Ο Δήμος Χανίων συμμετέχει στην πανελλήνια δράση ευαισθητοποίησης για την επιληψία με σύνθημα «Δώσε το ΣΤΙΓΜΑ σου, μην ΣΤΙΓΜΑΤΙΖΕΙΣ!», μια πρωτοβουλία της Ελληνικής Εθνικής Ένωσης κατά της Επιληψίας (Ε.Ε.Ε.Ε.) και του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου κατά της Επιληψίας (Π.Ε.Σ.Ε.).
Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Επιληψίας, το βράδυ της Δευτέρας 12 Φεβρουαρίου 2024, ο Φάρος στο Ενετικό Λιμάνι Χανίων καθώς και ο Χώρος Πολλαπλών Δραστηριοτήτων “Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης” θα φωταγωγηθούν συμβολικά με μωβ χρώμα, το οποίο έχει καθιερωθεί ως χαρακτηριστικό της διεθνούς εκστρατείας ευαισθητοποίησης για την επιληψία.
Στη δράση θα συμμετέχουν και άλλοι Δήμοι και φορείς της χώρας, φωταγωγώντας Δημαρχεία και κτίρια ανά την Ελλάδα.
Ο Δήμος Χανίων, μέσω της συμμετοχής του στη σημαντική αυτή πρωτοβουλία, στέλνει μηνύματα ευαισθητοποίησης της κοινωνίας, καταπολέμησης και εξάλειψης των διακρίσεων και του στιγματισμού.
Παράλληλα, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας δημιουργήθηκε animation spot για τις πρώτες βοήθειες στο σχολείο, σε περίπτωση εμφάνισης επεισοδίου επιληψίας από μαθητή. To εν λόγω spot θα διανεμηθεί στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης της χώρας, προκειμένου να προβληθεί στους μαθητές. Σημαντική θα είναι και η συμβολή των πολιτών στη σημαντική αυτή πανελλήνια δράση. Μέσω Facebook, Twitter και Instagram και χρησιμοποιώντας το hashtag #greeceforepilepsy μπορούν στείλουν το δικό τους μήνυμα, κοινοποιώντας τη δική τους ιστορία ή φωτογραφία.
Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Επιληψίας, αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, ώστε τα άτομα με επιληψία να αποτελούν ισότιμα μέλη του κοινωνικού συνόλου με ίσα δικαιώματα στην εργασία, στη διασκέδαση και σε κάθε άλλη έκφραση της ζωής τους.
Η συχνότητα της επιληψίας είναι περίπου 0,8% του γενικού πληθυσμού. Πάνω από 65 εκατομμύρια έχουν επιληψία παγκοσμίως και περίπου έξι εκατομμύρια στην Ευρώπη. Ποσοστό 85% ζει στις αναπτυσσόμενες σε σύγκριση με τις ανεπτυγμένες χώρες, κυρίως λόγω της αυξημένης συχνότητας εγκεφαλικών τραυματισμών και της πλημμελούς υγειονομικής φροντίδας. Στην Ελλάδα, περισσότερα από 80.000 άτομα έχουν επιληψία, 20.000 περίπου είναι παιδιά.