ΕΛΛΑΔΑ

Σλαβικό παραδοσιακό ή δημιουργημένο κατά τα πρώτα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία το «μην παραχαράσσετε την ιστορία»;

Έγινε το τραγούδι των απανταχού «Μακεδονομάχων». Έγινε εμβατήριο στα συλλαλητήρια κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών. Έγινε viral στο διαδίκτυο. Διασκευάστηκε μάλιστα σε κάθε πιθανή εκδοχή.

Το «Μην παραχαράσσετε την ιστορία» έγινε πραγματικά ένας ύμνος για όσους υπερασπίζονται ότι «η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική». Όμως, υπάρχουν αμφιβολίες για το κατά πόσο είναι ελληνικό.

Σήμερα, κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο μία έκδοση η οποία είναι σλάβικη. Μάλιστα, υπάρχει εδώ και κάποια χρόνια ανερτημένη στο διαδίκτυο.

Το σλάβικο κομμάτι λέγεται “Φοίνιξ” και το συγκρότημα που το ερμηνεύει είναι οι Arhevarius and Voran ενώ φαίνεται ότι χρησιμοποιείται από Σλάβους εθνικιστές.

Στην Ελλάδα ως δημιουργός του, εμφανίστηκε σε διάφορα μέσα η γιατρός και θεατρική συγγραφέας Μαριγώ Μπούρη, η οποία είχε μιλήσει για το τραγούδι πριν από μερικούς μήνες και είχε πει ότι γράφτηκε κατά τη διάρκεια των πρώτων συλλαλητηρίων για την Μακεδονία πριν από τριάντα χρόνια .

«Το τραγούδι αυτό το έγραψα 19 χρόνων, περίπου, ήταν πάλι επίκαιρο θέμα το Μακεδονικό, στην κατασκήνωση Πρώτης Φλώρινας. Η έμπνευση ήτανε του Μητροπολίτη τότε Φλωρίνης Αυγουστίνου Καντιώτη που ως Ακρίτης μητροπολίτης είχε καταλάβει τις διαθέσεις των γειτόνων! Είχε γίνει τότε και το συλλαλητήριο του 1992 με την Μελίνα Μερκούρη όπου το αίτημα ήταν από τότε μην παραχαράζετε την ιστορία!  Διατράνωνε με τη δύναμη της ψυχής του  ότι η Μακεδονία ήταν είναι και θα είναι ελληνική και αυτός και οι υπόλοιποι μεγάλοι πολιτικοί τότε πώς τα καταφέραμε να πάρουμε μία παράταση μέχρι σήμερα!»

Αν και ψάξαμε να βρούμε ποιες είναι οι ρίζες του κομματιού και αν είναι πράγματι παραδοσιακό σλαβικό κομμάτι, δεν μπορέσαμε να βρούμε κάποια στοιχεία ενώ στο youtube υπάρχει μόνο η συγκεκριμένη έκδοση με ημερομηνία 2015. Όμως, δε μπορούμε να επαληθεύσουμε ότι και το κομμάτι γράφτηκε πράγματι πριν 30 χρόνια κατά τη διάρκεια των πρώτων συλλαλητηρίων για τη Μακεδονία αν και σίγουρα υπήρχε πριν το 2019 αφού βρήκαμε ότι το κομμάτι τραγουδιόταν από σχολική χορωδία το 2012.

Η ελληνικό έκδοση που τραγουδούν μαθητές από το 2012:

Η ελληνική έκδοση που αναρτήθηκε το 2019:

Και η σλάβικη, η οποία είχε αναρτηθεί στο διαδίκτυο ήδη από το 2015:

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Το νέο ΔΣ της Ένωσης Λιμενικών Κρήτης

Στις 20 Νοεμβρίου 2024 πραγματοποιήθηκαν οι αρχαιρεσίες της Ένωσης Λιμενικών Κρήτης, οδηγώντας στη συγκρότηση του…

15 mins ago

Επετειακή εκδήλωση εορτασμού 40 χρόνων λειτουργίας Σχολής Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης

Από την έναρξη της λειτουργίας της το 1984, έχει επιδείξει πλούσιο έργο στην εκπαίδευση νέων…

17 mins ago

ΣΥΡΙΖΑ Χανίων: Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η συμμετοχή στις εκλογές στα Χανιά

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η χθεσινή εσωκομματική διαδικασία της εκλογής προέδρου. Η μεγάλη και δυναμική…

24 mins ago

Επιστημονική Εκδήλωση για τον Σακχαρώδη Διαβήτη στο Νοσοκομείο Χανίων

Μια σημαντική επιστημονική εκδήλωση για τον Σακχαρώδη Διαβήτη θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου 2024,…

25 mins ago

«Η αρχόντισσα του Ακρωτηρίου»: Παρουσίαση του νέου βιβλίου της Ζοέλ Λοπινό στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων

Το νέο βιβλίο της Ζοέλ Λοπινό «Η αρχόντισσα του Ακρωτηρίου» θα έχει την ευκαιρία να…

27 mins ago

This website uses cookies.