Categories: ΤΟΠΙΚΑ

Με λαμπρότητα οι εορτασμοί για τα 104 χρόνια από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα | Φωτός

Με κάθε επισημότητα και παρουσία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Ναύαρχου Ευάγγελου Αποσταλάκη, πραγματοποιήθηκαν οι καθιερωμένες εκδηλώσεις για την επέτειο της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα.

Μετά την καθιερωμένη δοξολογία που πραγματοποιήθηκε στον Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων χοροστατούντος του Αρχιεπίσκοπου Κρήτης κ.κ. Ειρηναίου, σε πομπή οι εκπρόσωποι της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του τόπου, οι θρησκευτικές αρχές και οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης κατευθύνθηκαν προς το Φρούριο Φιρκά όπου κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις.

Εκεί, την κεντρική ομιλία έκανε ο δήμαρχος Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας όπου και αναφέρθηκε στα γεγονότα της εποχής και το μύνημά τους σήμερα.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με έπαρση της σημίας από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο κ. Ευάγγελο Αποστολάκη, αλλά και τον τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη, τον Αντιπεριφερειαρχη Χανίων κ. Απόστολο Βουλγαράκη και τον Δήμαρχο Χανίων κ. Τάσο Βάμβουκα.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, σε δηλώσεις του στα μέσα ενημέρωσης είπε:

“Σήμερα είναι μία ημέρα τιμής και μνήμης για τους προγόνους μας που αγωνίστηκαν για την ελευθερία και την Ενωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Είναι όμως και μέρα τιμής και μνήμης για ένα μεγάλο οραματιστή και ρεαλιστή, τον Ελευθέριο Βενιζέλο που έγινε πράξη το όραμα του. Εμείς έχουμε υποχρέωση να μην ξεχνούμε όλους αυτούς που αγωνίστηκαν για την ελευθερία και την Ένωση της Κρήτης μας και να αγωνιζόμαστε ενωμένοι για καλύτερες ημέρες και για την ανάπτυξη του νησιού μας”.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας στο μύνημά του στάθηκε στο τι είχε να μας πει η επέτειος για το σήμερα και την κρίση σημειώνοντας ότι “η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει”:

“Βρισκόμαστε σε έναν ιστορικό τόπο, στο Φρούριο Φιρκά, όπου πριν από 104 χρόνια εδώ σηματοδοτήθηκε η Ένωση της Κρήτης με τη μητέρα Ελλάδα, μετά από πολλούς αγώνες, πολύ αίμα και έπειτα από πολύ επιδέξιες διπλωματικές κινήσεις, τις οποίες προώθησε τότε, πρωτοστατώντας ο Εθνάρχης, Ελευθέριος Βενιζέλος, αυτό το μεγάλο τέκνο της Κρήτης. Ένας άνθρωπος, που μετά από αυτή τη μεγάλη επιτυχία της Ένωσης ανέλαβε τον σημαντικό ρόλο εκσυγχρονισμού του ελληνικού κράτους.

Γι΄ αυτό έχουμε την τιμή να εορτάζουμε, αλλά και το χρέος να θυμόμαστε, να αναστοχαζόμαστε και να φέρνουμε στη θύμηση μας εκείνες τις ιστορικές ημέρες. Να βγάζουμε συμπεράσματα για τη μεγάλη εθνική επιτυχία, που μας δείχνει τον δρόμο για το πώς πρέπει σήμερα να ενεργήσουμε, με αγώνα, με ομοψυχία, αλλά πρώτα από όλα χωρίς λαϊκισμούς, με πολλή σκέψη, σεβόμενοι τη Δημοκρατία, τηρώντας τους κανόνες της και προχωρώντας. Αυτό είναι, που θα βγάλει τη χώρα μας από τη σημερινή κρίση

Να μην ξεχνάμε το εμβατήριο που λέει “Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει και ξανά προς τη δόξα τραβά”

Η ομιλία του Δημάρχου Χανίων για την επέτειο της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα

«Κυρίες και κύριοι,

Εδώ, σήμερα, 104 χρόνια μετά την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, ερχόμαστε σ΄ ένα τακτικό ραντεβού με την Ιστορία, που είναι ο αδιάψευστος μάρτυρας όλων των εποχών και η ίδια η ζωή της μνήμης. Στο ιστορικό Φρούριο του Φιρκά, όπου άλλοτε φυλακίζονταν οι αγωνιστές της ελευθερίας, η Κρήτη γίνεται πια επίσημα Ελλάδα, δικαιώνοντας τον αγώνα και τον πόθο ελευθερίας των Κρητικών.

