Έκδοση Ιεράς Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου
Του Παπά Στυλ. Θεοδωρογλάκη
Ευχαριστίες επίσης, εξίσου θερμές και πολλές για την πρωτοβουλία της έκδοσης του λευκώματος και για την απόδοση τιμής στο μεγάλο Ειρηναίο, για τον οποίο ότι κι αν ειπωθεί κι ότι κι αν γραφεί σχετικά με το πρόσωπο και το έργο του είναι το «έλαττον» μροστά στο «μείζω» της διακονίας του τόσο στη Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου, όσο και στη Μητρόπολη Γερμανίας.
Η προσφορά του πράγματι είναι πελώρια όχι μόνο στα στενά όρια των Ιερών Μητροπόλεων που διακόνησε αλλά και ευρύτερα στον κόσμο και κατεξοχήν στην περιοχή των Χανίων και της Κρήτης, με τα ιδρύματα Αγία Σοφία και Ελευθέριος Βενιζέλος τα οποία αναντίλεκτα έχουν την πατρότητά Του καθώς και με τη δημιουργία της ΑΝΕΚ.
Επίσης, η προβολή της Ορθοδοξίας και της Κρήτης που επιχειρείται για πρώτη φορά με την Ορθόδοξη Ακαδημία, που όχι μόνο είναι έργο του αλλά και λειτούργησε για σαράντα έτη κάτω από τη στιβαρή και εμπνευσμένη καθοδήγησή του, φυσικά και μαζί με εκλεκτούς συνεργάτες του που επίσης ο ίδιος εξέλεξε.
Σεβασμιώτατε Άγιε Κισάμου και Σελίνου, υποκλινόμαστε ενώπιον Σας και κατασπαζόμαστε την δεξιάν Σας γιατί τιμάτε με το εν λόγω λεύκωμα τον άνθρωπό μας, τον δάσκαλό μας, τον πατέρας μας, τον πνευματικό μας, μας τιμάτε όλους, μας σκλαβώνετε όλους.
Είστε πράγματι Σεις ο άξιος και τιμημένος και δεν έχετε μόνον περίσσια τιμή αλλά και γνωρίζετε να τη μοιράζετε γύρω σας κοντά και μακριά σας.
Καμαρώνουμε επίσης την ίδια την έκδοση στην οποία με ιδιαίτερη διάκριση και προσοχή βάλατε μπροστά την εικόνα και αφήσατε πίσω το λόγο. Πράγματι μιλεί η εικόνα στο λεύκωμα. Οι φωτογραφίες μιλούν, συγκινούν και ανακαλούν στην επικαιρότητα το παρελθόν, μεγάλα και θαυμαστά πρόσωπα και πράγματα.
Θυμούμαστε τον οραματιστή Επίσκοπο, που κρύβοντας τον ήλιο με το χέρι του κοίταζε με τα μάτια του μακριά προς τη δύση ή την ανατολή και πέρα απ’ αυτά τα όρια αναζητούσε το βάθος και το εύρος του ορίζοντα προσπαθώντας να ανιχνεύσει όχι μόνο τη φύση αλλά και το υπερφύσιν, και χρησιμοποιούσε τα αισθητά για να γνωρίσει και να προσεγγίσει τα υπεραισθητά και έδειχνε από τη γη ως να ερευνούσε τον ουρανό.
Δε ξεχνούμε το σοφό δάσκαλο Ειρηναίο το διαλεκτικό τον άνθρωπο της καταλλαγής, της συμφιλίωσης και της αγάπης το δάσκαλο που ενέπνεε, κατεύθυνε και οδηγούσε στις ψηλές κορφές μάρτυρες ομολογητές όλων των αιώνων και όλων των εποχών.
Μιλούσε επίσης για τους μεγάλους της ανθρωπότητας από το Σωκράτη, τον Αριστοτέλη και τον Πλάτωνα, ως τους μεγάλους δασκάλους της Εκκλησίας και τους εθνεγέρτες Κοσμά τον Αιτωλό, Μακρυγιάννη, Παπαδιαμάντη, όπως μιλούσε για τους μεγάλους πολιτικούς και κοινωνιολόγους δικούς μας και ξένους.
