Με κάλεσμα στον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά στον αρχηγό του, Αλέξη Τσίπρα, να υπερψηφίσει την αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ, συνέδευσε ο πρωθυπουργός την ομιλία του στη Βουλή.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο κλείσιμο της ομιλίας του, αφού υπενθύμισε περιστάσεις που η αντιπολίτευση καταψήφισε νομοσχέδια σημαντικά για την εξωτερική πολιτική της χώρας (ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία, Rafale, κ.λπ.), κάλεσε τον Α. Τσίπρα να μην προσθέσει «στο γκρίζο κατάλογο των λαθών σας άλλο ένα».
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «φοβάμαι ότι και πάλι ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελέσει εθνική εξαίρεση σε μια εξέλιξη που αναβαθμίζει χώρα», απέρριψε ως «ανοησίες» τους ισχυρισμούς περί «εκχώρησης της ανεξαρτησίας», μέσω της συμφωνίας και είπε χαρακτηριστικά ότι «η δημαγωγία είναι ο εύκολος δρόμος, ενώ ο πατριωτισμός της ευθύνης απαιτεί υπευθυνότητα», ζητώντας, παράλληλα, ένα «πλαίσιο στοιχειώδους συναντίληψης στην εξωτερική πολιτική».
Μάλιστα, κάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει αν θεωρεί επωφελή για τα συμφέροντα της χώρας την παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ στη Θράκη, υπογραμμίζοντας, παράλληλα, ότι η Αλεξανδρουπολη, μέσω της συμφωνίας γίνεται περιοχή ενεργειακού ενδιαφέροντος, υπερπολύτιμη για το ΝΑΤΟ, τα Βαλκάνια και την ανατολική Ευρώπη, αλλά και τονίζοντας ότι η συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ υπηρετεί πολύπλευρα τα συμφέροντα της χώρας, αναβαθμίζοντας τη θέση της στα Βαλκάνια και τη ΝΑ Ευρώπη.
Ο πρωθυπουργός στάθηκε σε τρία σημεία της συμφωνίας τα οποία κατά τον ίδιο την κάνουν ιδιαίτερα σημαντική για τη χώρα:
● Κατ’ αρχάς, είπε ότι είναι σημαντική γιατί περιλαμβάνει ρητή δέσμευση ότι η αμερικανική παρουσία θα έχει ευρύ ορίζοντα, η συμφωνία θα ανανεώνεται ανανέωση ανά πενταετία, και οι αμερικανικές δυνάμεις ενισχύουν το αποτύπωμά τους Ελλάδα, με δικό τους προϋπολογισμό, δίνοντας προστιθέμενη αξία τόσο στις Ένοπλες Δυνάμεις όσο και στις τοπικές αγορές.
● Σε δεύτερο επίπεδο, σημείωσε ότι η συμφωνία διευρύνεται όχι μόνο στο χρόνο αλλά και στο χώρο, καθώς αμερικανικές δυνάμεις εγκαθίστανται σε ακόμα τέσσερα σημεία της χώρας, πάντα υπό ελληνική διοίκηση, επισημαίνοντας ιδιαίτερα την παρουσία των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη, όπου κατασκευάζεται η νέα πλατφόρμα LNG.
● Τρίτον, τόνισε ότι στο προοίμιο της συμφωνίας ξεκαθαρίζεται η αμοιβαία προστασία της εδαφικής ακεραιότητας έναντι κάθε απειλής, ακόμα και ένοπλης επίθεσης, επισημαίνοντας ότι το ίδιο αναφέρει και η επιστολή του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος προσθέτει και την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιώματων σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι κανένα κράτος δεν μπορεί να είναι μόνο σε παγκόσμιο περιβάλλον που συνεχώς αναδιαμορφώνεται, πολύ περισσότερο όταν συνορεύει με «αστάθμητους» γείτονες, προσθέτοντας ότι η ουδετερότητα γίνεται επικίνδυνη μοναχικότητα, και η δήθεν ανεξάρτητη πολιτική οδηγεί σε εξάρτηση από τετελεσμένα που δημιουργούν άλλοι.
«Το λέμε καθαρά, είμαστε με τη συμμαχία της Δύσης, αναπόσπαστο μέρος Ευρώπης και συνδιαμορφωτής της εξέλιξής της», υπογράμμισε ο Κ. Μητσοτάκης, συνδέοντας τα παραπάνω με την ξεκάθαρη στάση της κυβέρνησης υπέρ της Ουκρανίας.
Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «είμαστε ανοιχτοί σε θετικές προσεγγίσεις, αλλά απόλυτα κλειστοί σε διεκδικήσεις», υποστηρίζοντας ότι υπό αυτό το πρίσμα είναι διπλά χρήσιμο το πρωτόκολλο με ΗΠΑ. Σε μια πιο έμμεση αναφορά του, μάλιστα, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «η παρουσία μας στις συμμαχίες είναι δυναμική, είμαστε δεδομένοι φίλοι για να έχουμε αν χρειαστεί δεδομένη στήριξη» από τους συμμάχους της χώρας.