Υψώνεται η ελληνική σημαία, η πατρίδα διπλασιάζεται κι ο Ελευθέριος Βενιζέλος αναδεικνύεται σε γενάρχη πεπρωμένου κι εθνάρχη και συνισταμένη των προσδοκιών ενός ολόκληρου λαού.

Ο μεγάλος Κρητικός πολιτικός ήξερε καλά ότι η πολιτική κι εθνική ελευθερία συμπίπτουν με την ίδια την πορεία του πολιτισμού ενός έθνους και αυτό τον καθόρισε.

Ο δρόμος προς την Ένωση ήταν υψηλόφρων, μακρύς και δύσκολος, ματωμένος, βασανιστικός, επαναστατικός, με ανηφόρες και κατηφόρες, με θυσίες αλλά κυρίως οραματικός και καθόλου ουτοπικός.

Η Κρήτη, λόγω της στρατηγικής της θέσης, αποτελούσε για αιώνες το “μήλο της έριδος” για τους γείτονες και τις Μεγάλες Δυνάμεις. Ενετοί και Τούρκοι την κατείχαν αλλά οι Κρητικοί αμφισβητούσαν κι εναντιώνονταν ακατάλυτα, αδιάλειπτα και σθεναρά σ΄ αυτή την κατοχή.

Αυτό αποδεικνύει η αρχή, η διάρκεια και η συνέχεια του Αγώνα.

Η επανάσταση του Δασκαλογιάννη το 1770, η επανάσταση του 1821, το πρωτόκολλο του Λονδίνου στα 1830 με τη δημιουργία ανεξάρτητου ελληνικού κράτους με περιορισμένη έκταση χωρίς την Κρήτη, είναι η αρχή.

Γεννιέται έτσι το κρητικό ζήτημα, που θα απασχολήσει για 80 χρόνια την ελληνική, ευρωπαϊκή και διεθνή διπλωματία.

Κι ακολουθούν οι επαναστάσεις του 1883, του 1841, του 1851, η μεγάλη επανάσταση του 1866 – 1869 με το ολοκαύτωμα του Αρκαδίου, η επανάσταση του 1878. Σημαντική στο 1878 η Σύμβαση της Χαλέπας, που εισάγει διοικητικές μεταρρυθμίσεις, που δεν τηρήθηκαν με συνέπεια. Του 1889, η μεταπολιτευτική του 1896-96 κι αυτή του 1897. Και μετά από τόσες θυσίες και ποταμούς αίματος οι Μεγάλες Δυνάμεις παραχωρούν το καθεστώς της Αυτόνομης Κρητικής Πολιτείας.

Τα βάσανα των Κρητικών όμως δεν τελειώνουν. Ο πρίγκιπας Γεώργιος γίνεται ο Ύπατος Αρμοστής των Δυνάμεων στο νησί, στάσιμο το κρητικό ζήτημα.

Συγκρούεται με τον Βενιζέλο και η επανάσταση στο Θέρισο θα τον κάνει να εγκαταλείψει την Κρήτη.

Στα 1909 ο Βενιζέλος αναγνωρίζεται πια ως ηγέτης με πανελλήνια εμβέλεια και προχωράει με ταχύτατα βήματα στον εκσυγχρονισμό του ελληνικού κράτους. Ένας ονειροπόλος πραγματοποιός με υγιή αντίληψη του πατριωτισμού, πέρα από τη φτήνια του λαϊκισμού, τολμάει και δημιουργεί, νομοθετεί και στήνει κράτος.

Συγκρούεται ακόμα και με συναγωνιστές του, έχει στόχο και απαρέγκλιτη πορεία για την επίτευξη του, είναι πείσμων, χειριστικός, ευφυής και διορατικός. Κυρίως όμως είναι ανένδοτος. Στέλνει το Δραγούμη ως Γενικό Διοικητή του νησιού. Οι Βαλκανικοί πόλεμοι του 1912-13 μας οδηγούν στο πλευρό των νικητών και η χώρα διπλασιάζεται, αυξάνεται ο πληθυσμός της κατά 80% και η Κρήτη ενσωματώνεται στην Ελλάδα.

Στα 1913 η Ένωση είναι γεγονός και η ελευθερία η διεκδικημένη από αιώνες είναι η δικαίωση για τους αγωνιστές Κρητικούς, για το Βενιζέλο, για όσους έδωσαν τη ζωή τους μέχρι την τελική νίκη.

Το τέλος του κρητικού ζητήματος σήμανε οριστικά.