Συχνές και πυκνές ήταν επίσης οι αναφορές του στους παππούδες, τις γιαγιάδες, τα ήθη, τις παραδόσεις, τις ομορφιές και τον πολιτισμό της Κρήτης.
Ειρηναίος, είναι όνομα συνώνυμο με τον άνθρωπο του λαού, που με τα απλά και απέριττα ράσα και άμφιά του, με τα διπλοσολιασμένα παπούτσια του, πάντοτε όμως καθαρός, φωτεινός, φωτισμένος, φωτόλουστος, ολόλαμπρος, γελαστός και πρόσχαρος, στις λειτουργίες του και στις άλλες πυκνές και συχνές κοινωνικές του αναστροφές.
Θαυμαστός και ευλογημένος ο Επίσκοπος Ειρηναίος για το ελεύθερο πνεύμα του και το αδούλωτο φρόνημά του. Από τα χρόνια της κατοχής και κάτω από τη χιτλερική μπότα κηρύσσει από τον Ιερό Καθεδρικό Ναό των Χανίων ως λαϊκός ιεροκήρυκας την ανάσταση και την απελευθέρωση της Κρήτης και της πατρίδας μας.
Φυγαδεύεται μέσα από το ναό με τη συνδρομή μιας ευσεβούς γυναίκας της μακαριστής Αικατερίνης Ανδρουλιδάκη, αποφεύγει τη σύλληψη από τους γκεσταπίτες οι οποίοι είχαν αποκλείσει τις πόρτες του Ναού, καταφεύγει στα Λευκά Όρη και σώζεται.
Θαυμαστός και ευλογημένος ο Επίσκοπος Ειρηναίος που από τη Ροτόντα της Επισκοπής Κισάμου στα χρόνια της χούντας και ενώπιον των εκπροσώπων της αλλά και χιλιάδων προσκυνητών κάλεσε το Μαρτυρικό Επίσκοπο της Κισάμου Μελχισεδέκ από τον πλάτανο της Σπλάντζιας που κρέμεται από το 1821 να δει και ν’ ακούσει τους στεναγμούς του ποιμνίου του και των συμπολιτών του που στενάζουν κάτω από τη δυναστεία του ανελεύθερου καθεστώτος της δικτατορίας των Συνταγματαρχών.
Ηρωικός και γενναίος ο Επίσκοπός μας με το τολμηρό διάγγελμά του για την 25η Μαρτίου το οποίο ανέγνωσε και αναμεταδόθηκε από την Ντοιτσεβέλε την 23η Μαρτίου του 1973 και με το οποίο καταδίκαζε δημόσια το δικτατορικό καθεστώς της Ελλάδας από την πρωτεύουσα της Γερμανίας, Βόννη.
Μέσα στο αδύνατο και ισχνό σαρκίο του κρύβει πάντοτε μια γενναία ψυχή, ένα ακατανίκητο φρόνημα και μια μεγάλη καρδιά. Γλυκύτατος, μελιστάλακτος, χρυσολογότατος γίνεται από το λαό απόλυτα αποδεκτός ως ο άνθρωπος του Θεού. Μμιλούσε με όλους, μικρούς και μεγάλους, χαιρετούσε όλους χωρίς καμμιά διάκριση, δικούς μας και ξένους.
Ανοικτός προς όλους και όλες, κατευθύνει ευαγγελικά και κηρύσσει λειτουργικά «Ιησούν εσταυρωμένον, Θεού σοφίαν και Θεού δύναμιν».
