευθυνόμενος προς τους εκπρόσωπους της κυβέρνησης που παρευρισκόταν στην εκδήλωση.
Για να συνεχίσει αναφερόμενος και σε παρεμβάσεις του Γερμανικού κράτους στα Χανιά:
“Απέναντι σε φανερούς ή κρυφούς παραχαράκτες της ιστορίες, σε φανερούς ή κρυφούς αρνητες της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών. Απέναντι σε κάποιους που μας λένε γιατί να μην κάνουμε μουσείου για τη Μάχη της Κρήτης στο κολαστήριο της Αγυιάς με χρήματα με το Γερμανικό Κράτους. Για ποιο λόγο; Γιατί το γερμανικό κράτος δε θέλει να αποδόσει δικαιοσύνη, γι’ αυτό απορρίπτει μονομερώς και προκλητικά και ατεκμηρίωτα τις δίκαιες αξιώσεις αλλα θελει να θέσει υπό έλεγχο την ιστορική μνήμη. Μα αν ελέγξει τα μνημεία μας, τα μουσεία μας, την ιστορία μας και αν βάλει τη δική του ιστορία στα ελληνικά σχολεια. Αυτό υπηρετούν διάφορα προγράμματα που θέλουν να μπουν στα σχολεία όπως το πρόγραμμα “Μνημες από την Κατοχή στην Ελλάδα” και χαίρομαι γιατι προχθές η Υφυπουργος Παιδείας κ. Ζέτα Μακρή σε ερώτηση του Β. Κεγκέρογλου ειπε ότι το προγραμμα δεν έχει λάβει έγκριση. Μακάρι να είναι έτσι και να έχουμε το νου μας να μη συμβούν τέτοιες παρεκτροπές”.
Ο κ. Συγγελάκης έκανε και μια ξεχωριστή αναφορά στο μαρτυρικό χωριό των Φλωριων που δεν έχει ακόμα αναγνωριστεί ως τέτοιο αλλά και στο ναζιστικό μνημείο που βρισκεται εκει:
“Ειναι οφειλή της ελληνικης δημοκρατίας να αναγνωρίσει ως μαρτυρικο χωριό τα Φλώρια που εχουν διπλό φορο αντίσταασης και θυσιας απέναντι στο ναζισμό. Και ειναι υποχρέωση των φορέων του τόπου και χαίρομαι γιατί είχαμε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση με τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Φλωρίων να απομακρυνθεί η ναζιστική επιγραφή που υπάρχει στο Μνημείο Πεσόντων Γερμανών που λέει “επεσαν για τη Μεγάλη Γερμανία” και να μπει μια άλλη που να λέει “εδώ ηττήθηκε ο Ναζισμός”.
Για να καταλήξει:
“Οι Γερμανοί θέλησαν να σβήσουν από τον χάρτη την Κάντανου. Δεν τα κατάφεραν. Η Κάντανος είναι εδώ, τιμά τους νεκρούς της, αγωνιζεται για ένα δημοκρατικο και δημιουργικό μέλλον, βροντοφωνάζει ποτέ ξανά φασισμός και αγωνίζεται για μνήμη και δικαιοσύνη, δικαιοσύνη και αποζημίωση.
Τιμή και δόξα στους νεκρούς μας, τιμή κι δόξα σε όσους αντιστάθηκαν στο ναζισμό και μέσα στη Γερμανία. Ανυποχωρητος αγώνας για Μνήμη και Δικαιοσύνη”
«Δεν θα δείτε ποτέ από εμένα και το ΠΑΣΟΚ να πάμε στο παρασκήνιο, να κάνουμε…
«Κίνημα Δημοκρατίας» είναι το όνομα του κόμματος του Στέφανου Κασσελάκη όπως ανακοίνωσε, εν μέσω χειροκροτημάτων, στο Ίδρυμα…
Στο πλαίσιο της διήμερης περιοδείας του στην Κρήτη, ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του…
Σοβαρό τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε έξω από το Ναυτικό Νοσοκομείο Χανίων, με θύματα δύο πεζούς που…
Τα 18,8 δισ. ευρώ προσέγγισαν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις στη χώρα μας την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2024,…
Μια 27χρονη γυναίκα που κατήγγειλε τον πατέρα της για σεξουαλική κακοποίηση όσο εκείνη ήταν μόλις…
This website uses cookies.