Categories: ΕΛΛΑΔΑ

Με μαραθώνια δημοκρατική διαδικασία, ενστάσεις και σκεπτικισμό, εγκρίθηκε με 5 «κατά» και 5 «λευκά» η συμφωνία από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ

Με μεγάλη πλειοψηφία που όμως δεν καταγράφηκε, καθώς η διαδικασία χαρακτηρίστηκε «ενδεικτική», πέρασε στη ψηφοφορία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, η συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές για τη λίστα των μεταρρυθμίσεων.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες πέντε βουλευτές ψήφισαν «κατά» και πέντε «λευκό». Το γεγονός της αποστασιοποίησης όμως δεν προβληματίζει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ καθώς η στάση του στη σημερινή – κλειστή – διαδικασία δεν προδιαθέτει για την στάση που θα κρατήσουν κατά την ψηφοφορία για τη συμφωνία όταν αυτή έλθει στη Βουλή.

Χαρακτηριστικά, υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή όταν ρωτήθηκε αν προβληματίζεται, απάντησε «οχι καθόλου» και μάλιστα είπε πως «και η Μερκελ έχει 60 αντάρτες Βουλευτές και ένα ιστορικό στέλεχος που απειλεί με αποχώρηση».

Σε κάθε περίπτωση, με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση «καλύπτει» τα όποια εσωτερικά της ζητήματα και διαφωνίες και προχωρά στο επόμενο βήμα που είναι η εξειδίκευση και η εφαρμογή με συγκεκριμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες της συμφωνίας.

Στην συνεδρίαση, η οποία έγινε πίσω από κλειστές πόρτες και διήρκεσε πάνω από 10 ώρες, τοποθετήθηκαν όλοι οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος για τις εξελίξεις, με την κριτική να κυμαίνεται σε χαμηλούς τόνους.

Ενστάσεις και σκεπτικισμός

Nωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να είπε στους βουλευτές «θέλω να ξέρω αν συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τη συμφωνία. Αν κάποιος διαφωνεί και έχει πρόθεση να καταψηφίσει να το πει τώρα» χωρίς να διατυπώνεται κάποια ένσταση.

Αρκετά είναι, πάντως, τα στελέχη που εξέφρασαν προβληματισμό και σκεπτικισμό για το περιεχόμενο της συμφωνίας, όπως ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι δεν υπήρχε ενημέρωση-συζήτηση για τους χειρισμούς της κυβέρνησης πριν τη διεξαγωγή των Eurogroup, καθώς επίσης για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων τόνισε ότι δεν είναι καλή η συμφωνία αφού «υπάρχουν σημεία που δεν θυμίζουν τη γλώσσα της δική μας αλλά των δανειστών» όμως τώρα «πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά».

Ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, είπε: «Το συμπέρασμα είναι ότι η διπλωματία μας απέδωσε στη σύνοδο κορυφής και τα Γιούρογκρουπ και στην ουσία την κρίση την απεύχονται και οι εταίροι μας. Η συμφωνία μάς δίνει κάθε δυνατότητα να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας και χρειάζεται αποφασιστικότητα και αρραγές μέτωπο. Η ρήξη δεν είναι αυτοσκοπός για την κυβέρνηση, σκοπός είναι η καλύτερη συμφωνία για την Ελλάδα και τον λαό».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε ότι «στην ουσία, αυτό που έχουμε πετύχει ως τώρα, είναι να καταφέρουμε να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση και από εδώ και πέρα θα κρινόμαστε από την αποτελεσματικότητά μας στη διακυβέρνηση και αυτό είναι που θα ενισχύσει και τη διαπραγματευτική μας δύναμη για το επόμενο διάστημα».

newpost.gr

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Αποσύρεται η παρουσιάστρια της Νορβηγίας από την Eurovision – «Λευτεριά στην Παλαιστίνη» φώναξε μέσω Instagram

Η περσινή εκπρόσωπος της Νορβηγίας, Alessandra Mele, ανακοίνωσε πως δεν θα εμφανιστεί στον τελικό της…

12 hours ago

Ο Γάλλος σταρ σταματά την πρόβα της Eurovision σε διαμαρτυρία στο Ισραήλ – 15.000 διαδηλώνουν έξω από τον χώρο της εκδήλωσης

Ο Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision βρίσκεται σε αναταραχή μετά από μια σειρά σημαντικών κρίσεων που…

13 hours ago

Ανδρουλάκης από Αρκαλοχώρι: «Ζητώ εμπιστοσύνη για να αγωνιστούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο για καλύτερη ζωή»

Το Αρκαλοχώρι επισκέφθηκε το πρωί του Σαββάτου ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης σε περιοδεία του…

13 hours ago

Εβραίος επιζών του Ολοκαυτώματος: Η γενοκτονία του Ισραήλ στη Γάζα δεν γίνεται στο όνομά μου! | Βίντεο

Ένα συγκλονιστικό βίντεο με έναν από τους τελευταίους εν ζωή εβραίους επιζώντες του Ολοκαυτώματος Stephen…

13 hours ago

Eurovision 2024: Ελλάδα, Ελβετία, Ιρλανδία δεν παρουσιάστηκαν στην παρέλαση των σημαιών!

Σε μια είδηση κυριολεκτικά της τελευταίας στιγμής από την Eurovision 2024 η ολλανδική De Telegraaf αναφέρει ότι η Ελλάδα, η Ιρλανδία και…

14 hours ago

Eurovision 2024: Ανάρτηση-ντροπή της Ισραηλινής τραγουδίστριας – Γελά και κοροϊδεύει τον πόλεμο στην Παλαιστίνη

Την ώρα που η EBU τάσσεται ξεκάθαρα κατά του αντιησραηλινού κύματος που έχει «σαρώσει» τη…

14 hours ago

This website uses cookies.