Συνεχίζοντας την κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «δεν υπάρχει πρόοδος και ευημερία χωρίς ασφάλεια και ελευθερία», και προσέθεσε ότι η αμυντική πολιτική συνοδεύει σταθερά την διπλωματία, αναφερόμενος στο εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας (Rafale, Belh@rra σε προνομιακή τιμή, Romeo) και μιλώντας για «διορθώσεις μετά από μια δεκαετία αδράνεια». Στο πλαίσιο αυτό κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι ως κυβέρνηση το μόνο πρόγραμμα που προώθησε ήταν αυτό των 500 εκατ. ευρώ για «αναπαλαίωση αεροσκαφών 50 ετών που ακόμα δεν πετάνε», ασκώντας δριμεία κριτική στην θητεία του Πάνου Καμμένου στο υπουργείο Άμυνας.
Σε γενικότερο επίπεδο, ο Κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι η Ελλάδα μεγάλωσε επί των ημερών αυτής της κυβέρνησης (12 μίλια στο Ιόνιο, θαλάσσιες ζώνες με Ιταλία και Αίγυπτο, ενεργειακή γέφυρα, συμφωνίες με αραβικό κόσμο, αμυντική συμφωνία με Γαλλία), τονίζοντας, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση απέδειξε και τον κοινωνικό προσανατολισμό της (43 δισ ευρώ για την οικονομία στην πανδημία, μείωση φόρων, μείωση ΕΝΦΙΑ, επιδότηση λογαριασμών, «εθνικό σχέδιο» για την αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας κ.λπ.). Μάλιστα, επανέλαβε ότι «όποιος λέει ότι έχει το μαγικό ραβδί για να επιστρέψουν οι τιμές του ρεύματος στα επίπεδα του 2020, λέει ψέματα».
Σκληρή επίθεση στον Τσίπρα στη δευτερολογία
Με δριμεία επίθεση τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ συνόδευσε τη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός, απαντώντας στην ομιλία Τσίπρα επί της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας-ΗΠΑ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα για αφόρητη υποκρισία σημειώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση γρήγορα ξέχασε τις πορείες στην πρεσβεία και αγκάλιασε τις ΗΠΑ ως στρατηγικό εταίρο, ενώ ανέφερε δηλώσεις του πρώην πρέσβη των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος δήλωνε έκπληκτος από την άρνηση υπερψήφισής της από τον ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι η αναγέννηση των σχέσεων Ελλάδας-ΗΠΑ άρχισε επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ.
Επίσης, υπενθύμισε ότι κατά την επίσκεψη Τσίπρα στην Ουάσινγκτον και τη συνάντησή του με τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο Α. Τσίπρας για τη Σούδα είχε επισημάνει ότι έχει ιδιαίτερη γεωστρατηγική σημασία και ότι πρέπει να αναβαθμιστεί. Ωστόσο, κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν είπε λέξη τότε για το γεγονός ότι η Τουρκία θα αποκτούσε μαχητικά F-35 -τα χαρακτήρισε ως «υπερόπλο»- αλλάζοντας τις ισορροπίες στην περιοχή.
Για το ζήτημα των τουρκικών F-16, είπε ότι αφορά ένα διαδικαστικό αίτημα προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για αναβάθμιση κάποιων συστημάτων, επισημαίνοντας ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από το Κογκρέσο το οποίο μέχρι στιγμής αρνήθηκε να συζητήσει πώληση νέων οπλικών συστημάτων στην Τουρκία.
Ο Κ. Μητσοτάκης, σχολιάζοντας τη φράση «προκεχωρημένο φυλάκιο» για την Ελλάδα, είπε ότι πρόκειται για γεωγραφική διαπίστωση, η οποία δίνει πλεονεκτήματα και υποχρεώσεις και υπογραμμίζοντας την ανάγκη προσαρμογής στη γεωγραφία. Για την αποστολή αμυντικού υλικού στην Ουκρανία, σημείωσε ότι αν δεν γινόταν, τότε η Ελλάδα θα έμενε απομονωμένη στην Ευρώπη.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση επιδίωξε η διάρκεια της συμφωνίας να είναι πενταετής, ώστε οι ΗΠΑ να ενθαρρυνθούν για περισσότερες επενδύσεις και ζήτησε να μάθει αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα την καταγγγείλει αν γίνει κυβέρνηση.
«Εθνικά ανορθόγραφος»
Κλείνοντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός -αφού ξεκαθάρισε ότι η διάρκεια της συμφωνίας είναι πενταετής- είπε προς τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα ήταν «ευχής έργον αν επαναξιολογούσατε τη στάση σας και επανερχόσασταν στη στάση σας όταν ήσασταν κυβέρνηση», ισχυριζόμενος ότι «μεταμορφώνεστε προς το χειρότερο ως αντιπολίτευση, δείξτε υπευθυνότητα, μην είστε εθνικά ανορθόγραφος».
Σαφές μήνυμα στην Αθήνα στέλνει η Μόσχα σχετικά με την παραχώρηση ρωσικών οπλικών συστημάτων σε…
Απαντήσεις για τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά αλλά και για την κριτική που ασκήθηκε στην κυβέρνηση έδωσε…
Τον τρόπο που έχουν επηρεάσει οι τελευταίες εξελίξεις το πολιτικό σκηνικό της χώρας αποτυπώνει η δημοσκόπηση της…
Του Μιχάλη Κατσανεβάκη * Αμέσως μετά την Συμφωνία της Βάρκιζας (12/2/1945) συνήλθε στην Κρήτη η…
«Στην τριετία 2023-2025 η Ελλάδα θα έχει σωρευτική ανάπτυξη 6,9% και η ευρωζώνη 2,5%». Τάδε…
Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών αποφάσισε τη διακοπή, αντί για αναβολή, στη δίκη της υπόθεσης…
This website uses cookies.