Κι ο Ελευθέριος Βενιζέλος με μια καρμική σχέση με την ελευθερία – το λέει και το όνομά του – ολοκληρώνει ένα όραμα ζωής, με το τέλος του κρητικού αλυτρωτισμού – δεμένος με το χώμα της Κρήτης, που τον γέννησε κι ολοκληρώνεται πια ένας ανένδοτος και τόσο δίκαιος αγώνας, το κρητικό ζήτημα επιλύεται κι αυτή η Μεγάλη Πατρίδα αποτελεί μια αδιάψευστη κι αναπόδραστη πραγματικότητα.

Αυτές οι στιγμές είναι από τις ευτυχέστερες της εθνικής Ιστορίας, γιατί το εθνικό πεπρωμένο και το θέλω ενός λαού συναντιέται μ΄ ένα μοναδικό και ευφυές πολιτικό υποκείμενο με μια προσωπικότητα με ιδιαίτερο εθνότυπο, που ήξερε καλά τη μεθοδική διπλωματία, την τακτική των ασφαλών συμμαχιών, τη σπουδαιότητα της δυναμικής ρήξης σε συνδυασμό με την ιστορική συγκυρία και την επίμονη άσκηση στο δίκιο και στην ελευθερία.

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος από νωρίς γνώριζε ότι “η αισιοδοξία είναι γνώρισμα των δυνατών” και οι εθνικές και πολιτικές του επιλογές το απέδειξαν έμπρακτα κι έτσι αναγνωρίστηκε ως δημιουργός ιστορίας με κορυφαίες και καθοριστικές για τον εθνικό βίο στιγμές.

Σ΄ ένα πολιτικό σκηνικό τότε, που δέσποζαν πανευρωπαϊκά κορυφαίες πολιτικές φυσιογνωμίες, ο Ελευθέριος Βενιζέλος είναι σπουδαίος, μοναδικός κι όπως γράφει ο Στέλιος Ράμφος: “Είναι γενάρχης πεπρωμένων, προϊόν επαναστάσεως στο Γουδί (1909) και ρεύμα πολιτικό, το οποίο προσπάθησε ή έθεσε με όρους εφικτούς το ζήτημα του εκσυγχρονισμού της κοινωνίας μας”.

Η Κρήτη αίμα και χώμα του, η Κρήτη μήτρα, η Κρήτη ελεύθερη και ελληνική, η Κρήτη μέσα του!

Αυτό ένιωθε κι αυτό ονειρεύτηκε κι αυτό πραγματοποίησε ο Εθνάρχης, προσηλωμένος και μεθοδικός, οραματιστής και θαρραλέος, σεβόμενος τους αγωνιστές προγόνους, το υπέρ – νόημα του κρητικού αγώνα και στηριγμένος στη δύσκολη εντολή της απελευθέρωσης από τον ξένο δυνάστη.

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος πολύπλοκος και συναρπαστικός, με μια διευρυμένη πολιτική συνείδηση, Κρητικός, Έλληνας και Ευρωπαίος, ανάστησε μια πατρίδα.

Αυτός της ιστορίας και του μύθου μέσα σ΄ ένα περιβάλλον δομικών συγκρούσεων και αναδιάταξης του διεθνούς συστήματος θα προχωρήσει στην ανασυγκρότηση και στον εκσυγχρονισμό του ελληνικού κράτους με μια πολύπτυχη, πολυσύνθετη, καινοτόμα και παρεμβατική πολιτική σύνολη και θεμελιακή.

Μνημονεύουμε σήμερα την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα ως πειστικό άλμα της ελληνικής Ιστορίας, ως απόδοση δικαιοσύνης μέσα στο ιστορικό γίγνεσθαι, ως αρχή εκδημοκρατισμού, ανάπτυξης κι ελευθερίας για το νησί μας.

Το σύνθημα “Ένωση ή θάνατος” επιτυγχάνεται επώδυνα αλλά ουσιαστικά και με θετικές συνέπειες για τον εθνικό κορμό.

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος ένα κράμα πολεμιστή και διανοούμενου, οραματιστή και ρεαλιστή, νηφάλιου διπλωμάτη και εκρηκτικού Κρητικού, υλοποίησε την εθνική επέκταση, κυριαρχία και ενότητα ως ώριμο αίτημα της ιστορικής αναγκαιότητας, εκφράζοντας τους πόθους του κρητικού λαού.

Δεν υπολόγιζε το πολιτικό κόστος και κινήθηκε πολιτικά έξω από τις γραμμές του λαϊκισμού. Στο πλευρό των νικητών πια η Ελλάδα με το τέλος των Βαλκανικών Πολέμων προχώρησε στην ενσωμάτωση της Μεγαλονήσου.

