Μήνυμα στήριξης στις ακριτικές περιοχές της χώρας έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Γαύδο, όπου παρακολούθησε την τελετή αγιασμού των υδάτων, ανήμερα των Θεοφανίων.
O Κ. Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη χάραξης μιας στρατηγικής προστασίας του περιβάλλοντος και ήπιας ανάπτυξης, ενώ εξέφρασε το προσωπικό του ενδιαφέρον, ως πρωθυπουργός και ως Χανιώτης.
Ταυτόχρονα, έστειλε μήνυμα ειρηνικής συνύπαρξης: «Η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις για το πώς θα διεκδικήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Δυτικά της Γαύδου έχουν αρχίσει έρευνες για την ύπαρξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Καλώ τα γειτονικά κράτη να προσέλθουν σε γόνιμη διαπραγμάτευση με την Ελλάδα. Όπως το κάναμε με την Αίγυπτο, μπορούμε να το κάνουμε και με τη Λιβύη».
Από εκεί, τόνισε την ανάγκη χάραξης μιας στρατηγικής προστασίας του περιβάλλοντος και ήπιας ανάπτυξης, ενώ εξέφρασε και το προσωπικό του ενδιαφέρον, ως Πρωθυπουργός και ως Χανιώτης.
Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε το στρατιωτικό φυλάκιο της Γαύδου, στο οποίο υπηρετούν οκτώ στρατιώτες, ξεναγήθηκε στους χώρους του φυλακίου και στη μουσειακή έκθεση που βρίσκεται στην είσοδο του Φάρου, συνομίλησε και αντάλλαξε ευχές για το νέο έτος με τους στρατιώτες.
Τελευταίος σταθμός της επίσκεψης του Πρωθυπουργού ήταν το χωριό Άμπελος, όπου είχε την ευκαιρία να συναντήσει, να ανταλλάξει ευχές και να συζητήσει με την κυρία Χριστίνη, μία εκ των γηραιότερων μόνιμων κατοίκων του νησιού.
Τον Κυριάκο Μητσοτάκη συνόδευσαν κατά την επίσκεψή του στο νησί ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης και οι βουλευτές Χανίων της ΝΔ, Μανούσος Βολουδάκης και Βασίλης Διγαλάκης.
Σημειώνουμε ότι παρέμβαση προς τον πρωθυπουργό έκανε η μητέρα δύο παιδιών γυμνασίου η οποία ζήτησε να λειτουργήσει το σχολείο ενώ έγγραφο με 7 επείγουσες ανάγκες του νησιού παρέδωσε στον κ. Μητσοτάκη ο γιατρός του νησιού.
Από την πλευρά της η Δήμαρχος κ. Λίλιαν Στεφανάκη στην σύντομα ομιλία της μίλησε για την ανάγκη προστασίας της σπάνιας ομορφιάς φυσικού περιβάλλοντος του νησιού.
Στην επίσκεψη του πρωθυπουργό στη Γαύδο συνόδευσαν οι βουλευτές Χανίων Μανούσος Βολουδάκης και Βασίλης Διγαλάκης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής.
Στη Γαύδο έχει να βρεθεί πρωθυπουργός από το 1996, όταν την είχε επισκεφθεί ο Κώστας Σημίτης, ενώ ο κ. Μητσοτάκης θα είναι μόλις ο δεύτερος πρωθυπουργός ιστορικά που επισκέπτεται το νησί.
Πρόκειται για τη δεύτερη επίσκεψη πρωθυπουργού στο νησί μετά το 1996, όταν το επισκέφτηκε ο Κώστας Σημίτης.
Υπενθυμίζεται πως το 2021 είχε βρεθεί στη Γαύδο για τα Θεοφάνεια και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Αναλυτικά η τοποθέτηση του πρωθυπουργού
«Κυρία Δήμαρχε, κύριες και κύριοι,
Με πολύ μεγάλη χαρά βρίσκομαι, σήμερα, αυτή την σπουδαία μέρα για την Ορθοδοξία εδώ, μαζί σας, στην Γαύδο στο νοτιότερο σημείο, όχι απλά της Ελλάδος αλλά και ολόκληρης της ηπείρου μας, της Ευρώπης.
