18.8 C
Chania
Friday, November 22, 2024

Μητσοτάκης: Η πλειονότητα όσων έρχονται στην Ελλάδα έχει προφίλ οικονομικού μετανάστη και όχι πρόσφυγα

Ημερομηνία:

Τις θέσεις και τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του προσφυγικού/μεταναστευτικού, παρουσίασε στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη με θέμα: «Κατάργηση καταυλισμού Μόριας και εσωτερικών συνόρων».

Εγκαινιάζοντας την «Ώρα του Πρωθυπουργού», ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για την ανάγκη καλύτερης φύλαξης συνόρων, αυστηρότερο, δικαιότερο και ταχύτερο σύστημα ασύλου και επαναπροωθήσεων, ανακούφιση των νησιών μας με καλύτερη διαχείριση και διάχυση στην επικράτεια και ανάδειξή του προβλήματος, ως διεθνές θέμα.

«Το θέμα ήρθε για να μείνει, πιθανότητα να ενταθεί. Γι’ αυτό και χρειάζεται ενότητα, ωριμότητα και σχέδιο. Η Ελλάδα επηρεαζόταν ανέκαθεν από μεγάλα γεγονότα, πέτυχε επειδή ήξερε να τα διαχειριστεί, έτσι θα τα καταφέρει και τώρα», τόνισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος επανέλαβε πως το πρόβλημα σήμερα είναι πρωτίστως μεταναστευτικό. Όπως εξήγησε, το 2015 οι Σύροι που έφευγαν από τις εστίες τους για να γλιτώσουν από τον πόλεμο έφταναν στο 75% των εισερχομένων, ενώ σήμερα είναι μόλις 2 στους 10. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, το 50% είναι Αφγανοί και Πακιστανοί που μετακινούνται οργανωμένα από διακινητές, αλλά και μετανάστες από την υποσαχάρια Αφρική. «Η πλειονότητα όσων μπαίνουν έχουν προφίλ οικονομικού μετανάστη και όχι πρόσφυγα» είπε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας πως το ζήτημα αυτό αντιμετωπίζεται πολύ πιο εύκολα στην αρχή και πριν γιγαντωθεί.

Ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε πως η προηγούμενη κυβέρνηση πυροδότησε το πρόβλημα, είτε από ανικανότητα είτε από ιδεοληψία. Επί 4 χρόνια επέστρεψαν μόλις 1806 άτομα και οι περισσότερες επιστροφές ήταν εθελοντικές. Εμείς παραλάβαμε 69.387 εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου. Επί μια 4ετία απορρίφθηκε μόνο το 22% των ευρωπαϊκών πόρων για να ανέβει στο 35% αμέσως μετά την ανάληψη της νέας κυβέρνησης» επισήμανε, ενώ αναφέρθηκε και στις έρευνες της OLAF για πιθανή διασπάθιση χρήματος.

«Αποτυχημένη ιδεοληπτική πολιτική μηδενικής προστασίας των συνόρων μας, πολιτική χλευασμού κάθε αγωνίας για την κατάσταση που επικρατούσε στον Έβρο και τα νησιά, πολιτική αδράνειας απέναντι στην Ευρώπη, πολιτική υποκρισίας απέναντι στον ανθρώπινο πόνο για κομματικά οφέλη και πολιτική πρωτοφανούς ανεπάρκειας. Ας πάψουν να παριστάνουν τους τιμητές, είναι καιρός για αυτοκριτική. Υπάρχουν τεράστια προβλήματα, που παραλάβαμε» είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως όλα αυτά αρχίζουν και αλλάζουν.

Ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε τις επόμενες 4 κινήσεις που θα κάνει η κυβέρνηση για να βελτιωθεί η κατάσταση. Όπως εξήγησε καθιερώνεται ένα νέο συμπαγές αυστηρό και δίκαιο σύστημα ασύλου για όσους το δικαιούνται, με σεβασμό στα δικαιώματα των αιτούντων και γρήγορες διαδικασίες. «Για πρώτη φορά, η χώρα αποκτά ένα νόμο για τα ζητήματα που αφορούν την προστασία. Η απόφαση για την κωδικοποίηση έχει και έναν ιδιαίτερο συμβολισμό. Βάζουμε τέλος στην αναρχία. Αλλοδαποί που δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες που έχουμε θέσει για αποφάσεις μεταφοράς τους σε άλλες δομές, παραπέμπονται σε διαδικασίες επιστροφής. Επιταχύνουμε τη διαδικασία της διοικητικής και δικαστικής κρίσης διαδικασιών ασύλου. Προτείνουμε κατάλογο ασφαλών χωρών σε συμφωνία με την πρακτική που ακολουθούν όλα τα κράτη» είπε, προσθέτοντας πως στο σύστημα παραμένουν μόνο όσοι πραγματικά επιθυμούν την προστασία και επιδεικνύουν τη δέουσα επιμέλεια.

Η δεύτερη κίνηση, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, έχει να κάνει, μεταξύ άλλων, με τη στενή συνεργασία των δομών του κράτους με το σύστημα Υγείας και Πρόνοιας και με την Παιδεία. «Όλα τα παιδιά πρέπει να πηγαίνουν σχολείο. Όσοι γονείς το αρνούνται, θα έχουν διοικητικές κυρώσεις. Μέσα στο 2020, 40 χιλιάδες θα μεταφερθούν σε περιφέρειες και 16 χιλιάδες σε προγράμματα απασχόλησης» τόνισε, επισημαίνοντας πως πρώτη φορά η Ελλάδα υπέβαλε εμπρόθεσμα σχέδιο στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Παράλληλα, ανακοίνωσε πως μεταβάλλεται το πλαίσιο συνεργασίας με τις ΜΚΟ, ώστε να ξεχωρίσει η ήρα από το στάρι, με πιστοποίηση, έλεγχο και λογοδοσία.

Η τρίτη κίνηση έχει να κάνει με τη θωράκιση της χώρας, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μιλά για περισσότερα παρατηρητήρια και εντατικοποίηση των ελέγχων στον Έβρο. Παράλληλα, ενισχύονται οι δυνάμεις του λιμενικού, ενώ προσλαμβάνονται 400 υπάλληλοι στις υπηρεσίες ασύλου, ρυθμίζονται άμεσα παλιές υποθέσεις, δημιουργούνται κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα, για όσους δεν δικαιούνται άσυλο. Στόχος, όπως είπε, είναι οι επαναπροωθήσεις στην Τουρκία μέσα στο 2020 να φτάσουν στις 10 χιλιάδες.

Θέτοντας ως προτεραιότητα την ανακούφιση των νησιών, ο πρωθυπουργός τόνισε πως πάνω από 20 χιλιάδες θα μετακινηθούν σε 10 περιφέρειες της χώρας. «Θα φροντίσουμε η εγκατάσταση να είναι σε σοβαρές υποδομές και αξιοπρεπείς» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η τέταρτη κίνηση έχει να κάνει με τη διεθνοποίηση του ζητήματος, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τονίζει πως μετά την παρέμβασή του στον ΟΗΕ θα θέσει το θέμα και στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. «Το μεταναστευτικό είναι θέμα ευρωπαϊκής κλίμακας, για να περιοριστεί μόνο στα δικά μας σύνορα. Απαιτεί συνολική ευρωπαϊκή αντιμετώπιση» υπογράμμισε, τονίζοντας πάντως πως πολλές χώρες της Ευρώπης δεν έχουν δείξει την αλληλεγγύη που θα έπρεπε. «Σε αυτούς τους αρχηγούς λέω πως ως πρωθυπουργός θα θέσω το ζήτημα, ώστε να υπάρχουν κυρώσεις σε όσους δεν συμμετέχουν σε δίκαιη κατανομή προσφύγων. Είναι υποκριτικό αυτό που γίνεται. Δεν μπορεί να δέχεσαι τα οφέλη της Σένγκεν και να μην παίρνεις 1000-2000 πρόσφυγες στη χώρα σου» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός, από το βήμα της Βουλής, έστειλε μήνυμα και στην Τουρκία τονίζοντας πως θα πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν γίνεται να εκβιάζει την ΕΕ. «Η ΕΕ είναι εδώ για να συνεννοηθεί με την Τουρκία για το ζήτημα αυτό. Ασκούμε πίεση για να επικαιροποιηθεί η συμφωνία, να αναγνωρίσει η Τουρκία επιστροφές και από την ενδοχώρα. Η Τουρκία οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της και να ελέγξει τις ροές στο Αιγαίο. Δεν επιτρέπεται να δίνει την εντύπωση ότι εκμεταλλεύεται το θέμα αυτό για τις δικές της επιδιώξεις» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Βαρουφάκης: Πρέπει ως χώρα να ντρεπόμαστε για αυτά που συμβαίνουν στη Μόρια

