Έμφαση στη σημασία της ελληνογαλλικής αμυντικής συμφωνίας τόσο για την αμυντική θωράκιση της χώρας, αλλά και για ευρύτερα την ευρωπαϊκή άμυνα έδωσε στην πρωτολογία του ο πρωθυπουργός.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε πολλές περιπτώσεις χαρακτήρισε την συμφωνία ως ιστορική, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για την πρώτη διευρωπαϊκή συμφωνία η οποία προβλέπει ένοπλη συνδρομή και τονίζοντας ότι αποτελεί ασπίδα από απειλές που προέρχονται από χώρες που τύποις είναι συμμαχοί μας.
Προβολή σταθερότητας και ειρήνης
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η συμφωνία αποτελεί προβολή σταθερότητας και ειρήνης, αλλά και ένα διμερές υπόδειγμα δράσης και υποστήριξε ότι οι πολίτες αντιλαμβάνονται την τεράστια σημασία της, ενώ ανέφερε με νόημα ότι «το προπολεμικό δίλημμα ψωμί ή κανόνια δεν ισχύει, η Ελλάδα χρειάζεται, μπορεί και θα τα έχει και τα δύο».
Αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης συνολικά για την αμυντική ενίσχυση της χώρας, λέγοντας για τις φρεγάτες Belharra ότι με την αγορά τους η χώρα αποκτά πλοία επιφανείας αντάξια των καπετάνιων της για τα 40 επόμενα χρόνια, προσθέτοντας επίσης, τα μαχητικά Rafale, τα ελικόπτερα Romeo και άλλα οπλικά συστήματα.
Φρεγάτες: Καλύτερη τιμή
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις διπλωματικές κινήσεις της χώρας (συμφωνίες με Αίγυπτο και Ιταλία για τις θαλάσσιες ζώνες, συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με τα ΗΑΕ, με ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής, επικείμενη επέκταση της αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ), λέγοντας ότι η άμυνα και η διπλωματία αποτελούν της δύο όψεις της αμυντικής ασπίδας.
Ειδικά για τις φρεγάτες, ο Κ. Μητσοτάκης σημείωσε χαρακτηριστικά ότι η θωράκιση της πατρίδας μας αξίζει περισσότερα απ’ όσα κοστίζει και εξήγησε ότι η συγκυρία και οι διαπραγματεύσεις έφεραν τιμή πολύ χαμηλότερη της αρχικής προσφοράς, προσθέτοντας ότι η εξόφληση θα γίνει σε βάθος χρόνου και ότι η παράδοσή τους θα γίνει σε πρωτοφανή χρόνο, καθώς η Ελλάδα θα προηγηθεί της Γαλλίας στην παραλαβή τους.
Οι ενστάσεις του ΣΥΡΙΖΑ
Όσον αφορά στις ενστάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι για το ζήτημα της ΑΟΖ ότι
· εκ των υστέρων δεσμεύσεις δεν μπορούν να προστεθούν σε μια συμφωνία,
· η επικράτεια περιλαμβάνει και θάλασσα και αέρα,
· η συνθήκη βρίσκεται εντός του πλαισίου του Διεθνούς Δικαίου και Δικαίου Θάλασσας
και υπογράμμισε ότι η συμφωνία περιλαμβάνει γενική δέσμευση αμυντικής συνδρομής ανεξάρτητα από τόπο ή αφορμή, προσθέτοντας ότι σε καμία αμυντική συμφωνία δεν γίνεται αναφορά σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.
Από την άλλη, σχετικά με το ζήτημα του Σαχέλ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι στην περιοχή ήδη δραστηριοποιούνται οκτώ ευρωπαϊκές χώρες, από τις οποίες καμία δεν έχει συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με τη Γαλλία, υπενθυμίζοντας ότι η περιοχή θεωρείται ως στρατηγικής σημασίας για την ΕΕ.
Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να αναθεωρήσουν τη στάση τους και να υπερψηφίσουν τη συμφωνία, λέγοντας ότι η κάθε ψήφος αποτελεί ατομική υπογραφή κάτω από τη συμφωνία, και ότι οι «υπογραφές» αυτές θα μείνουν για πάντα στη μνήμη των Ελλήνων και θα αποτελούν κατάλογο εθνικού χρέους για τους ιστορικούς του μέλλοντος, και κλείνοντας με τη δφράση ότι «η ευθύνη είναι βαριά και βαριά είναι και η ετυμηγορία της ιστορίας».
Ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται πως θα ξεκινήσει αμέσως την υλοποίηση των προεκλογικών του δεσμεύσεων, θέτοντας…
Ο Ντόναλντ Τραμπ, Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, ανακοίνωσε την κυκλοφορία του δικού του κρυπτονομίσματος, του…
Όταν η είδηση της απαγόρευσης λειτουργίας του TikTok στις ΗΠΑ άρχισε να “εξασθενεί”, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος…
Της Ιωσηφίνας Γριβέα Ο David Lynch ήθελε να δει τις ζωγραφιές του να κινούνται. Γι’…
Στις εκπομπή «Εξελίξεις Τώρα» του MEGA μίλησε ο δικηγόρος του πατέρα του 22χρονου Παναγιώτη που…
Η Κρήτη ψηφίζεται από τους ταξιδιώτες ως ένας από τους καλύτερους προορισμούς στον κόσμο, για…
This website uses cookies.