Βρίσκομαι εδώ σήμερα για να στείλω δυο μηνύματα: Το πρώτο μήνυμα αφορά την προσήλωση της κυβέρνησής μας στη στήριξη όλων των ακριτικών περιοχών της πατρίδας μας.
Έχω πει πολλές φορές ότι για εμάς δεν υπάρχουν Έλληνες δύο ταχυτήτων. Και οι συμπολίτες μας, οι λίγοι, που επιλέγουν να ζήσουν στα ακριτικά μέρη της πατρίδας μας -όπως εδώ στη Γαύδο- αξίζουν ξεχωριστής μέριμνας και ξεχωριστής φροντίδας και προστασίας.
Ξέρω, κυρία Δήμαρχε, ότι δεν είναι εύκολη η ζωή εδώ στη Γαύδο. Και οι Γαυδιώτισσες και οι Γαυδιώτες που επιλέγουν να παραμείνουν εδώ έχουν να αντιμετωπίσουν μεγάλες δυσκολίες. Και έχουμε μια υποχρέωση και εμείς να στηρίξουμε το Δήμο σας και μέσα από την Περιφέρεια αλλά και μέσα από την κεντρική Κυβέρνηση, έτσι ώστε τα λίγα, μικρά για εμάς αλλά για μεγάλα για εσάς, να μπορούν να γίνουν πράξη και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής σε αυτόν τον σπάνιας ομορφιάς τόπο.
Αναφερθήκατε και σωστά, στην ανάγκη διαφύλαξης της φυσικής και περιβαλλοντικής ομορφιάς του νησιού. Και έχετε απολύτως δίκιο. Η Γαύδος είναι ένα ξεχωριστό οικοσύστημα, προστατευμένη, και έτσι πρέπει να παραμείνει. Και χρέος μας είναι να χαράξουμε έναν δρόμο αρμονικής ήπιας ανάπτυξης σε συνδυασμό με την προστασία του περιβάλλοντος.
Αυτός θα είναι ο λόγος για τον οποίο θα έρχονται περισσότεροι επισκέπτες στο νησί σας και οι όποιες οικονομικές δραστηριότητες, όπως η κτηνοτροφία, η οποία εδώ είναι παρούσα εδώ και χιλιάδες χρόνια, πρέπει και αυτή να γίνεται με έναν τέτοιο τρόπο, ώστε να σέβεται το περιβάλλον αλλά ταυτόχρονα να διαφυλάσσει και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τόπου.
Θέλω να γνωρίζετε ότι σε αυτή την προσπάθειά σας θα είμαστε αρωγοί και μέσω της κεντρικής Κυβέρνησης και μέσα από τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας, αλλά και μέσα από το δικό μου προσωπικό ενδιαφέρον. Διότι ως Πρωθυπουργός αλλά και ως Χανιώτης, θεωρώ ότι έχω μια ιδιαίτερη υποχρέωση απέναντι στη Γαύδο, να σκύψω πάνω στα προβλήματά σας και να σας βοηθήσω με όποιον τρόπο μπορώ, να κάνω τη ζωή σας πιο εύκολη εδώ στο νησί σας.
Το δεύτερο μήνυμα το οποίο θέλω να στείλω εδώ από την Γαύδο, είναι ευρύτερο. Βρισκόμαστε, όπως είπα, στο νοτιότερο σημείο της Ευρώπης, στο Λιβυκό πέλαγος. Εδώ η ελληνική σημαία κυματίζει στη Μεσόγειο, έναν τόπο ο οποίος πρέπει να είναι τόπος ειρηνικής συνύπαρξης για όλες τις χώρες της Μεσογείου.