«Το ερώτημα το οποίο σας κατέθεσα έχει ως θεμέλιο λίθο τη φράση πες μου “πως συμπεριφέρεσαι στον κατατρεγμένο να σου πως ποιος είσαι, ως άτομο ως χώρα”. Είμαι σίγουρος ότι συμφωνείτε ότι πρέπει, ως χώρα, να ντρεπόμαστε, για αυτά που συμβαίνουν στη Μόρια, γενικά για το πως συμπεριφερόμαστε στο μεταναστευτικό», είπε από την πλευρά ο πρόεδρος της ΚΟ του ΜέΡΑ 25, Γιάνης Βαρουφάκης αναπτύσσοντας την επίκαιρη ερώτησή του προς τον πρωθυπουργό.

«Είμαι σίγουρος ότι συμφωνείτε ότι πυρκαγιές, όπως αυτή που στοίχισε τη ζωή συνανθρώπων μας, είναι αναπόφευκτες, όταν στοιβάζεις χιλιάδες ανθρώπους υπό άθλιες συνθήκες διαβίωσης. Καταυλισμοί όπως αυτός στη Μόρια δεν συνάδουν με τις αρχές ενός πολιτισμένου φιλελεύθερου κράτους. Κανένα κράτος δικαίου δεν μπορεί να κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια όταν χιλιάδες συνάνθρωποί μας ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν, για πέμπτη συνεχή χρονιά, τον αδυσώπητο στρατηγό χειμώνα, ανυπεράσπιστοι απέναντι στο κρύο και στη βροχή. Έλληνες κάτοικοι της Λέσβου συνεχίζουν να υπομένουν τη γειτνίαση, καθώς και την ταύτιση του τόπου τους στα μάτια της διεθνούς κοινής γνώμης, με καταυλισμούς- στρατόπεδα συγκέντρωσης που δεν συνάδουν ή που καταστρατηγούν βασικά ανθρώπινα δικαιώματα», είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης και κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει: «Σας ερωτώ κύριε πρωθυπουργέ, ποια η διαφορά της δικής σας πολιτικής, από εκείνη της προηγούμενης κυβέρνησης, η οποία εντάχθηκε πλήρως στη λογική του Συμφώνου Μέρκελ – Ερντογάν που είχε φιλοσοφία την κανονικοποίηση των κακουχιών των μεταναστών ως μέσο αποτροπής έλευσης και άλλων μεταναστών, δηλαδή πρόληψη μέσω αποτροπής; Προτίθεστε να κλείσετε τη Μόρια; Πότε επιτέλους η πολιτεία θα προβεί στο αυτονόητο βήμα της δημιουργίας πολλών μικρών δομών, ανά την επικράτεια, ώστε οι οικογένειες των μεταναστών να ενταχθούν στις τοπικές κοινωνίες με όφελος τόσο για τις κοινωνίες όσο και για τους ίδιους; Ή τελικά η Μόρια θα είναι η βάση του υποδείγματος το οποίο θα κλωνοποιηθεί στην υπόλοιπη Ελλάδα με τείχη και φράχτες;».

