15.8 C
Chania
Thursday, January 9, 2025

Με αφορμή την επίσκεψη Μητσοτάκη – Πέρα από τους λόγους περί ηρώων ακριτών, η Γαύδος – όπως τόσα άλλα ακριτικά νησιά και χωριά – ερημώνει

Ημερομηνία:

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τις εκλογές να πλησιάζουν επιλέγει να επισκεφθεί τη Γαύδο στα Φώτα σε μία πράξη… υψηλού συμβολισμού με φόντο τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την αμφισβήτηση εκ μέρους της Τουρκίας του δικαιώματος της χώρας μας να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια. Πιθανότα θα μιλήσει για τους ηρωικούς ακρίτες, για το ότι φυλάνε θερμοπύλες, ότι αποτελούν οι κάτοικοι της Γαύδου φρουροί του νοτιότερου συνόρου της κοινής πατρίδας μας, της Ευρώπης. Όμως η Ευρώπη δεν είναι πραγματικά κοινή και η Γαύδος δεν ανήκει στο Βέλγιο.

Η αλήθεια είναι ότι η Γαύδος ερημώνει. Δεν είναι ο μόνος τόπος που ερημώνει.

Σύμφωνα με την επίσημη απογραφή του 2011 στη Γαύδο ζουν 152 άνθρωποι όμως στην πραγματικότητα ζουν περίπου 100. Θα μπορούσαν να είναι παραπάνω. Υπάρχουν χιλιάδες επισκέπτες που αγαπούν αληθινά το νησι κι αν η πολιτεία είχε δημιουργήσει υποδομές που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν μία ζωή στο ακριτικό νησί, αρκετοί από αυτούς θα επέλεγαν να ζήσουν μόνιμα εκεί. Όμως η πολιτεία δεν το κάνει.

Η Γαύδος όπως τόσα άλλα χωριά αλλά και ακριτικά νησιά ερημώνει. Η ιστορία αυτών των τόπων ξεχνιέται. Μαζί χάνεται και ο πλούτος τους. Η γη μένει ανεκμετάλλευτη. Η ερήμωση δεν αφορά μόνο τα κτίρια, είναι συνολική.

Αυτοί που μένουν πίσω κρατούν κυριολεκτικα Θερμοπύλες. Όμως, παρά τους λόγους των πολιτικών όταν τους επισκέπτονται, το κάνουν δίχως τη στήριξη της πολιτείας. Ειδικά η Γαύδος δεν έχει παράπονο από… επισκέψεις. Στη Γαύδο πριν 1 ακριβώς χρόνο βρέθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πριν λίγες ημέρες την επισκέφθηκε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, τώρα την επισκέπτεται ο πρωθυπουργός της χώρας. Παρά τις επισκέψεις ελάχιστα αλλάζουν… Η πολιτεία δεν κάνει αυτά που οφείλει ώστε η αναγνώριση της σημασίας της, τα λόγια των πολιτικών να συμβαδίζουν με πράξεις εις όφελος της Γαύδου και των κατοίκων της.

Χωρίς κάποιο σχέδιο ανάπτυξης, χωρίς να δίνονται κίνητρα για την παραμονή, πολλοί απογοητεύονται. Φεύγουν.

Σήμερα έγινε ευρύτερα γνωστό ότι οι κάτοικοι της Γαύδου, λόγω μίας απόφασης του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας που δεν βγάζει νόημα, για ιατρικές εξετάσεις ή για νοσοκομειακή περίθαλψη πρέπει να ταξιδεύουν από το νοτιότερο άκρο της Ελλάδας, αρχικά με πλοίο για τα Σφακιά, στην συνέχεια οδικώς για τα Χανιά και μετά με πλοίο ή αεροπλάνο για την Αθήνα και το εκεί Ναυτικό Νοσοκομείο, τη στιγμή που Ναυτικό Νοσοκομείο υπάρχει και στα Χανιά.

Χαρακτηριστικά και τα όσα συνέβησαν σχετικά πρόσφατα με το σχολείο στη Γαύδο. Κρυπτόμμενη πίσω από νόμους που είναι αντι-παραγωγικοί και ξεπερασμένοι, η πολιτεία αντί να αντιληφθεί το πρόβλημα και να δώσει λύσεις και να στηρίξει αυτούς που παραμένουν και επιμένουν να ζουν στην επαρχία, τους τιμωρεί υποβαθμίζοντας τα σχολεία. Αντί να δημιουργουν οι πολιτικοί τις συνθήκες για να πληθύνει ο πληθυσμός νησιών όπως η Γαύδος, εξωθεί κι αυτούς τους λίγους που έχουν απομείνει στην έξοδο.