Θέλω να επαναλάβω εδώ από τη Γαύδο ότι η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις για το πώς θα ασκήσει την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
Έχουμε αποδείξει ότι είμαστε δύναμη ειρήνης, αλλά ταυτόχρονα είμαστε και μια δύναμη αυτοπεποίθησης. Γνωρίζουμε ότι με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο μπορούμε να λύνουμε τις όποιες διαφορές μας ειρηνικά. Το έχουμε εξάλλου αποδείξει οριοθετώντας Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη με την Αίγυπτο και με την Ιταλία. Γνωρίζουμε, επίσης, ότι αυτός είναι ο δρόμος στον οποίο πρέπει να πορευτούμε προκειμένου να επιλύσουμε και τις όποιες άλλες διαφορές έχουμε με τους γείτονές μας.
Εδώ, δυτικά από την Γαύδο, έχουν ξεκινήσει -επί δικής μας Κυβέρνησης, μετά από πολλά χρόνια καθυστέρησης- για πρώτη φορά, έρευνες για να διαπιστώσουμε αν υπάρχουν κοιτάσματα φυσικού αερίου τα οποία η Ελληνική Δημοκρατία μπορεί να αξιοποιήσει.
Καλώ και εδώ, από την Γαύδο, όλα τα γειτονικά κράτη της Ελλάδος και αναφέρομαι συγκεκριμένα στη Λιβύη, να προσέλθουν σε μια γόνιμη και ουσιαστική διαπραγμάτευση με την πατρίδα μας, έτσι ώστε να μπορέσουμε να οριοθετήσουμε Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες με τους γεωγραφικούς μας γείτονες. Όπως το κάναμε με την Αίγυπτο, μπορούμε να το κάνουμε και με τη Λιβύη, από τη στιγμή που θα προκύψει στη γείτονα χώρα μια κυβέρνηση η οποία θα έχει την εξουσιοδότηση να συνάψει τέτοιες διεθνείς συμφωνίες.
Με αυτό τον τρόπο, λοιπόν, και σε αυτό το δρόμο θα κινηθούμε και θα πορευτούμε ως δύναμη ειρήνης αλλά και αυτοπεποίθησης, δύναμη σταθερότητας σε μια περιοχή όπως η Ανατολική Μεσόγειος, η οποία αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη γεωπολιτική σημασία.
Θέλω και πάλι, κυρία Δήμαρχε, να ευχηθώ σε όλους τους κατοίκους του νησιού, ειδικά στους μόνιμους κατοίκους, αυτούς που επιλέγουν να περάσουν εδώ όχι μόνο το όμορφο καλοκαίρι αλλά και τον δύσκολο χειμώνα, χρόνια πολλά.
Χρόνια πολλά, επίσης, σε όλες τις Ελληνίδες, σε όλους τους Έλληνες, απανταχού γης, σε αυτή τη σπουδαία μέρα για την Ορθοδοξία μας.
Να είστε καλά και εύχομαι να μου δοθεί η ευκαιρία και πάλι να σας επισκεφτώ σύντομα. Δεν θα πρέπει να μεσολαβούν 26 χρόνια προκειμένου να επισκέπτεται ένας Πρωθυπουργός οποιαδήποτε περιοχή της πατρίδας μας.
Να είστε καλά.
Χρόνια Πολλά!».
Με καιρό που θυμίζει άνοιξη αποχαιρέτησε το 2024 τα Χανιά, δίνοντας την ευκαιρία σε ντόπιους…
Κανείς δεν ήθελε να πιστέψει στο Ρέθυμνο ότι είναι αλήθεια η απώλεια του Μιχαήλ-Αλέξανδρου Μπιλανάκη!…
Οι απαράδεκτες ελλείψεις στον τομέα των προνοιακών δομών, για τους ηλικιωμένους ανθρώπους, που δεν έχουν οικογενειακό περιβάλλον για να τους…
«Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς καλεί τους ψηφοφόρους να μην αφήσουν τους ιδιοκτήτες των καναλιών κοινωνικής…
Με την έλευση του νέου έτους, έρχονται οι αργίες και αρκετά τριήμερα που μπορούν οι εργαζόμενοι να τα εκμεταλλευτούν…
Παρέχεις την εργασία σου. Και αντί να πληρωθείς γι’ αυτό, πληρώνεις! Πως γίνεται αυτό; Είναι…
This website uses cookies.