«Εάν εμείς αγκαλιάσουμε τα παιδιά και τα εγγόνια των μεταναστών και δεν τα κλείνουμε σε φράχτες και Μόριες, θα γίνουν οι καλύτεροι Έλληνες, οι καλύτεροι πρεσβευτές της Ελλάδας, τις επόμενες δεκαετίες»

«Λέμε όχι στη δαιμονοποίηση των μεταναστών, ως μέσο αποτροπής των μεταναστευτικών ροών», ανέφερε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος, σχολιάζοντας τις βασικές κατευθύνσεις της πολιτικής για το μεταναστευτικό ζήτημα, όπως τις παρουσίασε σήμερα στη Βουλή ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε «περισσότερο ανήσυχος».

Είχε προηγηθεί η αναφορά του πρωθυπουργού ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι μεταναστευτικό και όχι προσφυγικό.

«Κληρονομήσατε μια κατάσταση, η οποία είναι απαράδεκτη. Αλλά θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι αποφεύγοντας να απαντήσετε στο ειδικό ερώτημα που έθεσα, ενισχύσατε τους φόβους μας, ότι αυτό που αντιμετωπίζουμε τώρα είναι η συνέχεια της πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης, ενισχυμένης μάλιστα προς τη λάθος κατεύθυνση», σημείωσε ο κ. Βαρουφάκης και επανέφερε το ερώτημα εάν θα κλείσει η Μόρια και πώς θα αντιμετωπιστεί ο χειμώνας για τους ανυπεράσπιστους ανθρώπους που βρίσκονται εκεί.

Παρατήρησε, δε, ότι είναι κάθετη διαφωνία του ΜέΡΑ25 στην διαφοροποίηση μεταξύ προσφύγων και μεταναστών. «Δεν υπάρχει πιθανότητα να συμφωνήσουμε σε αυτό κύριε Μητσοτάκη», είπε και πρόσθεσε: «Για εμάς ένας κατατρεγμένος, μια οικογένεια που παραλίγο να πνιγεί και έχει αλιευθεί στα παράλια της Λέσβου ή της Σάμου, που έχει περάσει όλο αυτό με κίνδυνο της ζωής του, δεν το κάνει επειδή το επιλέγει. Το κάνει επειδή το παιδί του είτε πυροβολήθηκε είτε πεθαίνει της πείνας».

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 κάλεσε, μάλιστα, τον πρωθυπουργό σε αυτό το σημείο να απαντήσει εάν θεωρεί το Πακιστάν ασφαλή χώρα. «Η Συρία είπατε ότι δεν είναι ασφαλής χώρα. Οι Σύροι είναι οι εκλεκτοί πρόσφυγες. Ένας οικογενειάρχης, όμως, που βρίσκεται σε πεδίο μάχης, μεταξύ Ταλιμπάν και κυβερνητικού στρατού, στο Βόρειο Πακιστάν ή στο Αφγανιστάν, αυτός δεν είναι εκλεκτός πρόσφυγας;», σχολίασε, συμπληρώνοντας πως συνιστά έγκλημα το γεγονός ότι «επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν δόθηκε σε Πακιστανούς ούτε το δικαίωμα να ζητήσουν άσυλο διότι θεωρήθηκε ότι προέρχονται από ασφαλή χώρα».

«Ποιοι είναι πρόσφυγες; Μόνο αυτοί που προέρχονται από καθεστώτα που η Δύση έχει ορίσει ως εχθρικά; Οι υπόλοιποι δεν είναι;», ρώτησε και αναφέρθηκε και στην πολιτική με τα κέντρα κλειστού τύπου.

«Ακούγοντάς σας, καταλαβαίνω ότι πάμε στην ενίσχυση του καθεστώτος που ίσχυσε επί ΣΥΡΙΖΑ. Βλέπουμε τις πρώτες σας κινήσεις να στερήσετε ΑΜΚΑ από αυτούς τους ανθρώπους. Πρόσφατα, ο κ. Μηταράκης εξέδωσε εγκύκλιο που ακόμα και τα ανήλικα παιδιά, τα παιδιά που γεννιούνται στη χώρα, δεν θα έχουν ΑΜΚΑ. Βλέπουμε κλούβες. Ακούμε για κλειστά hot spots και σας ακούω να μιλάτε για την ενίσχυση της συμφωνίας με τον κ. Ερντογάν. Μα υπήρχε περίπτωση ο κ. Ερντογάν να μη χρησιμοποιήσει αυτήν την κατάπτυστη συμφωνία, μόνο και μόνο για να παίξει τα γεωπολιτικά του παιχνίδια; Πώς θα του επιβάλλετε εσείς ένα παιχνίδι το οποίο εκείνος σχεδίασε υπέρ του», δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης και προέβλεψε ότι η κυβέρνηση θα αποτύχει γιατί «με την ενίσχυση του υποδείγματος της κανονικοποίησης των κακουχιών και του εγκλεισμού, της αυστηρότητας και καταστολής, είναι δεδομένη η αναποτελεσματικότητα αυτού του συστήματος».