Η 1η Δεκεμβρίου αποτελεί μέρα ευγνωμοσύνης και τιμής για όσους αφιέρωσαν ή και θυσίασαν τη ζωή τους, μέρα προβληματισμού, αναστοχασμού, επαναλαμβανόμενη απόπειρα κατανόησης της σπουδαιότητας του γεγονότος και της προβολής του στο σήμερα, ευκαιρία διαλόγου με την ιστορία, που εξελίσσεται διαρκώς. Αναζητάμε μια σύγχρονη Αναγέννηση, με μεγάλες πράξεις, συνεννόηση, εθνική αξιοπρέπεια και πολιτική συνέπεια με βήματα προόδου, στηριγμένη στην ηθική της πολιτικής, που επιτάσσει δημοκρατία, ελευθερία, πατριωτισμό, κοινωνική δικαιοσύνη, ειρήνη και αλληλεγγύη.

 

Ζούμε σ΄ ένα ιδιαίτερο, βασανισμένο, ένδοξο κι αδούλωτο τόπο, με βαριά ιστορία.

Εμείς σήμερα εδώ με χρέος και οφειλή μέγιστη.

Και τα λόγια του Νίκου Καζαντζάκη πάντα επίκαιρα ας μας θυμίζουν αυτό που μας αναλογεί:

“Ν΄ αντικρίζουμε πρόσωπο με πρόσωπο τη θεά εκείνη, που δεν κάνει χατίρια και δεν κάθεται στα πόδια κανενός, την αγέλαστη και αδάκρυτη θεά, την ευθύνη”.

Σημειώνεται ότι οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα, κορυφώνονται σήμερα το απόγευμα, στις 7 μ.μ., στο Εθνικό Ίδρυμα «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» στις εγκαταστάσεις του στην Χαλέπα.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αναφορά στην επέτειο και παραστασιακό δρώμενο με τίτλο «Στιγμές από την 1η Δεκεμβρίου του 1913» από μαθητές του 2ου Γυμνασίου και Λυκείου Ελευθερίου Βενιζέλου.

Η εκδήλωση θα κλείσει με τις αναγορεύσεις της Ανώνυμης Ναυτιλιακής Εταιρείας Κρήτης (ΑΝΕΚ), της Οικογένειας Κακατσάκη και του Γεωργίου Κασαπάκη σε εταίρους του Ιδρύματος.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Ομιλία Δ. Κουτσούμπα στα Χανιά με αναφορές στη γεωπολιτική ένταση, τις βάσεις της Σούδας, τον ΒΟΑΚ και την εργασιακή εκμετάλλευση | Φωτορεπορτάζ

Το βράδυ του Σαββάτου, 23 Νοεμβρίου, ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης…

11 hours ago

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Αναλυτικές οδηγίες για την κάλπη – Τα εκλογικά κέντρα στο νομό Χανίων – 3 ευρώ το αντίτιμο

Σε πλήρη ετοιμότητα δηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ενόψει της αυριανής διαδικασίας εκλογής προέδρου (Κυριακή 24 Νοεμβρίου). Σύμφωνα με ανακοίνωση…

14 hours ago

Μπορέλ: «Οι κυβερνήσεις της ΕΕ δεν μπορούν να επιλέγουν αν θα εφαρμόζουν ή όχι τα εντάλματα σύλληψης του ΔΠΔ»

Σε πολύ δύσκολη θέση είναι οι κυβερνήσεις των κρατών της ΕΕ που υποστηρίζουν σθεναρά το Ισραήλ, καθώς μετά…

15 hours ago

Χάος στην COP29: Δεκάδες χώρες αποχώρησαν πριν τη συμφωνία – Τι συνέβη

Η 29η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, COP29, που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στην πρωτεύουσα…

15 hours ago

Θερμοκρασίες ρεκόρ φέτος στις θάλασσες – Επηρεάστηκε και το Νότιο Κρητικό Πέλαγος

Θερμοκρασίες ρεκόρ καταγράφηκαν το φετινό καλοκαίρι στις ελληνικές θάλασσες καθιστώντας το, το πιο ζεστό σε βάθος σαρακονταετίας…

15 hours ago

Ντ. Μπακογιάννη: Αν ο Σαμαράς ψήφιζε το πρώτο Μνημόνιο, θα βγαίναμε πέντε χρόνια νωρίτερα

Η βουλευτής Χανίων αποκαλύπτει, σε συνέντευξή της στα «Νέα» και στον Χρήστο Χωμενίδη, το παρασκήνιο…

16 hours ago

This website uses cookies.