Ο θάνατος του Κ. Μανιουδάκης και οι λάθος πληροφορίες σχετικά με το συμβάν οι οποίες διαδόθηκαν σχεδόν από το σύνολο των ΜΜΕ – αφού πρώτα δημοσιεύτηκαν σε κάποια συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης – φέρνει ξανά στο επίκεντρο της συζήτησης την προνομιακή σχέση που έχει διαμορφώσει η αστυνομία με επιλεγμένα ΜΜΕ, στα οποία υπάρχει ροή πληροφόρησης πέραν της επίσημης ενημέρωσης.
Καιρός λοιπόν να ξαναθέσουμε το ζήτημα…
Όποιος έχει πρώτος την πληροφορία έχει την αποκλειστικότητα. Πάντα έτσι ήταν στα ΜΜΕ. Όμως την εποχή των social media, που κυριαρχεί η ταχύτητα διάδοσης της είδησης και η ανάγκη για διαρκή, αδιάκοπη ροή, όποιος δημοσιεύει πρώτος την είδηση καρπώνεται και όλη την προσοχή των χρηστών. Συγκεντρώνει το ενδιαφέρον. Μία πηγή η οποία παράγει διαρκώς ειδήσεις είναι η αστυνομία κι ως εκ τούτου, όποιος καταφέρνει να έχει πληροφόρηση μέσα από την αστυνομία, μπορεί να έχει μια διαρκή ροή από αποκλειστικές ειδήσεις.
Και στην Κρήτη πολλά ΜΜΕ έχουν διαμορφωμένες σχέσεις με αστυνομικούς, που τους προμηθεύουν πληροφορίες για ειδήσεις πριν ακόμα δημοσιευτούν ως δελτία τύπου από την αστυνομία. Έτσι, έχουν αποκλειστικότητες. Έχουν την είδηση πριν αυτή ανακοινωθεί επισήμως.
Από ειδήσεις που αφορούν τροχαία ατυχήματα μέχρι πολύ πιο σοβαρές υποθέσεις, οι πληροφορίες “διαρρέουν” δίνοντας στρατηγικό πλεονέκτημα στα ΜΜΕ που γίνονται αποδέκτες αυτών των διαρροών στη μάχη της ενημέρωσης σε σχέση με άλλα που απέχουν από τη διαμόρφωση τέτοιων σχέσεων κι ως εκ τούτου μένουν εκτός της πληροφόρησης.
Όμως υπάρχει και ο εξής κίνδυνος: Τα ΜΜΕ που λαμβάνουν πληροφόρηση μέσω διαρροών γίνονται φερέφωνα μίας εξουσίας την οποία οφείλουν όχι μόνο να χρησιμοποιούν για να ενημερώνουν τους πολίτες και για να διαδίδουν χρήσιμες πληροφορίες αλλά και να την ελέγχουν.
Γιατί η αποκλειστικότητα δίνεται σε κάποια ΜΜΕ και όχι σε όλα. Και αυτό αποτυπώνει σχέσεις εξάρτησης. Και ποιος διασφαλίζει ότι η πληροφορία που διαδίδεται επιλεκτικά από την αστυνομία είναι η αλήθεια; Στην περίπτωση του Κ. Μανιουδάκη φαίνεται ότι μεγάλο τμήμα του ρεπορτάζ ήταν ψεύτικο και παραπλανητικό.
Το έχουμε ξαναγράψει και παλιότερα. Είναι εξαιρετικά κρίσιμο η αστυνομία να λειτουργεί όσο πιο αξιοκρατικά γίνεται. Η ενημέρωση οφείλει να είναι επίσημη και να μοιράζεται την ίδια ώρα σε όλα τα ΜΜΕ. Για να μη διαμορφώνονται σχέσεις εξάρτησης. Για να διασφαλίζεται η δημοκρατική λειτουργία και η προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών από περιπτώσεις αυθαιρεσίας.
Όμως, αυτό δεν συμβαίνει. Για ποιο λόγο; Σε αυτό θα πρέπει να δώσει μία απάντηση η ίδια η αστυνομία αλλά και οι υπεύθυνοι πολιτικοί για τη λειτουργία της. Άλλωστε, είναι μία πρακτική σε βάθος χρόνου που για να συνεχίζεται προφανώς κάποια σκοπιμότητα υπάρχει.
Σίγουρα πάντως, όχι της ενημέρωσης.
Σημειώση: Να υπενθυμίσουμε ότι το θέμα είχε εγείρει και παλιότερα, στις αρχές της δεκαετίας του ’80 ο εκδότης της εφημερίδας μας Νίκος Αγγελάκης. Μάλιστα, σε συνάντηση που είχε με τον Αστυνομικό Διευθυντή συμφωνήθηκε ότι το σωστό για τη διασφάλιση της ορθής λειτουργίας τόσο της αστυνομίας όσο και των ΜΜΕ είναι να μοιράζεται η πληροφορία την ίδια στιγμή σε όλους. Ο Αστυνομικός Διευθυντής πρότεινε για αυτό τον ρόλο τον Νίκο Αγγελάκη, ρόλο τον οποίο ανέλαβε και εκπλήρωσε με απόλυτη συνέπεια έως ότου η αστυνομία έκρινε ότι δε θα πρέπει να υπάρχει ένας τέτοιος ρόλος. Με ποιο κριτήριο λήφθηκε αυτή η απόφαση; Αυτό, δεν το γνωρίζουμε…
Σε πλήρη ετοιμότητα δηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ενόψει της αυριανής διαδικασίας εκλογής προέδρου (Κυριακή 24 Νοεμβρίου). Σύμφωνα με ανακοίνωση…
Σε πολύ δύσκολη θέση είναι οι κυβερνήσεις των κρατών της ΕΕ που υποστηρίζουν σθεναρά το Ισραήλ, καθώς μετά…
Η 29η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, COP29, που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στην πρωτεύουσα…
Θερμοκρασίες ρεκόρ καταγράφηκαν το φετινό καλοκαίρι στις ελληνικές θάλασσες καθιστώντας το, το πιο ζεστό σε βάθος σαρακονταετίας…
Η βουλευτής Χανίων αποκαλύπτει, σε συνέντευξή της στα «Νέα» και στον Χρήστο Χωμενίδη, το παρασκήνιο…
Αναπάντεχη τροπή πήραν οι τελευταίες προετοιμασίες για έναν γάμο που επρόκειτο να γίνει σήμερα σε…
This website uses cookies.