«Ούτε θα σταματήσουν να έρχονται οι μετανάστες. Θυμηθείτε το τείχος στον Έβρο του κ. Σαμαρά. Τι πέτυχε; Να έρχονται οι καραβιές στα νησιά μας. Και τι άλλο πέτυχε; Το μόνο που πέτυχε είναι να αυξηθούν τα κέρδη των διακινητών», τόνισε.

«Κάθε φορά που χτίζουμε τείχη ή φράχτες, είτε είναι στη Μόρια είτε στον Έβρο είτε στα σύνορα Αμερικής-Μεξικού, αυτό που κάνουμε είναι να δηλητηριάζουμε τις δικές μας κοινωνίες, στο όνομα της ασφάλειας των πολιτών. Δημιουργούμε νέου είδους ανασφάλειες», επισήμανε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 και επέμεινε ότι είναι λάθος ο διαχωρισμός προσφύγων-οικονομικών μεταναστών, γιατί δεν μπορούμε να ξεχνάμε ότι είμαστε η χώρα που έχει αποδήμους, οι οποίοι είναι οικονομικοί μετανάστες.

«Η ανθρωπότητα βρίσκεται εν κινήσει. Πρέπει, επιτέλους, να καταλάβουμε ότι τα κλειστά σύνορα, τα τείχη, η χρήση κακουχιών, ως μέσο αποτροπής, δεν μπορεί να συνάδουν το κράτος δικαίου και το φιλελεύθερο κράτος», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι στον ξένο που έχει 250.000 ευρώ και αγοράζει σπίτι στο Κουκάκι, για να αποκτήσει τη Visa Shengen και να μένει στο Βερολίνο, του το επιτρέπουμε. Αλλά στον κατατρεγμένο που το παιδί του πεθαίνει της πείνας, έχουμε hot spots.

«Εσείς βλέπετε τους μετανάστες ως απειλή. Εμείς τους βλέπουμε ως ευκαιρία», είπε ο κ. Βαρουφάκης και κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να αναλογιστεί τι γράφει στο Άγαλμα της Ελευθερίας: «Δώστε μου τους κουρασμένους σας, τους φτωχούς σας, τις άμορφες μάζες σας που λαχταράνε να αναπνέουν ελεύθερα, τα άθλια απορρίμματα που βρίθουν στις ακτές σας. Στείλτε μου τους άστεγους, τους θαλασσοδαρμένους. Σηκώνω τον πυρσό μου δίπλα στη χρυσή πύλη».

«Εάν εμείς αγκαλιάσουμε τα παιδιά και τα εγγόνια των μεταναστών και δεν τα κλείνουμε σε φράχτες και Μόριες, θα γίνουν οι καλύτεροι Έλληνες, οι καλύτεροι πρεσβευτές της Ελλάδας, τις επόμενες δεκαετίες», παρατήρησε ο κ. Βαρουφάκης.

topontiki.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Ρωσία θα ξεκινήσει τη μαζική παραγωγή των «ασταμάτητων» βαλλιστικών πυραύλων Oreshnik

Τρόμος στον πλανήτη επικρατεί μετά την κλιμάκωση στον ρωσοουκρανικό...

Η «επιστροφή» του ΠΑΣΟΚ

Του Αργύρη Αργυριάδη Δικηγόρου Εδώ και λίγες ημέρες το ΠΑΣΟΚ αποτελεί...