Ο λόγος του είναι πάντοτε σαγηνευτικός, μαγευτικός και όταν μιλούσε στις Εκκλησίες το εκκλησίασμα δεν κουράζονταν αλλά και σε άλλες ώρες σε κάθε περίσταση και όταν ορμήνευγε ιερείς και λαϊκούς ακόμα και όταν παρατηρούσε κληρικούς για κάποιες πράξεις ή παραλείψεις των, ο λόγος του ήταν πάντοτε πειστικός και δεν άφηνε κανένα περιθώριο για τριβές, εντάσεις, στενοχώριες.
Σεβασμιώτατε Άγιε Κισάμου και Σελίνου,
Χαιρόμαστε το λεύκωμα για το μεγάλο Ειρηναίο και ως προς το σχήμα και ως προς τη μορφή και προπάντων για το περιεχόμενό του. Είναι θεοπρεπέστατον.
Χαιρόμαστε επίσης τη λειτουργία του μουσείου Ειρηναίος που στεγάζεται στο Επικοπείο Σας και λειτουργεί με την ευχή και την ευλογία Σας.
Χαιρόμαστε τέλος και όλες τις άλλες εκδόσεις που αφορούν το πρόσωπο και το έργο του Ειρηναίου. Καλά και ευλογημένα όλα. Ευλογημένα από του νυν και έως του αιώνος, καθώς και ό,τι άλλο ακολουθήσει απ’ όπου αλλού.
Όμως επειδή γνωρίζουμε ότι η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης εξακολουθεί να καταγράφει το όνομα του Γέροντα Ειρηναίου ως ενεργού μέλους της Συνόδου υποθέτουμε τιμής ένεκεν, αλλά και με όλο μας το σεβασμό προς τα πρόσωπα όλων των σεπτών Ιεραρχών της Εκκλησίας της Κρήτης με την ευκαιρία αυτή παρακαλούμε:
Α) Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης να τιμήσει δημόσια σε παγκρήτιο επίπεδο τον γέροντα Ειρηναίο με όποιο τρόπο οι ίδιοι οι Ιεράρχες αποφασίσουν, και
Β) Η ίδια η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης να ζητήσει από το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο να τιμήσει και εκείνο τον γέροντα Επίσκοπο Ειρηναίο.
Μάλιστα, η όποια τιμή ήθελε αποφασιστεί από το Οικουμενικό Πατριαρχείο να την μεταφέρει στην Κρήτη ο σεπτός Προκαθήμενος της Πρωτοθρόνου Εκκλησίας, ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.
Οφείλουμε να γνωρίζουμε όλοι μας ότι κάθε τιμή στο γέροντα Ειρηναίο είτε από την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας της Κρήτης είτε από το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, δεν ικανοποιεί μόνο το κοινό αίσθημα του ευσεβή λαού μας, συμβάλλει κατεξοχήν για την εκκλησιαστική και κοινωνική συνοχή των Κρητών, αμβλύνει και εξαλείφει τον συγκρητισμό και ταυτόχρονα ισχυροποιεί τους δεσμούς της Εκκλησίας της Κρήτης και των πιστών της με το Σεπτό μας κέντρο, το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, την Μητέρα Εκκλησία.
Η Ελλάδα ψηφίστηκε ως η πιο όμορφη χώρα στον κόσμο για το 2024, σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα των US News…
Η OpenAI, η μητρική εταιρεία του ChatGPT, έκανε νέα βήματα σήμερα στην πορεία της να…
Η προγραμματισμένη εκδήλωση "Νύχτα των Ευχών" που είχε προγραμματιστεί για το Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2024…
Η σορός που εντοπίστηκε στις 23 Δεκεμβρίου στην παραλία Αγίου Ιωάννη στη Γαύδο μεταφέρθηκε τελικά…
Έληξε η διαμαρτυρία που είχε ξεκινήσει από ομάδα κρατουμένων στο Κλειστό Κατάστημα Κράτησης «ΚΡΗΤΗ 1»…
Δεν έχουν τέλος οι αναταραχές στις φυλακές Αγυιάς στην Κρήτη, όπου εδώ και τρεις μέρες,…
This website uses cookies.