Στην παράδοξη ελληνική πραγματικότητα που ζούμε, θεωρείται οικονομικά συμφέρουσα επιλογή εκ μέρους του κράτους η ερήμωση και η εγκατάλειψη των χωριών μας, όχι η ανάπτυξή τους! Εξοικονομούν δίφραγκα από τη λειτουργία ενός σχολείου, οδηγώντας στην καταστροφή των όποιων προοπτικών περιοχών όπως η Γαύδος…

Σε άλλες χώρες τα μυαλά αλλάζουν. Μετά από αρκετές δεκαετίες ακραίας αστικοποίησης, σε πολλές χώρες συνειδητοποιούν ότι οι τάσεις πρέπει να αντιστραφούν για οικονομικούς, κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς λόγους.

Στην εποχή όπου η εργασία μπορεί πλέον να γίνεται και από απόσταση, σε άλλες χώρες – όχι όμως στη δική μας – δίνουν κίνητρα σε πολίτες των χωρών τους για να ζουν και να εργάζονται σε χωριά με μειωμένα κόστη ενοικίων και λογαριασμών. Στην Ελλάδα όμως, η κυβέρνηση κάνει καμπάνιες για την προσέλκυση Γερμανών συνταξιούχων…

Σε κάποιες περιοχές της Ευρώπης βλέπουμε την ανάπτυξη ενεργειακών κοινοτήτων που αποφέρουν κέρδη στους κατοίκους των χωριών.

Αλλού πάλι όπως στην Κίνα βλέπουμε την έντονη προώθηση συνεργατικών σχημάτων με τα αποτελέσματα να είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά. Η εξοικονόμηση στους πόρους και ο εκμοντερνισμός με τη χρήση νέων τεχνολογίων και την εφαρμογή ορθών πρακτικών στις καλλιέργειες οδήγησε μόλις σε 5 χρόνια στην αύξηση των εισοδηματων των κατοίκων στις περιοχές που εφαρμόστηκε άνω του 200%!

Το ίδιο ισχύει και σε μία σειρά άλλες χώρες που έχουν εφαρμοστεί παρεμφερή μοντέλα, όπως στη Σουηδία και στη Γερμανία.

Ακόμα και στην Ιαπωνία η κυβέρνησή δίνει κίνητρα στους πολίτες για να επιστρέψουν στην επαρχια προσφέροντας τους δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Όμως, στην Ελλάδα της κυβέρνηση Μητσοτάκη- και σε αυτές που προηγήθηκαν – κάνουν ότι περνά από το χέρι τους για την ολοκληρωτική ερήμωσή τους.

Δεν κάνουν ακόμα και το πιο βασικό. Δε διασφαλίζουν μια βασική, πολύ βασική υγειονομική περίθαλψη. Η Κορίνα είχε ένα ασήμαντο ατύχημα στη Γαύδο όμως η καθυστέρηση στην περίθαλψή της, αλλά και η έλλειψη βασικών υποδομών και ανθρώπων να τις λειτουργήσουν κόστισε τη ζωή της.

Πεθαίνουν όσοι αγαπούν αυτούς τους ακριτικούς τόπους εξαιτίας της αδιαφορίας της πολιτείας. Μετά τους επισκέπτονται οι πολιτικοί και βγάζουν λόγους για τον ηρωισμό τους.

Αυτή τη Γαύδο θα επισκεφθεί ο πρωθυπουργός της χώρας και σε αυτά τα ζητήματα οφείλει να δώσει απαντήσεις και λύσεις.

Γιατί σήμερα πολλοί αναρωτιούνται αν τελικά το όραμα που έχουν για τη Γαύδο και για την επαρχία οι πολιτικοί της χώρας είναι η ερήμωση ώστε να καρπωθούν την πλούσια και εύφορη ελληνική γη ξένες πολυεθνικές εταιρείες. Αν τελικά τα μόνο που έχουν να προτείνουν είναι η μετατροπή των όμορφων και ιστορικών χωριών μας σε γηροκομεία συνταξιούχων από τις πλούσιες χώρες του Βορρά, τότε ας μας λείπουν οι συμβολισμοί και τα ωραία λόγια…

Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να απαντήσει, μήπως η Γαύδος πρέπει να μείνει χωρίς σχολείο; Και μετά πρέπει να απαντήσει σε ένα δεύτερο ερώτημα; Τελικά, είναι εθνικά συμφέρουσα η ερήμωση που αυτές οι αποφάσεις φέρνουν ή εθνικά ζημιογόνα;

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