Δύο αυτοκτονίες είχαμε αυτή τη βδομάδα στην Κρήτη. Δεν μας προκαλεί πλέον και τόση εντύπωση. Ο αριθμός των αυτοκτονιών στην Ελλάδα παρουσιάζει σταθερά αυξητικές τάσεις ενώ η Κρήτη είναι πρωταθλήτρια περιφέρεια σε όλη την Ελλάδα στη συχνότητα αυτοκτονιών.
Σύμφωνα με την «Κλίμακα» περισσότεροι από 500 άνθρωποι αυτοκτονούν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, αφήνοντας πίσω τουλάχιστον 5.000 πενθούντες ετησίως. Όπως αναφέρουν, διεθνείς έρευνες και μελέτες, για κάθε μία αυτοκτονία μένουν πίσω τουλάχιστον 5-10 άτομα που πενθούν, βιώνοντας όχι μόνο το συναισθηματικό φορτίο του πένθους αλλά και τις ψυχοκοινωνικές συνέπειες του στίγματος της αυτοκτονίας, ενώ 135 άτομα θεωρείται ότι επηρεάζονται άμεσα από κάθε αυτοκτονία. Ακόμη, στην Ελλάδα δεν έχουμε καταγραφή των μη θανατηφόρων αποπειρών αυτοκτονίας, οι οποίες εκτιμάται ότι είναι σχεδόν 25 φορές περισσότερες των καταγεγραμμένων αυτοκτονιών.
Τα τελευταία επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, όπως αυτά αναλύθηκαν από το Παρατηρητήριο Αυτοκτονιών του Κέντρου Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, σχετικά με τις αιτίες θανάτου στην Ελλάδα υποδεικνύουν αύξηση των αυτοκτονιών, της τάξεως του 8,5%, για το έτος 2017. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των αυτοκτονιών για το 2017 ανήλθε στους 523 θανάτους σε σχέση με το προηγούμενο έτος όπου είχαν καταγραφεί 484. Κατά τα έτη 2010 – 2017 έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 4.000 αυτοκτονίες.
Εκτιμάται ότι στην πραγματικότητα οι αυτοκτονίες είναι πολύ περισσότερες αυτών που καταγράφονται, ενώ δεν υπάρχουν καθόλου στοιχεία για τις μη θανατηφόρες απόπειρες.
Για την Κρήτη τα στοιχεία είναι δραματικά αφού αυτοκτονίες καταγράφονται με μεγάλη συχνότητα. Η Κρήτη εδώ και δύο δεκετίες είναι η πρώτη περιφέρεια σε αυτοκτονίες στην Ελλάδα. Η Κρήτη δεν είναι απλά πρώτη αλλά καταγράφονται διπλάσιες αυτοκτονίες σε σχέση με τον πανελλαδικό μέσο όρο. Πρώτοι νομοί στην Κρήτη σε συχνότητα αυτοκτονιών είναι το Ηράκλειο και μετά τα Χανιά.
Όλα αυτά τα στοιχεία σίγουρα κάτι δείχνουν και θα έπρεπε ήδη να έχουν κινητοποιήσει τις αρχές ώστε να αναγνωριστεί ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα και να αντιμετωπιστεί.
Το βέβαιο είναι ότι υπάρχει σαφής αναφορά στην ιδιαίτερη ιδιοσυγκρασία του κρητικού που λόγω υπερηφάνειας αλλά και εγωισμού αδυνατεί να διαχειριστεί καταστάσεις που τον κάνουν να νιώθει ανεπαρκής ή αποτυχημένος εξαιτίας π.χ οικονομικών προβλημάτων, ανεργίας κλπ.
Επίσης, λαμβάνοντας υπόψη την ιδιοσυγκρασία του Κρητικού, η πολυετής κρίση που βιώνουμε οπωσδήποτε έχει παίξει τον ρόλο της αν και η Κρήτη ήταν από τις περιοχές που άντεξαν τα χρόνια της μεγάλης λιτότητας. Τώρα όμως, με την κρίση του κορωνοϊού, η Κρήτη βρίσκεται στο προσκήνιο των δραματικών οικονομικών συνεπειών από τα μέτρα που έχουν ληφθεί. Η Κρήτη είναι η πρώτη πλέον περιοχή στην Ελλάδα σε ανεργία εκεί που πριν την κρίση του κορωνοϊού ήταν η περιφέρεια με την μικρότερη ανεργία.
Το πρόβλημα με τις αυτοκτονίες στο νησί ήταν πολύ μεγάλο και δε θέλουμε να φανταστούμε τι θα συμβεί το επόμενο διάστημα αν δε ληφθούν σοβαρά μέτρα, πρωτίστως οικονομικής στήριξης των ανθρώπων που βιώνουν τις δραματικές συνέπειες από τα περιοριστικά μέτρα και ταυτόχρονα ισχυροποιώντας τις δομές ψυχικής υγείας για τις αυξημένες ανάγκες που ήδη υπάρχουν και θα αυξηθούν κατά πολύ το επόμενο διάστημα.
Η εταιρεία John Deere, κορυφαίος κατασκευαστής γεωργικών μηχανημάτων, εφαρμόζει πολιτικές που περιορίζουν τους αγρότες από…
Εντός του 2025, πιθανόν κατά τους πρώτους μήνες του έτους, αναμένεται η απόφαση της αμερικανικής…
Στις 27 Ιανουαρίου 2025 στο αμφιθέατρο του Ωδείου Αθηνών θα πραγματοποιηθούν οι απονομές των βραβείων…
Εκδικάστηκε η υπόθεση της ρεθυμνιώτισας, Αγαθής Μαρκοπούλου, η οποία κατηγορούνταν για κλοπή ενός κινητού τηλεφώνου στην Κωνσταντινούπολη…
Βίαιη φραστική - και όχι μόνο - επίθεση που συνοδεύτηκε από αφαίρεση χρημάτων που προέρχονταν…
Σημαντική αλλαγή στο σκηνικό του καιρού προβλέπεται για τις επόμενες ημέρες, με την Εθνική Μετεωρολογική…
This website uses cookies.